Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Angelique

Uzgred ako vas jos uvek zanima... Narodna knjiga i Bestseler izdanja posle krace pauze nastavljaju dalje... Uskoro - "Deset malih crnaca"
Toliko od mene.
To je jedna od prvih knjiga Agate Kristi koje sam procitala ali je nemam... tako da cu je rado kupiti i opet citati :klap:
Korisnikov avatar
By Dina
E pa svasta - uopste nije bio film koji je najavljen... nisam gledala od pocetka pa ne znam kako se zove... ali ga nisam do sada gledala pa sam uzivala. I pogodila sam ubicu negde na pola :serlok:
Korisnikov avatar
By Dina
Izasla je knjiga "Deset malih crnaca", kupila sam je danas :klap:
By marecarebgd
10 malih crnaca je zakon.
A Agata mi je najbolja kad nema ni Poaroa ni Marpl u zapletu. Ona ume lako da ih stvori od bilo koga. Nenadmasno.
N ili M tako mislim da se zove jedan od romana u kojem neki bracni par raskrinkava spijune tokom ww2...
Jel to nekada bilo ekranizovano?
Da li se neko seca ruske tv verzije 10 malih crnaca?

Od ostalih filmova, svidela mi se engleska tv varijanta 7 brojcanika, i genijalne su mi te all star glumacke podele za Smrt na Nilu i Orjent Ekspres.
Korisnikov avatar
By Tot
Pozdrav marecare, Angelique i za druge. Nema me ovde dugo, ali uzivajte u Agati. Meni je uvek tu pri ruci pred spavanje. Deset malih crnaca u onoj hrvatskoj verziji su mi najdraži pa ne bih da kvarim utisak.

Jedna od poslednjih njenih knjiga koje sam procitao su Mačka među golubovima.
Korisnikov avatar
By Dina
Jeste li vi videli da ova tema nema pocetak, ne znam kad je nestao :rida: Moram da je odstampam da se ne desi da nestane cela... ali mi zao tog pocetka jer je ova tema nastala kad sam ja dosla na ovaj forum i zasluzna je za Totovo i moje prijateljstvo, tako da sam vezana za nju :friends:

Za sutra su na HRT1 opet predvideli film od prosle nedelje, nadam se da ce ga ovaj put prikazati...

Pozdrav Marecare,
Super su ti filmovi, slazem se. Ja nekako ipak volim kad je tu Poaro ili Miss Marpl, narocito ona. Nekako kad je tu detektiv amater sve mi se cini da ce svakog casa da nastrada :wink:
Korisnikov avatar
By Tot
Video sam da je nestao početak. Baš bezobrazluk!
1,2 cipelice imam ali još nisam pročitao i pitaću Dinu šta ono beše od Agatinih ljubavnih romana joj se sviđa.

:snob:
Korisnikov avatar
By Angelique
Pozdrav svima...
Nesto me nema poslednjih dana - imala sam veliki peh sa kompom. Tri puta mi je padao sistem u poslednjih mesec dana. Taman sve oporavim i sredim kad ono opet. Taman sam se spremala da uradim update sajta u prekjuce - kad ono opet!!! Zato i nema novih vesti na sajtu. Ali, bice nadam se od nedelje.
Originally posted by Dina
Za sutra su na HRT1 opet predvideli film od prosle nedelje, nadam se da ce ga ovaj put prikazati...
Sledece nedelje ide Taken at the flood.. :) - nema sta drugo, samo je on jos ostao.
Dopadaju mi se ovi sto su isli do sada ali nisam preterano odusevljena. Mozda sam pod utiskom danasnjeg ali Karte na stolu su bas nekako bile po mojoj meri. Najslabiji do sada mi je - Misterija plavog voza.
Korisnikov avatar
By Dina
Angelique,
Nadam se da su problemi sa kompom reseni :)

Ja nisam do sada videla ovaj tvoj post i cekam film o Poarou kad ono... nema :rida:

Jos sam i Nocturnala dezinformisala misleci da ce filmova i dalje biti...
Korisnikov avatar
By Angelique
Angelique,
Nadam se da su problemi sa kompom reseni :)

Ja nisam do sada videla ovaj tvoj post i cekam film o Poarou kad ono... nema :rida:

Jos sam i Nocturnala dezinformisala misleci da ce filmova i dalje biti...
Dina, resila sam ih za sada i nadam se da ih nece biti i dalje. Presla sam nedavno na cable net pa virusi izgleda samo ulecu...

A filmova nema vise jer je snimljeno samo 4 u poslednjoj sezoni kao i uvek...

Nadam se da ce snimati i dalje. Geraldine McEwan je vec snimila 2 nova za sledecu sezonu a Poaro je obustavljen do daljnjeg - kazu producenti da im se ne isplati snimanje... Nadam se da znate za to i da pratite vesti kod mene na sajtu...

Evo jos jedne novosti - Narodna knjiga nastavlja sa Bestselerima
- U decembru nas ocekuje roman VECITA NOC. Do sada nije objavljivan osim kod Globusa...
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam gledala samo film i to je jedan od retkih koji mi se nije svideo... Tot je cini mi se citao knjigu i rekao da je dobra. Ja cu je kupiti da proverim.
Korisnikov avatar
By Angelique
Ja sam je citala letos i kao sve njene knjige, posebno Globus izdanja, procitala sam je u dahu.
Ako mislis da ti necu pokvariti ugodjaj citanja imas detalje na
http://www.agathachristie.bravehost.com ... itanoc.htm

Sto se filma tice nisam ga gledala ali kao sve ekranizacije sedamdesetih koje su se trudile da budu avangarde za svoje vreme pretpostavljam da je losija verzija, tj. pretpostavljam da je kao i film "Kod belog konja" koji je nedavno prikazivan i koji mi se nije svideo. Mozda smo malo vise navikli na klasicnu britansku produkciju Marple&Poirot...

Uzgred, pre neki dan sam uhvatila na Super Tv staru verziju Orijent ekspresa sa Albertom Finijem kao Poaroom i plejadom odlicnih glumaca ... i uzivala sam. Nisam stigla da vam javim jer sam i sama uletela jedno pola sata posto je film poceo. :(
Jer neko gledao...?
Korisnikov avatar
By Angelique
Sutra na HISTORY - premijerno
Agatha Christie - Life in pictures
Ako vas zanimaju detalji o dokumentarcu imate na sajtu na stranici NOVOSTI & BELESKE
Korisnikov avatar
By Dina
Upravo sam procitala "Vecitu noc". Mnogo mi se svidela knjiga nego film, mada me je ometalo to sto sam znala resenje ubistva... Ali mislim da za one koji nisu gledali film bice potpuno neocekivano i zanimljivo...
Korisnikov avatar
By Dina
Danas na drugom programu RTS u 21 h film sa Poaroom - "Bija, baja, buf" :klap:
Korisnikov avatar
By Angelique
Danas na drugom programu RTS u 21 h film sa Poaroom - "Bija, baja, buf" :klap:
Hvala na informaciji - Ja na sajtu RTS-a pratim stranicu gde posebno stavljaju samo filmove - ali ovaj su sigurno ispustili a za Bozic Herkula Poaroa koji je bio u nedelju sam saznala to vece bukvalno dva minuta pred pocetak filma...

Inace od juce su u prodaji DVD izdanja Poaroa i kod nas. Krenuli su od pocetka, od prvih serija (kratktih prica) iz sredine osamdesetih godina. Valjda ce jednog dana stici i do ovih najnovijih. Na izdanjima su po dve kratke price i izlazice u prodaju jednom nedeljno.
Korisnikov avatar
By Dina
Ne mogu da verujem... Temu o Agati Kristi pronadjoh na petoj strani... bas smo je zapostavili :( Htedoh da vas informisem (ako ne znate) da nedeljom od 22 30 na Kosavi ima serija "Poaro".
Korisnikov avatar
By Dina
Miss Jane Marple
Profile on Marple

This site dedicated to Agatha Christie and Hercule Poirot wouldn't be complete without some discussion of Jane Marple. The elderly spinster from the fictitious village of St. Mary Mead, appearing in twelve novels and in twenty short stories, ranks as readers' second favorite detective next to Poirot. Miss Marple (as she is affectionately known) is a tall, thin woman of between 65 and 70 years of age. She has white snowy hair, pale blue eyes, and a pinkish wrinkled face. Two of her hobbies (and subjects of conversation) are bird watching and gardening, and she is often seen carrying knitting needles and yarn. Never married, Miss Marple has a young nephew Raymond who is a novelist. Miss Marple was based on the old ladies, or her grandmother's "cronies", Christie remembered when she was a girl.

However, anyone that really knows her sees that Miss Marple is a shrewd and intelligent woman, and a keen observer of human nature. There she differs with Poirot, for she believes that all people are alike everywhere, with their bad traits and evil desires (even in the small village where she lives). She doesn't need the "grey cells" of Poirot nor the help from Scotland Yard, simply only her observations and knowledge of people are what lead her to the truth.

Many actresses have portrayed Marple on stage and screen. Among them are Angela Lansbury, Helen Hayes, Margaret Rutherford, Joan Hickson, and Geraldine McEwan. These last two actresses have played Marple on television. Hickson, whom many believed had done a brilliant portrayal, was Marple in the BBC 1980's series. McEwan plays the role of Marple currently, on the UK's ITV1 series. More information about McEwan as Marple is found at her official site.

A Few of Her Novels
Since she appears in many novels, there is not enough space to mention each one. She makes her first appearance in Murder at the Vicarage in 1930: in the vicar's study, an old colonel is found dead. Her next full novel doesn't appear until 1942 in The Body in the Library (she appeared in short stories in the 1930's). Friends of Marple's find a dead young girl in their library and Miss Marple sets off discovering a plot for a fortune. In A Murder Is Announced (1950), Miss Marple learns of a murder at an elderly lady's house and its mysterious newspaper announcement, and sets forth the solution. (This by far is J. D. Hobbs' favorite Marple story.)

Miss Marple discovers that any family can hide secrets when she uncovers the strangling of a woman on a train in the novel 4:50 from Paddington (1957). In the 1964 book A Caribbean Mystery, Miss Marple is given a trip to the West Indies from her nephew and there meets a retired major who ends up being killed to protect a murderer's identity; a rich businessman also aids Marple to discover the murderer. In Nemesis (1971), the only direct sequel of Agatha's books, Miss Marple uncovers the truth of a young girl's death and to free the wrongfully accused son of the businessman whom she met in her Caribbean vacation.

Her last novel is Sleeping Murder, in 1976, in which she is again away from her village of St. Mary Mead. Although published in 1976 (after Christie's death), the novel was written during the raids in World War II and put in a bank vault for safekeeping. Unlike Hercule Poirot, Jane Marple lives past her last novel.

The photo on the right shows the first meeting of Christie's beloved detectives: Jane Marple (Joan Hickson) and Hercule Poirot (David Suchet). Although they never appeared in the same story, they meet here in 1990 for Agatha Christie's centenary celebration in her hometown of Torquay, a seaside town in Devonshire.

St. Mary Mead--Home of Miss Marple
St. Mary Mead is the fictional village where Miss Marple lives. Through the years and novels, the town is shown to have dramatic growth and change. The town is about 25 miles from London and about 12 miles from the coast. Much of Jane Marple's success comes from her simple observations of the denizens of the village.

http://www.poirot.us/marple.html
Korisnikov avatar
By Dina

BORN: Belgium

DIED: Styles Court, Essex, England

MARITAL STATUS: Never married, was passionately attached to Countess Vera Rosakoff

OCCUPATION: Private Detective, based in London, England

RESIDENCE: 28 Whitehaven Mansions, London (56B in the TV series)

TELEPHONE: Trafalgar 8137

VALET: George

SECRETARY: Felicity Lemon

LAWYERS: McNeil and Hodgson, London

"I do not approve of murder."

"I belong to the world."

"It is the brain, the little gray cells on which one must rely. One must seek the truth within--not without."

"I can assure you, mademoiselle, that where money is concerned I am strictly a man of business."

"I cannot, truly I cannot, sit in a chair all day reflecting how truly admirable I am."

"I, who have undoubtedly the finest brain in Europe at present, can afford to be magnanimous!"

"It is my weakness, it has always been my weakness, to desire to show off."

"Mon ami, what will you? You fix upon me a look of doglike devotion and demand of me a pronouncement a la Sherlock Holmes!"

"It would be most unwise on your part to attempt to silence me as you silenced M. Ackroyd. That kind of business does not succeed against Hercule Poirot, you understand."

"If one partakes of the five o'clock, one does not approach the dinner with the proper quality of expectant gastric juices. And the dinner, let us remember, is the supreme meal of the day!"

"It shows you, Madame, the dangers of conversation. It is a profound belief of mine that if you can induce a person to talk to you for long enough, on any subject whatever, sooner or later they will give themselves away."

"You have the mistaken idea implanted in your head that a detective is necessarily a man who puts on a false beard and hides behind a pillar! The false beard, it is vieux jeu, and shadowing is only done by the lowest branch of my profession. The Hercule Poirots, my friend, need only to sit back in a chair and think."

"Eh bien, since you are too stupid to guess, I will tell you. I am human, am I not? I can be the machine if it is necessary. I can lie back and think. I can solve the problems so. But I am human, I tell you. And the problems concern human beings."

He stands 5 feet, 4 inches tall, has green eyes, and an egg-shaped head (which he perches to one side). He has the blackest of hair (he is known to use dye), and his black waxed moustache is perfection. His friend Hastings wrote that Poirot had a limp when he walked. He always wears patent leather shoes and is always neatly dressed with the finest of clothing.

The famous sleuth loves the finer things of life and luxury, including exotic drinks (he loves sirop de cassis), exotic locales, excellent served food, the theatre and other arts, and very comfortable hotel rooms. He loves the indoors and avoids extreme weather whenever possible. Poirot loathes dirt and disarray, and favors order, method, and symmetry (Whitehaven Mansions is symmetrical, and even the books on his bookshelf are arranged by height!).

He finds English habits and humor incomprehensible. However, Poirot has an excellent command of the English language and at times uses his "foreignness" as an advantage. He has a big ego, and always takes for granted that everyone recognizes his name. He doesn't take just any case that comes his way, however, and he freely admits that he's fond of money. He even has a chauffeur, a young man who earns a "handsome salary", who drives Poirot's Messarro Gratz, a large and expensive luxury car. Poirot is kind and courteous to those who are not criminals, and is especially sympathetic to young ladies (when talking to them, he refers to himself as "Papa Poirot"). Poirot is known to also be impatient, opinionated, and direct with others.

The Belgian detective states the greatest tool for crime solving is the mind, thanks to the "little grey cells". He prefers to sit quietly and think when he solves crimes, for he believes all crimes are psychological and having clues is not everything. Although his belief is that crime is not solved on evidence alone, he's not above snooping into others' personal things (much to the chagrin of his friend Hastings): he has been known to listen at doors, hide behind curtains, and even dig in womens' underwear drawers.

http://www.poirot.us/pprofile.html
Korisnikov avatar
By Dina
Danas sam nesto naletela na ovaj sajt pa se setih ovog topica o Agati Kristi, zapostavili smo ga...

Inace, skoro su knjige Agate Kristi imale nestanak bas u njenom stilu, ja sam bila Gospodjica Marpl :serlok: Tot je Seamanu pozajmio Agatine knjige jednom prilikom. I kad smo se skoro nas troje nasli pocnu oni o tim knjigama pri cemu se ispostavi da knjige nisu ni kod jednog, ni kod drugog. Onda se dosete da su se jednom nasli i tada je Seaman doneo knjige (a od tog susreta dani i dani prosli). Onda je detektivka Dina u stilu Gospodjice Marpl :lol: analizirala kuda su isli i zasto. Zakljucili smo da su knjige verovatno ostale u Smajliju pri cemu se Tot vec oprostio od njih. Ja sam medjutim nagovorila Seamana da zove vlasnika pretpostavljajuci da bi on zadrzao knjige ako ih je nasao. To se ispostavilo kao tacno i sada su knjige na sigurnom, tj kod mene :D U medjuvremenu sam procitala "Ko plimu uhvati", citala sam je ali davno, tako da sam mogla opet da citam...
Korisnikov avatar
By Tot
:lol:

Dina, baš si me razveselila. Da malo ispravim priču i naglasim tvoju zaslugu. Tot je čudo od rasejanosti. Meni je Seaman doneo knjige u Smajli ali sam ja zaboravio da ih uzmem. Međutim kako smo se Seaman i ja bavili filozofskim raspravama(ti znaš da je Smajli pravo mesto za to) knjige sam zaboravio ali da bi stvar bila gora zaboravio i činjenicu da mi ih je Seaman uopšte donosio! Onda ja Seamana sledećom prilikom zamolim da mi vrati jedan roman ako je pročitao pošto sam obećao drugom Agatinom fanu. Onda me on pita: "kako, pa ja sam ti knjige doneo a ti si ih uzeo?." Ja se zgranem: "kad, šta, kako?". I tako bi mi ostali u neznanju glede ove misteriozne situacije da utom nije pristigla Dina i ispoljila sav svoj dar rešavanja zamršenih situacija i otkrivanja uzročno- posledičnih veza te nam lepo obojici prezentovala šta se tačno dogodilo a onda iznašla i rešenje pa su se knjge nakon ove zamršene priče našle u njenim sigurnim rukama. :)
Korisnikov avatar
By djo
hej :) ja u poslednjih mesec dana opsesivno skupljam radio drame i audio books agate kristi po netu :) obicno su jako dobra bbc produkcija :) i onda ih po ceo dan slusam u stanu, po autobusima, silno je zabavno, nekako mi cak vise prijaju od ekranizacija :) a lakse su za nalazenje od knjiga ;)
Korisnikov avatar
By Dina
Setih se ove teme i kako smo se ovde lepo druzili... Nista novo nisam citala od Agate, nista ni gledala, samo se setila teme, pa da je podignem, mozda opet ozivi :) Inace izvadila sam nekoliko Agatinih knjiga da ih procitam ponovo, ali trenutno sam se uhvatila nekih vampira a posle imam krimic koji majka cita, neki iz proslosti, ali ne deluje lose... Porede pisca sa Agatom, pa me je i to mozda podsetilo na nju... Ali kad to zavrsim, obavezno se vracam na knjige Agate Kristi, nazalost ne nove, ali i citanje tih koje sam davno citala zna da bude zanimljivo...
Korisnikov avatar
By Daliborka
Jao, Bog te blagoslovio, Dina, sto si nasla ovu temu. Kao da si mi misli citala...
:)
U takvom sam raspolozenju ovih dana, da sam uzela citav komplet Agatinih knjiga od kume, pa ih citam sa gushtom - natenane.
To je komplet koji su izdali Globus Zagreb i Matica srpska Novi Sad.
Sad citam " Iskricavi cijanid ", radi se o misterioznoj smrti devojke Rosemary. Prvo je izgledalo da je devojka izvrsila samoubistvo, a kako vreme odmice, citalac shvata da je svako iz njene okoline imao razlog da je ubije.
:serlok:
Negde sam na sredini knjige trenutno. Sva kiptim od uzbudjenja i zelje da saznam ko je ubica.
Korisnikov avatar
By Dina
Iskricavi cijanid :love: To mi je jedna od omiljenih.

Meni se knjige u hrvatskom prevodu mnogo vise svidjaju, sacuvana je atmosfera, bar mislim, moram jednu da procitam u originalu tj na engleskom... Ovaj nas je los, ima puno gresaka, ali sta da se radi, ja imam te... ove u hrvatskom prevodu sam pozajmljivala iz biblioteke...
By mikka
Hehe
Ja sam puno citao Agatu u osnovnoj skoli.
Poaro mi je bio posebno interesantan, uvek pedantan, sa onim svojim cajem dobrim za sive celije (kako se bese zvao ? :puzzle: ), slatkim brcicima, (prva asocijacija mi je sjajni glumac David Suchet koji ga je briljantno oziveo) kao i Agatino maestralno umece da "podmetne" situacije ili fakte da se do pred sam kraj ne prepoznaje zlocinac. Uzimao sam iz biblioteke uglavnom hrvatska izdanja.
Ako se dobro secam, procitao sam:
The Murder of Roger Ackroyd, The Mystery of the Blue Train, Murder in Mesopotamia, Mrs. McGinty’s Dead, Cat Among the Pigeons, Elephants Can Remember, The Murder at the Vicarage, The Body in the Library , Nemesis, Murder on the Orient express, Why didn't they ask Evans, Death on the Nile, The ABC murders, Ten little niggers, Third girl, Giant's Bread...
Ali nisam siguran koliko mogu jasno fabule da prizovem u secanje, davno je to bilo :deda:
Mislim da su ti detektivski romani neizostavni deo odrastanja svakog bar malo radoznalog deteta :lizalica:
By Ulix
Meni se knjige u hrvatskom prevodu mnogo vise svidjaju, sacuvana je atmosfera, bar mislim, moram jednu da procitam u originalu tj na engleskom... Ovaj nas je los, ima puno gresaka, ali sta da se radi, ja imam te... ove u hrvatskom prevodu sam pozajmljivala iz biblioteke...
I meni se najvise dopadaju hrvatski prevodi. Citao sam jedan deo njenih knjiga i na engleskom i... zvucace glupo... ali hrvatski prevodi mi se i dalje vise svidjaju. To je stvar navike, pretpostavljam. Prve Agate sam procitao tako i taj jezik mi je i danas ostao najprikladniji za Poaroa.
Korisnikov avatar
By Tot
Hmmm...koji mi je omiljeni roman? Mislim Hotel Bertram.

Ima tamo jedna scena kada Mis Marpl špijunirajući neki sumnjvi mladi par u nekom restoranu krene nesigurnim korakom ka njihovom stolu i kao ispusti maramicu a onda počne maramicu ispod stola da traži; i tako se sve nešto oko njih mota dok ne sazna šta pričaju.

Nema veze koliko je tako nešto verovatno ali je veoma duhovito ispričano.

Uzgred, za Mis Marpl su tračevi uvek bili predmet ozbiljnog zanimanja i uključeni u istraživački metod što je opet vrlo zabavno :)
By Garbo
Agata Kristi...uvek mashtovita i originalna...

Iskricavi cijanid
Ruka brza od oka
Deset malih crnaca
Bozicni puding
Usnulo umorstvo
Tko plimu uhvati
Tajansvreni gospodin Kvin
Smrt na Nilu
Ubistvo u Orient Expresu

......

I jos dosta sto se sad ne mogu setiti...

PREPORUKA: Usnulo umorstvo
Tko plimu uhvati
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 17
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!