Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By mmiki
Uuuu, znaci kad budem hteo da se testiram odem da dam krv. Em se ispitas, em pomognes nekome. :)
By Ulix
Originally posted by mmiki
Uuuu, znaci kad budem hteo da se testiram odem da dam krv. Em se ispitas, em pomognes nekome. :)
Ne, nikako.
Prvo odes da se testiras, npr. u studentsku polikliniku, i kada ti kazu da si negativan, tek onda odes da das krv.

Davanje krvi ne bi trebalo da bude nacin da proveris da li imas HIV ili ne, ponajvise zbog onoga sto smo vec gore pominjalo, mogucnosti greske i sl. Ukoliko sumnjas da si HIV+, tvoja je moralna obaveza da NE DAJES krv.
By RACABG
[/quote]

Ne radim tamo. Stavise, ne bih ni u ludilu pristao da se bavim transfuzijom ili hematologijom, to mi je krajnje nezanimljivo.

To sto si od njih trazio je nerazumno, ponajvise jer u momentu kada dodje, npr. u urgentni centar posle, recimo, saobracajne nesrece, niti oni znaju sta ti zelis, niti imaju vremena da izvode PCR, sto je, opet pricam iz licnog iskustva, jedna vrlo pipava i dozlaboga dosadna procedura. Uostalom, ni PCR nije savrsen, ima osetljivost vecu nego ELIZA, ali daleko od onoga sto bi zadovoljilo nekakve kriterijume apsolutne bezbednosti.

Zavod ima svojih problema, i to zna svako ko je ikada dosao u dodir sa njima, meni su lekari koji tamo rade svasta napricali, ali bilo kako bilo, moraju da postoje. Za uslove u kojima rade treba kriviti prvenstveno drzavu, a ne njih. Cine najbolje sa onim sto imaju i sto mogu.

Uostalom, znam da je ovo sto cu reci glupo, ali je isto tako i logicno: hoces li smrt ili hepatitis C? Rizik postoji. Da. I u Srbiji nije zanemarljiv, ali mislim da je nebitan, ako si suocen sa takvim izborom.
[/quote]
za mene je razumno vrlo i ako ti to ne prihvatash, mozda ima bas dosta ljudi koji razmishljaju kao ja koji bi platili da ne rizikuju, znaci nisam rekao da bih platio samo test vec da bih platio neku cenu za tu uslugu verujem da bi to bio dobar prihod za zavod i da bi novcem zaradjenim na ovakav nacin zavod mogao dodatno da se finansira ... nemoj mi sad o etici da svi trebaju da imaju jednak tretman jer nismo svi isti i nemamo svi isti tretman ni sada , bilo u drzavnoj bilo u privatnoj praksi no nadam se da ce neko uskoro pokrenuti privatnu praksu iz ove oblasti i veruj mi da nikada ne bih pristao da dobijem krv testiranu u zavodu za transfuziju krvi .
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to nemoj da radiš ni u ludilu. trošiš vreme tih ljudi na stvari koje možeš i treba da obaviš na drugom mestu. za testiranje postoje ta anonimna poverljiva savetovanja i testiranja po domovima zdravlja. ako ti je frka jer si iz manjeg mesta, uvek možeš da odeš na higijenski u Novom Sadu ili studentsku polikliniku u Beogradu. testiranja su i dalje besplatna, a na ta dva mesta rade doktori koji su prilično obavešteni o ovoj problematici i sa kojima možeš sasvim slobodno i otvoreno da porazgovaraš o onome šta te muči.

btw, kao što reče Ulix, elisa se radi svuda u svetu kao prvi test. niko ne šalje krv na WB ili PCR pre nego uradi elisu. zato što je rutinska i jeftina procedura.
By Ulix
Originally posted by RACABG
za mene je razumno vrlo i ako ti to ne prihvatash, mozda ima bas dosta ljudi koji razmishljaju kao ja koji bi platili da ne rizikuju, znaci nisam rekao da bih platio samo test vec da bih platio neku cenu za tu uslugu verujem da bi to bio dobar prihod za zavod i da bi novcem zaradjenim na ovakav nacin zavod mogao dodatno da se finansira ... nemoj mi sad o etici da svi trebaju da imaju jednak tretman jer nismo svi isti i nemamo svi isti tretman ni sada , bilo u drzavnoj bilo u privatnoj praksi no nadam se da ce neko uskoro pokrenuti privatnu praksu iz ove oblasti i veruj mi da nikada ne bih pristao da dobijem krv testiranu u zavodu za transfuziju krvi .
Raco, ELIZA se izvodi relativno brzo, ali za PCR treba vremena. I mozes da platis koliko god zelis, pa oni opet nece imati vremena da izvode tu reakciju, pre davanja krvi, jer, pretpostavljam da ti je jasno, ljudi obicno ne zakazuju transfuzije krvi, najveci broj se obavlja kada je to zaista neophodno, a takve su situacije mahom veoma hitne.

Tvoje je pravo, naravno, da odbijes transfuziju, ako si u tom momentu uopste svestan. Sam nosis posledice onoga sto radis.

(I da: slobodno me nazovi naivnim ili kako god, ali ja doista verujem da smo svi jednaki.)
By Ulix
Originally posted by 2Q2Bstr8
btw, kao što reče Ulix, elisa se radi svuda u svetu kao prvi test. niko ne šalje krv na WB ili PCR pre nego uradi elisu. zato što je rutinska i jeftina procedura.
Za HIV konkretno, redosled izgleda ovako:
Prvo se radi ELIZA.
Ako je ELIZA pozitivna, test se ponovi, kako bi se iskljucila mogucnost lazno pozitivnog rezultata (kao posledice greske onog ko izvodi test).
U slucaju drugog pozitivnog rezultata, izvodi se Western Blot, kao potvrdni test.
By RACABG
na sudentskoj poliklinici u beogradu se ne radi eliza pitao sam ali isto tako sam zaboravio kako se zove test pa ako neko ima informaciju neka se javi sa podatkom
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
u, ja sam se prije svog prvog testiranja debelo isfrcio kad je trebalo da mi odrede krvnu grupu. da stvar bude gora, to je radio moj komsija iz rodnog grada, a ja nisam imao nikoga da pitam - da li se moze provaliti ukoliko imam HIV, tokom provjere krvne grupe:lol:

mislim da svako treba da se testira bar jednom godisnje, davao ne davao krv...
By RACABG
Originally posted by Unique
u, ja sam se prije svog prvog testiranja debelo isfrcio kad je trebalo da mi odrede krvnu grupu. da stvar bude gora, to je radio moj komsija iz rodnog grada, a ja nisam imao nikoga da pitam - da li se moze provaliti ukoliko imam HIV, tokom provjere krvne grupe:lol:

mislim da svako treba da se testira bar jednom godisnje, davao ne davao krv...
za odredjivanje krvne grupe se ne radi test na hiv
Korisnikov avatar
By Paki
na sudentskoj poliklinici u beogradu se ne radi eliza pitao sam ali isto tako sam zaboravio kako se zove test pa ako neko ima informaciju neka se javi sa podatkom
Baš me zanima koja ti je "genijalčina" to rekla ... :zacepi:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
postoji jedna novija varijanta elise koja je nešto preciznija i od nedavno se njom testira krv na prisustvo virusa u higijenskom u NS. na žalost, ne mogu da se setim tačnog naziva, možda Ulix može da mi pomogne.

i još jedna bitna stvar. ako se ja dobro sećam, PCR test se nikad ne koristi za testiranje, čak ni kao potvrdi test. on se radi isključivo u toku terapije HIV-a kada se njime prati brojnost antitela i samim time uspešnost terapije.
By Ulix
To jednostavno nije istina. Bilo kad i bilo gde da se testiras na HIV, radice ELISA test. To je zlatni standard svugde u svetu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!