Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

By жњ
Internet je propao. Dosao red da se i ja bacim u webmasterske vode. :giggle:

Salu na stranu. Zelim da podignem jedan sajt, u smislu da bi to bila prezentacija necega. Karakteristika sajta je da bi bilo puno slika sa deskripcijom i mogucnosti komentarisanja, a koje bi trebale biti rasporedjene u nekoj bazici jer bi bilo vise kriterijuma klasifikacije sa opcijom pretrage.

- U cemu se radi bazica?
- Koji softver da koristim za izradu samog sajta? Da li da koristim templejte sa neta ili da radim sama jer planiram dpbar deo grafike da odradim by myself
- Kako se sajt optimizuje za odredjenu rezoluciju? Kako da postignem da se dobro vidi i u firefoxu, I-exploreru i operi u svim velicinama monitora? (nemojte se smejati ako vam glupo deluje pitanje, stvarno sam laik)
- Kako da kupim domen, gde i na koji nacin? Koliko kosta?
By жњ
i gde mogu da proverim koji su domeni slobodni?
By Korisnica
Domen kupujesh od operatera i tamo dobijesh odgovore na sva pitanja koja si gore postavila
By fazza
Trebace ti neki server sa podrshkom za php i mysql bazu.

Shto se tiche software-a, za pochetak ce ti biti dovoljan Dreamweaver. Nije
komplikovan, a mnogo je bolji u odnosu na front page. Ako cesh grafiku sama
da radish, onda cesh kombinovati Photoshop sa Dreamweaverom, mada uz
Macromedia Dreamweaver dolaze i neki alati za rad sa grafikom. Template
mozesh da iskoristish, mada ako vec sama pravish grafiku, onda ti template-i
nece puno znachiti.

Ne mozesh napraviti stranicu koja ce se podjednako dobro videti u Firefoxu,
Exploreru, Operi, etc. Firefox je najproblematichniji po tom pitanju. Probaj da
otvorish sajt www.studio-b.co.yu na Firefoxu, a posle i na Exploreru, i videcesh
razliku. Shto se tiche rezolucije, to samo zavisi od tebe. Mozesh napraviti
stranicu koja je optimizovana za 800x600 ili 1024x768, jer ce takve stranice
svi podjednako dobro videti.

Provera slobodnih domena: http://www.starsnsites.com/domain_lookup.html
Korisnikov avatar
By nEne
najbolje je da domen pazaris sama, npr. na www.namecheap.com (za pretrazivanje domena mozes da se posluzis www.whois.sc), treba ti bilo koja platna kartica i pet sekundi vremena. takodje, najbolje je da hosting placas nekom stranom hostu, jer su iole bolji i pre svega jeftiniji od ovih nasih. mozes da nadjes odgovarajuci host za od 2 do 10 dolara mesecno. mozes da pogledas, na primer... http://www.powweb.com/powweb/hosting.bml

ukoliko bas zelis da hostujes kod srba, mislim da su ovi povoljni, http://www.hosting-ehost.com a i kazu da dobijas co.yu domen besplatno, naravno samo ako si pravno lice.

inace, bazicni html ce se pravilno i lepo videti u svim brauzerima, tako da ne moras da brines, a standard je vec odavno optimizacija za 1024x768, ali i ako smanjis dimenzije sajta, ne moze da skodi.

srecno.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ako planiraš da koristiš bazu podataka, nije ti dovoljan samo HTML. trebaće ti i neki od skript jezika, a najčešće se koriste PHP, JSP i ASP. naravno, bitno je i da hosting provajder podržava neki od tih jezika uz bazu podataka.

na Internetu se gotovo uvek koristi mySQL server baza podataka. zavisno od hosting provajdera dobićeš mogućnost korišćenja i nekih alatki za upravljanje tom bazom (administriranje), ali ćeš morati sama da je dizajniraš, odnosno kreiraš. takođe ćeš sama morati da napraviš tzv. "front end", tj. ono što vide posetioci tvog sajta sa svim mogućnostima i funkcionalnošću koje želiš da postigneš.

što se tiče alata, Dreamweaver je sasvim solidan jer ima dobar grafički editor, ali slabo radi sa PHP-om.

što se tiče optimizacije sajta, to je jako široka tema i postoje ljudi koji se samo time bave. ono što svakako treba da uradiš kada kreiraš sajt je da ga pogledaš iz različitih browsera na različitim rezolucijama. ako baš želiš da istražuješ pretraži Internet na temu kompatibilnosti različitih browsera i sigurno ćeš koji elementi su najproblematičniji i kako da premostiš te probleme. optimizacija za različite rezolucije nije tako velik problem. malo potraži na netu i naći ćeš uputstva kako da dizajniraš stranicu tako da se sadržaj uvek dobro prikazuje.

na kraju, što se domena tiče, uvek je preporuka da sajt hostuješ negde napolju (ako to možeš sebi da priuštiš), pogotovo ako ćeš zakupiti neki od TLD (.com, .net ...) domena, jer većina firmi u tom slučaju daju popuste, pa to i ne bude tako skupo.

a kad su domaći provajderi u pitanju, velik broj Internet provajdera nudi različite usluge hostinga, dok postoje i firme koje se bave isključivo hostingom kao što je pomenuta Loopia.
By жњ
ok, hrabro sam krenula sa fotoshopom i fleshom...

strah me momenta kada cu sve da ubacim u dreamweaver i pokusam da kodiram. nek mi je bog u pomoci :kosa: (jos uvek sam plava)
By fazza
Nije teshko, skapiracesh brzo. :) Zovi kad zavrshish da vidimo kako izgleda. :)
Korisnikov avatar
By djo
dreamweaver je lak, da bi dobro kontrolisala fotke koristi tabele :)
By Paris
Ja imam knjigu za Flash MX na papirusu iz koje sam ja ucila sa vrlo lepim objasnjenjima kako se sta radi :cita:
A imam nesto i za Dreamweaver, ali on je prelak. :unic0rn:

Ako te zanima...:moby:
By жњ
Originally posted by Paris
Ja imam knjigu za Flash MX na papirusu iz koje sam ja ucila sa vrlo lepim objasnjenjima kako se sta radi :cita:
A imam nesto i za Dreamweaver, ali on je prelak. :unic0rn:

Ako te zanima... :moby:

tnx :)

Knjigu imam, tak da ne treba da se cimas.. ali hvala na ponudi :D
Korisnikov avatar
By KiWi

Ja imam ceo paket Macromedio MX 2004, pa ako ti treba nešto od toga (i svu literaturu vezanu za programe) javi se.

Samo mislim da si okasnila.. tj. da trebaš da pričekaš ... U najnovijem broju Sveta Kompjutera postoji tekst o "pucanju neta" i izazivanju preopterećenja neta zbog YouTube i Rapidshare servisa koji nisu bili predviđeni do skora ... Planira se neki novi ultra brzi ultra jeftini net ... i to ultra uskoro, svuda u svetu u isto vreme ... Možda Andja zna nešto više o tome... mrzi me da sad prekucavam tekst
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!