- 14 Mar 2007, 23:33
Pričali smo čini mi se u ovom potforumu o raznim strahovima. Neki strahovi mogu biti u vezi sa ljudima,npr. socijalna fobija. Ali mi je interesantno da li ste nekada detektovali da se plašite direktno ljudi; strah od ljudi kao takav. Kada sam bio mali mogao sam to ponekad jasno da osetim. Plašila su me neka ljudska lica, tj. neke njuške su mi od malena bile uznemiravajuće. Ali to nije potrajalo, mada se ponekad javi u skrivenom obliku. Kako sam rastao shvatio sam da su ljudi ponajpre smešni. Mnogo su mi pomogle Molijerove i Nušićeve komedije. Moje zaprepašćenje se sastojalo u tome da ovi pisci ni u čemu ne preteruju. Dalje mi je preostalo da se snađem sa ovom činjenicom. Ljudi najčešće nisu ono što misle da jesu i to je jedan od elemenata smešnog. Ako bas ne morate ili niste dužni da ih trpite, nekako to svarite. Neki su čak simpatično smešni.
Neki ljudi su maliciozni, neki su dobronamerni- to je sviima jasno. Izbegavate loše ljude. Jedan od načina podnošenja ljudi je odnos sa onim što oni o sebi misle, sa fantazmima koje o sebi stvaraju koje prelaze u raznorazne tipove karikatura kojih nisu svesni. Jedan od načina podnošenja je da ih prihvatite s dobronamernom ironijom svesni da ni sami niste savršeni. Možete im se smejati u sebi, a možete i javno. Pri tom imajte u vidu da su ljudi skloni da skrivaju svoje slabosti i ne vole da se vide u ogledalu. Ako im se smejete budite oprezni, smeh je u vezi sa istinom koju malo ko podnosi. Zle izbegavajte. Prema dobrima budite dobronamerni. Neka vaša ironija bude blagotvorna a ne uništavajuća. To ste dužni bar onima koje volite.
Kako izlazite na kraj sa strahom od ljudi ukoliko ga imate?
Neki ljudi su maliciozni, neki su dobronamerni- to je sviima jasno. Izbegavate loše ljude. Jedan od načina podnošenja ljudi je odnos sa onim što oni o sebi misle, sa fantazmima koje o sebi stvaraju koje prelaze u raznorazne tipove karikatura kojih nisu svesni. Jedan od načina podnošenja je da ih prihvatite s dobronamernom ironijom svesni da ni sami niste savršeni. Možete im se smejati u sebi, a možete i javno. Pri tom imajte u vidu da su ljudi skloni da skrivaju svoje slabosti i ne vole da se vide u ogledalu. Ako im se smejete budite oprezni, smeh je u vezi sa istinom koju malo ko podnosi. Zle izbegavajte. Prema dobrima budite dobronamerni. Neka vaša ironija bude blagotvorna a ne uništavajuća. To ste dužni bar onima koje volite.
Kako izlazite na kraj sa strahom od ljudi ukoliko ga imate?