Evo mene jos malo po pitanju butch-femme dinamike (mada mi se vrlo, vrlo svidjaju i podsticu me na razmisljanje i tematska polja na koja se ova divna temica, vidim, grana...

)..
Naime, ja sam pitanje koje otvara ova tema uspela da provucem i na jedno od fakultetskih predavanja, gde nam je u susret izasao jedan od najprofesionalnijih i najcudesnijih predavaca kojeg sam imala prilike da susretnem tokom dosadasnjeg skolovanja...
Razgovarajuci o svemu ovome tako (a obecao nam je jos jedno predavanje koje ce biti zasnovano na predstavljanju, suodnosenju i sagledavanju rodnih identiteta - samo jos da koleginice ubedim da se jednoglasno slozimo da to sledece predavanje, na kojem inace biramo tematiku o kojoj ce se govoriti, iskoristimo na maloprepomenuti nacin - mislim da nece biti problema, jer koliko vidim, i njih su ove teme poprilicno zainteresovale

!), dodjosmo otprilike do dve trenutno aktuelne teorijske teze koje se odnose na butch-femme dinamiku:
1. (meni draza, jer sam u insajderskoj poziciji!

)
Butch-femme relacija NIJE imitacija musko-zenskih odnosa u heteroseksualnom smislu. Naprotiv - ona, pokazujuci da nacin ponasanja i iskazivanja svog rodnog identiteta u jeziku, govoru, uredjivanju svakodnevnog zivota, nacinu komuniciranja, razmisljanju, oblacenju i u slicnim kategorijama NIJE zavisan niti uslovljen od pola jedinke, time zapravo parodira heteronormative, buduci da se ovakvim "polarizovanjem" ili pak jednostavno razlicitim iskazima rodnog identiteta bez istovremene razlike i u polnom identitetu (kako bi heteronormativ zahtevao!) dolazi do zakljucka da NITI JEDAN RODNI IDENTITET NIJE IMANENTAN BILO KOJEM POLU. Tako, butch-femme relacija opovrgava "prirodnost" i "samorazumljivost" "muskosti" i "zenskosti" koju heteronormativ automatski pripisuje SAMO muskom ("muskost") ili SAMO zenskom ("zenskost") polu predstavljajuci ih kao jedina "prirodna", "normalna" i iznad svega "drustveno validna" resenja.
2. Druga teza zastupa misljenje da je postojanje butch-femme odnosa zasnovano na izboru dominantnog modela uredjenja medjuljudskih emotivnih, mentalnih, erotskih i seksualnih relacija (dominantan obrazac u ovom slucaju je "standardizovan" heteronormativni par - "muskarac" i "zena"). Koliko sam ja uspela da razumem (a pitacu jos!), do ovakve pojave dolazi usled teznje ljudskih jedinki da, bivajuci clanicama/clanovima drustva, usvoje dominantni obrazac i/ili preko njega na "drustveno-logican" nacin udju u vladajuci diskurs (i u toj logici, zapravo, postanu prepoznate/i kao subjekti).
Meni je i dalje draza teza 1.
Sta vi mislite o ovome?