- 24 Sep 2006, 17:56
Juce posle podne u citaonici u Studenjaku naletim na prijatelja kod dosta dugo nisam video. Iako praktikujem da se ni rodjenoj majci ne obracam kad spremam ispite, odem sa njim na pice u kafic pored citaonice, gde me je upitao za savet: kako da ukrade knjigu iz jedne Prosvetine knjizare? Mislim da je rec o Istoriji Vizantije, ili nekoj slicnoj vecoj knjizi. Odgovorim mu da ne znam, jer nikada u zivotu nisam ukrao knjigu. Ili ako jesam, to sam sasvim sigurno dobro potisnuo. Jedva da je poverovao da ga ne lazem jer, kako kaze, svako ko toliko voli da cita, mora biti da je u svom zivotu ukrao jednu ili dve knjige; zadovoljstvo je, prema mom prijatelju, nemerljivo vece ako knjigu ukrades nego ako je kupis ili uzmes iz biblioteke. Ako su ukradene (kaze on) cak i ako su lose, zanimljivo ih je citati.
Moram priznati da me je ovo zaintrigiralo. I u momentu mi je palo napamet jedno desetak naslova koje bih voleo da imam a koje nikada ne bih mogao kupiti jer su skupi, i jer uvek potrosim pare na nesto potrebnije. Problem je u tome sto ja zaista ne znam da kradem i u tome sto mi se to uvek icini pogresnim.
Pitanje za vas (u svetlu toga da se priblizava i sajam knjiga):
- Da li ste nekada ukrali knjigu?
- Ako da, onda: kako?
Moram priznati da me je ovo zaintrigiralo. I u momentu mi je palo napamet jedno desetak naslova koje bih voleo da imam a koje nikada ne bih mogao kupiti jer su skupi, i jer uvek potrosim pare na nesto potrebnije. Problem je u tome sto ja zaista ne znam da kradem i u tome sto mi se to uvek icini pogresnim.
Pitanje za vas (u svetlu toga da se priblizava i sajam knjiga):
- Da li ste nekada ukrali knjigu?
- Ako da, onda: kako?