Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Posto sam i sama punachka, :blush: veoma sam pomno prostudirala i izucila svu dostupnu mi literatutu na temu preporucljive ishrane gojaznih osoba :cita: , pa sam resila da nesto od naucenog podelim sa vama, mili moji i mile moje. :)
Iako teoretski sve znam, ja nisam imala dovoljno volje i snage da se pridrzavam uputstava koji slede, pa sam ostala punachka kao shto sam uvek i bila. :blush: Ali zato vi, ako ste punachki, a imate jacu volju od teta Daliborke, prostudirajte sledece redove, sprovedite savete u zivot i necete vise imati problema sa viskom kilograma. :nono:

Pocinjemo ! :)

Gojaznost je najcesce posledica povecanog unosa hrane ( kao sto je to i kod mene slucaj :) ), koja se neiskoriscena nagomilava u tkivima u vidu masti. U muskaraca je karakteristicno nagomilavanje masti na gornjim delovima tela: ramenima, potiljku i na trbuhu iznad pupka ( androidni tip gojaznosti ) i smatra se da osobe koje pripadaju ovome tipu inkliniraju ( naklonjene su ) povecanom pritisku, ranoj arteriosklerozi, secernoj bolesti, gihtu itd.
U zena je cesci tzv. ginoidni tip, za koji su karakteristicne naslage masti na donjim delovima tela: na butinama, slabinama, na trbuhu ispod pupka. Ove osobe naginju mehanickim smetnjama, kao sto su prosirene vene, smetnje u disanju, radu srca i dr.

Iz svega toga proistice potreba da se preduzmu mere za otklanjanje suvisnih kila. To, medjutim, mora da bude postepeno ( u protivnom moze da bude opasno ) i pod kontrolom lekara :doktor: , koji ce utvrditi koliko kilograma treba da se izgubi da bi se doslo do idealne telesne tezine. Opasno je koristiti hemijska sredstva u ove svrhe ili podvrgavati se nekontrolisanim dijetama !!!

Glavni principi ishrane gojaznih :

Vodeci racuna o zdravstvenom stanju, uzrastu i fizickoj aktivnosti gojazne osobe kojoj je dijetetski rezim namenjen, treba energetsku ( kalorijsku ) vrednost dnevne ishrane smanjiti za 30 do 50 procenata od dotadasnje, ali da nikako ova vrednost ne padne ispod 1500 kalorija. O energetskom okviru se obavezno konsultuje lekar !!! :yes: Neke od namirnica ( secer i secerni koncentrati, med , dzem , slatko i sl. ) morace da se iskljuce iz jelovnika potpuno, a neke delimicno. :yes:

Izbor namirnica:

- Hleb se ogranicava, a koriste se prvenstveno crne vrste hleba i dvopek ( kolicina dvopeka uvek je manja od dozvoljene kolicine hleba ) !!! :vegi:

- Dozvoljava se upotreba obranog mleka ( bez kajmaka ) i posnih mlecnih proizvoda, ali se kolicina ogranicava !!!

- Mrsavo meso ili riba, kuvano ili peceno, u ogranicenim kolicinama; jaja kuvana - 3 komada nedeljno !!! :curka:

- Kolicina masnoce se drasticno ogranicava, dozvoljava se 10 - 20 grama ulja za prelivanje barene hrane ili salate !!!

- Sto se povrca tice, prednost ima lisnato povrce, po mogucstvu u vidu salate. Mahunjace ( pasulj, grasak i dr. ), kao i krompir, ne dozvoljavaju se !!!

- Preporucuje se socno voce ( sirovo ) koje ne sadrzi vise od 10 posto secera ( prirodnog ). Suseno voce, kao i drugo voce bogato mastima se ne dozvoljava !!! Kolicina voca , kao i povrca , ogranicava se !!!

- Secer i secerni koncentrati se zabranjuju !!!

- Soljenje hrane se ne zabranjuje, ali treba smanjiti kolicinu na 2 - 3 grama !!!!

Broj obroka je vazan !!! :yes:
Potrebno je da sva hrana bude rasporedjena u 4 do 5 obroka i da se uzima u pravilnim razmacima ( obroci ne smeju da se preskacu !!! ) :nono:
Treba nastojati da se koriscenjem raznovrsnih namirnica razbije eventualna jednolicnost u ishrani i da se maksimalno koriste mogucnosti za fizicku aktivnost !!! :pas:

Vasa teta Daliborka
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Daliborka
jaja kuvana - 3 komada nedeljno !!!
Upravo sam ispucao svoju kvotu do kraja meseca...:njami:
Korisnikov avatar
By one of the people
ovo je odlicna tema i drago mi je da je nasa Daliborka postavila ovaj post.
punacki eto nisam, ali uvek volim da procitam na temu zdravlja i zdrave ishrane.
u mojo jednacini jednaku ulogu, doduse, igra i fizicka aktivnost,a ne samo ishrana.
:teg: :napitak:
Korisnikov avatar
By .L O S T
Postoji nacin kojim moze "lako i bez muke" da se skinu jako brzo kg, bez noza, gladi i biomeda...
a da to nisu Ann Nicol Smith pilule:roflmao:
Korisnikov avatar
By one of the people
Originally posted by L O S T
Postoji nacin kojim moze "lako i bez muke" da se skinu jako brzo kg, bez noza, gladi i biomeda...
a da to nisu Ann Nicol Smith pilule:roflmao:
ne postoji.

:roflmao:
Korisnikov avatar
By V25
Mas kilaža varira:

maj 2004-65kg
jun 2004-68kg
jul 2004-73kg
avgust/septembar 2004-78kg
oktobar 2004-74kg
novembar 2004-71kg
decembar 2004-65kg
januar 2005-62kg
februar 2005-60,5kg

i tako gore dole. Sve te dijete su glupe kao i priče o slatkišima. Da je to tačno ja bih zadržao ovih 78kg, jer jedem slatko u neograničenim količinama. Sada imam "zdravih" 70kg, na 173cm visine.
Korisnikov avatar
By V25
Mas kilaža varira:

maj 2004-65kg
jun 2004-68kg
jul 2004-73kg
avgust/septembar 2004-78kg
oktobar 2004-74kg
novembar 2004-71kg
decembar 2004-65kg
januar 2005-62kg
februar 2005-60,5kg

i tako gore dole. Sve te dijete su glupe kao i priče o slatkišima. Da je to tačno ja bih zadržao ovih 78kg, jer jedem slatko u neograničenim količinama. Sada imam "zdravih" 70kg, na 173cm visine.
Korisnikov avatar
By Daliborka
Ja licno imam 89 kg na 166 cm visine.
Bas sam krupna cura.
:blush:
Korisnikov avatar
By nev
kada je rec o zdravoj ishrani treba se informisati na vise razlicitih strana jer ima mnogo kontradiktorinih stavova. evo nekih mojih istrazivanja:

"Dozvoljava se upotreba obranog mleka ( bez kajmaka ) i posnih mlecnih proizvoda, ali se kolicina ogranicava !!!"
nepotrebno u ishrani: covek nije predodredjen da unosi mleko i mlecne proizvode. sto se tice kalcijuma, iz mlecnih proizvoda ne moze da iskoristi dovoljno. glavni izvori kalcijuma: orasi, bademi, lesnici, itd.

"Mrsavo meso ili riba, kuvano ili peceno, u ogranicenim kolicinama; jaja kuvana - 3 komada nedeljno!!!"
kao kod mlecnih proizvoda: nepotrebno. sve se nadoknadjuje iz namirnica biljnog porekla

"Kolicina masnoce se drasticno ogranicava, dozvoljava se 10 - 20 grama ulja za prelivanje barene hrane ili salate !!!"
barena hrana se moze jako ukusno pripremiti bez kapi ulja. provereno kod ljudi koji su jeli jako masnu hranu, i nisu verovali u dobar ukus hrane pripremljene bez ulja. :kuvar: zdravo preliti pripremljeno jelo ili salatu kasikom cistog maslinovog ulja (sto je tesko naci kod nas)

"Mahunjace ( pasulj, grasak i dr. ), kao i krompir, ne dozvoljavaju se !!!"
jako zdrave namirnice. ne treba ih izbacivati iz ishrane. ne verujem da uticu na gojaznost, posebno ako se pripreme na odgovarajuci nacin.

"a koriste se prvenstveno crne vrste hleba i dvopek "
problem sa crnim hlebom kod nas: najcesce je to ofarban beli hleb. :durenje:

sve u svemu mislim da kada neko zeli da oslabi treba svoju paznju da preusmeri na zdravu ishranu, a ne na misao "treba da oslabim". smatram da ce tako ici lakse.
Korisnikov avatar
By .L O S T
Originally posted by one of the people
ne postoji.
Postoji postoji... veruj mi!
Bolja polovina moja je svojevremeno uletela u anorexiju zbog toga (ne, nije drzao manekensku dijetu :lol: )
Mada je on to uradio da bi promenio celokupnu garderobu i da bi sad bio ko reklama za glad :obraz:
Korisnikov avatar
By Adenim
Bas sam krupna cura.
:lol:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by Adenim
Bas sam krupna cura.
:lol:
Krupna sam, ali sam i srecna i zadovoljna, a to je najbitnije u zivotu.
:) :B
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!