Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By //BlOg//
u danashnjem izdanju novina "vesti" koje su namenjene dijaspori a shtampaju se i izdaju u frankfurtu, nemacka, izashao je veoma interesantan text:

Osobe koje su promenile pol cesto nailaze na nerazumevanje i predrasude okoline.

Zbog raznih senzacionalistickih prica, ovo stanje se cesto mesha sa transvestitizmom i homoseksualizmom, stvarajuci pogreshnu predstavu kod ljudi. Transeksualizam se javlja kod pet odsto svetske populacije, a promena pola kao jedini vid izlecenja izvodi se na mnogim klinikama.

Tridesetpetogodishnji Vanja iz Barajeva, iako je rodjen kao zensko, nikada nije osecao da pripada tom polu. Njegova dugogodishnja zelja i potreba da postane mushkarac ostvarena je 2004. godine operacijom promene pola u Klinicko-bolničkom centru Zvezdara.

"Pre jedno 15 godina odlucio sam da promenim zivot, da budem to shto jesam. Cekao sam momenat. Po mom mishljenju, bilo je pogresno zabavljati se sa zenama, a istog smo pola", objashnjava Vanja.

Vanja je za sada imao tri operacije promene pola, od kojih je jedna trajala cak 13 sati. "U novom telu" nastavio je da da radi kao taksista i obavlja svoje svakodnevne aktivnosti. U medjuvremenu se ozenio dugogodishnjom devojkom sa kojom je vec dve godine, kako kaze, u srecnom braku.

U Srbiji se ovakve intervencije rade jednom mesecno. Kod mushkaraca za promenu pola dovoljna je jedna operacija, dok je u suprotnom slucaju to mnogo komplikovanije. Posle tretmana pacijenti nastavljaju sa redovnim aktivnostima, iako okolina o njima ima iskrivljeno mishljenje.

Vremenom je potvrdjeno da je transeksualizam fizicki poremecaj, a ne mentalna bolest, perverzija ili zivotni izbor. S obzirom na to da transeksualci imaju mozak suprotnog pola, jedini uspeshan nacin lecenja je prilagoditi telo mozgu putem hirurshke promene genitalija.
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Ehh kada bi se tako nesto stampalo ovde...
Korisnikov avatar
By helios
jutros je u tv dizanju na b92 isao prilog o promeni pola sa, cini mi se, istim akterima i istim propratnim textom.
za svaku pohvalu.
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Da, upravo sam to cuo na B92!
Korisnikov avatar
By helios
od njih se to i ocekivalo, a sta je sa ostalima???
Korisnikov avatar
By Paki
... a promena pola kao jedini vid izlecenja ...
Kako da se leči nešto što nije bolest, već stanje rođenosti u telu čiji pol nije usklađen sa rodom te osobe ? Ni mentalna bolest (kako se i dan danas naziva u stručnim krugovima, pa onda i šire) ni fizički poremećaj, dakle. Nema apsolutno nikakve potrebe lepiti transeksualnim osobama diskriminatorske, kao i etikete bolesnika.
... obzirom na to da transeksualci imaju mozak suprotnog pola ...
Naučite, jednom za svagda, da razlikujete pol i rod, amaaaann !!! :zid:
Korisnikov avatar
By KiWi

samo ne znam šta je ovaj homoseksualizam (?) ... jel to neki frankfurški pokret?
Korisnikov avatar
By Paki
Misliš na "transeksualizam"?

To bolje da ne komentarišem ... :doh:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Originally posted by Paki
Kako da se leči nešto što nije bolest, već stanje rođenosti u telu čiji pol nije usklađen sa rodom te osobe ? Ni mentalna bolest (kako se i dan danas naziva u stručnim krugovima, pa onda i šire) ni fizički poremećaj, dakle. Nema apsolutno nikakve potrebe lepiti transeksualnim osobama diskriminatorske, kao i etikete bolesnika.
... obzirom na to da transeksualci imaju mozak suprotnog pola ...
Naučite, jednom za svagda, da razlikujete pol i rod, amaaaann !!! :zid:
Pile, a da se obratis piscu tog clanka? :sweet:
Uostalom, vazna je zelja... Vremenom ce terminologija da udje u uvo.
Korisnikov avatar
By Paki
Pa ja sam se piscu i obratio u nadi da će da pročita... :trep:

A ta želja postoji ihaha, o transeksualnosti se na tv-u i radiju, po novinama izveštava, piše već duuugo i to uvek na isti IDENTIČAN način. U uvo im je ušlo odavno to što nije nikad ni trebalo... :zid:
By Shoplifter
gledao vesti u 16.30. Svaka pohvala za njihove dobre namere. Ja sam prilicno iznenadjen da je Vanja izasao potpuno out pred kamerema, jer sva dosadasnja pojavljivanja trans ljudi (koji ne pretenduju da budu u entertainment biznisu) na tv-u sam imao prilike da vidim samo blurovano, tj. skrivenog identiteta. Pa jos i navode njegovo zaposlenje. Veliki korak za Vanju, i veliki korak za zajednicu. A da, a i Vanja uopste ne izgleda lose :D
By RACABG
Originally posted by Paki
ok u pravu si jeste stanje rodjenosti, ali takvo stanje nije prihvatljivo za tu osobu pa se stoga i javljaju psihicki problemi, a oni nestaju promenom pola.....
smatram da je za nekoga ko se prvi put susrece sa temom vrlo korektno napisano . U nadi da srpsko novinarstvo nece ostati na ovome ocekujem da ce svaki sledeci put biti jos bolje
Korisnikov avatar
By Paki
Raco, ne zovu oni mentalnim poremećajem nečije ps. probleme nastale zbog neprihvatljivog stanja, već upravo ceo taj "kompleks" neprihvatljivog stanja... Nema, dakle, potrebe da relativizuješ, a nema potrebe ni da vređaš transeksualne osobe. Andre87 (ftm momak), koji trenutno ne piše na forumu, se složio sa mojim prethodnim postom i znam da se ne oseća prijatno zbog članka na sajtu i priloga sa tv B92.

A za nekoga ko se prvi put sreće sa temom i više je nego NEKOREKTNO napisano, jer ga odmah (na prvu loptu) na pogrešan način i iz pogrešnog ugla uvodi u temu, a znamo valjda koliko je prvi utisak bitan i koliko ga je teško kasnije izmeniti...
By RACABG
mislim da trazis dlaku u jajetu.
no nebitno nisam zeleo da etiketiram nekoga i nazovem bolesnikom. to sto ja i ti shvatamo o cemu se radi ne znaci da 90% srbije razume. (ja sam shvatio onako kako sam napisao u predhodnom postu)
vazno je da je prica pitka i da su je ljudi koji se susrecu sa njom prvi put lako progutali, govorim o svom okruzenju misleci na burazera majku oca kolege i koleginice. komentar je da je super i da se vidi da je decko jako zadovoljan i napokon ostvaren a sad da li je novinar redosledom reci ili ne promisljenom izjavom. nekoga povredio ili uvredio.... mislim zar te moze povrediti neko koga ne poznajes i nekoga ko generalno prica o necemu.
a ti kao da ne znas kako TV funkcionishe i koliko kosta minut jeste ovo s`neba pa u rebra bilo, ali bolje i to nego da se cuti i pravimo se da ne postoji 5% ljudi u nasem drustvu koji imaju problem sa rodom ili polom.
Andre87 puna podrska naravno
Korisnikov avatar
By Paki
Ne bih rekao da razumeš kad napišeš ovako nešto...
Originally posted by RACABG
ok u pravu si jeste stanje rodjenosti, ali takvo stanje nije prihvatljivo za tu osobu pa se stoga i javljaju psihicki problemi, a oni nestaju promenom pola.....
Ima zaista dosta napisanog o transrodnosti, transeksualnosti na netu i u štampanom obliku... nije teško informisati se i izbeći imitiranje slona u staklarskoj radnji.
Korisnikov avatar
By Hys.
jel neko zna kako mogu da vidim taj prilog, jer neko sacuvao?
i da paki, slazem se-osnovna odgovornost svakog novinara je da ako vec pise na temu koja je izuzetno delikatna /nije sminka i gde izaci veceras/ prostudira terminologiju, mejnstrim glediste, i marginalno glediste. tako to ide u najbejzik vidu /ili bi trebalo :sigh: /

osoba koja ne razlikuje pol i rod ne sme da pise o ovakvoj temi.
sto bi se reklo-"put za pakao je poplocan wid gud intenshns"
By RACABG
da li je neko gledao prilog na B92 to o rodovima i polovima je vanja rekao ne novinar znaci napisano je ono sto je taj decko rekao od reci do reci ... pogledajte prilog ako ga ngde ima
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by Shoplifter
pogledali smo.
Gde ste pogledali?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Evo ovako, ako nekome treba prilog koji je isao na B92,
imam ga kod sebe, u raznim formatima..

Videcu da ga ostavim na nekoj adresi pa da ga
skinete, ukoliko vam je potrebno..

Kiss
Andjela
Korisnikov avatar
By Preston
Izbrljavila je prilog ponavljanjem termina bolest-poremećaj-lečenje. I na kraju kad je rekla da ove ljude ne treba olako osuđivati. To mi zvuči kao, kad smo u dobrim odnosima onda je OK biti gej, trans, ili nešto drugo, a kad nismo onda se postaje peder ili trandža.
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by andjelat
evo linka, upravo sam uploadovala prilog.. pa izvolite..

kiss
A.

http://www.youtube.com/watch?v=XCuQVTUjD9c
Hvala Andjela za video!

Jadan i neobjektivan prilog televizije B92! :protest:
Novinarka je otaljala posao bez poznavanja teme, a mogla je da uradi temu mnogo objektivnije i ona bi prosla. Potrebno je vise iskustva i zelje da se uradi stvar kako treba. Ja radim u medijima i znam. Urednici nisu tako veliki problem kako se obicno misli, ali sta vredi ako sam novinar nije u stanju da stvar uradi na pravi nacin...
Sta bi bilo da je na mestu mladica bila devojka koja zeli da ostane sa devojkom/suprugom, ili mladic koji zeli da ostane sa deckom...
:sudija:
By roki
molim svakog ko yna nesto operaciji Vanje na Zvezdari da mi javi. Vanja je operacijom promenio pol iz zenskog u muski
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by roki
molim svakog ko yna nesto operaciji Vanje na Zvezdari da mi javi. Vanja je operacijom promenio pol iz zenskog u muski
Ako te zanima da stupis u kontakt sa njim, verujem da to nece biti tesko. Probaj preko B92, ili idi u bolnicu na Zvezdari, zamoli ih da ostavis svoj kontakt, pa ako bude hteo, Vanja ce ti se javiti. Ima verovatnoce da hoce da se javi, jer je vec pristao da bude na televiziji. Verujem da ako odes u Barajevo i raspitas se u par prodavnica u centru i kod taksista, da ces ga naci za pola sata. Ako je to ono sto te interesuje.
Jedan nas doktor je popularan oko ovakvih operacija, sada u junu jedna osoba dolazi u Beograd iz Amerike da se operise kod njega (F2M). Nadam se da je ovo neki odgovor na tvoje pitanje...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!