Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Hlor ili vazduh?

Hlor
7
33%
Vazduh
14
67%
By жњ
Sigurno vam se desilo da odvrnete cesmu i sipate vodu, a ona nije providna - nego bela. Kad smo bili mali, nase bake su nam stalno punile usi "cekaj da odstoji, to je hlor... kad se razbistri, mozes da pijes". Sad, ja se bas ne secam da li hlor ima obicaj da toliko dugo drzi postojnost u vodi i pride jos da isparava kad se sipa u casu i sl... No medjutim, gledala sam neku emisiju o ispravnosti vode pre par godina i u kojoj je neki lik dao sasvim logicno objasnjenje po kome ti beli mehurici uopste nisu hlor nego obican vazduh nakupljen u cevima.

Mislim da je u pravu... a vi? Ima li nekog ko se razume u te stvari? Ovo je jos jedna u nizu malih sitnih dilema... cije mi resenje ipak beskrajno znaci :sweet:
Korisnikov avatar
By Paki
Vazduh, more. Nalijem u dve čaše vodu, jednu napunim u kupatilu, a drugu u kuhinji. Prva je bistra, a drugu čekam da se razbistri pola minuta do minut... :)
By жњ
Originally posted by Paki
Vazduh, more. Nalijem u dve čaše vodu, jednu napunim u kupatilu, a drugu u kuhinji. Prva je bistra, a drugu čekam da se razbistri pola minuta do minut... :)

tako je paki, pametno moje!! :mazi:

zato je neko glasao za hlor, ali nije argumentovao :smug:

ps - ista stvar je i kod mene gajbi. u kujni se bistri ki staklo, a iz kupatila je gazirana :giggle:
By fazza
Shta god da je, ne da mi se da pijem dok se ne razbistri. :nope:
Korisnikov avatar
By tinkerbell
Dodje mi da glasam za hlor....bez objasnjenja :lol: :lol:

Al' ajdeee neeeecuuu :roll:
By Swanheart
:misli: ...eci-peci-pec...bla,bla,bla..................hlor
Korisnikov avatar
By HARP
Vazduh... interesovalo me je i raspitao se kod strucnih lica :nokti:
Korisnikov avatar
By coka
nadam se da je vazduh... :kafa:
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by FireGox
Jebala te turpija! :elektro:

:giggle:

Inače, u pravu si skroz. :shake: :P
By жњ
Originally posted by FireGox

zanima me kako su ti objasnila strucna lica :)

da cujem argumente
By жњ
ipak su mi najjaci odgovori sa "flasiranom vodom". jbt, nisam vas pitala kakvu pijete, a i vi shatro niste nikad sipali vodu sa cesme.... :zid:

ushtipci, babe, vodenica, itd...
Korisnikov avatar
By bigirl
Hlor.

Postupak prečišćavanja vode radi dobijanja vode za piće se sastoji od sledećih faza:
1) hlorisanje - uklanja bakterije i viruse
2) flokulacija (koagulacija) - uklanja suspendovane i koloidne materije
3) sedimentacija
4) filtriranje
5) tretiranje aktivnim ugljem - uklanja organske supstance
6) PONOVNO HLORISANJE kako bi se sprečilo zagađivanje vode njenim putem kroz cevi od postrojenja za pitku vodu do potrošača.

Dakle, hlor.
A odgovor na pitanje "zašto mi je u wc-u voda bela, a u kuhinji nije"... Paaaa... Obično su to dva različita mokra čvora, a i ako nisu - sama česma može dosta da utiče na količinu gvožđa i ostalih sranja u vodi.

Ne biste verovali šta naša česmovača sve sadrži... Ako zanemarimo aktivan hlor, imamo fenol, naftne derivate, teške metale, pesticide, nitrate, nitrite.... eeeeeeh...
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by bigirl
Hlor.

Postupak prečišćavanja vode radi dobijanja vode za piće se sastoji od sledećih faza:
1) hlorisanje - uklanja bakterije i viruse
2) flokulacija (koagulacija) - uklanja suspendovane i koloidne materije
3) sedimentacija
4) filtriranje
5) tretiranje aktivnim ugljem - uklanja organske supstance
6) PONOVNO HLORISANJE kako bi se sprečilo zagađivanje vode njenim putem kroz cevi od postrojenja za pitku vodu do potrošača.

Dakle, hlor.
A odgovor na pitanje "zašto mi je u wc-u voda bela, a u kuhinji nije"... Paaaa... Obično su to dva različita mokra čvora, a i ako nisu - sama česma može dosta da utiče na količinu gvožđa i ostalih sranja u vodi.

Ne biste verovali šta naša česmovača sve sadrži... Ako zanemarimo aktivan hlor, imamo fenol, naftne derivate, teške metale, pesticide, nitrate, nitrite.... eeeeeeh...
Onda ta moja česma ima supertajni izvor materija, nikako da se potroši ili izguli evo već 4 godine... I zar hlor (kojeg je zaista bilo u vodi s vremena na vreme kada sam bio mali) ne izlazi brzo iz vode nalivene u čašu za razliku od rastvorenog vazduha koji jako sporo lapi... ?
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by Paki
I zar hlor (kojeg je zaista bilo u vodi s vremena na vreme kada sam bio mali) ne izlazi brzo iz vode nalivene u čašu za razliku od rastvorenog vazduha koji jako sporo lapi... ?
Mislim da svi zanemarujete jednu bitnu stvar... A to su hemijske reakcije. Gasoviti hlor reaguje sa vodom, razlaže se u njoj, a u zavisnosti od količine ostalih jedinjenja u vodi dolazi do neke druge (ne)određene reakcije. Hlor nije u fazonu "uđem u vodu i izađem". On sa tom vodom i reaguje... A reakcija, kao što već rekoh, zavisi od mnogo faktora.
Korisnikov avatar
By bigirl
Ne mogu sada da nađem to... Sećate se kako je jedno vreme voda kada je sipate u čašu, u pola noći, smrdela na luk??? E, tada su naši umesto hlora koristili neko drugo jedinjenje koje u reakciji sa vodom daje takav smrad, jeste da prečišćava vodu bolje od hlora i da je jeftinije, ali je valjda i otrovno. Stade mi mozak sad... A mrzi me da kopam po hemiji elemenata (nije baš mala knjiga...) Znam da sam bila šokirana kada sam štrebala taj elemenat ( :misli: ), i videla da piše da može da se koristi za prečišćavanje vode, aliiiii ne bi trebalo često, pa to povezala sa smradom česmovače (neki azot mi je u glavi, ali proveriću sutra...).
Korisnikov avatar
By Zonche!
Jos ja gledam gde nestade moj post :lol:

Glasao za vazduh ali jos uvek mislim da je hlor :merlinka:
By spf 3000
glasala za hlor i cekala da bigirl da pojasnjenje :smug:
Korisnikov avatar
By jukie
Meni nikad nije bilo jasno zbog čega je voda iz kuhinje uvek odvratna, mlaka i bljak ukusa, a voda iz kupatila dobra za piće. Tako je i kod mene kući i na još mnogim mestima. Mislim da su vodi iz kuhinje dodali neke drugačije hemikalije kako bi se lakše pralo suđe, šta li, a ova voda iz kupatila mora da bude blaga zbog kože kada se kupaš...
By жњ
Ne mogu sada da nađem to... Sećate se kako je jedno vreme voda kada je sipate u čašu, u pola noći, smrdela na luk??? E, tada su naši umesto hlora koristili neko drugo jedinjenje koje u reakciji sa vodom daje takav smrad, jeste da prečišćava vodu bolje od hlora i da je jeftinije, ali je valjda i otrovno. Stade mi mozak sad... A mrzi me da kopam po hemiji elemenata (nije baš mala knjiga...) Znam da sam bila šokirana kada sam štrebala taj elemenat ( :misli: ), i videla da piše da može da se koristi za prečišćavanje vode, aliiiii ne bi trebalo često, pa to povezala sa smradom česmovače (neki azot mi je u glavi, ali proveriću sutra...).

takve odgovore sam cekala.. :smug:

tnx darling :kiss:

ontopic - sve kapiram sto si napisala.. ali ta "dva mokra cvora" na relaciji kujna kupatilo... jos nismo razjasnili. sad cekamo nekog gradjevinca da nam i to razjasni.

:kokice:
By жњ
Originally posted by jukie
...a ova voda iz kupatila mora da bude blaga zbog kože kada se kupaš.

ili ima neke sastojke koji olaksavaju dezinfekciju wc sholje :smug:

kod mene je bolja voda u kujni.. ova iz kupatila mi je nekako slatkasta :puzzle:
Korisnikov avatar
By m..
Vazduh aman, ljudi sta vam je, da je hlor svi plavusani bi odavno bili zelene kose i XYZ bi bila panker (u bazenu jeste hlor, mirisa se secate, a za one koji ne znaju to voli da boji blajhanu i svetlu kosu u zeleno, meni se eto desilo vise puta).
Dakle to je vazduh. Nisam fizicar da mogu da objasnim sta se tacno desava ali ta voda se uskomesha kad otvoris slavinu.
Korisnikov avatar
By m..
Jebote radikali su glasali za hlor....
Mislim, da u vodi za pice postoji izvesna mala kolicina hlora koja je dovoljna da pobije amebe i kojekakve parazite, bakterije i ostalo, ali je neskodljiva za coveka, i sve nesto sumnjam da ce da oboji vodu u belo, ako je neko od vas bio na Tashu kada hlorishu bazen, onda zna da hlor boji vodu u zeleno, dakle ne u belo.
Korisnikov avatar
By Escobar
Hlor.
...

Dakle, hlor.

Pa sad, ti bi kao skoro pa hemicar trebala da znas da bismo od dve case vode ispunjene, kako kazes 'hlorom', svi vec davno zavrisili sest stopa pod zemljom.

Uostalom, ne znam koliko je vas imalo priliku da zapravo vidi kako hlor (iliti hlorna voda) zapravo izgleda, ali jedno je sigurno--usled reakcije gasovitog hlora sa vodom, u kojoj nastaju, zavisno od temperature, ali u uslovima preciscavanja vode, najcesce hipohloritna kiselina, kasnije izvor 'aktivnog', odnosno atomskog kiseonika koji oksiduje slobodnoradiklaskim mehanizmom celijske membrane bakterija, zatim hloridni jon, i proton, koji jako snizava pH vrednost vode. Vecina voda, usled prolaska kroz raznorazne geosisteme u sebi sadrze rastvorene bikarbonate ili cak i hidrokside metala, sto je cini slabo baznom (da vam ne detaljisem o hidrolizi), tako da je, shodno Le Chatelet-ovom principu, hlor jos rastvorljiviji u vodi.

Dakle, kao zaklucak, da bi imala casu sa mehuricima hlora, potrebna ti je tolika kolicina istog, kolika se verovatno potrosi na preciscavanje, recimo, par hektolitara vode za pice. Tacne proporcije ne znam, jer nisam tehnolog. A kada bi je popila, ne znam tacno koliko bi bila u stanju da napises post na forumu. Uostalom, tako koncentrovan rastvor hlora koji u sebi sadrzi mehurice ima izrazito zuto-zelenu boju i jako se oseca. Nikom normalnom ne bi valjda ni palo na pamet da tako nesto prinese ustima.

A o tome koliko se razlikuju moja cesma u kupatilu i moja cesma u kuhinji, banalno je pricati.

Korisnikov avatar
By blenta
uh ovlazhih

aj sad ime nekog enzima i gotov sam :molise:
Korisnikov avatar
By blenta
neki sa duzhim nazivom :domino:

duzhiii :vruce:
Korisnikov avatar
By HARP
Ja lepo gore objasnih da je to vazduh :nokti:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!