Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Matrijarhat ili patrijarhat?

1. matrijarhat
10
63%
2. patrijarhat
2
13%
3. ne znam
4
25%
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Negde davno sam procitao jednu studiju, ne secam se autora, koja je obradjivala drustva koja zive u matrijarhatu (pominjao se nekakav antropoloski, naucni eksperiment), cini mi se da se zvala "Funkcija orgazma".
tamo kazu kako u matrijarhatu ima mnogo manje agresije, nema krivice, nema ljubomore, nema monogamije, i tome slicno...

sad nisam siguran da li je eksperiment U drustvima, NA drustvima i sl.

Verujete li u ovu hipi verziju matrijarhata u kojoj su svi srecni i zadovoljni, nema ratova, nema nasilja, svi leprshavi i cvecem zakiceni, totalno blagostanje i raj na zemlji.? ima li to neke veze sa zajednicama (matrijarhalnim) koje trenutno postoje ili su u istoriji postojale?

da su zene ostale na vlasti, da li bismo danas ziveli u blatnim kolibama i obozavali Boginju Plodnosti, a celokupna 'umetnost' bi se svodila na ode njenoj materici i mlekodavnim sisama, i na okrugle kipove koji joj slave obline?

ili verujete da je sav intelektualni, duhovni i kreativni napredak koji je covecanstvo postiglo direktno povezan sa muskom [sexualnom] energijom, koja ukljucuje i agresiju?

:hekla:
Korisnikov avatar
By KiWi

Ja sam još u osnovnoj školi čitao o nekom ostrvcetu gde vlada matrijarhat ... ne sećam se detalja ali znam da tamo važe neki striktni zakoni jednaki za sve, kršenje zakona znači smrt za počinioca i već decenijama se niko nije usudio da ih prekrši ... zbog takve discipline žive u blagostanju
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by SashaVsSasha
Verujete li u ovu hipi verziju matrijarhata u kojoj su svi srecni i zadovoljni, nema ratova, nema nasilja, svi leprshavi i cvecem zakiceni, totalno blagostanje i raj na zemlji.?
Ne verujem

Pre svega i danas postoje mnoge ustanove/organizacije itd u kojima su žene glavne, pa ne teku mled i meko. npr. škola u kojoj je na direktorskom mestu ambiciozna žena

Uvek se uspostavi hijerarhija. A alfa ženka je (u običnim uslovima, ne znam za ratna stanja) opasnija od alfa mužjaka. Ako držiš nizak profil (držiš jezik za zubima i radiš šta ti se kaže), alfa mužjak te ne napada. Alfa ženka sa druge strane ispoljava agresiju u nasumičnim razmacima na nasumično izabranoj žrtvi čisto da bi okolnim posmatračima pokazala da je opasna i da ne pokušavaju da miniraju njen autoritet.
By polarlicht4.1
Bilo kakav utopistički projekat je zaludan posao, pa tako i budući matrijarhat o kome neki snevaju. Zar sve to nije krenulo kada se neki talas feminizma dohvatio (skoro fiktivnih) studija Marije Gimbutas (ili koga već) o proto-indo-evropskom društvu?

Osim toga, zasnivanje društva na rodnom/polnom binarizmu teško da je opravdano by any stretch of imagination.
Korisnikov avatar
By frivolus
treba postojati drustvo u kom se jednako cijeni i muski i zenski prinip. ali to je utopija. za sad barem.
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Originally posted by jukie
Verujete li u ovu hipi verziju matrijarhata u kojoj su svi srecni i zadovoljni, nema ratova, nema nasilja, svi leprshavi i cvecem zakiceni, totalno blagostanje i raj na zemlji.?
Ne verujem

Pre svega i danas postoje mnoge ustanove/organizacije itd u kojima su žene glavne, pa ne teku mled i meko. npr. škola u kojoj je na direktorskom mestu ambiciozna žena

Uvek se uspostavi hijerarhija. A alfa ženka je (u običnim uslovima, ne znam za ratna stanja) opasnija od alfa mužjaka. Ako držiš nizak profil (držiš jezik za zubima i radiš šta ti se kaže), alfa mužjak te ne napada. Alfa ženka sa druge strane ispoljava agresiju u nasumičnim razmacima na nasumično izabranoj žrtvi čisto da bi okolnim posmatračima pokazala da je opasna i da ne pokušavaju da miniraju njen autoritet.
Gledao sam davno jednu emisiju o majmunima. Posmatrali su ponasanje majmuna u 2 copora.
U jednom vlada patrijarhat a u drugom najvise se postuje rec najstarije majmunice, majke copora.

U coporu gde je patrijarhat uvek postoji neka tenzija, nekad pritajena, nekad ispoljena nesloga. Malo, malo pa borbe medju majmunima, otimanje za prevlast, za ženke, supranistva, tenzije i tuce. Mir i tisina traju veoma kratko pa ponovo tenzije.

U coporu gde vlada matrijarhat, kako se pojavi najmanji trag nesloge, tenzije i pocetak tuce tako matora majmunica ustane i DA ZNAK.
Nakon kolektivnih orgija (koje su u emisiji morali da cenzurisu)
Bacanje na gomilu, majmunske simultanke, majmunica koja ubacuje rep druge majmunice u sebe itd. svi su mirni. Nema tenzija, napetosti. Svi srecni i zadovoljeni. :blenta:
Uostalom, jos jedan plusic za MATRIJARHAT. Zar nisu i sami muzjaci cesto mnogo srecniji kad dame biraju? :sweet:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Originally posted by polarlicht4.1
Osim toga, zasnivanje društva na rodnom/polnom binarizmu teško da je opravdano by any stretch of imagination.
Slazem se; naizgled prosta dihotomija – matrijarhat/patrijarhat – vodi ka uproscavanju stvari, svodjenju na odredjene idealisticke teorije, uopstavanja isl. patrijarhalno drustvo od pre vise stotina godina nije istovetno onom danas, pa opet taj termin se cesto koristi kao nekakva konstanta, kao suprotnost necemu sto bi imenovali kao matrijarhat, a tu tek nastaju jos veci problemi... :skijanje:
By polarlicht4.1
Nisam baš siguran da ponašanje majmuna može da se prenese na ponašanje ljudi...
By Simor
Ne, ne verujem u blagostanje koje bi doneo matrijarhat, tim pre što verujem da su razlike između muškaraca i žena produkt kulturne elaboracije. Kada već pomenuh "kulturnu elaboraciju", koja je pojam Maragaret Mead, preporučujem: http://www.gay-serbia.com/queer/mead-ma ... p?aid=2318

:cowboy:

Btw, tu ima pozivanje na antropološka istraživanja da kod onih naroda kod kojih se neguje blag i tolerantan odnos, takav odnos nalazimo u podjednakoj meri i kod muškaraca i kod žena, dok kod onih naroda kod kojih se neguje agresivnost, to je jednako distribuirano i kod muškaraca i kod žena. Hoću reći da ja ne verujem da postoje takve razlike između muškaraca i žena koje bi bitno odredile karakter društva u odnosu na to koji od dva pola ima prevlast. Zapravo, prevlasti ne bi trebalo da bude, a to pokazuje i patrijarhat kao sistem muške vlasti koji, kroz političke, društvene i ekonomske institucije, ugnjetava žene. Znači, bez sistema moći zasnovanih na dihotomijama.
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Nisam baš siguran da ponašanje majmuna može da se prenese na ponašanje ljudi...
namerno sam postavio primer iz zivotinjskog sveta jer ljudski rod poznaje malo matrijarhata (Pouzdano se potvrdjuje postojanje takvog drustva samo na ostrvima Polinezije i Mikronezije) A o patrijarhatu znamo mnogo, mnogo vise.
Predpostavka je da pod vladarkama ne bi bilo toliko ratova u svetu takodje nije potvrdjena. :povez:
By polarlicht4.1
Slazem se; naizgled prosta dihotomija – matrijarhat/patrijarhat – vodi ka uproscavanju stvari, svodjenju na odredjene idealisticke teorije, uopstavanja isl. patrijarhalno drustvo od pre vise stotina godina nije istovetno onom danas, pa opet taj termin se cesto koristi kao nekakva konstanta, kao suprotnost necemu sto bi imenovali kao matrijarhat, a tu tek nastaju jos veci problemi... :skijanje:
Donekle bih možda mogao da se složim, ali opet ako se samo jedan rod/pol uzme za osnovni princip (kao što je to u matrijarhatu), ništa se dalje nije otišlo nego kako je već bilo. Kao što Delez kaže u "Anti-Edipu", parafrazriraću, "postoji hiljadu malih rodova/polova". E u tome je stvar.
By Simor
patrijarhalno drustvo od pre vise stotina godina nije istovetno onom danas
Različiti su istorijski oblici, ali je suština ista - striktna rodna podela i ekonomska i politička diskriminacija žena.

:balon:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Donekle bih možda mogao da se složim, ali opet ako se samo jedan rod/pol uzme za osnovni princip (kao što je to u matrijarhatu), ništa se dalje nije otišlo nego kako je već bilo. Kao što Delez kaže u "Anti-Edipu", parafrazriraću, "postoji hiljadu malih rodova/polova". E u tome je stvar.
Plus, toliko je raznorodnih faktora, i pored neizbeznih razlika izmedju muskaraca i zena, da su ovakva predvidjanja gotovo uvek u okviru domena sf-a. u stvari, generalno, kada govorimo o sociologiji, socijalnoj psihologiji, psihologiji pogotovo, krecemo se u granicama zamisljenog. od klimavih pretpostavki obrazuju se teorije koje potom bivaju propagirane kao jedine prave istine, oni konformistickiji nastrojeni ih prihvataju, dok drugi sami izmisljaju nove, svoje, teorije, i tako u nedogled.

ali da se vratimo na nasu trash dihotomiju :blenta:

kako vi zamisljate svet kojim upravljaju divlje, jednosisne amazonke? :machevi:
By polarlicht4.1
namerno sam postavio primer iz zivotinjskog sveta jer ljudski rod poznaje malo matrijarhata
Bez obzira. Puna je televizija popularno-naučnih emisija koje objašnjavaju ponašanje ljudi preko udvaranja ptica, parenja šimpanzi, i čega sve ne, zaboravljajući da je to vrlo slabo zaključivanje putem analogije. U principu, ništa ne objašnjava, već samo projektuje već zatečeno stanje u ljudskom društvu na životinje.
By Simor
kako vi zamisljate svet kojim upravljaju divlje, jednosisne amazonke?
Ah, ako bi se onaj frojdovski simbolični strah od kastracije sproveo u zbilju, ondak bih bio dobra amazonka, i uživao/uživala bih u takvom svetu. Jedino da još malo razvijem agresivni potencijal u sebi.

:sise:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Originally posted by Simor
Ne, ne verujem u blagostanje koje bi doneo matrijarhat, tim pre što verujem da su razlike između muškaraca i žena produkt kulturne elaboracije. Kada već pomenuh "kulturnu elaboraciju", koja je pojam Maragaret Mead, preporučujem: http://www.gay-serbia.com/queer/mead-ma ... p?aid=2318

:cowboy:

Btw, tu ima pozivanje na antropološka istraživanja da kod onih naroda kod kojih se neguje blag i tolerantan odnos, takav odnos nalazimo u podjednakoj meri i kod muškaraca i kod žena, dok kod onih naroda kod kojih se neguje agresivnost, to je jednako distribuirano i kod muškaraca i kod žena. Hoću reći da ja ne verujem da postoje takve razlike između muškaraca i žena koje bi bitno odredile karakter društva u odnosu na to koji od dva pola ima prevlast. Zapravo, prevlasti ne bi trebalo da bude, a to pokazuje i patrijarhat kao sistem muške vlasti koji, kroz političke, društvene i ekonomske institucije, ugnjetava žene. Znači, bez sistema moći zasnovanih na dihotomijama.
Slazem se.

Margaret Mead, antropolog, putovala je, dvadesetih i tridesetih u, valjda, Novu Gvineju i neka ostrva, Pago Pago, valjda, i na osnovu zivota nekoilo tamosnjih primitivnih plemena, pisala knjige (jedna od njih je "Coming of Age in Samoa" na koju su se svi primili) gde je iznela tu teoriju da zivot u matrijarhalnim drustima doprinosi da deca odrastaju kao neagresivna, da nema ljubomore (uporedjivala je tri plemena, gde je u dva bila dominacija muskaraca, a u jednom zena i izvela zakljucak o vezi izmedju dominacije odredjenog pola i uslova u drustvu...)

Margaret Mead je dosla do podataka koji su se bolno urusili kada je sledeci antropolog otisao na Samou (pre, mislim, vise od 20 godina) da bi ih potvrdio. Mislim da ona cak i nije videla te vajna miroljubiva plemena, nego da su joj saradnici donosili podatke. Plemena naime, gube 60% muske populacije u RATOVIMA. Izmedju ostalog, jedna od moralnih normi koje imaju je da muskarac ima pravo da ubije zenu koja izvrsi preljubu.

Vise puta sam naisao u antropoloskim i socioloskim tesktovima na tezu da matrijarhat nikada nije postojao, odnosno da nije uopste uporediv sa patriharhatom. To je praistorija covecanstva, kad je zenina jajna celija bila najveci resurs koji je postojao. Ali cim je krenuo razvoj drustva (stocarstvo, poljoprivreda, kuce...), do resursa je mogao da dodje svako, a dolazio je - najjaci. Koji je po pravilu bio muskarac. :testerica:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
namerno sam postavio primer iz zivotinjskog sveta jer ljudski rod poznaje malo matrijarhata
Bez obzira. Puna je televizija popularno-naučnih emisija koje objašnjavaju ponašanje ljudi preko udvaranja ptica, parenja šimpanzi, i čega sve ne, zaboravljajući da je to vrlo slabo zaključivanje putem analogije. U principu, ništa ne objašnjava, već samo projektuje već zatečeno stanje u ljudskom društvu na životinje.
polarlicht4.1 jeste- analogija je ekstra tresh
A posto sam veliki ljubitelj tresha i igara parodiranja, zabavno mi je zapoceti temu nekim tresh shokom, ali kasnije kako zagrebemo ispod povrshine sve dublje i dublje dodjemo i do ozbiljnih stvari i zaključaka. :blenta:

ako ti smetaju majmuni toliko, mozemo preci na kerove? Jelene?

ili imas neku bolju analogiju? :leviathan:
By polarlicht4.1
Ne. Principijelno sam protiv analogije jer ona vodi ekvivoknoj metafizici. :andjelak:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
@polaricht4.1

Ok ;)

Kad se pomene matrijarhat prva asocijacija su mi iranski filmovi sa raznih autorskih festivala (nikako analogija NIKAKONIKAKONIKAKO!!!!) i ogromno parno kupatilo sa gomilom zena kako peru jedna drugoj ledja i idu okolo u nanulama... uvek mi je nekako bilo neprijatno kad se na jednom mestu nadjem usred grupe zena koje se solidarisu na osnovu svog pola, teskoba mi... :kosa:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Spiritualni i tehnoloshki napredak se moze postici u totalnoj anarhiji. Ako svaki pojedinac ima razumevanje i osecaj povezanosti sa ostalim pripadnicima drushtva.
Korisnikov avatar
By jukie
Stvar sa tim majmunima je što su u pitanju dve različite vrste... Pan (Homo?) satyrus živi u patrijarhalnom a Pan (Homo?) paniscus u matrijarhalnom uređenju... a razlike u ponašanju i kulturi i jesu jedan od načina reproduktivne izolacije među vrstama*. Doduše kod ove dve vrste tu je i neka reka koja teče između a nijedna vrsta ne ume da pliva.
*isto npr. neke prerijske kokoši u Severnoj Americi. Jedna vrsta kada se udvara spušta glavu do same zemlje a rep podiže visoko i širi; druga vrsta radi sve obrnuto. Ženke (sem u slučaju drastičnog poremećaja odnosa broja mužjaka i ženki te godine) uvek biraju mužjaka svoje vrste a ne one druge. U slučaju da se stvore hibridi, oni kad odrastu samo bleskasto skakuću okolo po cruising place-u i ne privlače nikoga.
By polarlicht4.1
Originally posted by jukie
U slučaju da se stvore hibridi, oni kad odrastu samo bleskasto skakuću okolo po cruising place-u i ne privlače nikoga.
:(

Siroti hibridi...Zar ne privlače druge pripadnike svog mutantskog soja?
Korisnikov avatar
By jukie
Dobro pitanje... ali mislim da ženke koje se stvore tom kombinacijom i ne znaju šta da traže kod mužjaka pa ili ne priđu nijednom od njih ili na koga slučajno nalete (obično po ćoškovima ima nekih napaljenih tinejdžera koji ne biraju, a i ženke sve isto izgledaju). U svakom slučaju ne stvara se njihovo plodno potomstvo, pa hibridi na kraju izumiru kao grupa... sa druge strane, hibridne zelene žabe se sasvim lepo razmnožavaju jer one iovako ionako samo bace spermu i jaja u vodu pa sa čim se spoje, spoje se...
btw da li sam negde već pisao o dve vrste jelena i njihovim hibridima?
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Morgan Le Faye
Spiritualni i tehnoloshki napredak se moze postici u totalnoj anarhiji. Ako svaki pojedinac ima razumevanje i osecaj povezanosti sa ostalim pripadnicima drushtva.
Upravo.

Anarhija nije stanje bez pravila vec stanje bez hijerarhije.

(dodao bih 'socijalna anarhija', da bi ljudi malo bolje shvatili ideju)

Ali za tako nesto je potreban mnogo visi stepen svesti SVAKOG pojedinca.

Ljudi to zovu utopijom ;)

Mozda i jeste.
..

Dakle, bez matrijarhata, bez patrijarhata - oba postavljaju jednu stranu gore, drugu dole.

Oba DELE.
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Mislim da su najgore tekovine patrijarhata svodjenje zena na mashine za radjanje i "kult nevinosti". Btw, kazu da se za rekonstrukciju himena koriste machja crevca :giggle:

martijarhat, patrijarhat, gerijarhat, lajonhart, brejvhart. rechi, rechi, rechi... :happysmoke:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
tamo kazu kako u matrijarhatu ima mnogo manje agresije, nema krivice, nema ljubomore, nema monogamije, i tome slicno...
ili verujete da je sav intelektualni, duhovni i kreativni napredak koji je covecanstvo postiglo direktno povezan sa muskom [sexualnom] energijom, koja ukljucuje i agresiju?
Glupe predrasude! Iz toga proizilazi kako su zene divne a mushkarci stoka. Je l` zbog toga Sashkica tako dobra prema svima a Sasha malko kao zao???
I otkud znash da Vilendorfsku i druge Venere nije napravio mushkarac?
Da je bilo tako divno i krasno ne bi bilo potrebe da se menja. Mada sam skloniji da poverujem u pomenutu tezu da se ne mogu porediti. Upravo zbog te proklete raspodele motji na osnovu snage pojedinca.
...Socijalna anarhija zvuchi krasno ali i totalno utopistichki. Vishe nije izvodljivo tako neshto.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa

Vise puta sam naisao u antropoloskim i socioloskim tesktovima na tezu da matrijarhat nikada nije postojao, odnosno da nije uopste uporediv sa patriharhatom. To je praistorija covecanstva, kad je zenina jajna celija bila najveci resurs koji je postojao. Ali cim je krenuo razvoj drustva (stocarstvo, poljoprivreda, kuce...), do resursa je mogao da dodje svako, a dolazio je - najjaci. Koji je po pravilu bio muskarac. :testerica:
matrijarhat u smislu pandana patrijarhatu i nije nikad postojao, ili bar njegovo postojanje nije nikad nigde dokazano, u praistoriji ili bilo kad. i to nema nikakve veze sa resursnom jajnom ćelijom. to je pojam koji je u antropologiju ušao sa knjigom "materinsko pravo" (das mutterrecht, dakle ne ni matrijarhat, no baš materinsko pravo) johana jakoba bahofena, i postao svojevrstan naučni mit, čije je krajnje ishodište upravo potvrda i opravdanje patrijarhata kao sistema. ukratko, to izgleda ovako - "primitivna" društva i drevne civilizacije zasnivale su se na "ženskom principu", koji je mističan i okrenut materijalnom, a osnovni temelj mu je materinsko pravo (tj. računanje srodstva i nasleđivanje po ženskoj liniji) i dominacija ženskog u religiji (obožavanje boginje majke i tome slično). istinski razvoj i napredak društva dolazi tek sa upostavljanjem "očinskog prava" i prelaskom na "muški princip", koji je, jel, duhovan i racionalan. matrijarhat se, već u skladu s bahofenovom evolucionističkom orijentacijom, tu pojavljuje kao nekakav infantilni stadijum u razvoju čovečanstva, kojem je jedina svrha bila da posluži kao stepenica do "civilizovanog društva" kojim vladaju muškarci.
problem je samo u tome što ni bahofen nikada nije dokazao da je tako nešto stvarno postojalo, budući da ni u tim društvima koje je proučavao nikad nije postojao sistem koji je favorizovao žene kao nositeljke realne društvene moći, jerbo su i njima, takođe, vladali muškarci (uzeti staru grčku kao nekakav pokazatelj davnog matrijarhata je prilično smešno, isn't it). ono što je njemu služilo kao "dokaz" je matrilinearni sistem srodstva i religijska praksa u kojoj su postojali kultovi ženskih božanstava, a ni jedno ni drugo ne znači da postoji politička dominacija žena u društvu o kom se govori. mnoga društva koja danas poseduju, ili su u bliskoj prošlosti posedovala, slične religijske i srodničke sisteme, ne poznaju nikakav "matrijarhat" u smislu vladavine žena. tačno je da su u nekim tradicionalnim društvima sa matrilinearnim računanjem srodstva, poput npr. nekih indijanskih plemena, žene mogle biti u boljem položaju nego u društvima s drugačijim srodničkim sistemima; negde su čak imale i mogućnost da učestvuju u biranju poglavica i plemenskih predstavnika, ali čak i u takvim društvima ti "funkcioneri" su isključivo i bez izuzetka mogli biti samo muškarci.
sou, o matrijarhatu se može govoriti samo u sf kontekstu (utopije ili antiutopije, kako je već ko shvata :) ), al' teško da se može glasati za ili protiv u kontekstu realnog izbora na planeti zemlji u prošlosti ili sadašnjosti, jerbo takvog niti ima, niti ga je bilo.
Korisnikov avatar
By Primeval
Heeej zašto je poll zatovren? Ili ja ne mogu da se snađem pa da glasam. Anyway, glasao bih za matrijarhat, naravno! :) Zašto? Nemojte da me pitate. :D
Originally posted by Lepa Krepa
matrijarhat u smislu pandana patrijarhatu i nije nikad postojao, ili bar njegovo postojanje nije nikad nigde dokazano, u praistoriji ili bilo kad.
Interesting... Matrijarhat ne mora da bude nataknut u smislu da vlada
kraljica i njoj se svi povinuju itd. Nadmoć matrijarhata nad patrijarhatom
možeš da vidiš svugde - u mitologijama na primer, gde ako neko uvredi
koju Boginju, ona se toliko rasrdi da čak ni Bogovi ne mogu da je umire
već moraju da joj se dodvore kako bi se primirila. Isto tako Boginje uglavnom
drže veću moć od Bogova. Al' se uhvatih za mitologiju. Isto je tako bilo i u
društvu ranije. Muž je taj koji ima glavnu reč ali glavni stub kuće je žena.
Starice su recimo najviše poštovane u drevnom društvu. Ma ima premnogo
toga, ali kažem samo da M nije toliko istaknut kao P, već da im M ima svoje
puteve. Tiha voda breg roni hehe. :) Cheers!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!