Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

AAAAAAA STIŽEEEEEEE!

Otprilike pre godinu dana sam pročitao trilogiju Njegova mračna tkanja od Filipa Pulmana (Phillip Pullman) i evo danas sam naleteo na ovaj sajt http://www.goldencompassmovie.com. Definitivno se pojavljuje film po prvoj knjizi ove trilogije. Reč je o fantaziji koja se dešava u nekoliko paralelnih svetova. Ima akcije, kvazi-nauke, religije (to je čak u samoj osnovi knjige)... Mnogi kad počnu da čitaju ovo smatraju knjigom za decu, ali kako se stvari pomeraju, vidi se da ovo ipak nije ni malo naivna knjiga, a daleko od toga da je rezervisana samo za decu.

SlikaSlika

E sad, ima li nekog ko je pročitao ovu trilogiju?

Njegova mračna tkanja (His Dark Materials) - Filip Pulman
1. Severna svetlost (Northern Lights ili The Golden Compass)
2. Čudotvorni nož (The Subtle Knife)
3. Ćilibarski durbin (The Amber Spyglass)

A ako niste pročitali knjigu, bacite pogled na trejler, pronjuškajte po sajtu i recite mi: Da li biste gledali ovo?
By Sixto
Procitao! Dobio prvu knjigu na poklon od jednog drugara, ostale trazio kao mahnit!
Razlog zato sam poceo da citema te pomalo fantasy teme!
Odusevljen sa trilogijom presao na Tolkina!
Meni se dopadaju dogodovstine male devojcice Lajre, kako odmice radnja sve je slozenije i ozbiljnije!

Gledao kako da ne, cim se pojavi moracu!
By Sixto
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Pa tek sad vidim da igra Nicolle njenu macehu!
Ubicu se! Trejler je fantastican!

Kiborg sto ne govoris covece!

Dopada mi se cela prica jer je pomalo jereticka, tj dovodi u pitanje samog boga i njegovu ulogu na zemlji!
Korisnikov avatar
By Kiborg
Da da, Nikol Kidmen glumi gđu. Koulter. Kada sam video da su nju izabrali tačno sam pomislio da je idealan izbor. Samo ona može da dočara tu hladnokrvnost i harizmu koju ima taj lik. Danijel Krejg glumi Lorda Asrijela, što je možda diskutabilno, ali i ne mora da bude loše, pogotovo ukoliko bude neka scena gde se skida do pola, no ne sećam se da je bilo toga negde u knjizi.

Inače jeres koja je u samoj suštini knjige je zapravo i ono što je vrlo interesantno i baš zato bi možda knjiga trebala da bude uvrštena u lektiru paralelno sa veronaukom :D
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Moram da priznam da ste me zainteresovali... Pokusacu da nabavim knjige, a onda sledi film!!! :yay:
By Sixto
Definitivno knjige prvo!
Prica je jako zanimljiva, prva knjiga je u svetu poput naseg, druga u dva paralelna sveta kroz koja prolazi cudotovrnim nozem i u trecoj prolazi kroz bezbroj razlicitih svetova sa nekim cudnim zivotinjama sto kotrljaju plodove velikog drveca!
Ni malo naivna, ni malo decija!

Vid' sav sam se uskopistio od srece!
Korisnikov avatar
By Loni
Jaoj, zainteresovan sam.
Posle 2 romana Nila Gejmena (takođe engleskog fantastičara) dobro bi mi došlo tako nešto.

Gde ima ta knjiga da se kupi?
By Sixto
Imas gde oces, idi u Plato izdavac je Laguna!
Korisnikov avatar
By Skyen
citala pre par godina. da, skroz je dobra knjiga. tada sam razmisljala kako bi bilo super snimiti film prema ovoj trilogiji i kako se toga verovatno niko nece setiti, silly me.

ali sada sam nesto skepticna kako to obicno biva. ako nista drugo, bar ce promovisati knjigu, bas kao i Gospodari.

edit: trejler dobro izgleda
Korisnikov avatar
By Kiborg
U knjizi /a i filmu/ ćete videti da u Lajrinom svetu svako ima svog dajmona (dæmon), to je zapravo duša odvojena od tela. Dajmon je u obliku životinje i ima oblik u skladu sa ličnošću osobe sa kojom je vezan. Ne može mnogo da se odalji od čoveka kojem pripada. Obično je suprotnog pola. Dečji dajmoni nemaju stalan oblik jer se i deca menjaju tokom vremena.
Na sajtu www.goldencompassmovie.com imate kviz u kome možete da otkrijete kako bi izgledao vaš dajmon da živite u Lajrinom svetu.

Moj dajmon zvao bi se Lysandra i bio bi šimpanza :D

Slika
By Dragonite
Ok, hvala ti Kiborže što si mi doneo trejler, zaista mi se sviđa :cool2:

Moraću sada da pročitam knjigu, damn... a taman htedoh da krenem sa učenjem :liar:

Kidmenka će biti odlična kao hladnokrvna kučka :cita:
By жњ
Originally posted by Kiborg

E sad, ima li nekog ko je pročitao ovu trilogiju?

Njegova mračna tkanja (His Dark Materials) - Filip Pulman
1. Severna svetlost (Northern Lights ili The Golden Compass)
2. Čudotvorni nož (The Subtle Knife)
3. Ćilibarski durbin (The Amber Spyglass)

:yes:

kako nisam. fenomalna trilogija. hmmm da se setim.... a da. leto 2003., plaza u Rosama, upekla zvezda, a ja strastveno preplicem prste sa listovima "severne svetlosti" dok je gutam ocima u zanosnom zagrljaju :love:

kvazi-nauke...

podzanrovski, prva knjiga (ostale su drugacije) pripada "steampunku", vaskrsenju viktorijanizma u naucnoj fantastici ili tzv. pokretu neo-viktorijanizma (koji se manifestuje i u ostalim vidovima kulture i lajfstajla). "kvazi nauka" koju spominjes i te cudne mehanicke masine i spravice koje se pojavljuju u knjizi, opisuju doba u kome nije doslo do masovne primene elektricne i ostalih, danas modernih vidova energije, nego je do maksimuma razvijena primena mehanike i parnih masina. meni je taj zanr posebno interesantan jer opisuje istoriju koja se mogla dogoditi, ali nije. (ceo zhanr je wooooooohoooo)

osim po masinama, pripadnost viktorijanizmu se ocrtava i kroz kostime (naravno), zatim i po nacinu ponasanja, manirima, govoru, obicajima, itd itd... uostalom, videcete i sami u filmu. ovo me sve jako raduje, jer mi je upravo to i jedan od najomiljenih stilova. mogla bi sad o tome da filozofiram do sutra... ali sam otisla sa foruma :P retko sta bi me navelo da se logujem i pisem post, ali ovo... ovo... :meda:

nisam znala da snimaju film

jedva cekam :yay:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

edit - NIKOL KIDMAN IGRA Mrs Coulter????? :shok: :qqlele: :drama:

Slika

sad sam isla da proverim ko ce NJU da igra, posto sam je zamislila kao jednu totalno cold stylish bitch :icequeen: :drkanje: ono, iznenadila sam se... :vruce: , mislila sam da ce da odrade "adaptaciju", i to je to... nisam znala da se knjiga TOLIKO popularizovala u medjuvremenu.... strashno... vazduha... uhhhhhhh :drama:

ovo ce definitivno da vredi!! i mislim da cu opet da procitam knjigu. ovo me jako potpalilo.

i moram da pohvalim lagunin prevod. svaka im cast za "choklit" :hail:

moj daimon :love:

Slika
Korisnikov avatar
By Skyen
samo sam ja nekako Mrs Coulter zamisljala kao dugokosu crnku, aristokratskog tena (tu se moja ljubimica lepo uklapa), but sve ce to nadomestiti njena kuchkasta hladnokrvnost and i like it :D
By жњ
Originally posted by Skyen
samo sam ja nekako Mrs Coulter zamisljala kao dugokosu crnku, aristokratskog tena (tu se moja ljubimica lepo uklapa), but sve ce to nadomestiti njena kuchkasta hladnokrvnost and i like it :D

nisam sigurna, ali mislim da se u knjizi bas napominje da je Mrs Coulter plavusa, duge kovrdzave kose. Ili je to ipak bio plod moje prljave mashte :zavera:

kako god... mislim da ce kidmenka tu ulogu odraditi do perfekcije. kad pomislim na ostatak holivuda, mislim da je ona savrsena za tu ulogu :shmi:

Inace, dok sam citala knjigu - Mrs Coulter me posecivala kroz snove. o zivote, zasto se lozim na kuchke... :sigh:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by жњ

nisam sigurna, ali mislim da se u knjizi bas napominje da je Mrs Coulter plavusa, duge kovrdzave kose. Ili je to ipak bio plod moje prljave mashte :zavera:
U pravu si. Ona je dugokosa plavuša, a majmun dajmon ima zlatno krzno. Piše u knjizi.
By Sixto
Plavusa i to fatalna koja pleni profesore oko sebe!

Nikol mi je za tu ulogu fantasticna! Vec se oprobala u ulogama aristokratije!
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Mnogi kad počnu da čitaju ovo smatraju knjigom za decu, ali kako se stvari pomeraju, vidi se da ovo ipak nije ni malo naivna knjiga, a daleko od toga da je rezervisana samo za decu.

Procitao sam sve tri, i dalje mislim da je za decu. Mada, verovatno cu gledati ako nabavi disk.
Korisnikov avatar
By Skyen
onda je moja masta ucinila svasta :)
By жњ
onda je moja masta ucinila svasta :)

Shta se babi snilo, to joj se i zbilo. :giggle:
Korisnikov avatar
By Skyen
ko o cemu, baba o ustipcima :P
By жњ
ko o cemu, baba o ustipcima :P

mesas babe i zabe :jezik:
By Sixto
Gledam trejler i malo mi nesto cudno!
Sve te sale, galerije, prostorije, nekako mi je sve preterano grandiozno, monumentalno, sa velikim povrsinama stakla, svemirski!
Nekako drugacije zamisljam svet poput viktorijanske engleske!
By жњ
Originally posted by Sixto
Gledam trejler i malo mi nesto cudno!
Sve te sale, galerije, prostorije, nekako mi je sve preterano grandiozno, monumentalno, sa velikim povrsinama stakla, svemirski!
Nekako drugacije zamisljam svet poput viktorijanske engleske!

e pa utisak ti nije pogresan. sam viktorijanizam i jeste bio grandiozan i monumentalan.. kichast i usiljen takodje. seti se, koren vuce iz ere u kojoj je britanska imperija dosegla svoj vrhunac - u teritorijalnoj rasprostranjenosti, materijalnom bogatstvu kao i umetnosti.

izgleda da su filmadzije zelele da "pojacaju" utisak tako sto ce malo posareniti i omasoviti scene, pretpostavljam zbog najbrojnije - americke publike koja bez toga ne zeli da gleda film. klasicna pojava u danasnjem svetu filma, sta ces... zna se ko donosi najvece pare :barf:

sam steampunk nije istorijski zanr, nego fikcijski, tako da dozvoljava odstupanja. cak stavise, odlika fikcionalnog - ZAHTEVA odstupanja - tipa, vidis ljude u frakovima i cepeline, ali zato vidis i sareni megapolis u pozadini. zato zamisli to kao viktorijanizam na steroidima :lol:

uprkos svemu, sumnjam da ce mi malo odstupanje u vidu stilizacije, pokvariti utisak i smanjiti tenziju koju osecam ocekujuci decembar ;)
By Sixto
Slazem se!
Onaj panoramski kadar mi lici na panoramu Londona al bez Big Ben-a! Travnjaci, gotski internat sa skolom!Samo nigde ne videh da se Lajra igra sa decom i tuce na Glinistima i dokovima protiv cingarske dece, nedostaje mi njena ta musava 'vracaj se kuci da jedes' faza! Al mozda je nema samo u trejleru!
Ok je sve, samo su mi nekako te dvorane prediomenzionirane!
Jedino ona klasicnog stila sa antickim stubovima sa stolovima za rucavanje u koju se penje stepenistem mi je ok!
Baroka nikad dosta! :D
By rent_guy
Of course da sam procitao, sjajne su knjige, a video sam i Hi-Def trailer za film. Izgleda fantatsicno! Nicol Kidman+Daniel Craig+Eva Green= :cheer: :cheer: :cheer:
Korisnikov avatar
By svejedno
Slika

Fuck...Me happy ;)

Trailer je odlican.. malo drugacije zamisljah samu Lajru, no OK.

Moj dæmon bi bio, k'o sto vidite, neka vrsta primata... relaxed ;)
By rent_guy
Originally posted by svejedno
Slika

Fuck...Me happy ;)

Trailer je odlican.. malo drugacije zamisljah samu Lajru, no OK.

Moj dæmon bi bio, k'o sto vidite, neka vrsta primata... relaxed ;)
Znam, Lajra nije dovoljno prljava... :D Previse mi lici na Dakotu Fening. :D
By Sixto
Okacili su nov, dopunjen trejler za film na sajtu, i jos vise mi se dopada! :eya:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!