Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By V25
Od mnogobrojnih pridodavanja popularnih i manje popularnih reči, izdvojio bih reformu Bube Morine, koja je pre par godina javno iznela novo blago našeg jezika rečju "Rknite". Lingvisti širom zemlje pali su u očaj jer nisu znali kako da prevedu ovu reč za koju su brzo utvrdili da obuhvata mnogo pojmova. Ipak, pravi odgovor ležao je u mozgu naše drage Bube ( vrlo brzo je bila isprebijana na parkingu zbog svoje smelosti ).
By fencysmurf
kad bi se ljudi odrekli egzistencijalisticke teorije jezika i skapirali da rec nije ontoloski vezana za stvar koju oznacava vec da je tek obicna konvencija i posledica raznoraznih istorijskih i lingvistickih slucajeva bilo bi nam mnogo bolje.
By Sixto
Na rec 'poslanica' ja svrsim!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
a šta stvarno znači to "Rknite"? :)
Korisnikov avatar
By muzika86
roknite? nekog roknuti u glavu naprimjer? ili riknuti kao sto krava radi ili kad neko rikne (umre)?
Korisnikov avatar
By mili86
Rknite....
To se koristi u pirotskom.... Rknuti znaci izbaciti onaj zeleni ispljuvak iz grla... koji se inace u pirotskom zove "rkolj" ja ga zovem zelenbac.. mada biva i druge boje... :) ali to uglavnom bude praceno zvucnim efektima :) :opacupa:
Korisnikov avatar
By idiotcide
@fencysmurf: A-fucking-men. Lingvisti u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i, more or less, ostatku prostora su opsjednuti preskriptivnom gramatikom koja je zamirala već u 19. stoljeću. Niko normalan danas ne propisuje pravopisna i gramatička pravila, niti postavlja norme, već se gramatika jezika opisuje.

Ako neka grupa u Srbiji ili gdje već koristi izraz "rknite", onda postoji sasvim validna osnova da se isti uvrsti u rječnik. Naravno, izraz bi trebao već biti ustaljen. Besides, rječnik nikada i ne može sadržavati sve riječi, idiome, fraze, izraze koji se koriste u jeziku, tako da ne može postavljati pravilo šta jest, a šta nije riječ.
Korisnikov avatar
By Zemunac
Originally posted by mili86
Rknite....
Rknuti znaci izbaciti onaj zeleni ispljuvak iz grla... koji se inace u pirotskom zove "rkolj" ja ga zovem zelenbac.. mada biva i druge boje... :)
U prosto-zemunskom to se oduvek zvalo i zove se shlajmara. :lol:
Korisnikov avatar
By mili86
pa mozda je to i shlajm... ali shlajm je ono sto se sakuplja u plucima... ovo je nesto vise odvratno... kao neka ljiga... fuj... a mozda je i ista stvar u pitanju
u svakom slucaju to znaci to :P
Korisnikov avatar
By idiotcide
Ja to zovem ispljuvak. How creative. :merlinka:
Korisnikov avatar
By muzika86
Ah da mi kazemo "(h)raknuti", mi iz sjeverne Bosne. Samo sto Srbi generalno izbace h, a muslimani ga dodaju :)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by idiotcide
Niko normalan danas ne propisuje pravopisna i gramatička pravila, niti postavlja norme, već se gramatika jezika opisuje.
Kao u sistematici životinja :up: nekada su prvo pravili kategorije pa su kad nađu neku novu životinju stavljali u već postojeće grupe i tu je bilo smejurije (npr. kad su otkrili kljunara :hyper: ) dok danas analiziraju DNK sličnih vrsta i ustanovljavaju pre koliko su se godina odvojile i onda dobiješ neke neobične rezultate... npr. indijski vukovi (Moglijevi) su sada posebna vrsta... ali 'ajd što su oni, nego na nekoj planini u Americi od pre par godina (znaju da) postoji još jedna zasebna vrsta vukova, pa sad ne znaju kako da ih zaštite...
By XanaX
znači to "rknite" je kao hrv.-bos. "hraknuti"? zaista odvratna riječ, osobito budući da postoji i izvedenica za ispljuvak - hračak... i to nije šlajm, preljigavo je za šlajm...
By Sixto
Originally posted by Zemunac
Originally posted by mili86
Rknite....
Rknuti znaci izbaciti onaj zeleni ispljuvak iz grla... koji se inace u pirotskom zove "rkolj" ja ga zovem zelenbac.. mada biva i druge boje... :)
U prosto-zemunskom to se oduvek zvalo i zove se shlajmara. :lol:
A od pre par godina je dobilo i engleski pandan: SCHLAYMARA! :lol:
Korisnikov avatar
By idiotcide
Originally posted by muzika86
Ah da mi kazemo "(h)raknuti", mi iz sjeverne Bosne. Samo sto Srbi generalno izbace h, a muslimani ga dodaju :)
LOL, ja sam porijeklom iz sjeverne Bosne i nijedan Srbin ili Srpkinja koju poznam ne kažu "raknuti". "H" u toj riječi nema nikakve veze s muslimanštinom; next thing you'll say je da Srbi u Bosni kažu "ljeb" umjesto "hljeb". :lol:
Korisnikov avatar
By Frey
Mene to podseća na hrkanje...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!