Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By muzika86
Beograd -- Srbija je u svetskom vrhu po broju natprosečno inteligentnih ljudi. Procenjuje se da je Mensa SCG treća u svetu po svom uticaju.

Samo dva odsto populacije ima priliku da bude deo ove svetske organizacije, koje okuplja ljude kojima je na testu izmeren koeficijent inteligencije veći od 148 po Katelovoj skali. Prosečan čovek ima IQ od 90 i 110.

1326 ljudi članovi su Mense Srbije i Crne Gore. Uskoro menja ime u Mensu Srbije, a zvanično je osnovana 1989. godine. Mensa je društvo jednakih, bez razlika po verskoj, polnoj, rasnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, a cilj je da prepozna i pomogne razvoj inteligencije i stvaranje stimulativnog okruženja za svoje članove, kaže Ed Vinset, izvršni direktor Međunarodne Mense koji je prisustvovao godišnjoj skupštine Mense Srbije i Crne Gore.

"Ljudi iz Mense su potpuno normalni ljudi, venčavaju se, razvode, gaje decu, idu na posao. Ali kroz različite programe, u skladu sa svojim interesovanjima, razvijaju svoje talente i veoma su velikodušni da ta svoja znanja podele sa širom zajednicom", objašnjava Vinsent.

Mensa radi na principu sigova, grupa specijalnog interesa. Ljudi koji imaju posebna interesovanja- u nauci, lingvistici, obrazovanju, IT tehnologijama, sebi stvaraju okruženje za napredak. Najnoviji projekat Mense u Srbiji je centar Nikola Tesla, koji okuplja najtalentovanje učenike i studente iz Srbije koji se školuju u inostranstvu - Jejlu, Harvardu, Oksfordu i povezuje ih sa maticom.

"Mi smo treća Mensa u svetu po uticaju, iza Engleske i Amerike, koje su brojnije i starije, mi vodimo ovaj deo Evrope - Sloveniju, Makedoniju, Ukrajinu, sad radimo na Mensi Rusije", objašnjava predsednik Mense Srbije Ljubomir Kustudić.

Testiranje za Mensu obavlja se nekoliko puta godišnje. Novi testovi rade se 20 minuta i imaju 45 zadataka. Čovek najviše tri puta može da se testira. Rezultati su strogo poverljivi i šalju se na kućnu adresu.

U Mensi kažu da javne ličnosti izbegavaju da se testiraju zbog mogućnosti da se razočaraju u rezultat, ali dodaju da je to isto kao i merenje visine i težine, činjenica koji nije garant uspeha. Madona i Đina Dejvis, članice Mense, svoj potencijal jesu iskoristile.
Korisnikov avatar
By Phoenix
Naravno, pa svi znamo da su Srbi bolji od celog sveta. Pogotovo od Hrvata, Albanaca i sličnih. A zapadnjaci nam nisu ni za prineti; koliko smo mi ispred njih.

Šta ti je ultra-desničarski mozak...

:dropdead:
By brdja
testovi se prave da ih može rešiti samo 2% ljudi .... to su zakoni velikih brojeva ... i koliko znam testovi su univerzalni (ne zavise od kulture) ....

tako da o pameti i inteligenciji ne vredi govoriti u kontekstu ko je pametniji ....

stvar je sikoristiti potencijale ...:vatroslava:
Korisnikov avatar
By Mars
Dokle vise. Hocemo jos neki parametar...
Recimo, da zmo zadnji u Evropi po potrosnji sapuna po glavi stanovnika?

Tako da... sva ta prica o inteligenciji... Slika sve govori, ma koja god hoces...

“Because that life of yours
My dreams are being destroyed
And I hate so much your beauty
’Cause you have no hart
’Cause you have no soul...“

Marsova riznica pesama za decu, prevodilacki ciklus

http://www.travelocity.com/
By brdja
ali mi smo jeli srebrnim i zlatnim kašikama ..... u srednjem veku .... :bic: :tornado:

da ne bude zabune samo sam sarkastican :hekla:
Korisnikov avatar
By muzika86
Originally posted by Phoenix
Naravno, pa svi znamo da su Srbi bolji od celog sveta. Pogotovo od Hrvata, Albanaca i sličnih. A zapadnjaci nam nisu ni za prineti; koliko smo mi ispred njih.

Šta ti je ultra-desničarski mozak...

:dropdead:
Sta ovo ima sa ultra-desnicarskim mozgom?
Korisnikov avatar
By jukie
Dakle, neka deca iz Srbije su pobedila na međunarodnom takmičenju u čitanju??? video sam jednu iz pobedničkog tima kako daje "intervju", normalno dete, otprilike peti razred. Ama bre, zbog čega dete u petom razredu ne bi savršeno čitalo na jeziku na kome se piše fonetski?
Tako je moguće da su i pitanja na IQ testu vezana za jezik jednostavno lakša na srpskom (anagrami itd) - doduše ne znam da li na mensinom testu ima tih jezičkih pitanja ali mora da ih ima, to je sastavni deo IQ.
a da ne pričam o rečenici nepoznatog autora "Prosečan čovek ima IQ od 90 i 110". A šta ako ima 108? Da li onda nije prosečan? doh...
Korisnikov avatar
By muzika86
Originally posted by jukie
Dakle, neka deca iz Srbije su pobedila na međunarodnom takmičenju u čitanju??? video sam jednu iz pobedničkog tima kako daje "intervju", normalno dete, otprilike peti razred. Ama bre, zbog čega dete u petom razredu ne bi savršeno čitalo na jeziku na kome se piše fonetski?
Tako je moguće da su i pitanja na IQ testu vezana za jezik jednostavno lakša na srpskom (anagrami itd) - doduše ne znam da li na mensinom testu ima tih jezičkih pitanja ali mora da ih ima, to je sastavni deo IQ.
a da ne pričam o rečenici nepoznatog autora "Prosečan čovek ima IQ od 90 i 110". A šta ako ima 108? Da li onda nije prosečan? doh...
Lupaš, isto ko i ovaj prethodni. Ja vjerujem da je ovaj članak tačan, iz prostog razloga kada vidim kakav je školski sistem na zapadu a kakav je kod nas.
Ako vas ko šta pita, naš školski sistem je troduplo superiorni i bolji nad američkim. To je jedna činjenica koju sam htjeo ovdje iznijeti... to što nije naše školstvo priznato u svijetu je druga stvar.
Jedan prosječni srpski srednjoškolac na kraju svog obrazovanja je mnogo intelegentiji i mnogo više toga je naučio nego jedan američki... na to sam ubijeđen.
Korisnikov avatar
By Escobar
Nema anagrama, test je univerzalan, slikovni, pravljen tako da tvoje predzanje ne igra nikakvu ulogu u njemu. Dakle da bi slozio slicice ili nastavio niz ne treba ti cak ni da budes pismen. Osim da popunis formular sa licnim podacima.:praznoglavi:
Korisnikov avatar
By iJazz
Originally posted by muzika86
"Ljudi iz Mense su potpuno normalni ljudi, ..., gaje decu, ...", objašnjava Vinsent.
:lol: :love: :lol:
Korisnikov avatar
By iJazz
...troduplo...
... = šestostruko :D .
to što nije naše školstvo priznato u svijetu je druga stvar.
Ja sam čuo suprotno :shrug: . Makar za moju školu... i još poneke.
Jedan prosječni srpski srednjoškolac na kraju svog obrazovanja je mnogo intelegentiji i mnogo više toga je naučio nego jedan američki...
Ne znam situaciju sa srednjim školama, ali što se tiče visokoškolskog obrazovanja, situacija u US of A je mnogo bolja nego u Srbiji.

Čisto jedan predlog: nauči razliku između inteligencije i pameti.
na to sam ubijeđen.
Probaj biti malo manje ubeđen :) .
Korisnikov avatar
By jukie
Lupaš, isto ko i ovaj prethodni. Ja vjerujem da je ovaj članak tačan, iz prostog razloga kada vidim kakav je školski sistem na zapadu a kakav je kod nas.
A tema moje poruke nije bila, ni koji je školski sistem bolji ni da li je članak tačan, nego da je možda na srpskom teže napraviti stvarno teška pitanja jer je jezik preterano logičan i lak za upotrebu
Ako vas ko šta pita, naš školski sistem je troduplo superiorni i bolji nad američkim.
Šta troduplo, pa njihova NCLB reforma je dovela do masovnog bubačenja jednog malog dela gradiva, a nepismena deca se rutinski prebacuju u sledeći razred, pa sada prete da će sve nastavnike da otpuste itd. Šta misliš zašto nisam pomislio da odem u SAD da nastavnikujem?
Jedan prosječni srpski srednjoškolac na kraju svog obrazovanja je mnogo intelegentiji i mnogo više toga je naučio nego jedan američki... na to sam ubijeđen.
naravno, pošto kod nas deca koja su najslabiji đaci ne moraju uopšte nikada ni da se upišu u srednju školu, a u Americi moraju, i onda škola u kojoj mnogo takvih đaka odustane/ispiše se/izbace ih dobija manje državnih para, pa se lome nogama i rukama da svakoga drže u školi do mature i to po programu recimo biologije društvenog smera gimnazije a društvenih nauka po prirodnom smeru (u poslednjih par decenija obično nema stručnih predmeta tipa metalostrugar itd). Nepismena deca (puštana u dalje razrede bez ponavljanja godine zato što roditelji ne žele da dečaci ponavljači od 16 godina budu u razredu sa njihovim ćerkama od 13 pa da ih mlade i zelene zavedu) ne umeju ni da čitaju ni da pišu, a svako dete sa problemom ima IEP (individualized education protocol) gde piše koliko ga treba pitati. Npr treba da tražiš da uradi 30 odsto, i ako uradi 20 odsto, to je 20/30=66 odsto, i daješ mu ocenu kao da je uradio 66 odsto itd.
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by brdja
ali mi smo jeli srebrnim i zlatnim kašikama ..... u srednjem veku .... :bic: :tornado:
viljuškama bre, :oklagija: ne znaš nacionalnu istoriju :bic:
By Ulix
ej a gde su svi ti inteligentni ljudi?
Korisnikov avatar
By HARP
I šta imamo od sve te silne suve inteligencije?
Korisnikov avatar
By Mars
I? Sta ima od toga??? Lepu sansu da daleko dogura u kvizu Slagalica, svakim radnim danom, RTS1 u 18 sati...

Druga mi omiljena tema, posle "inteligentnosti" nacije-prednosti srpskog obrazovnog sistema.

Obraziovni sistem nam je truo, pred raspadanjem i to postaje sve ociglednije i ociglednije.
I jos -sto visi (fakulteti) to gori! Manje pravog i kvalitetnog znanja.
Korisnikov avatar
By Escobar
A mozda da budemo malo manje kivni?
Korisnikov avatar
By Mars
Jedan tip - SVAKA MU CAST, nije bio manje kivan, negoVISE.

Pa je tuzio svoj filoloski fakultet jer mu nje pruzio adekvatno obrazovanje. Verovatno se na tome zavrsilo, ALI primer aktivizma koji apsolutno podrzavam/
Korisnikov avatar
By Escobar
A ja opet mislim da je pravo znanje upravo ono koje steknes za svoju dusu, nezavisno od programa koji ti se nudi. Ali to apsolutno nema veze sa inteligencijlom u Srbiji, tako da... :pms: , ne, :off:
Korisnikov avatar
By djo
tuzio faks?
ujeee, pa to je za svaku pohvalu :) gde si to saznao?
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Escobar
A ja opet mislim da je pravo znanje upravo ono koje steknes za svoju dusu, nezavisno od programa koji ti se nudi.
Da. Kada citamo knjige, gledamo filmove i razglabamo o razlikama na relaciji sta je kich a shta hiperkich, shund i trash.

Ali kada se radi o prenapregnutom betonu u mostogradnji, ili metodama lecenja kijavice (probaj da u normalnom svetu kupis tako lako antibiotik!) ili sta vec - to ne mogu da ucim za svoju dusu.

I jos vaznije! Mene je upravo obrazovni sistem godinama udaljavao od te (i meni bliske i drage ideje) smaoobrazovanja! Ja sam zarad diplome morao da potrosim mesece i godine polazuci kosmicki besmislene ispite sa sumanuto nepotrebnim I PREVAZIDJENIM temama i partijama - i zapostavim pravo obrazovanje.

A to sam ja znao i tada, nije da se osecam totalno prevarenim (jer ja jesam hteo diplomu koja mi za jednu stvar treba!)
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by bojandjo
tuzio faks?
ujeee, pa to je za svaku pohvalu :) gde si to saznao?
Kod Mire Adanje Polak.
Korisnikov avatar
By Escobar
Pa onda ne treba da si kivan. Za sta si se borio, to si i dobio. Cvrsto verujem da svako to moze. Ipak smo hiperinteligentna nacija :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
Ma mnogo smo opasni.

Jadan Shvaaaaaaabo, Engleeeeez, Rus i Amerikaaaaanacc - HEPEK!
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by FireGox
I šta imamo od sve te silne suve inteligencije?
ne znam... šta imamo od toga što u našoj populaciji ima taj određeni procenat npr. krvne grupe B... ili plavookih... nemamo ništa u suštini, ali je zanimljivo kao informacija...
Korisnikov avatar
By svejedno
Ne, ok je, verovatno i jeste tako.

Sto skacete na decka?

Sad, to sto zaista nikakve koristi od toga nemamo, to je druga prica, ali kakav nacionalizam i sl?

Chill.

Ok. Lepo. Drago mi je sto sam to saznao.
By жњ
Originally posted by Mars

I? Sta ima od toga??? Lepu sansu da daleko dogura u kvizu Slagalica, svakim radnim danom, RTS1 u 18 sati...

komentar na mestu :smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by jukie
... nemamo ništa u suštini, ali je zanimljivo kao informacija...
Ne, ne, ne... Daleko od toga da se tome pristupa kao zanimljivosti.
Koja treba da popuni prazan prostor izmedju dva clanaka u novini tipa Ruznoca&Bolest...

Ne, ovde se, i kad god se inace povede diskusija o tome, to uzima kao konacni i blistavi pokazatelj superiornosti srpske rase. Jasno cujem glas voditeljke nacionalnog Dnevnika dok naciji saopstava tu vest... Pre serije Srecni ljudi/Porodicno blago/Stizu dolari...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!