Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By .L O S T
Originally posted by svejedno

'Da bi jedna oblast postala naucni sistem treba da ispuni 4 uslova:

1. Da ima predmet svog proucavanja i istrazivanja

2. Dovoljno akumuliran & bogat fond znanja (sadrzaja) i naucnih tekovina.

3. Razvijenu specificnu metodologiju istrazivanja

4. Pojmovno - terminoloski leksicki sistem (jezik nauke)'
Uze mi post iz ruku:up: ali identicno sam nameravao da napisem :hyper:

Jeste nauka iz gore 4 navedena razloga, poseduje sve to.

ali bih ja pogledao sad nesto drugo:

ako su iz filozofije nastale kroz milenijume manje-vise sve nauke (cak i fizika!) onda je to razlog vise da filozofiju sa pravom nazovemo naukom!:whatever:
Korisnikov avatar
By djo
samo pojam 'nauka' ne treba vrednosno shvatati i sve je u redu.
nije filozofija manje vredna ako nije nauka :D
Korisnikov avatar
By gari
@Bojandjo: Nije manje vredna ni ako je nauka /a jeste/.

:hipnotizer: :kakodane: :puzzle:
Korisnikov avatar
By djo
ok gari, ja se ne slažem.
Korisnikov avatar
By Skyen
mene su ucili da je filozofija meta-nauka
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Skyen
mene su ucili da je filozofija meta-nauka
to mi se čini prihvatljivije...
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
bojandjo: ma daj. ovo vec ne zavredjuje ozbiljnu diskusiju. sta, nije vise nauka: svet se pomerio malo na desno i nemojmo je vrednovati?
smeshno... ali znam da to ne mislis, citala sam te pre, ovo je bila zuta minuta, jel?
elem, i posle svih ovih divnih stavova, ja i dalje zastupam stanoviste da jeste... filozofija... nauka... jer nas tera da razmisljamo... (banalno shvatanje mozda, no...) a to je cilj svake smislene discipline, u ma koji kalup da je smestimo, ova mnogo je ucinila, daklem: ZA MENE JESTE NAUKA... e, to je vec licni stav... a vi, koji god da ste, ne mozete protiv toga...
daklem, AGAIN: ziveli ;)

da, dugujem jedno objashnjenje: tramp, nisi rekla, no si prenela... i to jako lepo :D
Korisnikov avatar
By tramp
:hvala:

ja inace misim da pitanje da li je filozofija nauka ili ne direktno zavisi od toga kako definisemo nauku

ako je uzmemo kako nauku definise svejedno onda filozofija jeste nauka, a ako uzmemo bojandjovo pozivanje na egzaktnost nauke onda filozofija nije nauka

vrlo tesko da cemo se sloziti oko primene definicije ako ne mozemo da se slozimo oko definicije

PS meni licno diskusije na temu da li je nesto ovo ili ono uglavnom nisu preterano bitne, mozda sto su mi popili mozak do sad sa svim mogucim diskusijama da li je nesto teatar ili nije pa onda je li performance pa bla bla bla bla bla :drama:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by tramp
ja inace misim da pitanje da li je filozofija nauka ili ne direktno zavisi od toga kako definisemo nauku

ako je uzmemo kako nauku definise svejedno onda filozofija jeste nauka, a ako uzmemo bojandjovo pozivanje na egzaktnost nauke onda filozofija nije nauka

vrlo tesko da cemo se sloziti oko primene definicije ako ne mozemo da se slozimo oko definicije
exactly!!!
Korisnikov avatar
By gari
Gde god da sam na pretrazivacu ukucao rec FILOZOFIJA izasla je gomila tekstova gde se decidirani filozofija definise kao NAUKA. Ni u jednom tekstu nisam nasao da se filozofija drugacije definise. E sad, ovde se pojavljuju ljudi koji nemaju nikakve dokaze da filozofija nije nauka nego je to njihovo LICNO misljenje. Pa, moze da bude moje licno misljenje da stvaranju atomske bombe nije doprineo Ajnstajn ili Openhajmer, ali cinjenica je da jesu.

Dakle, kada bi se ovde sluzili malo vise cinjenicama, diskusija bi bila mnogo bolja. Sto kaze Tramp, dosadi ovo "utuk na utuk".

Narocito je dosadan onaj DALABU...

:pas: :mag: :gatara:
Korisnikov avatar
By Skyen
evo jos jedne cinjenice, Lisa Majtner nije ucestvovala u Menhetn prodzektu atomske bombe, a to su joj pripisivali. zena se ogradila od svega toga. malo sto su joj ukrali nobelovu nagradu za nuklearnu fisiju, jos i da joj prikace bombu. e pa nece moci.

e da, dalabu, kada bi se poigrali slovima moglo bi se dobiti i budala. da ne bude zabune, ovo nije zbog postova, vec zbog garijevog capsa, skroz mi je skrenulo paznju u tom pravcu.
Korisnikov avatar
By gari
@Skyen: Da, pa i dobije se od DALABU=BUDALA koristio je tzv "shatrovacki" zargon koji su nekada koristili dzeparosi i lopovi da ih ne bi razumeli. Poceo je da se gasi /shatrovacki, shatro znaci "kao" ili "kobajagi"/. Reinkarnirao se sa velikim promenama i Srbijom do "TokiJA" devedesetih godina kada se broj lopova valjda povecao a i potreba da ih niko ne razume.

I pored toga sto je DALABU to sto jeste FILOZOFIJA JE IPAK NAUKA.

:zev2: :opatica: :egzorcist:
Korisnikov avatar
By Skyen
bice da me ipak nisi razumeo, looool

never mind
Korisnikov avatar
By dalabu
Ne mogu da verujem da ovde postoji cenzura!!!
Sad revoltiran i konsterniran idem sa deckom u krevet
i nikada vise necu doci na ovaj forum!
Sram Vas bilo.
Korisnikov avatar
By gari
Originally posted by dalabu
Ne mogu da verujem da ovde postoji cenzura!!!
Sad revoltiran i konsterniran idem sa deckom u krevet
i nikada vise necu doci na ovaj forum!
Sram Vas bilo.
Iju! A mozda se prosvetlis ako promenis nick u RACKU ili tako nesto prigodno pa ce ti lakse UCI da FILOZOFIJA JESTE NAUKA. Sad spavaj mirno.

:opacupa: :peva: :eevil:
Korisnikov avatar
By Milos92
Ja sam buduci student filozofije i smatram da se filozofija ne moze nazvati naukom u pravom smislu reci nauka. Nemoguce je porediti filozofiju sa bilo kojom naukom iz prostog razloga sto su sve nauke iz nje razvijene. Sam karakter filozofije je takav da je izdvaja od svih nauka. Sistematizovanost je jedina stvar koja filozofiju cini naukom! Za kraj: Filozofija nije nauka, pre se moze reci da je ona izvor nauka i da nauke iz nje proisticu. :)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Ja bih rekao upravo suprotno -- da su neke nauke nastale u radikalnom raskidu sa filozofijom, te da je filozofsko promišljanje upravo refleksija naučnih revolucija (uglavnom). Prvi veliki filozofski sistem imamo sa Platonom koji zna svu matematiku svog vremena i na njoj insistira (setimo se šta piše iznad ulaza u Akademiju), a mnoga kasnije filozofska kretanja određuje upravo nauka -- kod Kanta je to Newton i njegova fizička mehanika, kod Marxa imamo prelom od filozofije ka nauci (u "Kapitalu"), savremena analitička filozofija nastaje na pozadini razvoja logike i matematike itd.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Dušan Maljković

Ja bih rekao upravo suprotno -- da su neke nauke nastale u radikalnom raskidu sa filozofijom, te da je filozofsko promišljanje upravo refleksija naučnih revolucija (uglavnom). Prvi veliki filozofski sistem imamo sa Platonom koji zna svu matematiku svog vremena i na njoj insistira (setimo se šta piše iznad ulaza u Akademiju), a mnoga kasnije filozofska kretanja određuje upravo nauka -- kod Kanta je to Newton i njegova fizička mehanika, kod Marxa imamo prelom od filozofije ka nauci (u "Kapitalu"), savremena analitička filozofija nastaje na pozadini razvoja logike i matematike itd.
:up:

@Milos

Kolega dobrodoslica u klub(ako opstane zelja):D
Korisnikov avatar
By Milos92
Pa da, donekle se slazem. Mozda nauka u slucaju nekih filozofa u velikoj meri usmerava njihove ideje i predstavlja polaznu tacku. Ali, cinjenica je i da sve te nauke nekada su bile u sklopu filozofije i da je razvoj filozofske misle u velikoj meri uticao na razvoj svih nauka. Ne zaboravimo i neka pitanja kojima se bavi iskljucivo filozofija.

@Tungi
Hvala, naravno da ce zelja opstati. Zasto ne bi?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
To da je filozofija "nauka" kao "jedna od nauka" dolazi kao proizvod specijalizacije i segmentacije znanja u XIX veku, rađanja niza zasebnih, međusobno nezavisnih disciplina i fah-idiota. Njutnu ili Leibnizu bi bilo nezamislivo da neko može da izučava matematiku a ne zna fiziku, medicinu ili antičku retoriku, i obratno.

Filozofija je stav prema životu, onako kako ga je u evropskoj tradiciji formulisao Sokrat i ustanovio Platon. Jedna od sitnih, uzgrednih posledica tog stava su današnje nauke i tehnološka otkrića.

@Dušan Maljković: Naravno, ali treba uračunati i da su sva znanja iz algebre, geometrije, fizike itd. koje su imali u antici dobila smisao tek s rađanjem filozofije. I pre matematičara seljaci su znali kako da podele trouglastu njivu na dva jednaka dela, ali sama ideja o matematici kao nauci, koja bi se potom izučavala zasebno, morala je najpre da se stvori u filozofiji.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Osnovne naučne metode koje koriste sve druge nauke razvijeni su u filozofiji.
Dakle, ona ne može a da ne poseduje to, što joj predstavlja i sam predmet.

@AngraMaina
U pravu si što se tiče specijalizacije.
Ali sve posebne discipline su se toliko produbile i proširile da je nemoguće posedovati sveopšte znanje kao nekada.
Ljudski život jednostavno nije dovoljno dug.
Pritom, i oblasti razonode su postale raznovrsnije i dostupnije, dakle primamljivije, tako da ljudi manje vremena (žele da) provode baveći se samo naukom.
Korisnikov avatar
By MalaAlisa
filozofija nije nauka, filozofija je filozofija :)

...iako je u istoriji filozofije bilo vise nego jedan (neuspeli) pokusaj da se ona svrsta u egzaktne nauke... jedan od uspelih pokusaja jeste da kazem pezorativno izrod ili kopile filozofije- sociologija... ona je prihvatila metodu egzaktne nauke i samim tim postala ono chemu je tezila- "numerichka"... umesto da je izgradila svoju metodu (koju naravno sada ima ali koja je "maznuta" kombinovana metoda egzaktnih nauka)

...ne bi bilo lose potkovati se chitajuci makar najskrnaviju istoriju filozofije (a ne "Sofijin svet") pre nego li se udje u ovakvu raspravu... :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!