Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Ima li nade da se nekom revizijom pravopisa promeni pravilo PA da se ovi pridevi vlastitih imenica pišu velikim slovom?
Korisnikov avatar
By Mortis
Uh, ne znam da li je off, ali kako izgovoriti pridev hipichki, a da se ne nasmejes? To nije nista ruzno...
Korisnikov avatar
By Mars
Jeste off. A evo ga još jedan: moja mala komšika mi je ispred zgrade pre dva dana rekla da ide kući, da se odmori "fizički i hipički".

I jeste mi bilo smešno, što je dete od 5 godina, potpuno ozbiljno, napravilo takav jezički salto mortale.
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Ne kapiram te Marse- pa pridevi na -ski, -cki se ionako ne pisu velikim slovom. Pridevi na -ov se pisu.
Meni je upravo nelogicno da kad kazem "nemacki jezik" to treba da bude pisano malim slovom.

edit: Marsovom izmenom prvog posta, ovaj komentar je postao suvisan.
Korisnikov avatar
By jukie
Pa kao što Hoplit kaže, ti pridevi se i pišu malim slovom, sem kad su sastavni deo neke druge geografske odrednice
Korisnikov avatar
By Mars
Pa ne znam, nemam na osnovu čega sada da ti kažem šta je meni logično a šta nije povodom toga. Ono što bi kod mene bilo to logično, to je u stvari navika i pravilo kako su mene učili da treba...

Malopre je neko na forumu napisao ".....bla bla bla Afrički bla bla."
Što je pogrešno? I meni to jeste upalo u oči kao pogrešno, ALI se nešto LOGIČKO u meni pobunilo i zapitalo zašto je to tako? Zašto bi afrički bilo "malo" od Afrike koja je "veliko".
Korisnikov avatar
By Mars
Ubacio sam dva slova u pitanje, jeste bez toga bilo neprecizno.
Korisnikov avatar
By Dina
Glasam za. Ja sam napisala bas danas pogresno na forumu i setila se odmah. Ali isto mi je nekako lepse, pa ostavila da stoji... :D
Korisnikov avatar
By Mars
Lepo. Od neceg mora da se krene. :)
Korisnikov avatar
By Delete
Ako je ispravno da se pise malom, onda cu ga i pisati, kao sto i pisem :)
Korisnikov avatar
By Draco
Meni je krajnje logicno da se pise malim slovom, kako su me i ucili. Nadam se da nece i to pravilo da menjaju.
Korisnikov avatar
By Val
:cigareta: Zabole me bash da li ce neshto da menjaju. Ja necju!
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Pa ta pravila je neko pisao u skladu sa svojim osecajem jezika. Sezdesetih se pisalo "persiski" a ne "persijski", "istoriski" umesto "istorijski", pa se to promenilo.
Mene strasno nervira sto jezike, koji su jedinstveni i vrlo odredjeni treba da pisem malim slovom- japanski, nemacki, francuski, samo zato sto su u obliku prideva na -ski.
Isto me nervira sto se onda i "krstaski rat" ili "sicilijansko vecernje" pise malo, iako je rec o vaznim dogadjajima.
Austro-turski rat ili austro-turski ili Austro-Turski? Termidorska reakcija ili t.r.?
Neke stvari su previse vazne i dijalekticki i epistemoloski i ontoloski da bi se pisale malim slovom. mislim... "francuska revolucija" "verdenski dogovor" "utrehtski mir" ?!

Ponizavajuce.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Hoplite, neki od istorijskih događa se po reviziji pišu upravo velikim slovom. mislim da nisu eksplicitno navedeni, nego da se radi o svim događajima koji su istorijski jedinstveni tipa Prvi svetski rat. pretpostavljam da po toj logici krstaški rat ne može biti pisan velikim slovom, jer ih je bilo više. opet, to "jedinstven" može biti zaista neprecizno.
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Jeste, 2q2bstr8, sad sam proverio u pravopisu i u pravu si: po tacki 27. o velikom slovu, Matica srpska se slaze sa mnom.

Ipak, ostajem pri stavu da i jezike treba pisati velikim i jos na to... mislim da bi srpski mogao da koristi i veliko slovo u funkciji odredjenog clana.
Korisnikov avatar
By Mars
Jedno vreme su se čuli glasovi da se srpski piše velikim slovom, a pridevi izvedeni od ostalih naroda i dalje malim! Blam.

Moj profesor je u posveti svojoj knjizi imao "Srbiji i Srpskom narodu". Prvo sam se obradovao da tako treba, da su promenili pravilo, posle mislio da je greška, a na kraju su mi objasnili da za posvete važe posebna pravila. Da i zajedničke imenice recimo mogu sve velikim slovom...Majci, Ocu, Domovini. Ceci
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!