Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By KiWi
Moj mali sestrić boluje od epilepsije. Dijagnostikovana mu je danas; još uvek ne znaju o kom se tipu epilepsije radi.

Na sreću ili nesreću, ja sam bio prvi koji je video njegov prvi napad. Pričali smo o vilinkonjicima i on je na trenutak zastao, maksimalno otvorio kapke i počeo da guta pljuvačku onako glasno .. nisam znao šta se dešava. onda je ustao sa stolice i počeo grčevito da steže zglobove ruku, kao da pokušava da se sklupča. iz usta mu je curnulo par kapi pljuvačke i onda se povratio. smejao se i nabeđivao me je da izmišljam to, jer se on toga očigledno ne seća. Lekare buni što je on tokom svih napada (do sada samo četiri) ustajao iz kreveta ili sa stolice i stojao mirno ... ni govora o padanju na pod i udarcima.

Jedna žena čije dete takođe boluje od epilepsije (ili kako to dete kaže Epsi-lepsi bolest) tvrdi da zna čoveka u Beogradu koji nekim travama leči epilepsiju .. Kaže, napadi se dešavaju kada se neuroni u mozgu na trenutak razelektrišu a te trave vraćaju neuronima sve sposobnosti ...

Zna li neko gde može da se nađe taj lek i ima li istine u tome??
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Nema istine u tome,nazalost!
Bolest se vrlo lako kontrolise pomocu lekova,naravno ako je prethodno dijagnostika uradjena kako treba.
Postoji veliki izbor lekova a dobro postavljena dijagnoza i daje jos vecu terapijsku sirinu.
Ako se radi o detetu,najverovatnije ce to proci sa pubertetom.
Ipak,neurofiziolog ce dati poslednju rec!
Korisnikov avatar
By KiWi

Ja znam da jedna žena iz komšiluka prodaje Aloju i kaže da pomaže kod mnogo boleština... Od artitisa do gingivitisa ... ali epilepsiju ne leči i ne utiče na nju .. Kaže, može da poboljša detu opšte stanje, ali na napade mu neće uticati ...

Znači, može se kontrolisati lekovima ...

Sad sam pročitao na netu da neki psi, naročito labradori mogu da predosete napad epilepsije i upozore čoveka i do 2 minuta pre napada
By Sixto
Cesto su bolesnici nesvesni napada koji im se desavaju!
Pogotovo kod formi ciji napadi traju jaaaaako kratko, cak i u vidu trenutne odsutnosti tj kad neko na tren odluta u mislima!
diferencijalna dijagnoza kod ljudi koji su unesreceni zateceni na ulici ili zive sami a ne moze se zakljuciti na prvi pogled sta bi mogao biti uzrok pada tj kolapsa jesu oziljci po telu ili licu i ustima koje vecina epilepticara ima!

Potoji film o Ketonskoj dijeti koji je uradjen navodno na osnovu istinitog dogadjaja gde je lekar u USA otkrio ucestalost napada sa ishranom! Majka odvodi dete njemu i kura pocinje uzdrzavanjem od hrane 48h uz eventualno pijenje vode! Postepeno se uvode odredjene stvari koje je dozvoljeno konzumirati! Na kraju filma pokazuju se svi ljudi koji su igrali u filmu a koji su epilepticari i nisu imali napade od lecenja po 4-5god! Oduvek me interesovalo o cemu se radi al kojeg god profesora neurologije da sma pitao oni ili nikad nisu culi za to ili a priori odbijaju ikakvu dikusiju na tu temu!
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Tako je.Kod svih napada prisutna je anterogradna amnezija i bolesnik se ne seca nicega apsolutno!Samo je posle napada iscrpljen pogotovo ako zapadne u STATUS EPILEPTICUS a to je stanje kada bolesnik izmedju dva ili vise napada ne dolazi svesti.
Diazepam I.V.je prvi lek izbora u strucnoj pomoci.
Korisnikov avatar
By Deksi
Znam o epilepsiji nazalost mnogo vise nego sto bi trebalo.

To je jedna od bolesti koja se ne leci,samo se kontrolise odredjenom terapijom.
Uzrok moze bilo sta: genetika,stres ili velike traume(mada u tim slucajevima su uglavnom blage epilepsije u pitanju),povrede glave...a opet ponekad se samo bolest pojavi.
Tek tako.
Imam starijeg rodjenog brata koji je tezak epilepticar i na lekovima je celog zivota tako da sam se nagledao svega i svaceg.
Terapija kod bolesnika se menja ili varira u kvantitetu ako nije dovoljna da suzbije sve napade i da normalan rezultat na EEG-u.
Mada opet....kao sto se menja terapija menja se i epilepsija,napadi....sve.
Napadi mogu biti razlicite vrste Tonicni,Mioklinicni,Atipicni i Parcijalni.
A opet mogu biti i kombinovani.
Nagledao sam se svih vrsta dovoljno za ceo zivot.
Jedini savet Kiwi koji mogu da ti dam je: Dobar neurolog,redovne kontrole za tog klinca i malo srece u pronalazenju odgovarajuce terapije jos u start-u da bi napadi sto pre prestali a i da se ne bi mnogo dete trovalo raznoraznim lekovima (jer mogu da sjebu i oni)
By fazza
Kiwi, batali te nadrilekare. Ne bih se ja zezao sa tim stvarima, pogotovo shto je
epilepsija u pitanju. Nadjite shto pre nekog dobrog neurologa, da postavi
dijagnozu i prepishe lekove.
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Ja sam patio od epilepsije. Mislim je u pitanju blaza varijanta i da bi Tegretol ili Karbapin ili Karbamazepin (sve mu to dodje isto), bio sasvim dovoljan. A napadi ce najverovatnije prestati pre dvadesete. Uostalom, kada uradi serijski EEG, lekari bi trebalo da ustanove i prepisu mu terapiju.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Najbolji je ovde Deksijev post.

Epilepsija je vrlo komplikovana bolest i postoji mnogo podtipova. Postoje pravila kada se koji lek upotrebljava zavisno od tipa napada i EEGa, ali idealna terapija ne postoji. Često mora da se kombinuje nekoliko lekova, a i da se menjaju zavisno od odgovora pacijenta. Neki lekovi su komplikovani za doziranje pa je potrebno određivati čak i njihove koncentracije u krvi da bi se videlo da li su koncentracije u optimalnom opsegu. Ponekad, ni uprkos lekovima, ne postoji optimalna kontrola, no nema potrebe da se plašiš unapred. Ima dosta antiepileptika.

Uzrok epipelsije nije poznat. Zna se da je reč o povećanoj razdražljivosti neurona u pojedinim delovima mozga, ali zašto do toga dolazi je predmet raznih istraživanja i spekuliše se sa mnogo m,ogućih uzroka, no to nije toliko bitno, jer se na to ne može uticati, u smislu da se ta nerva ćelija tako izmeni da postane normalna i takva ostane celog života. Dakle, ta grupica ćelija je nenormalno razdražljiva i u jednom momentu počne da emituje masu impulsa i da bombarduje ćelije okolo, samim tim, i te ćelije okolo budu nadražene i ako se stvara krug koji dovodi do stalne stimulacije velikog broja neurona. Ukoliko se zahvati ceo mozak, onda nastaje najburniji tip epilepsije, takozvani grand-mal (ono padanje sa penom na ustima i grčevima). Ukoliko se nadraženost ograniči na neke delove mozga, bez propagacije na ceo korteks i dublje strukture, onda nastaju različite varijante delimičnih, parcijalnih napada. Ono što lekovi rade jeste da malo umrtve te neurone (uglavnom menjenjem njihovog membranskog potencijala) koji su odgovorni za napade.

Ketogenska djeta, za koju je Sixto čuo je priznat metod terapije, ali je vrlo komplikovana. Retko gde se sprovodi jer je potrebna komplikovana obuka kakva kod nas, barem koliko ja znam, ne postoji, plus nije baš ukusno. To od prilke zavisi od toga koliko su roditelji motivisani da sami o tome saznaju nešto i da to sprovedu. Ne znam koje je to profesore pitao pa za to nisu čuli, evo vrlo lako se dođe do linkova, na primer ovaj http://www.stanford.edu/group/ketodiet/. Ukucaj samo ketogenic diet i dobićeš masu informacija, da ja sad ne davim sa tim kako to funkcioniše.

Kao što Deksi reče - dobar neurolog - po mogućstvu onaj koji se bavi samo epilepsijama. U Beogradu ih ima dosta.
Korisnikov avatar
By jukie
Moguće je da su mislili da misli na ketonsku dijetu tj. dijetu Dr.Atkinsa (kad jedeš samo meso i sir)
By XanaX
što se tiče uzroka, ima hrpa teorija...
ja sam svojedobno dobio u hitnoj neurološkoj tu famoznu dijagnozu "epilepsia grand mal". od tada sam imao nekoliko napada, svi su posljedica stresa, tako da se radi ne-epileptičkim atakama, u biti...
ipak, uzimam tegretol, ali kako je vec dosta vremena proslo od zadnjeg napada, trebao bih preci na nesto lakse...
naravno, epileptickog napada se osoba ne sjeca. prvi napad se dogodio u jednom od tipicnih "osjetljivih" razdoblja - neposredno prije budjenja, kako sam lupao nogama, a krevet mi je uz zid od lamperije, starci su chuli i naravno odmah zvali hitnu... samo se sjecam toga da je hitna doshla i da me iz nekog razloga zhele voziti u bolnicu... i naravno glavobolja nakon toga, dan, dva... napadi mi nikad nisu bili jaki, dakle "gubitak svijesti", trzanje udova, , malo sam se ugrizao za jezik, nisam pjenio niti se pomokrio, ali sam, kako moja stara kazhe, imao pogled k'o Mila Jovovich u Ivanoj Orelanskoj...
uglavnom, neurologinja me je stavila odmah na terapiju, psihijatrica (a i ja sam) je povezala te atake sa pretjeranom izlaganju stresu, MRI, EEG-praćenje i sl. pokazali su se ok, tako da je ostala samo psiholoshka podloga kao objasnjenje... u biti, mozak mi se ochigledno tako "prazni", kad mu / mi je svega dosta...

dakle, neurologu, nikakve trave i aloa vera; uvijek ti ostaje mogucnost da svoju epilepsiju promatras kroz njezin misticni povijesni kontekst... izabran si...
Korisnikov avatar
By KiWi

Rezultati EEGa će biti poznati sutra, napadi su blagi ali učestali. Ima ih i do četiri puta dnevno. Sada je već jasno da ne gubi motorne funkcije (npr. sinoć je išao do WCa i tokom hoda imao napad). Napadi traju maksimalno deset sekundi i on ih se ne seća. Jutros sam otišao do njih i on mi je čitao neki članak o dinosaurusima, onda je zastao na trenutak, imao napad, i nastavio tačno tamo gde je stao. Tek je posle 5-6 minuta provalio da mu je majca mokra i pitao je kada je imao napad. Više mu se ni ruke ne grče. Samo to balavljenje i širenje očnih kapaka.

Neurolog kaže da je ovo najblaža varijanta i da može da garantuje da će u pubertetu napadi nestati. Nije dao terapiju, je se čekaju rezultati testova koji stižu sutra.

Hvala svima, mnogo ste nam pomogli.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by ^RAY^
:friends:

Hvala ti cico na u2u porukama podrške. Ono što sam pitao za cistu se ispostavilo da je čista glupost te sestre koja nam je to rekla ... a rekla nam je da bi išli kod nekih njenih kompanjona na MR, ona verovatno dobija procenat od svakog pacijenta ... Ovako smo sad išli normalnim kanalima, i svi si bili ekstra ljubazni ...

P.S. Po preporuci ćemo ga odvesti i na VMA, ali kada odradimo sve nalaze ...
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by XanaX

naravno, epileptickog napada se osoba ne sjeca.
Uopste nije tacno.
Ceste su vrste napada kad je osoba otpuno svesna i cak nema nekih promena u motorici za vreme napada.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Deksi
Uopste nije tacno.
Ceste su vrste napada kad je osoba otpuno svesna i cak nema nekih promena u motorici za vreme napada.

Uh... sigurno je gadan osećaj ... Mada je možda tako bolje, bar ne postoji šansa da se bolesnik zadavi sopstvenom pljuvačkom.

E da... a da li epileptičar gubi reflekse tokom napada? Npr. da li refleksno pokušava da iskašlje pljuvačku ako krene da se sliva u pluća??
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by Kiwi
Uopste nije tacno.

Uh... sigurno je gadan osećaj ... Mada je možda tako bolje, bar ne postoji šansa da se bolesnik zadavi sopstvenom pljuvačkom.

E da... a da li epileptičar gubi reflekse tokom napada? Npr. da li refleksno pokušava da iskašlje pljuvačku ako krene da se sliva u pluća??
Kod napada gde su osobe svesne naravno da ima refleksa....u manjoj ili vecoj meri.
Kod Grand mal napada...tonicno-klonicnih osoba gubi svest,razvnotezu,dobija grceve u celom telu ali posto nije svesna najcesce ne oseca bol,velika je opasnost da osoba sebi ne pregrize jezik ili ili se udavi ako je imala nesto u ustima zato sto nema svest za vreme napada...takodje ove napade karakterise nepravilno disanje.
Ako se cela muskulatura grci cesto se grci i jezik pa odatle i ona pena od pljuvacke.
znaci kod nesvesnih napada nema nikakvih refleksa.
By XanaX

Uopste nije tacno.
well, nisam stručnjak, samo sam prenio ono što je meni rečeno o epilepsiji, budući da sam imao nekolicinu napada, te sam se interesirao... ja sam redovito "gubio svijest" tj. ne sjećao se cijele epizode... valjda su mi zato govorili o "velikom zlu" samo...
Korisnikov avatar
By Deksi

Uopste nije tacno.
well, nisam stručnjak, samo sam prenio ono što je meni rečeno o epilepsiji, budući da sam imao nekolicinu napada, te sam se interesirao... ja sam redovito "gubio svijest" tj. ne sjećao se cijele epizode... valjda su mi zato govorili o "velikom zlu" samo...
Pa kao sto rekoh...zavisi od vrste epilepsije i vrste napada.
Korisnikov avatar
By KiWi

Po EEGu bi lekar rekao da nije epilepsija ... Primetili smo da kada se pošteno najede, postane malko nervozan i posle desetak minuta dobije napad ... juče smo ga terali da jede deset puta ali male količine .. i nije imao napad ...

Počeli smo da razmišljamo o ishrani i shvatili da je povezano tek kada sam im rekao ovo što su napisali Sixto i Kiborg ... Hvala drugari .. Hvala svima :)

@Deksi: Barataš terminologijom bolje od tehničara na neurologiji ... sestra koju sam već pominjao nam je sve opisivala rukama "to vam je ono kad onako .. a to se zove .. jao stao mi je mozak... ono što se često dešava" ...
Korisnikov avatar
By spliff
epi napadi (seizures) sami po sebi nisu bolest. vishe se pojavljuju kao simtom drugih oboljenja...
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by Kiwi

Po EEGu bi lekar rekao da nije epilepsija ... Primetili smo da kada se pošteno najede, postane malko nervozan i posle desetak minuta dobije napad ... juče smo ga terali da jede deset puta ali male količine .. i nije imao napad ...

Počeli smo da razmišljamo o ishrani i shvatili da je povezano tek kada sam im rekao ovo što su napisali Sixto i Kiborg ... Hvala drugari .. Hvala svima :)

@Deksi: Barataš terminologijom bolje od tehničara na neurologiji ... sestra koju sam već pominjao nam je sve opisivala rukama "to vam je ono kad onako .. a to se zove .. jao stao mi je mozak... ono što se često dešava" ...

E super,sestric ti ima mnogo srece :)
Dobro je prosao.

Sto se tice baratanja terminologijom....pola ljudi kojima je to struka zaista nemaju pojma,slazem se....
Toliko o tome koliko ljudi znaju o svom poslu :diplomac:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Nemoj dopustiti doktorima da ga leche, jer ce umreti od toliko otrova kojima oni znaju da kljukaju.
Morgan je pocheo da praktikuje(tj. drugi na njemu) homeopatiju od tada nije imao nijedan napad.
A pre je koristio (Ventolin, Aminofilin, Presing i Flixotide)...sada samo uzima Ventolin i to jednom u par dana...kako "dr." kaze da je Morganu ostala josh mentalna zavisnost od leka jer mu je davao olakshanje za vreme gushenja...

Morgan se nada da ce neka alternativma medicina delovati na tvog sestrica.
Korisnikov avatar
By KiWi

@Morgan Le Faye: Razmišljamo o homeopatiji. Imaš li nekog za preporučiti?

OffTopic: Zar Presing nije za alergije?
Korisnikov avatar
By ^RAY^
Prvo treba otkloniti uzrok gusenja.U pojedinim slucajevima,ovde,to je marihuana.:murkan:
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by Morgan Le Faye
Nemoj dopustiti doktorima da ga leche, jer ce umreti od toliko otrova kojima oni znaju da kljukaju.
Morgan je pocheo da praktikuje(tj. drugi na njemu) homeopatiju od tada nije imao nijedan napad.
A pre je koristio (Ventolin, Aminofilin, Presing i Flixotide)...sada samo uzima Ventolin i to jednom u par dana...kako "dr." kaze da je Morganu ostala josh mentalna zavisnost od leka jer mu je davao olakshanje za vreme gushenja...

Morgan se nada da ce neka alternativma medicina delovati na tvog sestrica.
Mozda pomaze kod laksih oblika ili ako se primenjuje jos u pocetku ali znam mnogo ljudi sa epilepsijom kojima homeopatija nije pomogla uopste.
Realno gledano lekovi za razliku od homeopatija truju ali ako je dobra terapija garantovano sprecavaju napade.
Homeopatije ne.
Korisnikov avatar
By Pauceti
Moja sestra je uzimala Phenobarbiton a pre dve godine su je prebacili na Eftil. Ima jedna lista na koju se ljudi mogu upisati za lekove iz Kine, kazu da jako pomazu.
Pokusacu da nadjem na netu koje rizicne stvari mogu da izazovu napad jer su epilepticari narucito oni sa tezom dijagnozom podlozni jakim strobe svetlima, glasnim zvucima, stresom... Tako da upozoris ako vec nisi sestrica na sta da pazi.
By XanaX

Mozda pomaze kod laksih oblika ili ako se primenjuje jos u pocetku ali znam mnogo ljudi sa epilepsijom kojima homeopatija nije pomogla uopste.
Realno gledano lekovi za razliku od homeopatija truju ali ako je dobra terapija garantovano sprecavaju napade.
Homeopatije ne.
potpuno se slažem. nekakvo eksperimentiranje s homeopatijom može shebati čitavu stvar...
npr. jedan malo nevezan slučaj - prije nekih godinu dana, pao sam nekako glupavo iz tramvaja i u tjedan dana nakon toga, od postupne boli u križima došao do stanja da uopće nisam mogao hodati. CT je pokazao "moguću protruziju diska L4 - L5", a kad je radiologinja vidjela moj NMR, nije mogla vjerovati - masivna ekstruzija diska, sve pomaknuto, edem itd... po njom sam trebao već biti bez kontrole sfinktera itd.. za dva dana operiran sam na neurokirurgiji - kad su mi donijeli onu ampulicu s izvađenim tkivom, doktor mi je rekao kako sam uopće mogao trpiti takve bolove, jer su praktički iščupali čitav disk van... no, nakon 3-4 mjeseca sasvim normalno počeo hodati i danas plivam, hodam itd (u teretanu se još ne usđujem ići)... da sam kojim slučajem, u onoj prvoj fazi manjih bolova, otišao kiropraktičaru (doduše, i oni su postali malo savjestniji, pa se ne upuštaju u svašta), ali , da me je on kojim slučajem išao "štemati" mogao sam ostati nepokretan za čitav život...

stoga, ja se uopće ne bih niti upuštao u nekakvu homeopatiju. antiepileptici "truju" organizam, kao što i većina ostalih lijekova "truje" organizam, ali, sasvim se slažem- zaustavljaju napade, što je najbitnije. opet, govorim laički, ono što je bitno jest da nekontrolirani epi-napadi mogu dovesti do određenih oštećenja mozga; mene je neuropsihijatrica tjerala nakon svakog napada na EEG i NMR, bojeći se da se upravo nešto "takvo" nije dogodilo.
tegretol je u početku prorijedio napade, ali su se i dalje povremeno javljali. zatim sam napravio nekakav test; ne sjećam se točno kako se to zove, EMIT ili EMIS (?) tako nekako, kojim se utvrđuje nešto kao "stvarna konc. lijeka" u krvi, pa se shodno tome može prilagoditi terapija, a ne onako, "od oka". uglavnom, taj test je pokazao kako uzimam nedovoljnu količinu tegretola pa sam prešao na 400 mg , dvaput dnevno, i već je prošla godina dana od zadnjeg napada...
baš sam nedavno išao na kontrolni EEG, koji se pokazao ok (malo "ubrzan" - tako reče sestra - ali, doktorica je to pripisala ostalim lijekovima koje pijem, xanaxu i zyprexi) i uglavnom, budući da sam zadnji napad imao prije godinu dana, sad uvodim postupno lamictal, kao zamjenu za tegretol... (lamictal mi je indiciran još nekim drugim stvarima...)
Korisnikov avatar
By Kiborg
zatim sam napravio nekakav test; ne sjećam se točno kako se to zove, EMIT ili EMIS (?) tako nekako, kojim se utvrđuje nešto kao "stvarna konc. lijeka" u krvi,
EMIT - Enzyme Multiplied Immunoassay Technique

Vidiš, ni ja nisam znao da se to tako zove. Mislim neurolozi traže valproinsku kiselinu ili karbamazepin u krvi, ali da se tehnika kojom se to radi tako zove sad teh čuh. Ovo je tehnika koja se koristi za skoro sve lekove i za narkotike, a uzorci mogu da budu i krv i urin. Elem, ti testovi se relativno jeftini, u BGu su oko 1000 din. po leku. Kod dece ih treba sprovoditi obavezno, a kod odraslih ukoliko standardno doziranje ne dovede do popravljanja stanja.
By XanaX
eto sad si mi prosvjetlio pamet... to je slično ELISA-i, čista mol. biol... sad sam pametniji, pa znam kako postoji nešto kao "tekuća" verzija ELISA-e i to se zove EMIT... :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!