Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Beograd BEOGRAD, 21. septembra (SEEcult.org) - Jugoslovensko dramsko pozoriste (JDP) pozvalo je danas celokupnu javnost da se suprotstavi teroru tabloida, reagujuci na uvredljiv tekst koji je objavio list “Kurir” o glumici Mirjani Karanovic, prvakinji tog teatra u Beogradu.

Mirjana Karanovic, jedna od najvecih srpskih glumica i dobitnica znacajnih domacih i medjunarodnih priznanja za izuzetan doprinos pozoristu i filmu, ponovo je meta napada dnevnog lista “Kurir”, koji se u izdanju od 21. septembra na najruzniji nacin obrusio na tu veliku glumicu, saopstilo je JDP.

“U tekstu koji je potpisao novinar I. Djukic, ‘Kurir’ difamacijama, uvredama, prostaklucima i direktnim govorom mrznje, obmanjuje javnost i prlja ugled nase prvakinje, nase kuce, ali i nase celokupne kulturne javnosti”, navelo je JDP.

Izrazavajuci solidarnost s Mirjanom Karanovic, postovanje za njen umetnicki ugled i za njenu poziciju nezavisnog intelektualca, JDP je pozvalo celokupnu javnost da “jednom konacno podigne svoj glas protiv terora tabloidnog novinarstva, koje - i ovakvim tekstom - otvoreno promovise zlocine i njihove pocinioce, ponizavajuci time svoje gradjane i citavu zemlju”.

“Mirjana Karanovic je jedna od nasih najvecih umetnica, ponosni smo sto je clanica nase kuce”, porucilo je JDP povodom teksta objavljenog na vecem delu naslovne strane danasnjeg “Kurira” pod naslovom “Mira Siptarka”.

Objavljivanje tog teksta osudilo je, kako je prenela Radio - televizija Srbije, i Ministarstvo kulture Srbije, kao i novinarska udruzenja.

“Kurir” je izneo niz uvreda na racun Mirjane Karanovic zbog uloge u norveskom filmu “Mirus”, u kojem igra majku mladog Albanca sa Kosova.

Taj film ce biti premijerno prikazan na festivalu u Kopenhagenu.

“Kurir” je, izmedju ostalog, optuzio Mirjanu Karanovic za “antisrpstvo” zbog podrske sarajevskoj rediteljki Jasmili Zbanic koja se na ceremoniji dodele nagrada na proslogodisnjem Filmskom festivalu u Berlinu zauzela za hapsenje ratnih lidera bosanskih Srba Ratka Mladica i Radovana Karadzica, optuzenih za ratne zlocine pred Haskim tribunalom.

Zbaniceva je dobila Zlatnog medveda za film “Grbavica” u kojem Mirjana Karanovic tumaci lik muslimanke Esme - zrtve ratnog silovanja, koja treba da saopsti cerki tinejdzerki istinu o poreklu.
Korisnikov avatar
By M M and I
Sto je Karanovicka lepo prokomentarisala..."Psi laju a karavani prolaze. A oni (Kurir) su i dalje samo psi."...
By Simor
To što piše "Kurir" ne može pas sa maslom da pojede. Tolika količina bljuvotina koje se tamo pišu, i ostaju nesankcionisane, govori koliko smo mi kao zemlja jadni. Od napada na Incest trauma centar i njihove radnice, koje nisu medijski eksponirane, nisu estradne ličnosti i nikada mi ne bi palo na pamet da mogu da budu zanimljive tabloidnim novinama, preko intervjua sa Legijom, do napada na Mirjanu Karanović.

Šteta samo što se JDP nije setio ranije da objavi ovo saopštenje, nego tek sada. Ovakvi bljutavi napadi na razne javne ličnosti, koje imaju tu nesreću da ne podržavaju srpski klerofašizam i srpsko podzemlje, postoje već isuviše dugo, pa se meni čini da je reakcija JDP-a malo zakasnela, i stoga malko neprimerena.

Da se podsetimo:

Slika
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Simor
Da se podsetimo:

Slika
primo levi, ne?
By Simor
Na sajtu New England Holocaust Memoriala, odakle je ovaj gif, piše da su to reči protestantskog sveštenika Martina Niemoellera.
Korisnikov avatar
By djo
onda sam nesto pobrkao :neznam:

:up:
Korisnikov avatar
By queeria
Znači, ako Kurir ne bude kažnjen zbog ovoga - onda smo ga ugasili skroz...
Korisnikov avatar
By Stripi
No, ohrabruju komentari ispod "teksta"
Aleksandar Vuković
21.09.07 02:45:36
- "Nema dileme da je Mira odlučila da nastavi da hoda dobro utabanim antisrpskim putevima ..." Po čemu? Nisam čuo da je bilo kada izjavila da Srbe treba istrebiti ili slično. Antisemita, recimo, se zalaže za istrebljenje ili progon svih jevreja-prema tome antisrbin je za progon i ubijanje Srba. To nisam čuo od Mirjane. Uostalom, samim tim što izazivate mržnju prema pripadnici svog naroda -vi ste dragi moji -antisrbi. Da li je dozvoljeno u filmu psovati majku balijsku i ustašku (a toga ima dosta u našim filmovima) a nije dozvoljeno četničku? Gospodine I. ĐUKIĆ vaše frustracije bi trebalo da lečite a ne da ih razmazujete po stranicama lista u kome ste zaposleni.
sretko
21.09.07 03:01:04
- Vi ste kompletni idioti kad mozete pustiti ovakav clanak. Ili mozda jos bolje kako to da nemate Mladicevu i Karadzicevu sliku na naslovnoj stranici. Zar ne vidte kako ste blizu Iranu i njegovoj politici. I oni su prokleli i osudili na smrt svog pjesnika koji se osudio da kaze nesto lose o bogom datom sistemu u svojoj zemlji. A i vi ste nebeski narod i sasvim sigurno cesto kontaktirate s njim.
Jovan
21.09.07 03:16:11
- Najbolja srpska glumica svih vremena. Uvek je prihvatala najteže uloge i uvek ih je savršeno odradila. Samo napred, ne dozvoli da te plaćenički mediji, kao Kurir, uznemiravaju!
posmatrac
21.09.07 03:17:55
- Nije joj bilo dovoljno sto se drogirala po Beogradskim klubovima, sad jos glumi siptarku... Bravo Mirjana, pravi uticaj na nasu omladinu!
dragan
21.09.07 03:39:58
- gospodine Djukicu, vi ste bolestan covek treba vam zabraniti da pisete a mesto vam je gde i vasim idolima Karadzicu i Mladicu u Hagu! Sram vas bilo!
Korisnikov avatar
By ns.happy
Proslavljena glumica Mirjana Karanović najprizemnije je iskritikovana u delu srpske javnosti samo zato što je prihvatila da u jednom norveškom filmu igra ulogu majke mladog Albanca!?

Posle teksta u "Kuriru", koji je čak stavio vest o tome na naslovnu stranu, uz skandalozan naslov "Ispod Mire Šiptari vire", uz glumicu su stali Ministarstvo kulture, njene kolege, Jugoslovensko dramsko pozorište, novinarska udruženja.

U intervjuu "Večernjim novostima" Mirjana Karanović je izjavila da se Srbija mora boriti protiv fašizma.

"Veoma je ružno to što se dogodilo. Drago mi je što je mnogo onih koji su reagovali protiv tog napada. Bitno je ko vas napada, ali je još važnije ko je u tim trenucima na vašoj strani. I kada sve to sagledam, mogu da kažem da sam srećna osoba, jer su me moje kolege podržale. Kada sam bila mala učili su nas pristojnosti, a to znači da ne cenimo ljude prema poreklu, bogatstvu, boji kože i nacionalnoj pripadnosti. Jako me boli kada vidim da se u mojoj zemlji širi osećaj mržnje. Kao da neki jedva čekaju da se nekome dogodi nešto loše, umesto da gradimo lepe stvari, da se radujemo uspesima u svetu onih koji su na strani dobra. Često govorimo o demokratiji i mnogi se predstavljaju kao velike demokrate, a kriju se iza lažne demokratije. Apsolutno sam na strani slobodoumnih, koji su protiv fašizma. Moramo nešto da učinimo da se takve stvari ne dogadjaju", rekla je srpska glumica.

Ovo nije prvi put da Mirjana Karanović bude prozivana po medijima zbog svog profesionalnog angažmana. Neistomišljenici su pokušali da spreče premijeru filma “Grbavica” Jasmine Žbanić u Centru “Sava”, u kojem je Karanovićeva imala ulogu muslimanke, ali je na sreću sve proteklo u redu.

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) stalo je u zaštitu Mirjane Karanović i zatražilo poštovanje za
njen umetnički ugled i za njenu poziciju nezavisnog intelektualca.

"Mirjana Karanović, prvakinja JDP, jedna je od naših najvećih glumica, dobitnica značajnih domaćih i medjunarodnih priznanja za izuzetan doprinos pozorištu i filmu, ponovo je meta napada dnevnog lista 'Kurir'. Ovaj list ponovo se na najružniji način difamacijama, uvredama, prostaklucima i direktnim govorom mržnje obrušava na našu veliku glumicu. Time obmanjuje javnost i prlja ugled naše prvakinje, naše kuće, ali i naše celokupne kulturne javnosti. Mirjana Karanović je jedna od naših najvećih umetnica i ponosni smo što je članica naše kuće", saopštilo je to pozorište.

Od raspada stare bivše države i hrvatski i srpski glumci koji su radili sa ove i sa one strane, uvek su bili pod pritiskom javnosti.

Sergej Trifunović je medju prvima pre više od deset godina igrao Albanca u srpskom filmu “Stršljen”, mada to već nije bilo popularno. Ali, tada nije bilo ovakvih reakcija. Glumci su imali veliki zazor, bez obzira na profesionalni izazov, da prihvate uloge sa suprotnih strana.

Rade Šerbedžija je nedavno u intervjuu za “Novosti” izjavio da je odbio da igra Radovana Karadžića u filmu “Lovački izlet” Ričarda Šeparda. Potom je demantovao i da će igrati haškog optuženika Antu Gotovinu.

Posle “Karaule” Rajka Grlića, prve hrvatko-srpske zvanične produkcije, a koji je okupio glumce iz svih eks-republika, saradnja je počela da bude uzajamna. Tako Bogdan Diklić, Dragan Bjelogrlić, spomenuta Mirjana Karanović, pa čak i ministar Vojislav Brajović upravo igraju u hrvatskim i bosanskim filmovima, a protagonisti iz Zagreba Mia Begović, Ivo Gregurović, Ksenija Pajić nastupaju u projektima koji se realizuju u Beogradu.
Korisnikov avatar
By horus.
Ma nije problem u Kuriru, vec u ljudima koji citaju isti.
Da Kurir nema svoje citaoce, morao bi da promeni stil pisanja, ili bi jednostavno bankrotirao usled nerentabilnosti. Pravila igre diktira trziste...
Korisnikov avatar
By Katengl
Upravo. Resistance is futile.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!