Originally posted by Phoenix
Zanima me, da li zna neko kako se tačno ova država odnosi prema osobama koje žele da promene pol. Da li osiguranje pokriva troškove operacije i/ili hormonsku terapiju? Psihološku podršku? Da li je moguće promeniti pol u dokumentima? Itd...
Ukratko, u kojoj meri nadležni takvoj osobi pružaju potrebnu pomoć, a koliko je ta osoba prepuštena samoj sebi?
Troskove promene pola(kako su mi rekli) pokrivas sam,ranije je socijalno pokrivalo deo troskova...Sto se imena tiche mozes da izaberes neko neutralno tipa Sasha,Iva,Vanja i pre operacija..Psiholoska podrska postoji...moja iskustva sa psihijatrom su pozitivna..razgovori mozda iscrpljuju zato sto u toku preturanja po dushi otvaras i kutije sa dugo potiskivanim mislima i osecanjima...ali u svom tom haosu mozda po prvi put sam osetio sebe....bar na trenutak nestalo je ono tudje(sto su mi drugi nametali kao ispravno) iz mog ja...Ipak ja kad osetim potrebu najradije otvoreno porazgovaram sa prijateljima...prijatelj ugradjuje u tebe puno toplih emocija jer te bolje poznaje i duze je pratio tvoj razvoj..Psihijatar mozda vise zna iz iskustva drugih ali nazalost mozda i nije u mogucnosti da sagleda sve tvoje specificnosti..cesto se povodi sa prototipom iz literature ili nekim drugim slucajem koji lici na tvoj,ali nije identican...
Andrej