Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Rei
Koje mitologije?
Korisnikov avatar
By Rei
Hehe. Ajd da kazhem, jedan od omiljenih mi je Sheogorath, princ ludila iz mitologije The Elder Scrollsa :P
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by REI
Hehe. Ajd da kazhem, jedan od omiljenih mi je Sheogorath, princ ludila iz mitologije The Elder Scrollsa :P
Uzmi chitaj Lovecrafta, dopashcje ti se
By Swanheart
Incubus ak` se moze svrstati u lik iz mitologije
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by the1whowished
Meni su Top 3...
Baba Jaga,
Vasilisa premudra,
Orfej.
Sad me podseti na onu veliku knjigu bajki koju sam imao kao mali, pa me mama terala da svakom gostu čitam bajke naglas, pa ona raste što njen predškolac čita kao veliki, a oni ne slušaju jer ih to ne zanima, ali ona me tera da i dalje čitam... jedan dan, kada sam već pošao u prvi razred i došao neki čovek, ona krene sa tom idejom, a on kaže da i sva druga deca u prvom razredu umeju da čitaju, što sam zdušno podržao pa me više nikad nije terala da čitam gostima...

e pa u toj knjizi je bilo tušta i tma tih starih bajki... najviše mi se svidela ona o Jasu i Huk-Buku, kako su išli kroz šumu da oslobode izvor žive vode, koja je lečila bolesti i uklanjala tugu... pa su imali psa Zagraja koji je potrčao malo napred pa su ga opkolile divlje zveri, a ispod svake jele je stajao po jedan vuk, a ispod svake jasike po jedna divlja svinja (ili obrnuto), i Zagraj ih se uplaši; ali i životinje se uplašiše Zagraja, jer tako nešto nikada ranije nisu videle - koža šarena a ogrlica zelena; tako da ga nisu napale nego poterale kralju Šišarki koji je i zaustavio izvor... zli kralj Šišarka je imao tri marame u kovčegu, pa je naređivao raznim životinjama da bace po jednu ispred Jasa i Huk-Buka. Prvi je bio plavi šal sa belim resama, od koga nastade brza reka sa penušavim brzacima, ali oni su bili jako spretni i napravili su korpu koja po užadima ide iznad reke i tako je pređoše. Druga je bila neka braon-zelena krpa, koju su bacile divlje patke, a od nje nastade močvara koja guta ljude, a drveće oko nje je trulo da ne bi moglo da drži korpu i užad. Ali oni su iskopali kanale i isušili močvaru. Treću maramu, crvenu, bacio je medved i ona je izazvala šumski požar, ali njih dvojica su napravili točak koji je u korpama donosio vodu iz reke i ugasio požar. Na kraju su morali da se bore sa vojskom divljih zveri ispred samog kralja Šišarke. Šišarka je pokušao da ubedi Zagraja da napadne Huk-buka ali on je rekao da su psi verni i da tako nešto ne rade, doh; na kraju je kralj Šišarka bukvalno pukao od muke kao i svaka jelova šišarka kad joj se raspu semeni listići, i izvor se ponovo pokrenuo, i Jas i Huk-Buk se vratiše nazad u selo, a pored sela je ponovo tekao potok žive vode, koja je lečila bolesti i uklanjala tugu.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by REI
Koje mitologije?
Bilo koje.
Vec vidim kako tema sa egipatskom mitologijom ima 3 stranice, slovensku ziva dusa ne spominje, pa tako kapiram da smo svi uz nesto odrasli ili se svi za nesto drugo interesujemo.
Meni je tata pred spavanje citao grcke mitove, a malo kasnije sam se sprzila na ruske bajke, sad mi je aktuelna slovenska mitologija-mladji jastrebacki panteon itd...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Jukie, pa to je krasno. :loved:
Znam o kojim stvarima je rec.
Moja majka mi je, za razliku od oca, predocila Darvinovu teoriju evolucije u malom jedne veceri kada niko nije mogao da me natera da legnem. Mislim da sam narednog dana bila najveca faca u vrticu. :lol:
By polarlicht4.1
sad mi je aktuelna slovenska mitologija-mladji jastrebacki panteon itd...
Petrović, Srpska mitologija, Prosveta, Niš, 1999, str. 330-364, a? ;)

Meni je ta ideja "jastrebačkog" panteona prilično sumnjiva. Kao i ona onog kruga božanstava i godišnjih doba. Ne kažem da ne izgleda lepo čitava ta zamisao, ali često se poziva na izvore diskutabilnog kredibiliteta, pa se onda pitam da li je sve u redu i sa ostatkom...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by polarlicht4.1
sad mi je aktuelna slovenska mitologija-mladji jastrebacki panteon itd...
Petrović, Srpska mitologija, Prosveta, Niš, 1999, str. 330-364, a? ;)

Meni je ta ideja "jastrebačkog" panteona prilično sumnjiva. Kao i ona onog kruga božanstava i godišnjih doba. Ne kažem da ne izgleda lepo čitava ta zamisao, ali često se poziva na izvore diskutabilnog kredibiliteta, pa se onda pitam da li je sve u redu i sa ostatkom...
Interesovanje za slovensku mitologiju je jos iz pre-petrovicevog perioda. :grin: Licno, vise volim Zeceviceve studije.
Mana sa tom Petrovicevom idejom je cisto rasplinjavanje. Konkretno, u pitanju zmaja (ljubavnika) on je morao da obuhvati i narodnu knjizevnost, i etnologiju, i istoriju. Verovatno se prihvatio prvih stvari koje bi mu dosle pod ruku.
Korisnikov avatar
By Sutekh
Originally posted by REI
Koje mitologije?
Bilo koje.
Vec vidim kako tema sa egipatskom mitologijom ima 3 stranice, slovensku ziva dusa ne spominje, pa tako kapiram da smo svi uz nesto odrasli ili se svi za nesto drugo interesujemo.
Meni je tata pred spavanje citao grcke mitove, a malo kasnije sam se sprzila na ruske bajke, sad mi je aktuelna slovenska mitologija-mladji jastrebacki panteon itd...
Ajde shto se slovenske tiche:

Baba Jaga, Mokosha, Triglav. Volim ja slovensku mitologiju, imam i neki mini sajt posvecen njoj, ali shta znam.. Oduvek sam se vishe zanimao za Egipat..
Korisnikov avatar
By Delete
Loki i Signy - nordijska mitologija
By Pending-For-A-Bending
Forgotten Realms

Lloth- Kraljica Paukova, glavno bozanstvo mracnih vilovnjaka, propoveda HAOS
By polarlicht4.1
Interesovanje za slovensku mitologiju je jos iz pre-petrovicevog perioda. :grin: Licno, vise volim Zeceviceve studije.
Meni je Radenković najzanimljiviji ako uzmemo Petrović-Zečević-Radenković trojac. Ona knjiga o simbolici sveta u narodnoj magiji mi je i dalje fascinantna.
Mana sa tom Petrovicevom idejom je cisto rasplinjavanje. Konkretno, u pitanju zmaja (ljubavnika) on je morao da obuhvati i narodnu knjizevnost, i etnologiju, i istoriju. Verovatno se prihvatio prvih stvari koje bi mu dosle pod ruku.
Svakako da i to stoji. Pored toga, treba uzeti u obzir i to da se koristi izvorima kao što je "Zlatna grana" a to je odavno prevaziđeno štivo, koliko god delovalo impresivno onako u tvrdom povezu. :giggle: Jednom prilikom sam se zadesio na istoj email grupi kao i Jacqueline Simpson (htedoh da napišem Jessica Simpson!), koje je u svoje vreme bila i uređivač FolkLore časopisa te sam čuo vrlo validne kritike na takav pristup etnologiji i etnografiji. Šta da kažem sem I tend to believe her. :shrug:
By Sixto
Horus svakako i reprezentacija u obliku solarnog diska s krilima!

Rodice se jednom tetovaza iz tog!
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Meni je Radenković najzanimljiviji ako uzmemo Petrović-Zečević-Radenković trojac. Ona knjiga o simbolici sveta u narodnoj magiji mi je i dalje fascinantna.
Nisam imala priliku da je citam. Hvala na preporuci.
Jednom prilikom sam se zadesio na istoj email grupi kao i Jacqueline Simpson (htedoh da napišem Jessica Simpson!), koje je u svoje vreme bila i uređivač FolkLore časopisa te sam čuo vrlo validne kritike na takav pristup etnologiji i etnografiji. Šta da kažem sem I tend to believe her. :shrug:
Vise se razumes u sve ovo od mene. :hail: Valjda cu te stici. :D
By Dragonite
Meni su Top 3...
Baba Jaga,
Vasilisa premudra,
Orfej.
:namig2: Vasilisa Prekrasna, ne premudra ;)

Baba Jaga je uvek bila žešći lik, posebno sa kolibom na pilećim nogama.

Baa božanstvo iz Might&Magic VI mi svojevremeno nije davalo da spavam.

Cthulhu Mythos iz Lavkraftovih dela je nešto stvarno bolesno i očaravajuće :cita:

Više volim nordijsku mitologiju nego egipatsku. Izvini Sixto, ali Ygdrasil, dark elfovi i rune mi bolje leže nego ceo taj egipatski sistem, ja ne volim toliko ceremonijalne i sistemske religije (mada ih duboko poštujem). Odin rulez.
Korisnikov avatar
By djo
ja sam kao mali bas voleo grcku mitologiju i omiljeni junak mi je bio persej... pojma nemam, valjda zbog tolikih avantura... sad se secam samo da u jednom trenutku ima duel sa meduzom... i nista vise :)
a mozda i zbog plave suknjice koju je nosio na ilustracijama... verovatno u knjizi o kojoj prica jukie :blush:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by bojandjo
ja sam kao mali bas voleo grcku mitologiju i omiljeni junak mi je bio persej... pojma nemam, valjda zbog tolikih avantura... sad se secam samo da u jednom trenutku ima duel sa meduzom... i nista vise :)
a mozda i zbog plave suknjice koju je nosio na ilustracijama... verovatno u knjizi o kojoj prica jukie :blush:
:)

Ja sam, kao mala, bila zaljubljena u Perseja. Zbog njega sam gledala "Clash of the Titans" milion puta. :giggle:
Korisnikov avatar
By djo
hehe, ofkors.. evo daju ga svakih 15 dana na tcm :)
kakav krsh :smeh:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
@Dragonite: PREKRASNA. Uhvatilo me ono njeno "Jutro je pametnije od veceri" pa sam se zeznula.
Ja sam bas mislila da si ti u zmaj-ljubavnik fazonu.
By Dragonite
@Dragonite: PREKRASNA. Uhvatilo me ono njeno "Jutro je pametnije od veceri" pa sam se zeznula.
Ja sam bas mislila da si ti u zmaj-ljubavnik fazonu.
Nisam, nisam, ja sam ti savremeno mitološko biće :hekla: .

Pored Vasilise se obično motao i neki Ivan Carević, ili Kraljević, ili trgovački sin. Obavezno je bio treći sin u familiji i obavezno se borio protiv Kaščeja Besmrtnoga. Dobra je ta ruska postavka (inače imam Ruske Bajke I-VIII, to sam prvo čitao kad sam bio mala larva).
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dragonite

Ja se secam da je u prelepoj knjizi s nazivom "Najljepshe Bajke Svijeta" (ili tako neshto) bilo Vasilisa Premudra, a nedavno kada sam bio navratio na Vikipediju o Slovenskoj mitologiji doista pishe Vasilisa Prekrasna....

inache, meni je drag svaki onaj lik koje je dvoseksualan/treci rod (u smislu moze biti bilo mushko ili zensko otelovljenje ujedno) a dobrocudno i pravichno! Obichno su to neki dobri andjeli ili vile/vilenjaci, mada ima i drugih (trenutno se ne mogu tachno setiti, ali ih ima) :smilegrin:
By Sixto
Originally posted by Dragonite
Meni su Top 3...
Baba Jaga,
Vasilisa premudra,
Orfej.

Baba Jaga je uvek bila žešći lik, posebno sa kolibom na pilećim nogama.

Baa božanstvo iz Might&Magic VI mi svojevremeno nije davalo da spavam.

Cthulhu Mythos iz Lavkraftovih dela je nešto stvarno bolesno i očaravajuće :cita:

Više volim nordijsku mitologiju nego egipatsku. Izvini Sixto, ali Ygdrasil, dark elfovi i rune mi bolje leže nego ceo taj egipatski sistem, ja ne volim toliko ceremonijalne i sistemske religije (mada ih duboko poštujem). Odin rulez.
Molim!? :shok:

Od danas ti vise nisam najbolja drugarica! :durise:
Korisnikov avatar
By jukie
U mojoj knjizi je pisalo Vasilisa Prekrasna

a na početku te priče bio je veliki rat između ptica i zveri. U toj bici raniše orla i on sede na jedno drvo. Sutradan naiđe lovac i orao mu objasni da ako mu pomogne da ozdravi reći će mu gde ima mnogo krzna. Tako i bi, i on ga odvede na livadu gde su ležale mrtve zveri poginule u bici. Kunama i lisicama ni broja se nije znalo. (doduše verujem da su okolo ležale i mrtve ptice, ali od njih se ne prave bunde...). Samo se ne sećam kako je odatle došlo da lovac mora svog sina da šalje kao platu nekome (a ceo taj koncept me užasava)

Ne znam kojoj mitologiji to pripada, ali u knjizi je bila i priča o Maliku Tintiliniću, vođi malih patuljaka koji se zovu domaći i žive u ognjištu u pepelu. Nekako imam utisak da to spada u priče Ivane Brlić-Mažuranić po narodnim motivima, ali nisam siguran. Malo posle (kad sam već išao u školu) čitao sam jednu njenu knjigu gde je bila i priča o ptici burnjaku koji se izlegao u galebovom gnezdu i svi su mu se rugali što se sporo razvija, a na kraju je postao najbolji letač (neka mešavina priče o ružnom pačetu i Džonatana Livingstona) ali kada sam puno posle našao njene priče u knjižari, tamo te priče nije bilo. Da li neko zna gde ima TA priča da se nađe.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Artemida i onaj lepi bog iz skandinavske mitologije, zaboravih kako se zove. Bio je najlepsi i i svi su ga voleli, onda ga je neki skot ubio, pa su ga vratili u zivot, i mislim da je onda ponovo umro.
Nisam citao skandinavsku mitologiju 6 - 7 godina.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Lilith, iz judeo-hriscanske sharade likova.
Morana, iz slovenske mitologije.
Hel, iz skandinavske.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!