- 21 Jan 2007, 13:51
Ja sad ne znam ko je šta i koliko ukapirao, možda je nepotrebno ovo što ću da kažem. Opet, neću da idem u detalje, moguće da drugima pokvarim gledanje filma, ili bi sami da otkriju neke stvari.
Jasno vam je da je 90% filma san? Diane (u snu Beti) sanja kako je u stvari sve MOGLO da bude. Ona dolazi u Holivud, kod relativno dobrostojece tetke, ima kontakte sa filmadzijama, audicije, sva je slatka, svi je vole, ljubav sa Ritom cveta... Onda, da radnja nije vremenski linearna pre-sada-posle. Jasno vam je da su likovi u snu pomereni, da su to lica sa jave, stvarna, ALI sa pomerenim ulogama (kao kada ja sanjam da polažem ispit, a ladno me ispituje moj otac). Jasno vam je da tetka nije otišla u Kanadu da snima film, već je mrtva. Kauboj- na javi totalno nebitan lik, koji je samo prošao kroz prosoriju i vidno polje Diane one teške noći kada je shvatila da od nje i Rite nema ništa, ALI je zato bio jedan od likova u snu. Probudio je na kraju sna-kada je vec placeni ubica odradio zadatak. Kljuc: na javi simbol odradjenog posla, ostavljen negde, a u snu (drugaciji, sjajan) onaj koji otvara Pandorinu kutiju zla koja usisava (ubija) Ritu i posle čega nje odjednom na sceni više nema... Ubica je završio posao i više neće da se vidi sa Beti, ključ je ostavio na odredjeno mesto kao znak obavljenog posla, ona ga uzima, odlazi u stan, leže da spava i kreće da sanja košmarni san... Ono dvoje staraca sam ja doživeo kao njenu grižu savesti šta je uradila, koji su tu na pocetku sna, sa tim osecajem ona leže i i kreće san, odstranjuje ih nekako iz svesti, oprašta se sa njima, a koji je posle jure i progone. Sve do trenutka kada odlazi u sobu, uzima pištolj i puca sebi u glavu.
Ima toga puno jasnog i nejasnog. Film je cudo.
Ja kod Linča upravo to volim-što moram da ga gleadm i gledam i gledam, što od početnog osećanja "E, ovde konačno NEMA NIČEG smislenog, ovde je sigurno namlatio gomilu nepovezanih gluposti!", krenem polako da kapiram i kapiram i da stvari dobiju smisao.