Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By 4ever
Moze li mi neko ukratko objasniti sta je to fras i kakve posledice moze imati na odrastanje i razvoj coveka ako se dozivi u ranom detinjstvu (1-2 god. starosti)?

Da li moze prouzrokovati hronicnu depresiju ili depresivne faze tokom zivota kao i druge psihicke i psihosomatske probleme?
Korisnikov avatar
By Zoe
Procitala sam da posledice frasa mogu biti brojne, cak dovode i do epilepsije i sto drugih cuda kasnije, ali sve zavisi kako je tad reagovano i sta je detetu davano.
By Sixto
Fras!? Kakav vam je to medicinski termin aman?
Korisnikov avatar
By Zoe
To ti se i ne moze iguglati, ja probala :lol:

Tako to nazivaju i doktori, verovao ili ne, a radi se o povisenoj temperaturi tela (najcesce kod beba i male dece) koji ga izazivaju.
Ako se telesna temperatura ne skida, dete moze da dozivi gorepomenuti fras, koji opet, moze da uzrokuje brojne stetne posledice na mozgu kasnije......tj.tad, ali se ispolje kasnije. :hvala:
Korisnikov avatar
By Rei
Mene izraz podseca na stripove, kad neko onako zamahne da udari nekoga pa pishe FRAS!!! :lol:
Korisnikov avatar
By Zoe
Pa kazem vam, usled prevelike telesne temperature, mozak "pregori", dete je u nekom stanju soka........
To se kasnije pokaze na manje ili vise nacina.......kod nekog sve prodje ok, ne ostavlja nuzno lose posledice uvek.
By RACABG
nisam mnogo pametan ali sam znao da se fras naziva febrilna konvulzija pa nadjoh na netu
17.Fras-je febrilna konvulzija(grčevi) koji nastaju usled visoke temperature češće iznad 39 ređe 40 step. Celzijusa.To su moždani epileptički napadi koji se javljaju kod dece od 3 meseca do 5 god. života. Napadi su učestaliji od 17 do 23 meseca bebinog života.Deca koja su imala fras može se kada odrastu razviti epilepsija do 5% dece. Fras ne uzrokuje oštećenje mozga i smanjenu inteligenciju.Ako je neko u porodici imao fras kao mali, 10-15% je rizik da dete nasledi fras.Klinička slika deteta je da izvrne i fiksira očne jabučice u jednu stranu i izgubi svest pri čemu se trzaju svi ekstremiteti, dete krklja i usne postaju modre.Postoje i duge pauze u disanju(apneje) uz opštu mlohavost(opuštenost).Roditelj misli da mu dete umire. Napadi taju 3 -10 minuta ređe duže i obično spontano-sami prestaju. Mogu se javiti 2-3 puta u toku dana. Mogu trajati i 30 min. ako se nepravilno skuda temperatura. Lek je dizarepan i daje se inekcijom ili se stavlja štapić u čmar deteta koji deluje za 10 minuta. Dete za vreme napada treba položiti na bok ili na stomak ali pažljivo da mu jezik ne zapadne i uguši se. Dati mu lek paracetamol za sniženje temperature,skinuti mu odeću,istuširati ga mlakom vodom,ili mu stavljati hladne obloge po telu i glavi i davati mu dosta tečnosti.Preventiva je da dete čim ima 37,5 Temperaturu odmag dati paracetamol i bićete mirni
By RACABG
inace pedijatar koji je mene lecio preporucuje da se temperatura skida obavezno pa makar i potapanjem deteta u hladnu vodu ako drugacije nece da spadne uz obrazlozenje da se upala pluca leci a da fras moze da ostavi ozbiljne posledice
Korisnikov avatar
By ns.happy
hm raco, donekle bih se slozio, oko toga za obavezno skidanje temperature. naime, povisena temperatura je odbrambeni mehanizam organizma na virusne i ostale cinioce, koji su sami vrlo osetljivi na povisenu temperaturu. tako da u zavisnosti od izazivaca temperature treba razmisliti i o tome koliko je korisno da se ona odmah obori. tako su bar nama pricali na vezbama iz patoloske fiziologije.
By RACABG
ne bih da ulazim u pricu iz oblasti koju ne poznajem dovoljno verujem da si u pravu isto kao sto verujem i lekaru koji me je lecio i koji je radio sa mojom majkom 30 godina ali verujem da se misli na te temperature preko 38-38,5
u svakom slucaju smatram da treba da razmenjujemo mishljenja i iskustva postajemo obrazovaniji i iskusniji na ovakav nacin
Korisnikov avatar
By ns.happy
naravno ako je temperatura tako visoka, posto moze dovesti do trajnih posledica, moj jedan brat je ogluveo zbog nelecene temperature...
mislio sam na one ''male'' temperature, iako moja mama kaze da su bas te najopasnije (mada ja mislim da je samo pokusavala da me zadrzi u kuci da ne izlazim hehe)
Korisnikov avatar
By 4ever
Hvala svima na odgovorima. Mene medjutim vise zanima uzrocno-posledicna veza frasa i depresije u kasnijem zivotu odnosno uticaj frasa na to u kakav ce se tip licnosti to dete razviti ukljucujuci i tipicne psihicke probleme u zrelom dobu (ako tipicni postoje).
By RACABG
Originally posted by 4ever
Hvala svima na odgovorima. Mene medjutim vise zanima uzrocno-posledicna veza frasa i depresije u kasnijem zivotu odnosno uticaj frasa na to u kakav ce se tip licnosti to dete razviti ukljucujuci i tipicne psihicke probleme u zrelom dobu (ako tipicni postoje).
Fras ne uzrokuje oštećenje mozga i smanjenu inteligenciju

koliko ja znam ne ostavlja tragove koji su povezani sa psihijatrijom tako da depresija razni oblici manija paranoja ili SCH se ne mogu dovesti u vezu sa osobama koje su imale febrilnu konvulziju ili ti fras
Korisnikov avatar
By decko
Kao mali sam jednom imao fras :uplasen:

A i kasnije, mozda sa deset godina mi je temperatura presla 40 pa je isto bila neka frka i jurnjava u urgentni... :ozbiljan:

Da li je imalo posledice...uhmm...pa ne znam...? :giggle:

:lukavi:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by RACABG
Lek je dizarepan i daje se inekcijom ili se stavlja štapić u čmar deteta koji deluje za 10 minuta
Sve je inače u tekstu bilo ok, samo mi je ovo zapalo za oči, pa ajd :)
Lek je diazepam i daje se injekcijom ili se stavlja čepić u čmar deteta koji deluje za 10 minuta.
By RACABG
Originally posted by Kiborg
Originally posted by RACABG
Lek je dizarepan i daje se inekcijom ili se stavlja štapić u čmar deteta koji deluje za 10 minuta
Sve je inače u tekstu bilo ok, samo mi je ovo zapalo za oči, pa ajd :)
Lek je diazepam i daje se injekcijom ili se stavlja čepić u čmar deteta koji deluje za 10 minuta.
text sam kopirao sa sajta http://www.seksologija.co.yu/Problemi%20kod%20beba.htm
nisam video tu greshku mada se slabo snalazim sa nazivima lekova sem onih koje redovno uzimam nifelat i prinorm
Korisnikov avatar
By 4ever
Zar sam ja jedini ovde koji primecuje neku uzrocno-posledicnu vezu za kasnije probleme u zivotu? Smrtni strah, cepic u anus koji "oslobadja" straha... ma kompletan dijapazon psihosomatskih problema vezano za probavni trakt u paketu i ko zna sta jos.
Korisnikov avatar
By beliluk-ns
Fras je reakcija dece bas do tog uzrasta koji si naveo/la na povisenu telesnu temperaturu jer im centar za termoregulaciju nije dovoljno zreo. Iako mnoga deca ( bebe ) imaju visoku tel. temperaturu ne dobijaju sva fras. Razlog je u cistoj genetici. Poznato je da je to reakcija svojstvena pojedinim porodicima, sto ce reci, da ako je neko od najblizih predaka imao fras velika je verovatnoca da ce i dete imati. Fras je ozbiljna stvar i ne treba se igrati. Treba brzio reagovati jer su posledice moguce u toku samog napada ili neposredno posle. Na duze vreme posmatrano obicno nema velikih posledica, takva deca odrastaju u zdrave osobe. Tokom vremena, kako dete raste prestaju napadi frasa.
:bye:
Korisnikov avatar
By Zoe
A mogu li i malo starija deca da dobiju fras?
Korisnikov avatar
By KiWi
Ja sam kao mali imao temperaturu 39.9 puna četiri sata ... i za to vreme sam pričao o nekim stvarima koje moja mama ne može da razume ni danas (npr. detaljno sam opisao šta bih voleo da vidim kada ponovo odem u Kinu :giggle: ... a tamo nikada nisam bio) ... Kažu da može da ima razne posledice, ali da ne mora da ostavi posledice ... Evo meni ništa ne fali :D
Korisnikov avatar
By beliluk-ns
Naravno da ti nista ne fali jer je mama dobro reagovala :eureka:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by beliluk-ns
Naravno da ti nista ne fali jer je mama dobro reagovala :eureka:
što jes' jes' ... I mama i baba. Mada nije baš zanimljivo živeti pod staklenim zvonom. :cita:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!