Originally posted by Sunce
Počeo sam sa Zenitom, a kasnije sam radio sa Cannon-om (njega sam izgubio na planini). To su bili savršeni klasični aparati, sa velikim spektrom podešavanja.
Sada imam dva aparata:
Zenit i
Cannon Power Shot A95 3x optički zum, 5.0 mega pixels
lol, radimo na istoj opremi.

Zenita sam nasledio od ćaleta. doduše slabo ga koristim, jer nemam svoju laboratoriju, a nisam nikad zadovoljan slobodnim interpretacijama ljudi iz fotolaboratorije. tako da sam kupio sebi Canona i prezadovoljan sam. taj fotoaparat je zaista jedno malo čudo i uz malo iskustva možeš da praviš odlične snimke.
a sad ću biti malo slobodan da komentarišem tuđe radove.

čini mi se da bi bilo dobro da je tonski opseg malo veći, ali za takav jedan poduhvat treba dosta njakanja, a i mala je slika pa se i ne vidi baš dobro. s tim u vidu, mislim da je slika zaista savšrena.
od ove dve ova gornja slika odiše dramatičnošću zbog oštrih ivica, ali je za moj ukus preoštra, ima prejak kontrast i zbog toga deluje neprirodno. takođe, horizont pada na desnu stranu. ova sledeća je bolja, a i više mi se dopada plavičast ton jer podseća na film i papir. kod obe slike bi kompozicija mogla da se popravi vodeći računa o zlatnom preseku i pravilu trećina. na prvoj je grad previsoko.

na ovoj mi se dopada koloritet, izbor motiva (aluminijum i staklo uz zgrade u refleksiji daju "industrijski" prizvuk), kao i prirodan efekat distorzije koja fotografiju čini zanimljivom. doduše, pažnju suviše odvlači narandžasti auto i to mi se ne dopada. takođe mi se ne dopada gubitak detalja u gornjem levom uglu .