Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By селпередејз
Originally posted by Simor
Originally posted by VValter
...
Slika

Kupila sam haljinice,
i suknjice, i bluzice,
kupila sam fine kreme,
i karmine, i parfeme.

Da ti budem lepa,
za mnom da poludiš,
za mnom da poludiš,
druge da ne ljubiš!

(by JK)
:uplasen:
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Sixto
Loni al si ga nalupeto bog te tvoj!

Poseti Novi Sad ponovo i svedi se u okvire u kojima se nalazi NS!
Kolika kolicina novca se ubere od privrede koja posluje BG a koja u NS! Sta je potrebno da bi neki grad imao toliku expanziju! To ni jedan grad nikad nece imati! Nece doci Nokia u Ns vec u BG! Sva glavna desavanja, infrastruktura i poslovni ambijent je tamo!
Uprkos tome novi sad raste iz dana u dan sa svojih 250.000!
I ako zelis normalnu polemiku a ne pickaranje sto je cest slucaj na ovom forumu koliko se da videti jeste da odbacis te predrasude o 'kanibalima' izbeglicama i pitomim vojvodjanskim lalosima sto 'sede ispod oraja pred kucom'! Tuce na nacionalnoj osnovi se i dan danas desavaju kao sto su se desavale i pre 20-30god npr u Knezevcu ili Djali medju madjarima i srbima u kojima ucestvuju iskljucivo stari mestani koji se gledaju ispod oka od kad su rodjeni! To sto mediji ne izvestavaju o tome ne znaci da se ne desava i da ne postoji! Svakodnevno!
Nije narod poteran ratom stoka, kanibali, ludaci, polupismeni, koljaci, ubice, lopovi... samo u tvojoj glavi mozda! Kad se otreses toga onda mozes da postujes ovde i da se tvoj post uzme za ozbiljno, ovo sto si otkucao si mogao slobodno da stavis u temu o Pisanje i muvanje u javnom WC!
Da. Tako to uvek biva.
Osoba, kao ti, koja je sklona omalovažavanju poziva se na to da ,,neko drugi'' tamo nekog potcenjuje i omalovažava.
Molim te?!

Samo da te citiram...

- NALUPETAO SI SE... zatim
- Odbaci predrasude o kanibalima... (Ama, gde kažem da je iko kanibal?)
...da je narod stoka... (ama gde sam to napisao)
- piši na temu po javnim wc-ima.

Napisao sam samo to da izbeglice u velikoj većini glasaju za radikale u Vojvodini, što je dokazano i anketama.
Idi pa sprovodi anketu u Sremu, gde je svako drugi doseljen iz HR i BiH za koga glasaju?

E pa kad uradiš anketu, gde ste rođeni i za koga glasate, onda glumi politički korektnog tipa, koji bi sve da relativizije.

Zašto je to tako i zašto oni, koji prežive rat često (ovde moraš uvek da naglaasiš NE SVI , NE SVI, NE SVI...) postaju ksenofobični, uplašeniji, manje tolerantni prema drugim narodima, manje osećajni itd. najbolje će odgovoriti psiholozi.
Ja samo znam kako je na nivou anketa.

Ja samo znam jer mi je pokojni deda Srbin iz Hrvatske, jer je njegova rođena sestra s mužem posle Oluje i Bljeska živela kod nas 3 godine i jer su mi mnogi članovi familije izbeglice, da kažem kako je kod njih...
a oni, ma koliko dobri ljudi bili, JESU VEĆI NACIONALISTI. GLASAJU ZA RADIKALE SKORO SVI i mnogo ozbiljnije doživljavaju svaki nagoveštaj novih otcepljenja, ratova itd.

Iako sam rođeni Beograđanin, i ja sam poreklom Krajišnik pa ne bih pričao protiv sebe, što ispada iz tvoje kritike koja je napisana čisto da nekog spustiš, a ne zato što ima realnih osnova...

Činjenica je da

1) 90 % Pobunjenih Srba u Hrvatskoj, a koji su kasnije postali izbeglice je živela u RURALNIM NERAZVIJENIJIM PODRUČJIMA.
(Srbi iz Zagreba ili Rijeke nisu se organizovali)

2) 90 % pomenutog ruralnog stanovništva nije bilo obrazovano, a neobrazovanim ljudima je lakše servirati priču da Jasenovac zahteva isključivo osvetu i da svi Srbi da bi srećni bili moraju živeti u istoj državi.

3) Prosečan izbeglica se zaista razlikuje od prosčnog starosedeoca Lale.
Oni se naravno ne razlikuju po tome da je neko zloban, a neko drugi nije, ali se svakako razlikuju po formi.

Skoro svaka kuća u Vojvodini (starosedelačka) imala je klavir,
skoro svi starosedeoci Vojvodini bili su pismeni, a mnogi govorili i više jezika.
Iako većina Srbi delili su vrednosti zajedničke države Austrougarske države.

Ok. Reći ćeš ti i ,,srpski'' krajevi u Hrvatskoj su bili delovi Austougarske, ali su u pitanju uglavnom zapušteni krajevi - planinčine Like, Korduna i Banije, u kojoj su doseljavani Srbi, kao branitelji od Turaka, dok je Vojvodina bila jedan od najbogatijih krajeva bivše Austo Ugarske sa visokom kulturom.

Dakle, ,,prosečni'' starosedelac Vojvodine, koji govori i po 3 jezika.
Čiji su se preci školovali u Beču, koji ima klavir kod kuće i kome su dede bili pismeni se u pogledu forme razlikuje od dođoša, koji sve to nije imao.
Dođoševo dete razlikuje se manje,
a unuče još manje.

Razlikuju se i po tome što su Krajišnici ipak na svojoj koži osetili rat, a to na žalost psihu menja nagore.

I opet da remiziran - Ne govorimo o pojedincima već o PROSEČNOM ČOVEKU.

- Zašto Šumadija i Zlatibor ne glasaju za radikale?
Vole i oni primitivce, ali ni Velja ni Palma ni Verko, ma kakvi bili nisu takvi fašisti, koji se zalažu za Karlovac-Karlobag- Viroviticu u sastavu Srbije.

Zato bez foliranja.
Treba reći car je go, a sa izbeglicama dosta razgovarati i na promeni njihove svesti raditi.

Ako već govorimo o političlkoj korektnosti, nije poenta u tome da su svi ljudi ravnopravni u smislu - VREDE ISTO,
već u smislu da im u startu treba dati ISTU ŠANSU.

Kad dolaziš da kupiš rezultate, nema više foliranja ,,svi su isti''.

I anketari daju istu šansu svakom da odgovore šta žele, pa se na kraju ispostavi da skoro sve izbeglice glasaju za SRS, a starosedeoci za DS, SVM ili LSV.

2) Nije u pitanju samo zabava aman.
Pančevci i Vrščani i studiraju u Beogradu,
i leče se u Beogradu.
Pa Pančevu je Beograd samo 13 km jebote.
Kad bi se ponovo kreirale granice pokrajina u okviru Srbije, bilo bi logično da Pančevo pripadne tzv. Beozoni, a ne pokrajini čiji je centar dalek Novi Sad.

I odkud to da Zrenjanin gravitira Subotici, koja mu je duplo dalja, kad gravitira Novom Sadu i u jednoj meri opet Beogradu.

Beograd je isuviše jak. U njemu se studira, u njega se seli i u njemu se ostaje.

3) Današnja Vojvodina ni po čemu nije bolja od Beozone (Beograd sa okolinom). U Beozoni su i kultura i obrazovanje na višem nivou, a i glasovi nakon izbora u Beogradu i DS Šapcu, izgledaju iole pristojnije nego na severu.
Dakle argumenti - razlikujemo se - više ne stoje.

Toga je svestan i Jožef Kasa. Zato se i založio za novu pokrajinu - SAMO SEVERNIH DESETAK OPŠTINA = NOVA REGIJA.
Video čovek radikali se zapatili po Sremu, južnom Banatu i najužnijim krajevima Bačke pa računa - daj da spasemo ono šta se spasti može (Sever).
Korisnikov avatar
By Herald
Radikali su se zapatili po Sremu jer kad je Dos dosao na vlast, fabrike su pogasene, neaktivirane, radnici otpusteni tzv. privatizacija. Radikali nisu bili na vlasti pa su mogli da pljuju po njoj i rastuuuuu. Ali pucice uskoro. Nadam se :) Na radikale mislim.
Korisnikov avatar
By Loni
Ma daj.

Pa i u Kragujevcu je puklo, pa radikali na lokalu dobiše smao 3 %.
U Kragujevcu je verovali ili ne, SRS na lokalu dobio samo 3 %,
Verkov deo SPO oko 70 %, a ostali oko 27 %.

Zašto za radikale ne glasaju nezadovoljni Šumadinci već imaju svoje ,,domaćinske'' alternative?

Granice ,,Karlobag-K-O-Virovitica najlakše se primaju za poražene.
Među izbeglicama u Sremu čak postoji pozdrav: - Ove godine u Sremu, a dogodine u oslobođenoj Krajini.
(Preuzeli frazu od Jevreja, koji su do 1947. imali pozdrave - Danas ovde, dogodine u našem novom Izraelu)

Mnogi od njih i dalje sanjaju o ODbeljsku.

Oni, koji rat nisu preživeli i nisu bili diretno uključeni u njega, ne razmišljaju na taj način.

I opet da ponovim greškohvatačima - NE SVI. Govorim o proseku.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Vidim da se diskusija o ovome raslamsala po obicaju na ne primeren nacin :sekirica:

Moj odgovor je da Vojvodina nece biti ne zavisna i da to pitanje ne treba postavljati na taj nacin.
Rekoh vec ranije da Srbija kao moderne evropske drzave treba da bude uredjena kao decentralizovana drzava sastavljena od vise regiona sa sopstvenim parlamentima slicno kao recimo Nemacka.
Medjutim takav stav nailazi na ocekivan otpor centralistickih snaga u Beogradu koje pitanje decentralizacije drzavne uprave koje je neophodno da bi drzava efikasnije funkcionisala stavljaju u kontekst otcepljenja sto je potpuno pogresno.
Takav rezon razmisljanja je nasledjen iz 90-tih i moze da izazove samo kontra efekat.
Takodje autonomaski pokret u Vojvodini uglavnom cine ljudi koji se zalazu upravo za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije i Vojvodine u njoj-broj onih u tom pokretu koji se zalazu za stvaranje nekakve drzave je zanemarljiv.
Vojvodina kao samostalna drzava okruzena Srbijom, Madjarskom, Hrvatskom ne bi dugo opstala jer bi svi navedeni imali pretenzije na nju-i toga su njeni gradjani i politicari svesni.
Ponavljam da Vojvodinu i Kosovo ne treba uporedjivati jer nemaju slicnosti :kissass:
By Simor
Dajte, ljudi, oladite. Nije pitanje Vojvodine pitanje izbeglica.

Naime, prvo, vrlo je teško govoriti o izbeglicama dvanaest godina posle poslednjih izbegličkih kolona. Ti ljudi su se ili vratili ili ostali u Vojvodini, i oni koji su ostali u Vojvodini nisu izbeglice nego građani Vojvodine. Dosta više sa stigmatizacijom ljudi.

Drugo, činjenica da su postojale manipulacije izbegličkim stanovništvom, nema veze sa izbeglicama, nego sa političkim elitama, koje su zloupotrebljavale nesreću tih ljudi.

Treće, činjenica jeste da su izbeglice, posle ratova, došle sa jednim osećanjem nemogućnosti zajedničkog života, kao što je i činjenica da je kod domaćeg srpskog stanovništva ta ideja takođe hranjena, ponovnom zloupotrebom sećanja na mađarske fašističke zločine u Drugom svetskom ratu nad Srbima, Jevrejima i Romima, na primer. Distanca između srpskog naroda i drugih naroda je kontinuirano podsticana, i odrazila se na sve građane Vojvodine, bilo da su ovi došli u Vojvodinu pre 15, pre 50 ili pre 200 godina. S druge strane, ja znam milione primera veza i brakova između ljudi koji su izbegli sa teritorije Hrvatske ili BiH i nacionalnih manjina. Jedna moja bivša koleginica, Mađarica, je bila u braku sa Srbinom koji je pre živeo u Hrvatskoj. Moja prijateljica, izbegla iz Hrvatske, kontinuirano glasa za Ligu socijaldemokrata Vojvodine. I šta ćemo sada?

Konačno, bilo je Vojvođana koji su škrgutali zubima zbog izbeglica. Ali, isto tako bilo je Šumadinaca koji su protestovali kod svojih lokalnih vlasti jer izbeglice grade kuće. Podsetiću vas na Kraljevo i na proteste Kraljevčana zbog izbeglica sa Kosova koje tamo grade kuće. Stoga, iako nemam istraživanje iza sebe, mogu jednu stvar da kažem: od ne malog broja ljudi koji su imali tu nesreću da zbog ratova napuste svoje kuće čuo sam priču da nikada ne bi otišli da žive u Srbiju i da im je u Vojvodini sasvim dobro i da su manje-više dobro prihvaćenih od onih koji su tu već živeli.

Obrazovni status - ljudi koji su dolazili iz Slavonije su imali bolji obrazovni status od "domaćina". No, teška ekonomska situacija, ksenofobija i sve one loše karakteristike Srbije su te ljude naterali da odu iz zemlje, baš kao što je odlazilo i domaće stanovništvo. I taj trend se i dalje nastavlja.

Vojvodina pripada svima onima koji žive u njoj, i borba za regionalizaciju/federalizaciju je posao svih nas, bez obzira kada smo došli na ove prostore. Dušebrižnicima iz Beograda, bilo onima liberalnima ili onima nacionalno svesnima, tu nema mesta. Ili, bar, ne bi trebalo da im bude mesta.
Korisnikov avatar
By селпередејз
Ja sam, kao sto vec rekoh, za regionalizaciju do federalizacije.
Al' hajde da jos jednom utvrdimo gradivo:
koji su razlozi za BORBU zitelja Vojvodine, borbu u kojoj nema mesta za 'dusebriznike iz Beograda'.
By Simor
Originally posted by Loni
Nevolja Vojvodine je i u tome što nema jak metropolis.
Novi Sad se razvija i raste ali nedovoljnom brzinom.
U maju, kad sam bio tamo videlo se da taj grad gubi trku sa Beogradom.
Zgrade su stare i malo se gradi, a kod nas na svakom kraju grada, a naročito na Novom Beogradu možeš da vidiš nove zgrade, nove tržne centre...
No. 1 - Beograd nije metropolis. On ima potencijal da to jednom u budućnosti postane, ali on to nije.

No. 2 - Metropola je stanje duha, a ne broj zgrada, koje su, btw, u novom srpskom građevinarstvu ultra ružne, pa, hvala Bogu, onako čisto lokalpatriotski, da Novi Sad u tom smislu gubi bitku sa Beogradom. Doduše, ako voliš Beograd, tužno je da ne vidiš koliko Beograd bitaka gubi i koliko će ih još izgubiti zbog nesposobnosti političke elite, klerofašizma intelektualne elite, ksenofobije, etc.

No. 3 - Zbog raznolikosti naroda, uprkos nacionalizmima svih vrsta, Vojvodina nudi uvek različite kulturne modele.

I ovo ne govorim iz pozicije malograđanske i provincijalne mržnje prema Beogradu, pošto ja imam i duboko lične razloge zbog kojih volim Beograd, nego govorim zbog toga što ne postoji razlog da se Vojvođani ili Beograđani osećaju superiornijim u odnosu na ostatak države. Bilo bi bolje da se osetimo inferiornije i da nas to osećanje podbrcne da budemo bolji. No, pravo na različitost (NE različitost koja se, u vrednosnom smislu, postavlja iznad neke druge) niko ne može da se oduzme Vojvođanima (svim Vojvođanima, bez izuzetka).
Korisnikov avatar
By Vel boy
[ovu poruku je menjao moderator 2Q2Bstr8 zbog neophodnog čišćenja teme]

I, takodje, snazno podrzavam predposlednji (do sada) Simorov post, izuzev ovog dela, citiram: "Dušebrižnicima iz Beograda, bilo onima liberalnima ili onima nacionalno svesnima, tu nema mesta. Ili, bar, ne bi trebalo da im bude mesta."- jer, Vojvodina je ipak deo Srbije, a Beograd ipak glavni grad Srbije.

Ali, valja i nadodati da je ponajbolja poruka i pouka i u ovom citiranom iz najnovijeg Simorovog posta:
" ovo ne govorim iz pozicije malograđanske i provincijalne mržnje prema Beogradu, pošto ja imam i duboko lične razloge zbog kojih volim Beograd, nego govorim zbog toga što ne postoji razlog da se Vojvođani ili Beograđani osećaju superiornijim u odnosu na ostatak države. Bilo bi bolje da se osetimo inferiornije i da nas to osećanje podbrcne da budemo bolji. No, pravo na različitost (NE različitost koja se, u vrednosnom smislu, postavlja iznad neke druge) niko ne može da se oduzme Vojvođanima (svim Vojvođanima, bez izuzetka)." :up: (nadamsedanecesadaSimordaismejemojpalacgorekaoshtoponekadradisafencysmurfom) :giggle:
By Simor
Originally posted by Vel boy
(nadamsedanecsadaSimordaismejemojpalacgorekaoshtoponekadradisafencysmurfom)
:smeh:
Korisnikov avatar
By Seaman
NADAM SE DA NECE BITI NEZAVISNA.VOJVODINA JE DIO SRBIJE I TREBA DA OSTANE U SRBIJI.KOME SE NE DOPADA NEKA IDE U MADJARSKU ILI DALJE.

Izvinjavam se zbog velikih slova, tek sam sad vidio. :)
Korisnikov avatar
By kal zakath
Naravno da neče biti nezavisna. Bit če Vojna krajina pod direktnom upravom Beča.
Korisnikov avatar
By Seaman
Ljudi nemaju pametnija posla.
Korisnikov avatar
By Herald
Originally posted by Seaman
NADAM SE DA NECE BITI NEZAVISNA.VOJVODINA JE DIO SRBIJE I TREBA DA OSTANE U SRBIJI.KOME SE NE DOPADA NEKA IDE U MADJARSKU ILI DALJE.

Zasto treba da ostane u Srbiji? Ko sve nije bio deo Srbije, pa je uspeo da se osamostali. Tako ce i Vojvodina ako bude zelela.
Korisnikov avatar
By Herald
Vojvodina ne zeli da je Srbija iskoriscava, ne zeli da je Srbija muze a to je moguce samo kroz nezavisnost.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Nesto slicno vec imamo u BiH i na Kosovu. :ugriz:
Mozda je malo previse, da se ne zagrcnu... :shmi:

Never underestimate the power of the Empire. The Force is strong with the Habsburgs.
Korisnikov avatar
By Loni
Simore, u nekim stvarima se slažem.
METROPOLIS se može definisati i kao stanje duha.

Iako je Beograd ogroman, stanje duha nije na naročitom nivou. Na pozorišnim festivalima, kao što je BITEF uvek ćeš videti jedne iste ljude.
U muzejima i kulturnim manifestacijama takođe jedne iste.
Postoji istraživanje po kome samo 3 000 Beograđana ide u pozorište (više od 2 puta godišnje)

Na književnim večerima takođe jedni isti ljudi.
O koncertima klasične muzike da ne govorim. Nema ni 1500 ljudi, koji ih posećuju i sale su poluprazne.

S druge strane stadioni i sportske kladionice su pune.
U Pragu i Beču je obratno. Prijatelji su mi pričali da su stadioni u Pragu pusti, a svih 60 pozorišta (Beograd nema ni 10) puno.

Ali problem je u tome što ni vojvosredina takođe nema ,,duh metroplisa''.
I tu je velika većina zainteresovanija za sportske kladionice nego za kulturne sadržaje ili tribine o ljudskim pravima. (Videli smo kako se jedna takva tribina završila)
I u vojvosredinama imaš i tuče i mafiju i nasilje i primitivzam.

Iznenadio sam se kad mi je poznanik rekao da se boji da prođe Limanom noću jer tim krajem NS-a vladaju mini nasilničke grupe. Ukoliko se ne svidi momcima, koji ispijaju pivo na Limanu, pojure da ga biju.

Novi Sad kao ni druga vojvođanska mesta nisu ni po čemu superiorniji od Beograda.
Dunav kod Novog Sada je priznajem mnogo čistiji, ali zato Beograd ima i Savu i jezero, koje su još čistiji pa ni to prednost Novog Sada.

Sve u svemu - navodna KULTURA NA VIŠEM NIVOU nije argument za odvajanje.
TOLERANCIJA i POLITIČKA SVEST takođe nisu.
U POGLEDU STRUJE VOJVODINA JE INFERIORNA.
NI Đerdap ni termoeletrana Obrenovac nisu na njenoj teritoriji. Hidroelektrane se prave u planinskim područjima jer je manja šteta kad se potopi bezvredan kanjon nego da se poplave naseljena bogata ravničarska sela.

Ako već hoćemo da nađemo argument za odvajanje, (a kad bi mene kao advokata angažovali) to bi jedino moglo biti - iskorišćavanje vojvođanskog poljoprivrednog i privrednog učinka, koje Beograd vrlo pokvareno uzima za sebe (To svako objaketivan mora da prizna)

I to je jedini pravi argument koji stoji.
Mani višu kulturu, veće obrazovanje, političku svest.
Bilo nekadsad se pripoveda. Nije Voša specifična po tome već odavno.

Umesto tog treba potegnuti mnogo konkretan kvesčn - DI SU NAŠI NOVCI?
Zašto, ako Vojvodina proizvodi toliko hleba, kukuruza i ostalih žitarica, mleka, mesa, povrća vojvođanski seljaci nemaju isuviše koristi od toga i plaćaju veće poraze i višak učinka izdvajaju za druge krajeve (i nerazvijene regije, ali i Beograd) ?

Treba tražiti veću decentralizaciju pa ako država ne da, miting, sindikalna borba itd. Pa kad se zapreti ozbiljnije, kad seljani stanu na puteve, i te kako će država da popusti.

Mani nužnost metrolipisa.
Island ceo ima samo 350 000 stanovnika. Za njih je i Crna Gora državetina, a Podgorica za Rejkjavik metropolis, pa opet im je super.

Ipak nadam se da se sve to može rešiti zakonom o decentralizaciji.
Sve zemlje Evrope su izdeljene na pokrajine, koje imaju autonomiju ne zato da bi se otcepile već zato da bi se svi krajevi države razvijali kol'ko tol'ko ravnopravno i da se zna šta je čije i ko koliko dobija od svog rada.
Zato podržavam i decentralizaciju Srbije na 5 pokrajina (Kosovo ne računam) što će regulisati mir u ,,kući''.
Korisnikov avatar
By селпередејз
(Hteo sam da komentarisem ceo Lonijev post, ali sam osetio snaznu odbojnost prema tako necemu, pa sam odustao :leeeeenj: )
Sve u svemu - navodna KULTURA NA VIŠEM NIVOU nije argument za odvajanje.
TOLERANCIJA i POLITIČKA SVEST takođe nisu.
U POGLEDU STRUJE VOJVODINA JE INFERIORNA.
NI Đerdap ni termoeletrana Obrenovac nisu na njenoj teritoriji. Hidroelektrane se prave u planinskim područjima jer je manja šteta kad se potopi bezvredan kanjon nego da se poplave naseljena bogata ravničarska sela.

Ako već hoćemo da nađemo argument za odvajanje, (a kad bi mene kao advokata angažovali) to bi jedino moglo biti - iskorišćavanje vojvođanskog poljoprivrednog i privrednog učinka, koje Beograd vrlo pokvareno uzima za sebe (To svako objaketivan mora da prizna)

U celoj Srbiji je razvijena poljoprivreda, u Vojvodini zitarice, u centralnoj Srbiji voce i povrce... malineeeee...

I to je jedini pravi argument koji stoji.
Mani višu kulturu, veće obrazovanje, političku svest.
Bilo nekadsad se pripoveda. Nije Voša specifična po tome već odavno.
Da, nema vise klavira po vojvodjanskim kucama :drama:

Umesto tog treba potegnuti mnogo konkretan kvesčn - DI SU NAŠI NOVCI?
Zašto, ako Vojvodina proizvodi toliko hleba, kukuruza i ostalih žitarica, mleka, mesa, povrća vojvođanski seljaci nemaju isuviše koristi od toga i plaćaju veće poraze i višak učinka izdvajaju za druge krajeve (i nerazvijene regije, ali i Beograd) ?
Zato sto tako radi svaka normalna drzava. Socijalno odgovrna. Evropska.
Sta ti mislis, odakle dolaze sve ove milijarde pomoci nerazvijenim evropskim drzavama kao sto smo mi?

Ono sto najveci broj vojvodjanskih opstina i Beograd treba da uradi po pitanju tih para je da kontrolise kako se te pare trose. Ako ja, Beogradjanin, dajem pare nerazvijenim opstinama na jugu, ZAHTEVAM da vidim i neke rezultate, neku korist od tih para. To je sve!
Korisnikov avatar
By селпередејз
Originally posted by kal zakath
Nesto slicno vec imamo u BiH i na Kosovu. :ugriz:
Mozda je malo previse, da se ne zagrcnu... :shmi:

Never underestimate the power of the Empire. The Force is strong with the Habsburgs.
Znas ti da je neki starac, kao poslednji iz kuce Habzburgovaca, isao na Kosovo, pre dve ili tri godine, da bi ushiceno saopstio Albancima kako se njihova herojska borba za slobodu polako blizi kraju, blabla...

Hahahaha, a posle neka kazu da ne postoji zavera protiv Srba, hahahaha
Korisnikov avatar
By Dina
...
METROPOLIS se može definisati i kao stanje duha.

Iako je Beograd ogroman, stanje duha nije na naročitom nivou. Na pozorišnim festivalima, kao što je BITEF uvek ćeš videti jedne iste ljude.
U muzejima i kulturnim manifestacijama takođe jedne iste.
Postoji istraživanje po kome samo 3 000 Beograđana ide u pozorište (više od 2 puta godišnje)

Na književnim večerima takođe jedni isti ljudi.
O koncertima klasične muzike da ne govorim. Nema ni 1500 ljudi, koji ih posećuju i sale su poluprazne.

U Pragu i Beču je obratno. Prijatelji su mi pričali da su stadioni u Pragu pusti, a svih 60 pozorišta (Beograd nema ni 10) puno.

...
Mozda je jedan od razloga sto je Beograd imao devedesete onakve kakve su bile... :sigh: a to nije slucaj sa Pragom i Becom. Secam se osamdesetih i da se islo napred bila bi i kod nas mnogo bolja situacija, nazalost islo se nazad. Kad sam ja isla u osnovnu i srednju isli smo stalno u pozoriste sa skolom, ne znam da li je danas takav slucaj. Ali to deluje (uz ostale spoljne uslove). Ja moju nekadasnju skolsku drugaricu stalno srecem u knjizari gde obe kupujemo knjige. Znam da ide cesto u pozoriste, bas mi je pominjala te nase odlaske sa skolom, kako je nastavila da ide kao i tada. A posto je bila los djak radi kao kafe kuvarica, nema ni neka primanja, ne bi se bas sve to ocekivalo. I nije ona usamljen primer... Tako da kad vremena krenu nabolje (a vec jesu) onda se i stanje duha poboljsava. Samo mislim da ne moze to naglo, ni brzo, mnogo se godina tonulo...
Korisnikov avatar
By spliff
stadioni puni? :lood:

stadioni u beogradu nisu puni vec vishe od 15 godina.
By vboy
sto pre to bolje za nas iz vojvodine:bye:
By vboy
Originally posted by Seaman

madjarska je u eu a mi ovde na svetlosne godine od toga a vidim nekima to odgovara.
Korisnikov avatar
By Loni
A šta misliš Vboy, da bi kraći vremenski period bio ,,dolaženje do nezavisnosti'' Vojvodine.

Zamisli dan kad bi se proglasio referendum.
Pa ceo Srem bi ustao na noge. SRS bi angažovao novu patriotsku armiju, koja bi krenula na krajeve, u kojima bi većina bila za nezavisnost (Pretpostavljam da bi to bila Subotica)

Pa Kosovo čeka na to 70 godina, a Vojvodini bi sa ovakvim rasporedom stanovništva za to trebalo 100 godina.
Pa rezolucije, pa mitinzi, pa bitke...

Od toga u praksi nema ništa.

Valter, naravno da se i stanovnici centralne Srbije bave poljoprivredom. Čak je u proizvodnji malina na prvom mestu opština Grocka, dok jagode i grožđe proizvedu najviše mesta na samoj obali Dunava s južne strane (dakle Uža Srbija),
ali u odnosu na ukupni poljoprivredni učinak to je malo u odnosu na Vojvodinu, koja je mnogo plodnija.

Pogledaj kartu

Slika

Na njoj se javno vidi da je Vojvodina plodna (zelena) skoro na celoj svojoj teritoriji, dok je centralna Srbija za poljoprivrednu pogodna samo u priobalju Dunava, Save i uskim pojasem uz Moravu.
Ne čuh da neko u planinčinama, na Zlatiboru, Kopaoniku il' Babinom Zubu gaji maline i sadi žitarice.

Zašto li imam utisak da mnogi forumaši vole da kontriraju radi kontriranja.
Pročitaju ti obiman post, nađu jednu nepreciznu informaciju i to jedva dočekaju.
By XanaX
Originally posted by kal zakath
pa pod Austrijom bi tek procvjetala.... kao nekad, postala bi "srpska" ("Serbische Woiwodina") :)
Korisnikov avatar
By Abyss
......pa, ja ću da imam dvojno državljanstvo???? :) ))))

......nego, mene interesuje gde ima jevtina kavurma, čvarci......:alexis:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by Abyss
......pa, ja ću da imam dvojno državljanstvo???? :) ))))

Glp, i meni se upravo tako cini.... :hypno:

Nista - to bi bio cetvrti put za ovih dvadesetak i kusur godina da zanocim u jednoj, a probudim se u sasvim drugoj drzavi, i to ne pomerivsi se s mesta... :psiholog:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!