ELENA SE JAVNO OGRADJUJE OD Q KLUBA
iako je u pocetku samog nastanka kluba i sama ucestvovala i prisustvovala njihovim prvim sastancima.
Razlog za ovakav moj stav je pre svega zbog toga sto se GOD budi i pocinje sa aktivnostima od 1. decembra 2006. god-opet GOD i kako god GOD.Naravno,to nije jedini razlog vec se prosto radi o tome da ne zelim da dajem bilo kakvu podrsku ljudima koji sami sebe a samim tim i sve nas ostale samodiskriminisu time sto im je princip da su clanovi Q kluba iskljucivo ljudi koji zive sa HIVom.To cak ide dotle da se doslo do varijante da i tu postoji niz ogranicenja u smislu da vecinom clanove kluba cine ljudi koji su ili orijentisani ka istom polu ili koji su oboleli ili piju terapije i sl...Naravno da nemam nista protiv da u klub takvog profila dolaze i ljudi koji su na terapiji ili koji su ovako ili onako seksualno orijentisani jer tu nikada nisam ni pravila razliku medju ljudima niti cu to ikada ubuduce i raditi.Ne bi ni bila ovde na forumu da imam ne daj Boze takve neke predrasude-pa,znamo se toliko vremena...
Problem je u samodiskriminaciji koju ovi ljudi cine time sto tako ogranicavaju ljudima pristup klubu(da se ne bi outovali pred hiv negativnim?) a koji bi rado pomogli a pri tome mozda i nisu cak ni HIV-poz.Videh u postovima gore da medju vama HIV- ima ljudi koji bi rado dosli u klub sto me je,moram priznati,obradovalo...
Druga stvar koja mi se nije svidela je ta da iza tog kluba u stvari ni ne stoje PLWHA vec samo njih nekoliko koji od toga imaju ne znam ni sama sta-verujem da je to pre svega lazni osecaj da su oni glavni u necemu u zivotu sto pre ovoga uglavnom nisu bili nikada ni u najavi,ni u snu,a naravno da po koji honorarcic ili ruckic na koji ih odvedu ima u tome svoga udela.
Kao jedna od nas tri koji smo se prvih par puta sastajale sa gospodinom Karlom Borasom iz Omladine JAZASA u vezi nastajanja/osnivanja ovoga kluba,pouzdano znam da je on-Karlo-po sopstvenim navodima dobio samo od Holandske Ambasade u Bgu oko 13 hiljada eura za rad na ovom projektu.Kada sam trazila da vidim projekat kako bi znala u kojim okvirima taj klub treba da radi i kako i sta i sve u svemu koliko i gde-dobila sam odgovor 2-3 puta da ima vremena i da cu videti projekat kad tad.To se nikada nije dogodilo...Ne znam dakle niti koliki je budzet za sta predvidjen,koliko je novca i gde i kako dobijeno tj.uplaceno i na ciji racun?Kad sam pitala ta pitanja dobila sam odgovor da to nije sada ni bitno nego da je vazno samo da se nesto zapocne konacno...Nesto-ok,ali sta je to "nesto"???I sta to sad pa treba da znaci kada znam da je GOD pre svega i pre svih odavno vec zapoceo rad na ovom polju ali da pri tom nije nikada dobio toliko snazna sredstva da moze da iznajmi stan ili vec nesto sl.gde bi bile prostorije tog kluba koji smo projektom GOD-a zamislili i osmislili jos 1998.god?Ivan Radojicic je autor svih tih projekata i kada sam pitala da li mogu i njega da obavestim o stvaranju ovog kluba gosp. Karlo Boras-siva eminencija O.JAZASA-mi je dao kao odgovor otprilike sledece reci-da je Ivan previse brz i da previse stvari hoce odmah da se rade i da shodno tome prvo treba da se mi organizujemo malo bez njega i da cemo tek onda i njemu javiti za sve,vrlo uskoro.Mogla bih jos da dodam sugestiju Karla da je najbolje da Ivanu za sada nista ni ne spominjem jer je tako najbolje sto je mene veoma zaprepastilo jer vec i ptice na grani znaju da ja zajedno sa Ivanom radim na radiju Beograd 202 u okviru nocnog programa-Ljudi medju nama razliciti-svake srede od 01hdo 04h-"Narkomani,ljudi medju nama" i u GODu...Nije mi ni dan danas jasno da li se od mene tada zaista ocekivalo da svom prijatelju ne kazem nista o takvoj jednoj stvari za koju znam da je ulozio toliki svoj rad i angazman i samoga sebe stavio i dan danas stavlja u rizik od osude,napada ili bilo cega sl,ili je to trebalo da bude nesto kao dobar stos?Ne znam ali mene taj stos nije niti nasmejao niti sam bila spremna da tako jednu prljavu stvar(zaveru) zaista i uradim prijatelju iza ledja ali i organizaciji kojoj pripadam kao clan UOa.Sada verujem da su oni igrali na tu kartu zaista verujuci da bas sve i svakoga mogu kupiti za deset dvadeset evrica ili dvesta trista mesecno,nije ni bitno koliko,pretpostavljajuci da SU SVI LJUDI NA PRODAJU...Da li je to maybe sudjenje o drugima po samima sebi?
Nikada se nisam prodavala nikome i tu stvarno imam i srece,jer nikada nisam bila zivotom primorana da radim tako neke stvari-pri tome ne osudjujem ni one koji su morali da se prodaju radi droge ili bilo cega drugog jer ih je zivot saterao u taj cosak.To je nesto drugo,ali ovde je rec o svima nama koji zivimo sa HIV-om i veoma je vazno da vise nas zna i ima uvid u finansijski deo rada kluba a ne da to bude misterija cak i za one koji kobajagi vode ovaj klub.Oni koji se iza njih kriju i podmuklo vuku konce igraju na kartu podele medju nama samima na ove ili one i igraju na to da klub vode ljudi koji se ne razumeju u vodjenje NVO bilo koje vrste i koje ni ne zanima mnogo koliko novca se tu oko toga vrti,prevrce i pere.Medju njih spadaju po meni oni clanovi kluba koji su tu iz razloga da budu glavni u necemu bar u zivotu pa makar to bilo i potpuno neistinito u prakticnom smislu.Oni su kao glavni a ustvari jedino siva eminencija kluba u stvarnosti kontrolise sve racune,donacije i ukratko ono sto je najvaznije za rad i postojanje ovako necega.Cula sam kasnije i mnogo gore stvari o tome od ovih o kojima zivotom svojim mogu da svedocim jer sam cula i videla i prisustvovala i sve mi je jasno jer sam hvala Bogu imala pre toga nekakva predznanja o svemu ovome prvo kao sticenica projekta -Povratak u zivot-koji je sprovodio GOD u Mesnoj zajednici u bloku 19-a gde je bio klub za PLWHA,a kasnije i kao aktivni clan GOD-a...
Preko nas nece to tek tako proci jer se ovde ne radi o nama samima,niti o GOD-u ili bilo kojoj drugoj,trecoj org.vec o svim PLWHA gde spadaju i svi oni koji zive sa HIV-om a nisu pri tome HIV-poz i novac koji je mladi gospodin nanisanio da dobija na ime postojanja jedne lazne slike kluba PLWHA sada i u buducnosti nije novac koji pripada njemu niti ga je on za to dobio-da puni svoje dzepove koji su vec prepuni i da tu i tamo baca mrve oko sebe svojim saradnicima ali nazalost i nekima od nas koji su na ovakvu ulogu pristali iz samo sebi poznatih motiva.Pri tome opet,imam razumevanja za one medju njima koji nemaju od cega hleb da jedu ali nikako ne mogu i ne zelim da razumem one kojima tako nesto nije neophodno jer ima medju njima i onih koji se mogu smatrati imucnima-u tom smislu...materijalnom...
Tuzna sam sto vidim kako se ljudi za tako malo mrva bore i hvataju jedni druge za guse i koliko je lako novcem napraviti ljude jadnim
Neka im Bog oprasta za sve to sto cine jer nisam sigurna da bas u potpunosti znaju sta tacno cine ovim svima nama PLWHA,ali mogu da garantujem da ce GOD ostro da se bori da sve to ne prodje bas tako kako je mali Djokica zamislio...Non paseran za Djokicu.
Mogu samo da najavim da ce istina u koju verujem od sada biti mnogo vise predstavljena u javnosti a da ce GOD kao org. poceti ponovo sa radom na ovom polju od 1. decembra.Bice opet formiran u odredjenim danima i terminima klub prijatelja PLWHA po zamisli i projektu GOD-a koji je evo vec drugi ili treci put ukraden i kao ideja i kao projekat.
Pozivam sve PLWHA da ne nasedaju na lazna obecanja ljudi kojima nimalo nije stalo ni do njih ni njihovih najblizih i da ne dozvole da sa njima manipulisu oni koji to nazalost rade vec godinama i da se na njihovu bolest,bolove i muke grebu i bogate sve ove vec spomenute Djokice bilo da se zovu i kriju iza O.JAZASA iz kojeg su najbolji ljudi vec pobegli u neke druge NVO-mada su pobegli i neki koji nisu bas toliko ni dobri,nego eto mali im je bio Karlov kolacic pa su eto resili da se sami malo ogrebu za svoj dzep,ili da se zovu COR sa kojima tek nema sta da se prica uopste jer su to ljudi koji su 2005.god ukrali projekat GOD-a i dobili za godinu dana za rad na jednoj anketi 42 hiljade eura?!Stvarno je kap prelila casu sa svim ovim a oni koji su mislili da ce nasa usta u javnosti ostati zauvek zapecacena i iznenadjena svime ovim-u smislu kako je to uopste moguce?-grdno su se prevarili i morace da za to odgovaraju i to prvo nasoj javnosti,a potom i onom gore koji na sve nas ceka i pred kojim cemo svi odgovarati pre ili kasnije.Toliko o tome za sada...
Dodajem samo jos jednu stvar na sve ovo.Ovo sto sam napisala nije nista licno,u pitanju je samo posao-koji ako se radi treba da se radi profesionalno i kako treba u svakom smislu i u materijalnom i u pre svega-MORALNOM.I treba imati i sacuvati dusu...
Neka mi svi oproste ako sam previse dug tekst napisala(no,navikli se na to...) i ako je po nekome isuvise emotivan ali zaista se osecam licno pogodjena svime ovim sto nam lazni dobrotvori vec previse dugo rade.
Nedajmo im ljudi,bar Vi PLWHA i svi njima bliski koji takodje tu spadate,da nam manipulatori i prevaranti i dalje vrte toliki novac na ime nasih bolova i muka i bolesti sa kojima moramo da prezivljavamo i dalje sami onako kako se svako sam za sebe snadje.Udruzimo snage i pokazimo im kako treba da izgleda pravi i prvi autenticni klub prijatelja PLWHA!
Vasa Jelena Mitrovic aka Elena(ex gothrose)
ps.dugo sam se dvoumila da li da napisem ovaj post,nisu bitni pominjanja ti anonimusi(sada se kajem zbog pisanja proslog no ne mogu da ga uklonim...)ali ipak nisam izdrzala...vreme prolazi,oni traju,novac ne dolazi do onih kome i zbog cega je zapravo namenjen...jednostavno nisam mogla vise da cutim...