Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By жњ
Tema "mrsavimo zajedno" me podsetila na nju. To traje vec par godina. Ponekad povraca 3-4 puta dnevno, a ponekad (kad nista ne jede), to radi 1 nedeljno. Inace, devojka nije anoreksicna (jos uvek), mada me strah da to uskoro i ne postane. Pre nekog vremena mi je telefonom ispricala kako vise od 7 dana nije unosila cvrstu hranu i kako vise nema dupe?? Ne znam sta da radim i kako da je posavetujem. Govorila sam joj da ide kod lekara, ali dzaba - ne slusa. Ono sto je najgore od svega, ona ni sama ne zna da mi objasni zasto to radi. Super izgleda, ima stabilnu vezu, uspesna je na fakultetu i ne znam koji ce joj to djavo.

Inace, jako je lepa devojka. Onize je gradje, a takvi ljudi automatski deluju kao da su puniji iako uopste nisu takvi. Secam se da je to pocela da radi nakon sto sam je upoznala sa jednim bilmezom koji je prokomentarisao da je "lepa ali debela" (taj decko je inace preziveo anoreksiju, dosao do stadijuma lezanja u bolnici na infuziji :lood: ) tako da i sama osecam grizu savesti zbog svega.

Da li ikako mogu da joj pomognem?
Korisnikov avatar
By bigirl
1) Pokaži joj fotke onih jadnih bolesnih devojaka koje su isto tako mislile da su debele...
2) Šta kažu njeni na sve to?
3) Neka nađe normalnog dečka. Love is the key!
By жњ
Originally posted by bigirl
1) Pokaži joj fotke onih jadnih bolesnih devojaka koje su isto tako mislile da su debele...

1) Reci ce da "zna sve"
2) Kad je keva izvalila, oterala je kod lekara, otisla par puta, a sada to uspesno krije...
3) Decko joj je divan i jako se protivi tome sto radi, mada joj nista ne moze
Korisnikov avatar
By Phoenix
Ne znam zašto se bojiš da ne dobije anoreksiju. Bulimija je sama po sebi dovoljno opasna bolest. Postoje psihijatri u Srbiji koji se time bave, mada ih nema mnogo. Ako je devojka zaista došla u tu fazu, jedini način da joj pomogneš je da je odvedeš kod stručne osobe.

:temperatura:
Korisnikov avatar
By Rei
1) veruj joj da zna sve.

Po mom mishljenju ti negativni primeri retko ishta postignu.
Kao shto i pushachi vrlo dobro znaju da je pushenje shtetno i opasno pa i dalje pushe. Vrlo je slichno.

A to nabijanje na nos mozhe da joj napravi i veci osecaj krivice i da joj i dalje sroza samoposhtovanje, mozhe da pochne da se udaljava od tebe iz ubedjenja da je ni ti ne poshtujesh i onda nisi nishta napravila... zavisi, ljudi razlichito reaguju, a ja ti ovo pricham iz sopstvenog iskustva.

Morash da joj pomognesh da sagradi samopouzdanje i samoposhtovanje. Da je nauchish da vredi. Budi njena prijateljica. Prava prijateljica. Iskoristi svaku priliku da je pohvalish ma koliko trivijalna bila i nemoj previshe da je kritikujesh.

Nazhalost nemam vishe konkretnih saveta, moracesh da budesh inventivna. Znaj da ce to biti dug proces...
Korisnikov avatar
By Skyen
bila je dobra emisija na RTS2 juce oko podneva (cini mi se)
devojka koja ima isti problem, a pri tome sasvim ok izgleda. e sad, sta su naucnici uradili. slikali su je, sliku ubacili u komp, softverski odradili i rekli su joj da sama modifikuje svoju sliku onako kako sebe vidi. tu je ona sebe poprilicno udebljala (dodala je sebi jedno 6 kila!!). u pitanju je poremecaj samoopazanja, a kako to promeniti, e to ne znam. ako saznam, zadrzacu za sebe ;)
Korisnikov avatar
By Val
Manite se prazne price. Toj devojci jedino strucnjak moze da pomogne.

Bulimija sama po sebi daje dovoljan razlog za lecenje!
Korisnikov avatar
By Skyen
kao sto rece Val, strucnjak. a ja samo mogu da ti predlozim da pomoc trazi u okviru kognitivno-bihejvioralne terapije ili u REBTu. znaci, psihoterapeut iz te dve vrste terapija. ostalo je bacanje para i jos gore vremena, posto njoj treba hitna intervencija
Korisnikov avatar
By Hys.
potpuno se slazem sa skyen za vrstu terapije. Bulimija i anoreksija su povezane, i osoba koja ima jedno oboljenje, moze da dobije i drugo, periodicno.
fizicke komplikacije (jedne od ) su:
Ruptures of the stomach and esophagus.
Abnormal buildup of fluid in the intestines.
Disruption in the normal bowel release function.
Electrolyte imbalance.
Dehydration
Irregular heartbeat and in severe cases heart attack
A greater risk for suicidal behavior
Decrease in libido

kao sto je rei rekao, ne mislim da kritika pomaze, vec podrska, i razumevanje bez osudjivanja.
Ne bi bilo lose da se sama prvo raspitas za odgovarajuceg terapeuta i na taj nacin kada se odgovarajuci momenat ukaze imas spreman kontakt.
Srecno, i srecna je sto te ima za prijatelja
:kiss:
Korisnikov avatar
By Deksi
Moja dobra drugarica ima bulimiju isto...mada ja nisam kompetentan sa savetima posto i ja donekle imam problema sa ishranom u zadnje vreme....tako da zajedno pricamo kako smo usli kao normalna deca u gimnaziju a sad se polako unistavamo..alkohol,droga i ne jedenje....
Jbg....rekao sam joj da je lepse izgledala ranije a i ona meni i opet isti savet koji smo uputili jedno drugom...."Ne moras da mrsas!"
Tako da se nasi razgovori uglavnom svode na caskanje o kilazi,jelu i savrsenoj tezini....:cita:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
podrška joj može najviše značiti u ovakvim trenucima.
Korisnikov avatar
By KiWi
''Bulimija je plemenita bolst ... lejdi Dajana je bolovala od bulimije...'' iz TV serije ''Lisice''

Izgleda da svako od nas ima drugaricu koja boluje od bulimije. Najstrašnije je kod ove moje na sreću prošlo, jer je preuzela prvi korak i počela da se leči ,ide u neku kliniku u Bgd.. ne znam tačno gde.. ali lepše izgleda od kako ide, više ne povraća, ali još uvek ima trip da je debela.

Sve je počelo prošle godine kada je došla kod mene na slavu (a možda i pre toga) i najela se ko stoka.. prebacivala mi je to sve do Svetog Save! Onda se i na svojo slavi najela ko stoka... Btw. hrana se uopšte ne lepi za nju i nikada nije bila debela... LM, počela je sa tim povraćanjem i na kraju nije mogla da stane ... nevezano za bulimiju, počele su da joj krvare desni, imala je očajne podočnjake, počela je da gricka nokte, koža joj se nekako osušila.. ma ko narkomanka je izgledala!

Sada izgleda super.. ali ne baš kao ranije .. još joj treba da se povrati .... neko mi reče da je išla i kod psihijatra.. ali ne znam da li je to istina ...

Da zaključim, iako sada izgleda super, kaže da lečenje još uvek traje...

Ako tvojoj drugarici treba pomoć, mogu da pitam ovu moju mršavicu gde je ona išla na lečenje pa je ti uputi...
Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by Val
Manite se prazne price. Toj devojci jedino strucnjak moze da pomogne.

Bulimija sama po sebi daje dovoljan razlog za lecenje!
Naravno, ali problem je ubediti je da se obrati struchnjaku, a mnogima je veliki problem da se odluche na tako neshto, pa chak i kad znaju da im je struchna pomoc preko potrebna.

Zato joj je potrebna sva podrshka i ljubav koju xyz mozhe da pruzhi...
By жњ
Kiwi, hajde se raspitaj za to savetovaliste ako mozes pliz. Da li je privatno ili drzavno? Devojka je student i ne znam da li bi mogla da kesira privatno, a ne verujem da bi od matoraca za tako nesto smela da trazi pare. :sigh:
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by xyz

1) Reci ce da "zna sve"
2) Kad je keva izvalila, oterala je kod lekara, otisla par puta, a sada to uspesno krije...
1) Ja bih je drkala svaki dan. Saznala bih gde leže slični slučajevi u KBC, pa bih je navukla da mi pravi društvo da obiđem nekog. Pa neka uživo vidi sve to... što zna.
2) Pravac kod keve! Neka je opet voda kod lekara.
3) Kako ne može... Mora da je ubedi da je ona savršena takva kakva jeste i sl....
By жњ
Originally posted by REI

Zato joj je potrebna sva podrshka i ljubav koju xyz mozhe da pruzhi...

hm.. da!! ali moram da se pravim pred njom kao da to nije nista strashno. uh tesko je objasniti kako je pricati sa njom o tome. sve zbog ruznog frajera koji joj je rekao da je "debela", govno od coveka!!! :flaming:
By жњ
Originally posted by xyz

1) Reci ce da "zna sve"
1) Ja bih je drkala svaki dan. Saznala bih gde leže slični slučajevi u KBC, pa bih je navukla da mi pravi društvo da obiđem nekog. Pa neka uživo vidi sve to... što zna.
2) Pravac kod keve! Neka je opet voda kod lekara.
3) Kako ne može... Mora da je ubedi da je ona savršena takva kakva jeste i sl....

to sa matorcima je malo cudnija kombinacija. njeni bas nisu u fazonu da je vodaju po lekarima, nisu taj tip roditelja.
Korisnikov avatar
By malecka
znam da sam dosta mladja od svih vas, da sam nova ovde i to sve pa da ne obracate paznju bas sta kuckam... ali imam iskustva sa time... pa makar procitaj ovo...

nesto najgore sto moze je da se kaze njenim roditeljima ako su oni malo zastarelih shvatanja (kao sto su bili moji) i da se nesto radi iza ledja. doduse malo je tesko i otvoreno da se prica o tome jer mnoge osobe to rade da bi pokazale sebi kako imaju karakter za nesto za sta su se odlucile ranije da rade, pa makar to bila i bulimija ili anoreksija... sto ne mora da znaci da je to kod nje slucaj.
ne treba u tim trenucima izigravati neku vrstu psihologa, i za neke stvari nikako ne sme da sazna od drugih osoba vec od tebe...
dakle, moj predlog je da... khm... ako mozes dogovori se sa njom da idete zajedno kod neke strucne pomoci... mislim, koliko god ona odbijala da ide, lakse joj je ako ima podrsku od drage osobe... i na neke lude nacine joj pokazi da ti nenormalno znaci...
By fencysmurf
ako ne radi prica, ostaviti do trenutka kada sama oseti da se raspada :D
By Çâðê_DUP
sto volim te sto odmah "vodaju po lekarima, strucnjacima i sl" ... obicno je to gomila pacijenata ....

moj savet je slican REI'.evom.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by xyz
Kiwi, hajde se raspitaj za to savetovaliste ako mozes pliz. Da li je privatno ili drzavno? Devojka je student i ne znam da li bi mogla da kesira privatno, a ne verujem da bi od matoraca za tako nesto smela da trazi pare. :sigh:
Ne mogu danima da stupim u kontakt sa njom. Ali sam našao njenu najbolju drugaricu .. kaže da je išla u savetovalište za dijetetiku studentske poliklinike.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by xyz
sve zbog ruznog frajera koji joj je rekao da je "debela", govno od coveka!!! :flaming:
:lol: je l' ovo zamena teza ili šta?
By жњ
Originally posted by 2Q2Bstr8
Originally posted by xyz
sve zbog ruznog frajera koji joj je rekao da je "debela", govno od coveka!!! :flaming:
:lol: je l' ovo zamena teza ili šta?

Naravno da nije!

Moja drugarica je ni kriva ni duzna popila "kompliment" da je debela iako je kao sto sam vec rekla jako lepa i nije uopste debela! A on zaista jeste ruzan i zao pa se zato i tako ponasa. Stariji imaju obicaj da kazu nakazno=napasno i sto vise prolazi vreme uvidjam da je ta paralela ispravna!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
i zbog tog "komplimenta" je postala bulimična? čudna neka ta drugarica.
By жњ
i zbog tog "komplimenta" je postala bulimična? čudna neka ta drugarica.

sta je tu cudno izvini? i zasto cujem prizvuk sprdnje - "cudna"? mozda tebi i meni sad, u nasim godinama takav "kompliment" ne bi znacio isto jer smo sazreli, ali prolazili smo i doba kada su nam komentari okoline znacili mnogo vise.

devojka je jos bila tinejdzerka kad je idiot izvredjao. da li si ti zaboravio koliko su klinci osetljivi u tom uzrastu? uostalom, kaze da joj je to tada bio povod, ali danas nakon toliko vremena svakako vise nije. to je sad ozbiljna bolest koja treba da se leci!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
nije ni prva ni poslednja. daj mi nađi bar jednog tinejdžera koji nije bio predmet sprednje. šta sad, zato što su mene svi zajebavali da sam peder još u osnovnoj i skoro niko se nije sa mnom družio zbog toga sam ja trebao da postanem teški homofob i sociopata? jesi ti zakačila nešto zbog toga?

daleko od toga da ih opravdavam. ne opravdam postupke nijednog od tih ljudi koji su mi (nama svima) to radili, ali da sam postao homofob mogao bih samo samog sebe da krivim.

kad ta dvoja drugarica privati sopstvenu odgovornost za ono što joj se dešava, tek onda joj možeš pomoći. do tada možeš samo da je bespomoćno gledaš kako prolazi kroz "binge and purge" faze.
By Çâðê_DUP
nije ni prva ni poslednja. daj mi nađi bar jednog tinejdžera koji nije bio predmet sprednje. šta sad, zato što su mene svi zajebavali da sam peder još u osnovnoj i skoro niko se nije sa mnom družio zbog toga sam ja trebao da postanem teški homofob i sociopata? jesi ti zakačila nešto zbog toga?

daleko od toga da ih opravdavam. ne opravdam postupke nijednog od tih ljudi koji su mi (nama svima) to radili, ali da sam postao homofob mogao bih samo samog sebe da krivim.

kad ta dvoja drugarica privati sopstvenu odgovornost za ono što joj se dešava, tek onda joj možeš pomoći. do tada možeš samo da je bespomoćno gledaš kako prolazi kroz "binge and purge" faze.
jako hladno. ovde se radi o necijoj drugarici, a ne liku iz filma. kad je nekome potrebna pomoc (i kada se ocekuje pomoc), ne treba traziti "krivca" u kolektivnoj proslosti "sviju nas", jer u tom slucaju XYZ ne bi ni postavila temu.
Korisnikov avatar
By Deksi
Ha! Danas sam bio s drugaricom koja ima bulimiju kod skolskog psihologa...zena joj uopste nije pomogla vec je samo srala ko grlica....jos je i mene optuzila da imam bulimiju i rekla to mojoj razrednoj.....
Nekad osobe koje bi trebalo da pomognu samo odmazu....
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Deksi
Ha! Danas sam bio s drugaricom koja ima bulimiju kod skolskog psihologa...zena joj uopste nije pomogla vec je samo srala ko grlica....jos je i mene optuzila da imam bulimiju i rekla to mojoj razrednoj.....
Nekad osobe koje bi trebalo da pomognu samo odmazu....
Šta reći. Slučaj nije usamljen! U mojoj osnovnoj školi skoro uvek su nas slali kod direktora, retko kod psihologa .. zato što je kada, u Slobino vreme, psihološkinja došla u našu školu po stranačkoj liniji i nije želela da radi .. ruku na srce, često je bila pijana (bar je pet puta pala u holu pred učenicima) ... mislio sam da je sada stanje bolje.

P.S. To da je alkos i da to nije krila, nisam čuo od učenika nego od svoje snaje koja je i danas učiteljica u toj školi. Psihologinica, naravno, više ne radi.

P.P.S. A da ode tvoja drugarica u Studentsku polikliniku? Stvarno sam čuo samo lepe reči o njihovim dijetetičarima.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by xyz
Moja drugarica ima bulimiju
Di je to nabavila?
I meni bi jedna trebala...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!