Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Simor
Šta spaja a šta razdvaja hrišćane i homoseksualce? To nisu (nužno) dve društvene grupe koje su međusobno nespojive, niti možemo da pravimo kategorizaciju. Ma koliko neki to pokušali da umanje, među nama postoje gej muškarci i lezbejke koji su vernici (i obrnuto, ma koliko crkve pokušavale da izbrišu gej ljude), koji pripadaju nekoj organizovanoj religijskoj grupi, pa i hrišćanskoj, i oni takođe pripadaju gej zajednici i nisu ništa manje gej od onih koji su ateisti ili agnostici. Uostalom, šta bi bio smisao gej zajednice nego da dâ legitimitet i da normalizuje svu onu raznovrsnost identiteta koji postoje u gej zajednici, a koji su, po pravilu, odbačeni od strejt većine.

Znači, postoje gejevi i lezbejke koji su vernici. Na onima koji to nisu je da poštuju njihovu težnju ka transcedentnom. Njihovo je da pronađu mesto u svojoj religijskoj zajednici i da menjaju ono što misle da promeniti treba. Na svima nama je da ne dozvolimo da religijske zajednice kreiraju svetovni život. Na onim inteligentnijima je da traže ono što je vernicima i onima koji to nisu zajedničko, da traže tačke razumevanja i shvatanja.

[Ady Endre]
Hiszen gyalázatunk, keservünk
Már ezer év óta rokon.
Mért nem találkozunk süvöltve
Az eszme-barrikádokon?

[prevod: Danilo Kiš]
Naša sramota, naša patnja
Srodne su kao i naši jadi.
Zašto se ne sretnemo moćni
Na idejnoj barikadi?

Btw, o Johnu Boswellu postoje znatno opširniji tekstovi na našem sajtu:
http://www.gay-serbia.com/queer/boswell-john/index.jsp
http://www.gay-serbia.com/teorija/2003/ ... sp?aid=943
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Eto, Simor je sve lepo objasnio vec u uvodu i onemogucio dalju diskusiju;)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by E.c.h.o...
Eto, Simor je sve lepo objasnio vec u uvodu i onemogucio dalju diskusiju;)
Dobro, uvek mogu da se nacrtaju ona dva kruga koja se seču i da se objasni šta je presek a šta unija ta dva skupa, a šta nije ni presek ni unija nego onaj polumesec sa strane, i da se onda objasni zbog čega određeni član skupa pripada određenom odsečku cele slike
Slika

A inače mi se ne svidja znak jednakosti između homoseksualac i gej
By Simor
Originally posted by jukie
Za mene su to, iskreno, sinonimi. Znam da tu prave kao neke razlike - stil života i sl., ali to mi je oduvek bilo smarno da pamtim, pa sam ja odlučio da je to za mene isto, a više volim da upotrebljavam reč "gej", jer mi reč "homoseksualac" jako medicinski zvuči.

:)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Simor
Originally posted by jukie
Za mene su to, iskreno, sinonimi. Znam da tu prave kao neke razlike - stil života i sl., ali to mi je oduvek bilo smarno da pamtim, pa sam ja odlučio da je to za mene isto, a više volim da upotrebljavam reč "gej", jer mi reč "homoseksualac" jako medicinski zvuči.

:)
@jukie: ako te ne mrzi, hajde objasni razliku!
Korisnikov avatar
By Sunce
Znači, postoje gejevi i lezbejke koji su vernici. Na onima koji to nisu je da poštuju njihovu težnju ka transcedentnom. Njihovo je da pronađu mesto u svojoj religijskoj zajednici i da menjaju ono što misle da promeniti treba. Na svima nama je da ne dozvolimo da religijske zajednice kreiraju svetovni život. Na onim inteligentnijima je da traže ono što je vernicima i onima koji to nisu zajedničko, da traže tačke razumevanja i shvatanja.
:yes:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Znači, postoje gejevi i lezbejke koji su vernici. Na onima koji to nisu je da poštuju njihovu težnju ka transcedentnom.
Gde si ti nashao transcendentalnost u hrishcanstvu?
By Simor
Transcedentnim se naziva onaj fenomen koji se ne može (u potpunosti) obuhvatiti logikom ili matematikom, koji leži van područja čulnog iskustva. I šta je problem?

@Sunce, toplo ti preporučujem da pročitaš prepisku kardinala Martinija i Umberta Eka. Meni je to fascinatan dijalog dva sistema - jednoga u čijem se središtu nalazi Bog, i jednog laičkog - sjajan pokazatelj kako obrazovani ljudi sa humanističkim principima mogu da razgovaraju, ukrštaju stavove, pronalaze tačke spajanja. Meni se čini da je ovo, poslednjih godina, za zapadnu civilizaciju, za modernu Evropu koja je sekularna ali veliki broj svojih vrednosti duguje hrišćanstvu, jedan od najznačajnijih dijaloga.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Transcedentnim se naziva onaj fenomen koji se ne može (u potpunosti) obuhvatiti logikom ili matematikom, koji leži van područja čulnog iskustva. I šta je problem?
A koji to fenomen hrishcanstvo pruza?
LSD moze da ti pruzi takvo iskustvo ali ne i hrishcanstvo.
Ako si mislio na hrishcanski pojam boga on je ogranichen intelektom, materijom i smrcu: Isus. Dok je hrishcaski princip tvorca razradjen kroz platonizam kao boga tvorca i samim time logichki tj. intelektualno dodirljiv pojam.

C lick
By Simor
Za iskustva sa "onostranim" konsultuj hrišćanske mistike. Recimo Majstera Ekharta, koji je meni najpoznatiji.

Tvoje tumačenje Isusa je površno i vulgarno i ne odgovara predstavi kakva postoji u hrišćanstvu.

U hrišćanstvu se mogu naći delovi filozofskih projekata ne samo Platona, nego i Aristotela i Plotina. Ali se nikako ne može svesti samo na starogrčke filozofe, jer hrišćanska filozofija ima svoj poseban kvalitet.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Za iskustva sa "onostranim" konsultuj hrišćanske mistike. Recimo Majstera Ekharta, koji je meni najpoznatiji.

Tvoje tumačenje Isusa je površno i vulgarno i ne odgovara predstavi kakva postoji u hrišćanstvu.

U hrišćanstvu se mogu naći delovi filozofskih projekata ne samo Platona, nego i Aristotela i Plotina. Ali se nikako ne može svesti samo na starogrčke filozofe, jer hrišćanska filozofija ima svoj poseban kvalitet.
Hrishcanski misticizam je sharena laza, baram main hrishcanska uchenja o kojima je ovde rech.
A to tvrde od Izraela Regardijea(Drvo Zivota, procitaj knjigu moze samo da ti koristi) pa do Alistera i Blavatske.
Morgan podrzava neka gnostichka uchenja, shto podrazumeva da je upoznat sa njima, ali ta uchenja nemaju veze sa hrishcanstvom o kojem ti pricash.
Drugo ako je nekada bilo hrishcanskih mistika to su bili gnostici.
A tvoj Majstor je bio optuzen za jeretika, shto znachi da nije bio hrishcanin koji spada pod pojam ove teme.

Morganovo tumachenje Isusa je svedeno na chistu logiku, da se interesujesh za ovu temu malo ozbiljnije znao bi da je pre Isusa u razdoblju od preko 300godina josh 15 osoba dozivelo istu sudbinu kao on i svi su oni i vaskrsli i imali uchenike etc...
Tako da je Morganovo tumachenje Isusa sasvim realno i bez trunke idealizacije, za chega je sposoban jer nije ogranichen hrishcanskim uchenjem niti verom, a to nikako nije pokazatelj da Morgan nije upoznat sa istim.

Naravno, Morgan se slaze sa tvojim poslednjim pasusom. Iako su postojali mnogi "filozofi" zaokupljeni hrishcanstvom svi oni su opisivali boga epitetima koji su konachni. Shto ga i dalje chini bogom kojeg je moguce dokuchiti intelektom. Toliko daleko od bilo chega TRANS.
By Simor
Našao si da upoređuješ hrišćanstvo i abrakadabra new-age stupidarije! Hristovo učenje i odatle izvučena filozofija se može kritikovati, mogu mu se suprotstavljati drugi filozofski projekti, ali ga ocenjivati iz ugla magijskih lupetanja je neozbiljno. Smejurijama Regardijea procenjivati hrišćanstvo - to bi bilo kao pokušavati proceniti delo Marsela Prusta opusom Danijele Stil.

Ako nećeš da čitaš Ekharta, čitaj mističarku Hildegard von Bingen. Ova sjajna prophetissa je daleko uzbudljivija od new-age gluposti koje se masovno prevode na srpski jezik, daleko uzbudljivija od površnih "učenja" tzv. velikih učitelja koja pomažu alijeniranom čoveku da se oseti bolje bez preteranog truda i bez bilo kakve temeljne promene.

Što se opisivanja Boga tiče, od Majmonida kod Jevreja do Tome Akvinskog kod hrišćana, Bog nije opisivan konačnim epitetima niti ga je moguće dokučiti intelektom. Ovaj poslednji je tako ponudio dva puta kojim se Bog može upoznati: via negationis i via eminentiae. Dakle, crkva kaže: Gratia perficit rationem, ali na najvišem nivou postoji de sacrificium intellectus.

Sada smo već upali u offtopic. Ovo je ipak tema o pokušaju povezivanja hrišćanstva i homoseksualnosti. A ovaj forum obiluje temama o astrologiji, magiji, okultizmu, da bi sada i ovu temu kontaminirali time. Jedino mi nikada neće biti jasno zašto su teme o bajanju i vračanju deo foldera "Religija, filozofija i teorija" a ne "ZeZaNjE n OpUšTeNcIjA".

:surfer:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Homoseksualce i hriščanstvo kao religiju, ne razdvaja ništa. Razdvaja jih tumačenje te religije, znači Crkva kao organizacija. Biti homoseksualac i član Crkve, je otprilike, kao biti crnac i član Ku-Klux-Klana.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Našao si da upoređuješ hrišćanstvo i abrakadabra new-age stupidarije!

:surfer:
Ako vec zelish da diskutujesh, onda bi bilo pozeljno da zadrzish barem malo dostojanstva i da prestanesh da vredjash verovanja drugih.

Kada ti dragi Simor budesh znao neshto o hrishcanstvu shto je tachno, Morgan ce to primetiti i reci "da tachno je"...A do tada tvoje znanje nije dovoljno da bi mogao da obradish ovu temu. Jer meshash pihtije sa babama i obrnuto..

Za tvoju informaciju: Izrael nije potcenjivao hrishcanstvo da si neshto prochitao od njega znao bi. On je izradio rituale sa hrishcanskim principima ukljuchujuci i manje poznata ime boga i doshao do zakljuchka da rituali nisu u stanju da aktiviraju principe koji su prizivani. Drugim rechima rituali kada su imali u sebi imena Izide i Horusa (primer) su savrsheno radili, kada je ta imena zamenio sa bogomajkom Marijom i Isusom oni nisu zadrzali nishta od svoje moci.
A to je posluzio kao Morganov odgovor na tvoj ispad da hrishcanstvo pruza transcendentalnost.
Korisnikov avatar
By svejedno
Off: Pristup veri je ono sto omogucuje transcendentalnost.

Nije bitno koja vera je u pitanju.

Bitan je samo pristup.
By Simor
Originally posted by Morgan Le Faye
Ako vec zelish da diskutujesh, onda bi bilo pozeljno da zadrzish barem malo dostojanstva i da prestanesh da vredjash verovanja drugih.
Prema masovnoj proizvodnji "duhovnih dobara", prema tom mišmašu svakojakih (kvazi)religijskih i (kvazi)filozofskih sistema tragikomično spojenih u nekakva učenja, dakle prema ezoterijama, magijama, astrologijama, okultizmima, etc., a koji se obraćaju pometenim i nesigurnim ljudima željnim spokoja i spasenja, uz lako dolaženje do odgovora i nimalo napora, nemam ni malo respekta. Dakle, to se odnosi i na Kroulijevog učenika okultistu Izraela Regardijea. Potpuno su druga stvar izvorna religijska i filozofska učenja Istoka i Zapada prema kojima svako intelektualno pošten i radoznao ima odnos poštovanja, bez obzira da li se sa njihovim koncepcijama slaže ili ne.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Izvorna...hahahahaha..
Tebi je hrishcasntvo izvorno!
Knjige u shake i ponovi gradivo...
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
@Simor: Nemoj da pljujes sto ne razumes. Meni lici da oboje vidite istu loptu i pricate o suprotnim polovima a sushtina je u sredini... Eto;)
Korisnikov avatar
By svejedno
Prema masovnoj proizvodnji "duhovnih dobara", prema tom mišmašu svakojakih (kvazi)religijskih i (kvazi)filozofskih sistema tragikomično spojenih u nekakva učenja, dakle prema ezoterijama, magijama, astrologijama, okultizmima, etc., a koji se obraćaju pometenim i nesigurnim ljudima željnim spokoja i spasenja, uz lako dolaženje do odgovora i nimalo napora, nemam ni malo respekta.
Prvo: Bez imalo napora?

Ne znas o cemu govoris, Simore. Iskreno.

Bez napora se prihvata religija, inertno, kod vecine ljudi, - napor je savladati 'ezoterijska' ucenja, koja ti, cini mi se, daleka nisu, ali pazi, opasno se blizis fundamentalizmu.

Drugo: Obracanje pometenim & nesigurnim ljudima?

A religija je sta? Opijum za mase?

O cemu govoris? Kao religiozan covek?

Ateisti bi te npr. nazvali pometenim & nesigurnim, po tvojoj logici, cim ti 'treba' hriscanstvo.

I covekom zeljnim veoma lakog spokoja & spasenja, sto vise od bilo koje religije (sem Islama) nudi bas Hriscanstvo.

Razmisli.

Ne odbacuj.

(Na stranu to sto ja imam postovanje prema hriscanstvu, ali sto kaze Morgan, mora se znati i iz cega je NASTALO, (Egipat - judeizam -hriscanstvo) da bi se diskutovalo o okultizmu & 'astrologijama' - >iako ne moras da znas iz cega je nastalo da bi shvatio PORUKU< )

Potpuno su druga stvar izvorna religijska i filozofska učenja Istoka i Zapada prema kojima svako intelektualno pošten i radoznao ima odnos poštovanja, bez obzira da li se sa njihovim koncepcijama slaže ili ne.
Upravo.
Primeni na sebe.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by svejedno

Ateisti bi te npr. nazvali pometenim & nesigurnim, po tvojoj logici, cim ti 'treba' hriscanstvo.

I covekom zeljnim veoma lakog spokoja & spasenja, sto vise od bilo koje religije (sem Islama) nudi bas Hriscanstvo.
A otkud ti gornja tvrdnja? Zašto bi ga ateisti takvim nazvali? Možda osobe bez intelektualnog i moralnog formata čiji stil preuzimaš.

Ne, ne, ne, hrišćanstvo podrazumeva uzeti svoj krst i nositi ga u službi drugoga(bližnjeg) Varijante spasenja koje nudi new age podrazumevaju egoizam i varijante spasenja koje u sebe uključuju ono što se spasti ne može- pokvarena ličnost koja se mora pokoriti i poniziti da bi mogla biti od koristi svom spasenju i drugima. Drugim rečima:greh. Bez temeljnog prihvatanja koncepta greha nema spasenja. Iz spoznaje greha spasenje postaje mogućno. Ono što se inače na tržištu duhovnosti nudi a što korisnici ovde pokazuju je idolatrija svojih najčešće beskrupuloznih nagona i prohteva. Ali tragajte za srećom!

Inače, nastavite da se samozadovoljavate u vašim tripovima koji su krajnje neinteresantni,. Uživajte u svojoj "duhovnosti".
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Tot
Originally posted by svejedno

A otkud ti gornja tvrdnja? Zašto bi ga ateisti takvim nazvali? Možda osobe bez intelektualnog i moralnog formata čiji stil preuzimaš.
Tvrdnja proizilazi iz Simorovog poslednjeg posta na ovoj temi.

Osobe bez intelektualnog & moralnog formata?

Zanimljivna sintagma.

>prvo moras razgraniciti intelektualnost & moralnost, -jer nisu isto- pa tek onda im mozes traziti sintezu<

Jos je zanimljivije to sto mislis da ja preuzimam takav stil.

Ma..uzivaj.

To vec ne mogu da objasnjavam.
Ne, ne, ne, hrišćanstvo podrazumeva uzeti svoj krst i nositi ga u službi drugoga(bližnjeg) Varijante spasenja koje nudi new age podrazumevaju egoizam i varijante spasenja koje u sebe uključuju ono što se spasti ne može- pokvarena ličnost koja se mora pokoriti i poniziti da bi mogla biti od koristi svom spasenju i drugima. Drugim rečima:greh. Bez temeljnog prihvatanja koncepta greha nema spasenja. Iz spoznaje greha spasenje postaje mogućno. Ono što se inače na tržištu duhovnosti nudi a što korisnici ovde pokazuju je idolatrija svojih najčešće beskrupuloznih nagona i prohteva. Ali tragajte za srećom!
Da li shvatas koliko ulazis sebi u usta? Da li shvatas kontradiktornost gore citiranog?

Hriscanstvo podrazumeva 'nositi svoj krst, i to u sluzbi drugoga', a 'new age' (ma sta smatrao pod tim, jer 'new-age' je vracanje STARIM vrednostima, ali da bi to znao, moras biti obavesten) podrazumeva 'licnost koja se mora pokoriti & poniziti da bi mogla biti od koristi sebi & DRUGIMA'.

Tvoje reci.

Slobodno, procitaj ispocetka.

Dalje> Ima li spasenja bez greha?

Ima li spasenje smisla bez greha?

O cemu pricamo?

Ko sme da baci kamen?

Ti?

Inače, nastavite da se samozadovoljavate u vašim tripovima koji su krajnje neinteresantni,. Uživajte u svojoj "duhovnosti".
OK. Uzivaj i ti u svojoj.

A ja to mislim iskreno.

...

I nemoj da se smaras onim sto ti nije interesantno.

Samo savet.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa sta... sekta smo!
Salim se... :)

Pa dobro, isto kao sto je Rim bio protiv toga, mna kraju je morao da prizna Hriscanstvo...
Tako ce verovatno biti i sa nama, priznace nas u celom svetu!
A dok do toga dodje,skoro svi ce biti homosexualci, tako da to i nece biti bitno :)

(Christina Aguilera-Oh holy night)
Korisnikov avatar
By Dina
Istopolna ljubav i Biblija
Ove nedelje je Rovan Vilijams, nadbiskup Kanterburija u Britaniji, uzburkao konzervativne duhove jer je pristao da se u toku godine sastane sa biskupima liberalne Episkopalne crkve, koja je poznata i po tome što su neki od njenih sveštenika istopolno orijentisani.

Negodovanje desničara je izazvalo i Vilijamsovo predavanje studentima teologije u Torontu, u kome je osporio da je Biblija uporište anti-gej tvrdnji.

On je rekao da konzervativni Hrišćani koji citiraju Bibliju da bi osudili homoseksualnost pogrešno interpretiraju ključni odlomak koji je napisao Sveti Pavle pre više od 2000 godina. „Pavlova poslanica Rimljanima“ je omiljeno sredstvo za opravdavanje svega, od zabrane da gej muškarci budu sveštenici, do njihovog potapanja u ključalo ulje.

„Mnoga savremena tumačenja idu u pogrešnom pravcu“, izjavio je Vilijams, „Pavlov akcenat nije na homoseksualnosti već na varkama koje donosi ne pokoravanje zakonima.“

On tvrdi da je Pavlova poruka „da ljudi koji zanemaruju reč božiju postaju grešni“.

Pavle je pisao:“A tako se i muškarci, ostavivši prirodno opštenje sa ženom, raspališe željama svojim jedan na drugoga, i muškarci su s muškarcima činili sram, i sami su na sebe primali zasluženu globu za svoju zabludu.“

Vilijams tvrdi da su „za većinu modernih čitalaca ove reči najvažniji tekst na temu homoseksualnosti u celoj Bibliji“. Pavle time upozorava čitaoce da ne osuđuju one koji ignorišu božiju reč. Pisao je:“Zato se ne možeš izgovoriti, o čoveče, kojigod sudiš; jer u čemu sudiš drugome, samoga sebe osuđuješ; jer to činiš, što osuđuješ.“

Vilijams je istakao da zbog činjenice da je Pavle davao komentar o široj temi, ni gej osobe ni njihovi klevetnici ne treba da zanemare njenu važnost.

Vilijamsovo upozorenje obema stranama stiže u momentu kada je veliki broj liberalnijih crkava u Indijanopolisu, SAD započeo kampanju sa bilbordima, kojom osporavaju fundamentalističke interpretacije Biblije.

Izvor: www.gay.com
Prevod: Majda Puača

http://www.labris.org.yu/index.php?opti ... &Itemid=47
Korisnikov avatar
By mili86
nista, ama bas nista me ne razdvaja od hriscanstvsa.... znaci... manite se ove spike... pederi koji veruju su ravnopravni sa str8 osobama koje veruju i niko nema pravo da im to ometa...

uostalom osim zarka gavrilovica ne poznajem ni jednog svestenika, niti klirika nase crkve koji otvoreno istupa protiv lgtb...

a sto se hriscanstva globalno tice sami pederi se razdvajaju od crkve i sama crkva od pedera, ali meni sve to lici na marketing... mene niko ne moze da odvoji od crkve u kojoj sam odrastao koju redovno posecujem svake nedelje
malo manje politike i sve dodje na svoje
Korisnikov avatar
By Herald
Originally posted by mili86

uostalom osim zarka gavrilovica ne poznajem ni jednog svestenika, niti klirika nase crkve koji otvoreno istupa protiv lgtb...

A sta je patrijarh Pavle?
Korisnikov avatar
By marks
Nama šta tu da se istražuje, svi znaju da je Hrist bio peder, tako da mu ono siliovanje pred raspeće dođe ko ispunjenje poslednje želje.:wcsolja:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!