Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Dirrty
Zanima me da li je neko procitao sva Tolkinova dela vezana za Srednji svet?

Ja sam pre jedno godinu dana procitao sva 3 dela Gospodara prstenova.
Jedina greska mi je sto sam prvo gledao film pa su mi misli cesto zauzimali glumci koji su tumacili uloge u filmu.
Ali sam ipak bio iznenadjen lepotom knjige... i postoji toliko delova koji nisu obuhvaceni filmom, da je steta ne procitati, ako ste fan tog filma.

Trenutno citam njegovo prvo delo o postanku Srednjeg sveta Silmarilion, i ne mogu da se odvojim od knjige ceo dan...

Zeleo sam da uzmem i Hobita kao i jos jednu knjigu vezanu za ovu temu, ne mogu tacno da se setim naziva... Pustolovine nekog sporednog lika iz knjige Gospodar Prstenova... :misli:

Poenta ove teme je to da zelim da cujem i tudja misljenja o ovim knjigama, i da li je neko mozda procitao sve knjige. Ako ne, koje je i sta misli o njima?
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
off:

pre skoro 2 meseca je po prvi put objavljena knjiga "The Children Of Hurin". Prema zvanicnoj izjavi Harper Collinsa, koji poseduje autorska prava na sva Tolkinova dela, ovo je poslednja knjiga koja je objavljena posthumno.

on:

Silmarilion nikako da procitam do kraja :blush:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja sam 100 strana od skoro 500... ma do sutra cu :D

I odusevljen sam.

Mislim da me Hobiti nece toliko zainteresovati, ni ta druga knjiga ali potrudicu se da ih procitam.

A sto se tice te najnovije... :zavera: jedva cekam!
Korisnikov avatar
By coka
jubavi drago mi je da ti se dja knjiga samo je ti citaj :cheer:
Korisnikov avatar
By jukie
Hobit je u suštini knjiga pisana za pametnu decu, tako da joj tako treba i prilaziti, tj. neki delovi mogu da izgledaju detinjasti i previše objašnjeni, ali to je zbog target publike, koja baš na taj način razmišlja.
Meni se kao biologu recimo sviđa što su delovi vezani za ekosisteme korektni što se tiče činjenica, npr. vilenjački grad sa raznim vrstama drveća o kojima oni pevaju se nalazi na dnu kanjona (u refugijumu) dok se iznad njih nalaze zeljaste biljke. Patuljačka pesmica o vetru koji je duvao i duvao pominje sve važne ekosisteme i preslikava sadržaj knjige iz ekologije itd.
Jedna od mojih hipoteza je npr. da su Bruinovi psi koji umeju da koriste prednje noge kao ruke ustvari lemuri
By Sixto
Rece mi jedan drugar jednom na moje pitanje o filmovima da su bzvz, na sta sma ja ostao zabezeknut! Kad sma procitao knjige bi mi jasno! Sve je stisnuto vremenski, iskasapljeno, fale delovi, Aruena se pojavljuje samo na par strana i nema nikakvu aktivnu ulogu i ne spasava Froda od potere i ne donosi ga u Rivendal!
Sto se tice estetike filmova jeste da se ne razumem preterano u epsku fantastiku ali u knjigama postoje tacni i precizni delovi kako treba da izgleda vecina stvari, al opet masta je uradila svoje i mislim da su tu odradili dobar posao!
Sto se tice Silmariliona tacno se vidi sazrevanje u pisanju kako odmice i kako ide radnja sve se vise razmahuje, masta i sve je bolji!
Pisao ga je dosta dugo i na kraju je tekstove po raznoraznim svescicama razasute skupio njegov sin!
U svakom slucaju, priznajem da sma bio skeptik, al kad sam procitao kupio me za sva vremena da sam morao da uzmem i ilustrovanog Hobita!
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
secam se kad sam prvi put citao LOTR, od jutra do mraka nisam ispustao knjigu iz ruku :D

prema hronologiji The Children Of Hurin ide posle Silmariliona a pre Hobita. Glavni zlikovac je Lord Morgoth, ciji sluga je bio Sauron.

p.s. za delove koji nisu obuhvaceni filmom, pogledajte extended verzije. Recimo zavrsni deo trilogije je za cak 45 minuta duzi od bioskopske verzije.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Postoji extended version ali opet su izostavljeni mnogi likovi.

Kao sto sixto rece... nesto je skroz izmenjeno... i taj deo sa Aurenom me je najvise razocarao.

mada ne krivim reditelja... ne bi imao mesta za sve te dogadjaje... a i on je napravio film po sopstvenom dozivljaju.
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Ne volim Fantasy. Po mom misljenju, to je knjizevna nula :vestica:
Korisnikov avatar
By Dirrty
To sto ne volis ne znaci da delo nije dobro napisano.

Kako moze biti knjizevna nula ako je smisljen kompletan novi nepostojeci svet u detalje...

Javi se kada smislis nesto slicno.
By ~ Le Saint X ~
eeee...
sad si me razocarao Drti!
ja mislio da plavushe ne citaju!
et toq!
:snob:
By ~ Le Saint X ~
pa, citaj upotstvo za koriscenje kondoma...
to je dovoljno stivo...
i josh poucno!

et toq!
:snob:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne kvari mi temu!

To sto citam i obogacujem recnik i dalje mi ne pomaze da brze kapiram stvari :)
By ~ Le Saint X ~
sa reci na dela!!!!

to je tvoj moto
i
budi ponosan na to!
Korisnikov avatar
By Dirrty
:lol:

Ajde dodji da mi pokazes kako to sa reci na dela :D
By ~ Le Saint X ~
mada...
jel ce ti biti tu...znash ko...

:P

ako hoce...
dolazim...

:opatica: :opatica: :opatica:
:opatica: :opatica:
:opatica:
:opatica:
:pickme:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Originally posted by Dirrty18g
To sto ne volis ne znaci da delo nije dobro napisano.

Kako moze biti knjizevna nula ako je smisljen kompletan novi nepostojeci svet u detalje...

Javi se kada smislis nesto slicno.
well, ja sam vise za one stilske perfekcije, dosadne do smrti, dakle stvar ukusa (zato sam se ogradio)

kriterijumi po kojima ja licno ocenjujem vrednost nekog knjizevnog dela i kriterijumi po kojima se pisu fantasy knjige se ne poklapaju

termin knjizevnost se koristi da oznaci jezicku umetnost, tj umetnost estetske tvorevine rechi, a za mene to znaci raznovrsnost poetskog pristupa, stil, pripovedacka snaga, originalnost (Tolkin je svakako originalan)

ali, posmatrajuci druge autore koji nastavljaju zanr, zakljucujem da se nekako kod fantasy-ja se sve vrti na jedan isti kalup, sto omogucava i stancovanje istih, plagiranje Tolkina do beskonacnosti i slicno

drugim recima, knjizevnost je i fikcija, sposobnost imaginacije, stoga smatram da je Tolkin izvrstan pisac. ali ja, simply as that, ne vidim buducnost fantasy zanra, jer po meni se taj zanr zavrsio Tolkinom. (u tom smislu je knjizevna nula, za mene)

mogu da kazem da je Tolkin zapoceo fantasy zanr i zavrsio ga, jer nijedan drugi autor, po meni, nije doneo nista novo. cenim Tolkina (ne volim ga), ali celokupan zanr citam kroz njega (sto bas i nije dobro) :cita:

uostalom, to je moje misljenje (ogradio sam se)

a i slazem se da moze biti izvrsna razbibriga (ko voli)
By ~ Le Saint X ~
okej.............
ne
budi
navalentan...

secash
li
se
da zelish da budesh malo bolji?!

ovim krvavim smajlijima nisi!

:zen:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Bolji prema drugima ali prema tebi od sada NE! :testerica:

I ne kvari mi temu...

P.S. Idem da nastavim sa citanjem :bye:
By Sixto
Slazem se da je Tolkin alfa i omega i da se s njim sve zavrsava! Ostalo su kopije!

Sto se tice Aruene mislim da je to bila pre ona nasa prosrpska stvar koja se desila kod Jesen stize dunjo moja, kad je ponosni otac Djordje pomislio da mu je Jovana dete glumica pa odlucio da je metne uprkos rediteljevom planu u film! izgleda kao da je ta prepravka knjige nacinjena u ekranizaciji da bi Tajlerova imala sta da radi! U knjizi se srece sa Strajderom samo u dvorani svog oca za stolom kad smerno gleda a on opcinjen lepotom i kada sve bude gotovo u trecoj knjizi kada posle velike bitke dolazi na krunisanje sa ocem Elrondom, nige izmedju nema nje, jedino je mozda pomene na par mesta!
Al to je za razumeti, da bi se ekranizovala knjiga do u detalje film bi trajao 8sati!
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Morgan je chitao Tolkina pre nego shto su filmovi uradjeni.
Delove knjiga zna od rechi do rechi i posle 10 godina.
By Çâðê_DUP
Ako ti se knjiga dopada sada na početku, čekaj samo dok stigneš do priče "O Berenu i Lutijeni" - jedne od najdivnijih ljubavnih priča koje sam pročitao :placko:

Uživaj u Silmalirionu, poželećeš da je čitaš ponovo, siguran sam. :)
Korisnikov avatar
By Dirrty
To se pominjalo u knjizi Gospodara prstenova...

Jedva cekam :klap:

Srecom ima jos 3 knjige koje na tu temu trebam da procitam, tako da ima vremena :)
Korisnikov avatar
By Kiborg
Opa Dirrty, prijatno sam iznenađen, ne samo da čitaš, nego čitaš i Silmarilion. Odličan izbor :) Nisi baš ortodoksna plavuša :D

Ja sam nažalost tu knjugu pročitao samo jedanput, tako da sam neke detaljčiće već zaboravio, ali planiram da je kupim i pročitam jođš poneki put jer je stvarno fenomenalna.

Meni je najinteresantniji baš taj početak, jer sam se čitajući Gospodare prstenova uvek pitao ko su ti Valari, šta oni rade u tom svom Valinoru, a Silmarilion lepo počinje od Iluvatara, Ainura i stvaranja Zemlje. Toliko mi je interesantan bio taj početak, da sam majci dao nadimak "Morgot", da je zafrkavam pomalo, pogotovo kad počne da zanoveta nešto, a ćaleta sam zvao "Ungolijant", jer me je njegova proždrljivost malo asocirala na nju :D
Dopada mi se i što su Vilenjaci predstavljeni malo realnije, da ne kažem ljudskije. Ipak nisu ni oni tako savršeni, kako sam stekao utisak čitajući Gospodare.

LOTR je fantastično delo. U sred ispitnog roka sam ga progutao za manje od nedelju dana :D Nisam se odvajao od knjige. Pošto sam tad živeo u Studenjaku, moguće je da sam i propustio po neki obrok jer me je mrzelo da odem do menze da jedem.

Što se tiče filmova i knjige Gospodar prstenova, mislim da je to jedna od najboljih filmskih ekranizacija neke knjige, i da je s obzirom na količinu polaznog materijala odrađena fenomenalno. Kao neki primer koliko te ekranizacije mogu da krenu naopako nek posluži "Troja" koja gotovo da nema blage veze sa Ilijadom. Deo sa Aruenom je malo proširen, ali bi film mnogo bio "homoseksualan" :D da to nije ubačeno, a to, jelte, nije smelo da se dozvoli.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa da, mnoge stvari su objasnjene i jasnije...

Ja vala citam veoma detaljno, kada se pomene neki lik koji sam slucajno zaboravio koje i sta je, ja zapamtim gde stoji objasnjnje ko je on i vratim se na tu stranu.

Licno sam zadivljen likom Glaladrijele... mada mislim da je to vise zbog filma i glumice koja tumaci tu ulogu...

Mada u LOTR se ne secam tacno koliko se pojavljivala... ali nekako mi je najmisticniji lik.
Inace sa ocaran svim vilenjacima, a ona se pojavljuje kasnije kao jedna od njihovih vodja, i najmudrija i najmocnija od njih...
I takodje se pominje da je najlepsa, tako da sam malo slab na nju :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!