Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Imam strije na unutrasnjoj strani nadlaktice (mada su one vec izbledele) i po neku na mestu lastiza donjeg vesa (inace poceo sam da kupujem siri donji ves oblika sorca). Krupnije sam gradje, ali nisam debeo. Znam da se strije ne mogu izleciti, ali mislim da mozes upotrebiti nesto da do njih ne dodje. Znate li neku dobru preventivu, neku dobru mast?
Korisnikov avatar
By Delete
Evo, naidjoh na jedan zanimljiv text o tome.

Prevencija strija

Dali znate zbog čega nastaju strije na tijelu ?!

S problemom strija susreće se većina žena, ali i manjina muškaraca. Potpuno ih se nikad ne možemo riješiti, ali možemo spriječiti njihovo nastajanje i smanjiti već učinjenu štetu.

Strije, izdužene, nekoliko milimetara široke, različito dugačke brazde na koži, nastaju zbog stanjenja površinskog sloja kože i promjena u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima kože čija je funkcija da koži pomažu u zadržavanju oblika.

Kada se srednji sloj kože (dermis) naglo rastegne, bilo tijekom trudnoće, naglog povećanja mišićne mase, nagle promjene težine ili u pubertetu zbog hormonalnih poremećaja, dolazi do smanjenja elastičnosti kože i do trganja elastičnih vlakana. Rezultat toga su ružne linije po koži tijela - strije.

Ovisno o prirodnom tonu vaše kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkasto smeđe ili tamnosmeđe linije koje tek poslije dobivaju ljubičastu nijansu. S vremenom se te linije izravnavaju s površinom kože i poprime nekoliko nijansi svjetliji ton od prirodnog tona vaše kože.

Postupno postaju manje primjetne, ali nikada ne nestaju. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu gdje se koža rastegnula, a najčešće na dijelovima gdje se skladišti salo, abdomenu, grudima, nadlakticama, bokovima i stražnjici.

Prevencija

Kada se strije jednom pojave, ne mogu nikada nestati u potpunosti. Bitno je naći način da ih učinite što manje vidljivima pa zato što ranije počnite tretirati strije raznim preparatima.Dok su još crvene ili crvenkasto smeđe nijanse, veća je šansa da ih neutralizirate.

Jednom kada se linije poravnaju s površinom kože i izblijede, postaju manje vidljive, ali ih je i teže liječiti. Iako postoji teorija da na pojavu strija utječe nasljedni faktor elastičnosti kože, postoje i mjere prevencije koje možete poduzeti kako biste spriječili njihovo nastajanje ili im barem ublažili intenzitet :

1. Masirajte kožu rukavicom ili masažnom četkom kako biste pojačali cirkulaciju.

2. Svakodnevno nanosite hranjive kreme ili losione na kritična područja kako biste održavali elastičnost kože.

3. Jedite hranu koja pomaže zdravlju vaše kože, bogatu vitaminima E i C, cinkom i silicijem.

Liječenje

U ranoj fazi strije se mogu minimalizirati hidratantnim kremama. Ulje s vitaminom E koje pomaže općenitom stanju kože može smanjiti vidljivost strija. Vitamin A također odlično omekšava kožu, ali nije efektan kao tretinoin ili retin-A, koji pomažu koži da stvori nove zdrave stanice. Kreme su efektne u hidrataciji vanjskog sloja kože, ali ne mogu uvijek prodrijeti dublje u kožu gdje strije u biti i nastaju.

Također, ne mogu promijeniti već nastala oštećenja kože, ali mogu jako dobro djelovati na strije u nastanku. Može vam pomoći i ružino ulje ili mlijeko za tijelo koje sadrži voćne kiseline (AHA). One, naime, potpomažu regeneraciju stanica kože, odnosno sagorijevaju vanjski sloj stanica kože pa one unutrašnje zdravije stanice izlaze na površinu poboljšavajući tako teksturu i boju kože čineći je i podatnijom za upijanje hranjivih sastojaka iz krema i losiona koji joj vraćaju elastičnost. Nakon nekoliko tjedana tretmana AHA kiselinama strije postaju manje vidljive, a koža fleksibilnija.

Pomaže i laser

Jedna mogućnost uklanjanja strija je i terapija laserom, koja je djelotvorna samo ako su strije još mlade, odnosno u fazi nastanka. No, ni ovaj tretman ne uklanja strije do kraja nego ih samo izblijedi. Laser reagira samo na tamnije nijanse pa, kada su strije tamnocrvene ili smeđe, bit će i najučinkovitiji.

Za vidljivije rezultate potrebna je serija od barem desetak tretmana. U borbi protiv strija na raspolaganju su vam i razni aparati koji djeluju na na razini kolagena - raspodjeljuju ga, vraćaju koži bolju teksturu, strije postaju manje izražene, a koža ljepša, kao i oni koji laganim usisavanjem i dubinskom masažom područja zahvaćenog strijama pojačavaju cirkulaciju u tkivu i do 200 posto. Istovremeno izbacuju iz organizma toksine i nakupine vode. Sve to skupa djeluje tako da strije postanu manje vidljive.
Korisnikov avatar
By Zoe
Sve je potpuno tacno :up:
Korisnikov avatar
By Seka Sabljak
Piti puno vode i upraznjavati fizicke aktivnosti.
Sve ostalo je u Bozijim rukama.
Korisnikov avatar
By mmiki
Uuuuuu coooovece, tako expresnom/detaljnom odgovoru se nisam nadao, mislio sam da ce tema camiti cekajuci neko vreme. HVALA DELETE!!!!!!!!!!!!!!!!! Jedan VELIKI CMOK specijalno za tebe! Delete, vama na usluzi:pionir:
Korisnikov avatar
By 2kune
Protiv strija uspješna je isključivo hladnoća. :rambo:
Korisnikov avatar
By mmiki
Da li bi mi to malo pojasnio?! :puzzle:
2 babe+3 zabe=misljenje 2kune-a
Korisnikov avatar
By 2kune
Pa jednostavno: što hladnije to na sebe navučeš više odjeće i strije se manje vide... :lol:
Slika
Korisnikov avatar
By mmiki
Postovani covece, ovu temu sam postavio sa problemom, nije mi do sale. Ako ti je cilj da nekoga demoralises, nadji drugu temu, ova spada pod ZDRAVLJE a ne pod ZAJE*AVANJE ONIH KOJIMA TREBA POMOC.
Korisnikov avatar
By EYA
postovani covece, strija imam na izvoz... posle dvoje dece... nema tu pomoci, sem ako nisi spreman da sebe gradis iznutra, a sve ovo spolja, ukljucujuci strije, dozivis kao ukras sudbine :ogledalce:
Korisnikov avatar
By mmiki
EYA, meni ne raste stomak, nisam u drugom stanju; ti, kad si se porodila, nisi vise dobijala nove strije (barem si znala dokle ce problem da postoji). Ja ne mogu da ispovracam kosti, misice, da smanjim kapacitet pluca pa da mi se strije vise ne pojavljuju.
Korisnikov avatar
By EYA
onda si u nezavidom polazaju :(
Korisnikov avatar
By 2kune
Ako to može ikako pomoći, vidio sam veeeliku dugu što je jamačno neki dobar znak... :napitak:
Korisnikov avatar
By mmiki
Elem, EYA, kao sto rekoh, ti ili 2kune mozete otvotiti temu DEMORALISACEMO VAS. Ali Delete mi je pomogla, jeste da je radio samo copy/paste, ali zasluzuje veliku pohvalu od mene.
Korisnikov avatar
By Seka Sabljak
Originally posted by 2kune
Pa jednostavno: što hladnije to na sebe navučeš više odjeće i strije se manje vide... :lol:
Slika
:smeh: :smeh: :smeh:
:up:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Nemoj da te previse zabrinjavaju, jer strije vremenom blede do mere kada se vise uopste ne vide. Ja ih jos uvek imam jer sam krajem osnovne skole naglo porasla i naglo su mi se razvili kukovi i butine, pa sam ih imala i vertikalne i horizontalne, ali se danas skoro uopste ne uocavaju, iako nisam radila ama bas nikakv tretman istih, ako se ne racuna nanosenje mleka za telo nakon depilacija ili tusiranja kada i je koza suva (suva koza je inace podloznija pojavi strija, bar su meni tako rekli)
Korisnikov avatar
By Mars
Ako si u razvoju ili ocekujes promenu telesne mase (rigorozna dijeta ILI odlazak u teretanu) - prevencija povecanje elasticnosti koze. Lokalno i iznutra, pravilnom ishranom.

A ako se vec desi, sta je tu je - samo ne verovati i ne bacati pare na svemoguce dermatologe i salone.

"...the attraction, the tension, don't you see baby, this is perfection"
(kolumbijska narodna pesma o Marsovom dupetu)
http://fun-with-words.com/
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by Seka Sabljak
Piti puno vode i upraznjavati fizicke aktivnosti.
Sve ostalo je u Bozijim rukama.
Voda, voda i samo voda. Trk po čašu!!!
Korisnikov avatar
By KiWi
Striet - Menta Padej

Maži, pomaže.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Da, Striet pomaze. Takodje pomaze i cisto bademovo ulje (kupuje se u apoteci, trazi sto vece pakovanje). To mazi na kozu, i treba da pijes dosta tecnosti. I da prestanes da se nerviras oko strija! Imamo ih skoro svi, ja moje ignorisem! :peva:
Korisnikov avatar
By mmiki
Hvala na savetima!
Ja sam vec, pre godinu dana kada sam se intenzivno bavio gradjevinom moje kuce, koristio STRIET-MELEM ZA STRIJE-PRIRODNI MELEMI-MENTA PADEJ. Tada sam bio u intenzivnoj formi (neki dani su prolazili tako sto sam od rane zore do ponoci gurao kolica prepuna maltera, a svaki dan se radilo vise od 4 sata)... Tada su mi se pojavile prve strije na nadlaktici, koje su danas potpuno izbledele... Ali pojavljivale su se i dalje pomalo nove ili za pola cm produzivale stare. Mozda Strijet onda nije mogao da ostvari full dejstvo posto sam tad bicepse maksimalno forsirao... Elem kupicu ga ponovo.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by bigirl
Voda, voda i samo voda. Trk po čašu!!!
Da ovo nije savet protiv celulita???

A kazite mi, ko je skoro koristio Striet: da li su mu dali neki humaniji miris mozda? Pre 10ak godina je mirisao kao da ga je pravio Mengele a ne Saljic.

Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Pa, Saljic, ali je on bio mnogo saljiv, pa... :smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Biljana Srbljanovic je u svom blogu pomenula neku zapadnjacku cudotvornu mackalicu za koju kaze da je stvarno jako dobra, ALI da je u sustini isti Striet...

Al cisto sumnjam da mu nisu ubacili koju kap neceg mirisnog ili neutralisuceg....

Korisnikov avatar
By mmiki
Strijet, kojeg sam ja koristio (pose gore), sasvim pristojno mirise. Ne mogu reci da mirise na parfem, ali svakako nije neprijatno, sta vise lepo mirise.
By жњ
na unutrasnjoj strani nadlaktice
:drama:

sta se ti zalis??? zenama se nastrija po cela unutrasnja strana butina, kukovi, a kad rodi... i po celom stomaku dobije crtice. Jedina, ali JEDINA preventiva i to koja ne uspeva bas uvek je mleko za telo koje bi trebalo svakodnevno da se nanosi PRE nastanka samih strija ne bi li obezbedilo potrebnu elasticnost koze pri njenom rastezanju. Ja se zbog stahovito suve koze mazem mlekom za telo i kremicama od najranijeg detinjstva, ali ni to mi nije pomoglo da ne dobijem horizontalne crte na donjem delu ledja jer sam vrlo naglo izrasla kao dete. i sad nema pomoci ;)

za neke stvari je najbolje prosto prihvatiti sebe. o boze, strije na nadlaktici :uplasen: :drama: :giggle:

glavu gore :kiss:
By жњ
A mozes ih uspesno pokriti i tetoviranjem :giggle:
Korisnikov avatar
By aleka
eh...jos nemam strije...a kad mi se pojavi onda cu probati svakakve kreme :evilkiss:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!