Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Tragajući za nekim knjigama saznao sam za četiri knjižare-antikvarnice u Beogradu.

Evo adresa:

"Dveri" - Đure Jakšića 6,
Lomina 61,
Brankova 23,
Obilićev venac nn.

Koliko knjižara-antikvarnica ima u vašem gradu?
Da li znate još neke u Beogradu?
Da li kupujete u antikvarnicama?

:cita:
By Simor
Ima u Novom Sadu jedna antikvarnica kod Riblje pijace, koja je odlična. Ima još jedna-dve, ali ne znam gde se nalaze (mada se, npr., u knjižari "Prostor" u Njegoševoj ulici mogu naći i antikvarne knjige).

Antikvarnice su sjajna stvar, jer se tamo mogu naći mnoge lepe knjige, koje su izdavane u bivšoj Jugoslaviji, i te knjige su svojim kvalitetom daleko ispred onih koje se danas objavljuju i prodaju. Recimo, beogradski "Nolit" je u svojoj biblioteci "Sazvežđa" objavljivao odlične knjige, čija re-izdanja danas ne postoje (kako su pisali urednici te biblioteke: "Knjige ove biblioteke su izvor znanja i podsticaj za misao. One nam ne donose definitivne odgovore, ne odgovaraju da bi ukinule pitanja, već da bi postavile nova; uče nas da pitamo... Kritične i prema sopstvenoj kritičnosti, identifikujući sadašnjost, anticipiraju budućnost."). Pa, onda zagrebački "Naprijed"...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ima jedna za koju znam u Novom Sadu. a nalazi se na Ribljoj pijaci. nisam još ništa kupio tamo, ali sam dobio jednu mnogo divnu knjigu iz antikvarnice. :love:
By Ulix
Na Zelenom vencu ima jedna antikvarnica, gde sam video Gombrovicevu Ferdidurke, koju planiram da kupim ovih dana.

Obozavam antikvarnice, jer obozavam miris starih knjiga i atmosferu koje stvaraju.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Sunce
Koliko knjižara-antikvarnica ima u vašem gradu?
Da li znate još neke u Beogradu?
Da li kupujete u antikvarnicama?
U Knez Mihajlovoj, otprilike preko puta Stubova kulture, u podrumu jedne od knjižara (javlja mi se naziv Gece Kon, ali mislim da se sada drugačije zove) imaju i antikvarne knjige. Tamo su ustvari preselili antikvarne knjige iz knjižare koja se ranije nalazila u zgradi SANU, tamo gde je sada IPS Akademija. Mislim da sam tamo uzeo 20000 milja pod morem kada sam dopunjavao biblioteku.
Stubovi kulture takođe imaju deo sa nekim starim knjigama, uglavnom za decu, tj knjige mog detinjstva; tamo sam nabavio npr. Kiplingove Just so stories (ono izdanje koje volim kako je prevedeno); Kako je čovek postao div; drugu verziju prevoda Knjige o džungli (ne ovu iz Plave ptice koja je sada reciklirana u Dorling Kindersley fazonu) itd. To se nalazi pozadi, kada se popneš pored stripova, gde su i nove knjige za decu, pa skroz desno, gde imaju neku stolicu gde prodavci sede i smešeći se glede.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by jukie
U Knez Mihajlovoj, otprilike preko puta Stubova kulture, u podrumu jedne od knjižara (javlja mi se naziv Gece Kon, ali mislim da se sada drugačije zove) imaju i antikvarne knjige. Tamo su ustvari preselili antikvarne knjige iz knjižare koja se ranije nalazila u zgradi SANU, tamo gde je sada IPS Akademija. Mislim da sam tamo uzeo 20000 milja pod morem kada sam dopunjavao biblioteku.
Tačno, nju sam zaboravio da napišem. Od te "Knez" knjižare (u podrumu) sam krenuo da otkrivam antikvarnice.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Ulix
Na Zelenom vencu ima jedna antikvarnica, gde sam video Gombrovicevu Ferdidurke, koju planiram da kupim ovih dana.
Na Zelenom vencu? Odlično. A gde se tačno nalazi?
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Simor

Antikvarnice su sjajna stvar, jer se tamo mogu naći mnoge lepe knjige, koje su izdavane u bivšoj Jugoslaviji, i te knjige su svojim kvalitetom daleko ispred onih koje se danas objavljuju i prodaju.
U pravu si. Hrvatski i bosansko-hercegovački izdavači objavljivali su odlične knjige. Najpoznatija književna dela bila su upravo u njihovim izdanjima. Srpski izdavači i danas spavaju. Tako sam zbirke pesama Branka Miljkovića, Desanke Maksimović i Vaska Pope nalazio u izdanju Unireksa iz Crne Gore, ali ne i u našim izdanjima.
:srbin:
By Ulix
Izmedju poslednje i pretposlednje stanice 75. :)

I ponavljam: ne diraj Gombrovica, moj je. :evil:
Korisnikov avatar
By Sunce
Izmedju poslednje i pretposlednje stanice 75. :)

I ponavljam: ne diraj Gombrovica, moj je. :evil:
Neću, ne brini, pa valjda znaš da sam podirasio...:vatroslava:
Korisnikov avatar
By djo
ja sam nalazio zanimljive antikvarne knjige u maloj knjizari na ulazu u radnicki univezitet djuro salaj, u nemanjinoj 28. ali 'dveri' su bez premca, tamo se svasta moze naci, cak i naruciti, a jedan moj profesor je preko 'dveri' cak nabavio neka raritetna izdanja avangardnih jugoslovenskih magazina kao sto su 'dada jok', 'dada tank' i 'zenit' :)
Korisnikov avatar
By djo
okej... nekako sam navikao da uz 'antikvarijat' ide i tuđica 'raritet' :snob:
Korisnikov avatar
By djo
:snob: gde su mladi tu je i šala / šala šalu stiže / takozvani šalostiž :smeh:

pitanje za novosađane: da li još uvek postoji knjižara u 'pozorištu mladih'? čini mi se kako je to bila jedna od najprijatnijih knjižara u kojoj sam bio, a imali su i puno antikvarnih knjiga i časopisa
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by bojandjo
:snob: gde su mladi tu je i šala / šala šalu stiže / takozvani šalostiž :smeh:
:klap:
Korisnikov avatar
By djo
:tamoamo:
( i da ne bi bio offtopic...) jedna od najdivnijih antikvarnica u kojoj sam bio se, čudna mi čuda, nalazi u apsolutno najružnijem gradu na svetu - albukerkiju (albuquerque) :)
a najdivnija je zato što sam tamo 1994 kupio veliku, predratnu, pomalo ilustrovanu, biografiju baletskog igrača i koreografa vaslava njižinskog... :)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Oh! Knjižara! još uvek radi... btw, koliko sam ja čuo, oni, zatim knjižara u Žarka Zrenjanina (preko puta Isidorine gimn) i knjižara Most u Z. Jovinoj sve imaju istog gazdu ili im gazde prisno sarađuju pa zapravo imaju istu ponudu i iste cene.
By Simor
da li još uvek postoji knjižara u 'pozorištu mladih'? čini mi se kako je to bila jedna od najprijatnijih knjižara u kojoj sam bio, a imali su i puno antikvarnih knjiga i časopisa
Radi i dalje. I slažem se -- čitav taj prostor je jako prijatan. (Nego, sada su tamo ozbiljni protesti glumaca protiv rukovodstva, pa ne znam kako trenutno stvari funkcionišu.)
Korisnikov avatar
By Sunce
Meni su se dopale male knjižare u Zmaj Jovinoj. Ušuškane! Da živim u Novom Sadu, verovatno bih tamo svaki čas zalazio.
Korisnikov avatar
By djo
DA, zaboravih, i knjizara matice srpske ima antikvarijat i to vrlo dobar :)
By Simor
DA, zaboravih, i knjizara matice srpske ima antikvarijat i to vrlo dobar :)
Jeste! Tamo sam kupio neka Nolitova izdanja kojih više nema.

E, popisali smo antikvarnice u Novom Sadu i Beogradu, sada samo još da odemo, pokupujemo knjige i u nastavku teme pišemo šta se sve tamo može naći. :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Danas sam u knjižari-antikvarnici "Equilibrium" (Brankova 23) kupio pesme Tina Ujevića (Ojađeno zvono), a pesme Momčila Nastasijevića (Pet lirskih krugova) sam dobio za poklon. :cita:
Korisnikov avatar
By Sunce
Juče sam bio u odličnoj knjižari-čajdžinici "Apropo" u Cara Lazara 10. Oduševljen sam prostorom i izborom knjiga. Našao sam tri izdanja pesama Vaska Pope.
U okviru knjižare se nalazi i poslastičarnica "Mali princ" i mirišljava čajdžinica. Divan prostor za izlazak. Preporučujem svima!

Slika

Slika

http://www.apropoknjizara.co.yu/mapa.html
Korisnikov avatar
By deželaš
znam da su mi na prošlom sajmu knjiga ljudi iz neke antikvarnice sa Vračara rekli kako mogu naći SVE. potražiću letak koji su mi dali...
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by deželaš
znam da su mi na prošlom sajmu knjiga ljudi iz neke antikvarnice sa Vračara rekli kako mogu naći SVE. potražiću letak koji su mi dali...
Odlično! Ne znam da postoji antikvarnica na Vračaru. Obavezno napiši adresu! Na Zelenom vencu ulični prodavci knjiga takođe prodaju antikvarne knjige.
Korisnikov avatar
By deželaš
tražim, ali nema je po fiokama... posle selidbe je nestalo mnogo takvih papirića..
Korisnikov avatar
By Sunce
@ Ulix: Kod uličnog prodavca knjiga na Zelenom vencu kupio sam danas knjige "Bol" i "Zanesenost Lole V. Stajn" od Margerit Diras! :sunce:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Juče sam bio u odličnoj knjižari-čajdžinici "Apropo" u Cara Lazara 10. Oduševljen sam prostorom i izborom knjiga. Našao sam tri izdanja pesama Vaska Pope.
U okviru knjižare se nalazi i poslastičarnica "Mali princ" i mirišljava čajdžinica. Divan prostor za izlazak. Preporučujem svima!

Slika

Slika

http://www.apropoknjizara.co.yu/mapa.html
To me podseti na knjizare po Londonu, po kojima se motaju parole tipa sedite odmorite i procitajte nesto. U vecini knjizara ima i po neki kafic, fotelje na sve strane, a ako je sve zauzeto lepo sednes na pod uhvatis zeljenu knjigu u ruke i uzivas. Ahhh mnogo sam lepih sati proveo tamo... (Jako zgodno za ubijanje vishka vremena dok cekas nesto/nekoga)
By Ulix
@ Ulix: Kod uličnog prodavca knjiga na Zelenom vencu kupio sam danas knjige "Bol" i "Zanesenost Lole V. Stajn" od Margerit Diras! :sunce:
:love:

Ja jos uvek nisam stigao da odem po onog Gombrovica kog sam pominjao gore. Valjda cu ovih dana to uraditi.

A narucicu Zanesenost Lole V. Stajn. To je knjiga koju valja imati. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!