Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

1990. godina

Slika

glavni akter: protojerej Žarko Gavrilović i Srpski omladinski blok

predstava "Sveti Sava" (Zenica), Beograd

pripadnici SOB-a prekidaju predstavu.

2006. godina

Slika

glavni akter: vladika bački Irinej

predstava "Mala parata" (Modena), Novi Sad

vladika pozvao policiju, koja je prekinula predstavu, jer nije mogao da obavi telefonski razgovor u Vladičanskom domu od "satanističkih" krika.
Korisnikov avatar
By 2kune
Sve su nakićeniji i nakićeniji... :nerd:
By Simor
Kitnjasti ili ne, tek super su preuzeli funkciju Centralnog komiteta Saveza komunista.

Nego, možda se može napraviti paralela sa Rumunskom pravoslavnom crkvom? Ono: povezanost sveštenika i tajne policije za vreme komunizma a u cilju cinkarenja vernika. Možda su zato tako potkovani znanjem? Možda su tamo iskovali zanat?
Korisnikov avatar
By 2kune
Ili pak obrnuto... :osama:
Korisnikov avatar
By ns.happy
preteruju... zasto se ne druze sa betmenom i ostave nas umetnike na miru??:dvaprsta:
By Ахасвер
Кад смо код тога, Српска црква и уметност су у вајкадашњем сукобу. Муку с њима муче и заводи за заштиту споменика.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by ns.happy
preteruju... zasto se ne druze sa betmenom i ostave nas umetnike na miru?? :dvaprsta:
Zato jer betmen nema bradu... :opatica:
By Simor
Originally posted by Александар
Кад смо код тога, Српска црква и уметност су у вајкадашњем сукобу. Муку с њима муче и заводи за заштиту споменика.
Mislim da je danas taj trend više nego vidljiv.

Čini mi se da je osnovni problem sa Srpskom pravoslavnom crkvom to što ona nije našla odgovor na sva ona pitanja koja nameće 21. vek - srpska crkva nije pronašla (hrišćanski) odgovor na izazove modernog vremena.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ili preciznije SPC je pervertirana, postoji sama radi sebe, u smislu da je ona vishe SPC nego sto je hriscanska. To je onako usput, kad je zgodno baciti neki citat iz Biblije.

Valjda ce se prvo naci neko na vlasti ko ce je marginalizovati a kasnije neko unutar nje ko ce izvrshiti reformu.

Ili da uspostavimo kralja i nachinimo ga vrhovnim poglavarom crkve :lol:
By Ахасвер
Originally posted by unic0rn

Ili da uspostavimo kralja i nachinimo ga vrhovnim poglavarom crkve :lol:
Видиш, не би било лоше размишљати у том правцу. ;)
Korisnikov avatar
By Jonatan
Jao, jao, jao!
SPC je vekovima bastinila, unapredjivala i cuvala umetnost srpskog naroda. To sto je Zarko Gavrilovic prekinuo predstavu koja je vredjala lik Sv. Save i vladika Irinej intervenisao da predstava koja je imala nehriscansku simboliku bude udaljena od Vladicanskiog dvora niej borba protiv umetnosti. Samo umetnost treba da oplemeni ljudsku dusu, a ne da vredja bilo cija osecanja. Da razjasnim-ni jednog ni drugog licno ne volim- Gavrilovica jer ima neke budalaste poteze kojima skodi Crkvi,a Irineja jer vodi jednu cudnu crkvenu politiku kad je samo uredjenje Crkve u pitanju. A to sto Crkvu dovodi u sukob sa Zavodom za zastitu spomenika kulture proistice iz toga sto ono sto Zavod ima u cilju da ,,zastiti" za Crkvu ima i funkcionalnu svrhu. Harmovi, ikone, razni predmeti-sve to nije pravljeno da bi jednog dana bilo spomenik i eksponat nego da bi imalo svoju funkciju u bogosluzenju i zivotu Crkve. Osim toga znam primere kada je Zavod bukvalno izvrsio pljacku time sto je sa nekih predmeta skinuo drago kamenje i bisere koji su nestali, a predmeti su bili odneti na konzervaciju. Te predmete je Crkva sacuvala kroz vekove, a zavod ih unistio. Dakle, ovo je samo jos jedan besmisleni napad na Crkvu oko kojeg se nikad necemo sloziti jer je nacin na koji razmisljamo dijametralno razlicit.
Korisnikov avatar
By Stripi
Apsolutno.
Ko li je samo mogao posumnjati u dobre namjere Crkve?
By Simor
Originally posted by Jonatan
Jao, jao, jao!
SPC je vekovima bastinila, unapredjivala i cuvala umetnost srpskog naroda. To sto je Zarko Gavrilovic prekinuo predstavu koja je vredjala lik Sv. Save i vladika Irinej intervenisao da predstava koja je imala nehriscansku simboliku bude udaljena od Vladicanskiog dvora niej borba protiv umetnosti. Samo umetnost treba da oplemeni ljudsku dusu, a ne da vredja bilo cija osecanja.
Nemam ja ništa protiv da SPC baštini srpsku kulturu (mada bi joj funkcija bila da baštini hrišćanske vrednosti, ali 'ajde da ne zakeram), ali imam protiv da bude merilo savremene umetnosti u Srbiji, i, posebno, da određuje koji je to umetnički izraz koji oplemenjuje ljudsku dušu, a koji ne.

Tek, i Srpska pravoslavna crkva vređa moja osećanja, pa mi to ne daje za pravo da zovem policiju da ih spreči u tome. U normalnoj državi bi to trebao da bude slučaj i sa crkvom - ne može vladika Irinej svojim random procenama da prekida pozorišnu predstavu e jer se njemu učinilo da to nije pogodno. Ako mu se učinilo, a on neka ne gleda. Kao što je ne idem u pravoslavne hramove, e jer mi se ne čine pogodnim.

A što jaučeš? :mete:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Ja bih temu prosirila na VERSKE ZAJEDNICE vs. UMETNOST. :)
By Simor
Originally posted by Dzelajza Rouz
Ja bih temu prosirila na VERSKE ZAJEDNICE vs. UMETNOST. :)
Nemam ništa protiv, ali kako je dominantna verska zajednica u Srbiji Srpska pravoslavna crkva, i kako je očigledno da samo ona od verskih zajednica u Srbiji ima moć da određuje šta oplemenjuje ljudsku dušu a šta ne, mislim da je dobro da ne širimo temu. :)
Korisnikov avatar
By Kupper
Jao, jao, jao!
SPC je vekovima bastinila, unapredjivala i cuvala umetnost srpskog naroda. To sto je Zarko Gavrilovic prekinuo predstavu koja je vredjala lik Sv. Save i vladika Irinej intervenisao da predstava koja je imala nehriscansku simboliku bude udaljena od Vladicanskiog dvora niej borba protiv umetnosti. Samo umetnost treba da oplemeni ljudsku dusu, a ne da vredja bilo cija osecanja. Da razjasnim-ni jednog ni drugog licno ne volim- Gavrilovica jer ima neke budalaste poteze kojima skodi Crkvi,a Irineja jer vodi jednu cudnu crkvenu politiku kad je samo uredjenje Crkve u pitanju. A to sto Crkvu dovodi u sukob sa Zavodom za zastitu spomenika kulture proistice iz toga sto ono sto Zavod ima u cilju da ,,zastiti" za Crkvu ima i funkcionalnu svrhu. Harmovi, ikone, razni predmeti-sve to nije pravljeno da bi jednog dana bilo spomenik i eksponat nego da bi imalo svoju funkciju u bogosluzenju i zivotu Crkve. Osim toga znam primere kada je Zavod bukvalno izvrsio pljacku time sto je sa nekih predmeta skinuo drago kamenje i bisere koji su nestali, a predmeti su bili odneti na konzervaciju. Te predmete je Crkva sacuvala kroz vekove, a zavod ih unistio. Dakle, ovo je samo jos jedan besmisleni napad na Crkvu oko kojeg se nikad necemo sloziti jer je nacin na koji razmisljamo dijametralno razlicit.
Hail Jonatan!
Korisnikov avatar
By Jonatan
Originally posted by Simor
Jao, jao, jao!
SPC je vekovima bastinila, unapredjivala i cuvala umetnost srpskog naroda. To sto je Zarko Gavrilovic prekinuo predstavu koja je vredjala lik Sv. Save i vladika Irinej intervenisao da predstava koja je imala nehriscansku simboliku bude udaljena od Vladicanskiog dvora niej borba protiv umetnosti. Samo umetnost treba da oplemeni ljudsku dusu, a ne da vredja bilo cija osecanja.
Nemam ja ništa protiv da SPC baštini srpsku kulturu (mada bi joj funkcija bila da baštini hrišćanske vrednosti, ali 'ajde da ne zakeram), ali imam protiv da bude merilo savremene umetnosti u Srbiji, i, posebno, da određuje koji je to umetnički izraz koji oplemenjuje ljudsku dušu, a koji ne.

Tek, i Srpska pravoslavna crkva vređa moja osećanja, pa mi to ne daje za pravo da zovem policiju da ih spreči u tome. U normalnoj državi bi to trebao da bude slučaj i sa crkvom - ne može vladika Irinej svojim random procenama da prekida pozorišnu predstavu e jer se njemu učinilo da to nije pogodno. Ako mu se učinilo, a on neka ne gleda. Kao što je ne idem u pravoslavne hramove, e jer mi se ne čine pogodnim.

A što jaučeš? :mete:
SPC i bastini hriscanske vrednosti i vrsi tu svoju osnovnu funkciju, ali je cuvala i materijane i umetnicke vrednosti koje su plod stvaralastva u najvecoj meri srpskog naroda. Crkva rasudjuje o tome sta je vredno, a sta ne kad se radi o njenim stavovima po raznim pitanjima, pa tako i kad je umetnost u pitanju, na osnovu svog iskustva koje je stekla kroz 20 vekova postojanja. Ako se pogledaju dela nastala u Crkvi, kako Zapadnoj tako i Istocnoj, i za Crkvu veoma je jasno da Crkva veoma dobro zna da da procenu vrednosti i odgovarajucu ocenu svemu pa i jednoj predstavi. Dusu valda oplemenjuje lepo i dobro. Tako da predstava koju su Italijani izvodili po Vojvodini vrlo tesko moze da dobije epitete da je lepa i dobra. Ne pricam napamet. Izvedena je i u mom mestu jos pre nego sto je izvedena u NS i video sam je. I ne samo video nego i cuo komentare ostalih sugradjana. Svakako da postoje i ljudi kojima je destrukcija ono sto ih oplemenjuje te se tako vracamo na onu latinsku - De gustibus non discutable est. No, kako su briga Crkve prvenstveno ljudske duse tesko je reci da Crkva ne zna sta te duse oplemenjuje kad je lepo i dobro u pitanju.

Verujem da si ti pronasao nesto cime SPC vredja tvoja osecanja i zao mi je zbog toga. Crkva nista ne radi na silu i ne pojavljuje se tamo gde nije pozeljna. Ima svoj prostor delovanja. Pa tako npr. bogosluzenja vrsi u hramovima i portama i zakonom odredjenim mestima za to, pa je isti princip trebalo primeniti i kad je izvodjenje pozorisne predstave u pitanju. Ne verujem da je slucajno predstava onakvog sadrzaja i koncepcije izvedena bas u blizini hrama. Isto bih mislio i da je rimokatolicki hram u pitanju. Zar nije bolje mesto za izvodjenje predstave siroka ulica od, u poredjenju sa ulicom koja prolazi pored Saborne crkve i Dvora, nekoliko puta sira? Na karju, najuze gledano- Vladicanski dvor je stan u kojem zivi vladika Irinej i pridvorno osoblje i sto da ih neko uznemirava u njihovom zivotnom prostoru u toj meri da im remeti svakodnevni zivot?
By Simor
SPC i bastini hriscanske vrednosti i vrsi tu svoju osnovnu funkciju, ali je cuvala i materijane i umetnicke vrednosti koje su plod stvaralastva u najvecoj meri srpskog naroda. Crkva rasudjuje o tome sta je vredno, a sta ne kad se radi o njenim stavovima po raznim pitanjima, pa tako i kad je umetnost u pitanju, na osnovu svog iskustva koje je stekla kroz 20 vekova postojanja.
Pa sada, da li SPC baštini hrišćanske vrednosti je druga tema, o kojoj bi se dalo raspravljati. Što se tiče procena crkve, ja nemam ništa protiv da ona u okviru svog korpusa vrednosti i među ljudima koji pripadaju toj instituciji određuje šta je umetnički vredno a šta ne.

Mada, kako kaže Franz Dolger: ''Kruto i uskogrudo pravoslavlje gušilo je u zametku svaki uzlet (stvaralačke) fantazije, svaki poticaj radosne potvrde života.'' (Byzantinische Dichtung in der Reinsprache, 1961.)

:dude:
Ako se pogledaju dela nastala u Crkvi, kako Zapadnoj tako i Istocnoj, i za Crkvu veoma je jasno da Crkva veoma dobro zna da da procenu vrednosti i odgovarajucu ocenu svemu pa i jednoj predstavi. Dusu valda oplemenjuje lepo i dobro. Tako da predstava koju su Italijani izvodili po Vojvodini vrlo tesko moze da dobije epitete da je lepa i dobra. Ne pricam napamet. Izvedena je i u mom mestu jos pre nego sto je izvedena u NS i video sam je. I ne samo video nego i cuo komentare ostalih sugradjana. Svakako da postoje i ljudi kojima je destrukcija ono sto ih oplemenjuje te se tako vracamo na onu latinsku - De gustibus non discutable est. No, kako su briga Crkve prvenstveno ljudske duse tesko je reci da Crkva ne zna sta te duse oplemenjuje kad je lepo i dobro u pitanju.

Verujem da si ti pronasao nesto cime SPC vredja tvoja osecanja i zao mi je zbog toga. Crkva nista ne radi na silu i ne pojavljuje se tamo gde nije pozeljna. Ima svoj prostor delovanja. Pa tako npr. bogosluzenja vrsi u hramovima i portama i zakonom odredjenim mestima za to, pa je isti princip trebalo primeniti i kad je izvodjenje pozorisne predstave u pitanju. Ne verujem da je slucajno predstava onakvog sadrzaja i koncepcije izvedena bas u blizini hrama. Isto bih mislio i da je rimokatolicki hram u pitanju. Zar nije bolje mesto za izvodjenje predstave siroka ulica od, u poredjenju sa ulicom koja prolazi pored Saborne crkve i Dvora, nekoliko puta sira? Na karju, najuze gledano- Vladicanski dvor je stan u kojem zivi vladika Irinej i pridvorno osoblje i sto da ih neko uznemirava u njihovom zivotnom prostoru u toj meri da im remeti svakodnevni zivot?
Shvati da ti procenjuješ dobro i lepo sa stanovišta svog sistema vrednosti. Tvoj sistem vrednosti, sistem vrednosti jednog pravoslavnog hrišćanina, nije model po kome treba da se uređuje svet. Ono što se tebi učini kao lepo, meni ne mora i obrnuto.

Elem, predstavu ne može da prekida crkva. U jednom sekularnom društvu je to nedopustivo. Kao što ateisti ili pripadnici drugih konfesija ne mogu da prekidaju bogosluženja u pravoslavnim hramovima, tako ne mogu ni pravoslavni velikodostojnici da prekidaju svetovne predstave.

A ulica piripada svima nama, a ne samo pravoslavnim vernicima. Ulice Novog Sada pripadaju jednako meni kao i tebi.

Što se tiče uznemiravanja - a šta ako mene i moje pridvorno osoblje svakodnevno uznemirava zvonjava crkve u mom životnom prostoru? Šta ćemo onda? :vezan:

I konačno, da li ti uopšte znaš o čemu se radi u predstavi? :teg:
By Simor
Što se mene tiče, Đura Jakšić je sve rekao još 1876. godine:

Gledo sam vam metanije,
Kad varate Boga živa;
Gledo sam vas gde se pije,
Gde se jede i uživa.

Slušo sam vas kad kunete
Svoje stado, svoje verne,
I kad tajni prizovete,
Licemerni, licemerne!

Gledo sam vas - ne da nisam,
Kad razbludom usplamtite;
Gledo sam vas, ne da nisam,
Licemereni upamtite!
Korisnikov avatar
By Tot
...
1. Povodom Zarka Gavrilovica i predstave o Svetom Savi u Jugoslovenskom dramskom pozoristu.

Koliko sam ja imao prilike da se uputim u tu stvar mada predstavu nisam gledao, nekome je zasmetalo neformalno i nekanonsko obradjivanje zivota Rastka Nemanjica, tako sto se on opisuje u svojoj mladosti kao i svaki drugi mladic itd. Zastita lika i dela zasluznika u ovom slucaju sveca od strane crkve je prevazidjeno i ne korespondira sa gradjanskim koncepcijama. Zarko Gavrilovic je takav tip koji bi na Sinisu Kovacevice rado bacio fatvu(je l' se to tako zove? kod muslimana). Organizovanje jurisnih odreda koji ce se zgražavati,osudjivati i kaznjavati je neprimeren upliv u javni zivot, a da veoma su mi su mi sumniva hriscanska osecanja onih koji iz te pozicije ispovedaju svoju veru. Imao si mnogo ozbiljnijih "incidenata" u katolickom miljeu. Den Braunov da Vincijev kod omalovazava kanonsko postovanje Isusa Hrista pa se ipak nije desilo dae neki od svestenika organizuje pohod na knjizare u cilju razbijanja izloga zbog reklamiranja ove knjige.

2. Prekid predstave u Novom Sadu.

Reakcija vladike Irineja je veoma neuputna jer ukljucuje represivni aparat drzave radi regulacije opet verskih osecanja. Mene to asocira na islamsku policiju(Talibane) i mislim da zemlji koja kako tako bastini evopske vrednosti to ne treba. Pravo govoreci ne bih mogao zamisliti da se ispred nekog katolickog samostana ili ispred Katedrale u Zagrebu organizuje ovakva predstava a, ako je istina o onome sto kazes glede njenog karaktera, reakcije RKC bi bile veoma ostre. Medjutim mislim da se pitanje statusa verskih objekata i personala koji ih obdelavaju, pitanje suzivota vernika i nevernika moze regulisati tako da do ovih incidenata ne dolazi.

Vladicanski dvor se nalazi u centru grada koji u sebi sazima kulturno-javni zivot svih gradjana. Nazalost neizbezna je asocijacija da Crkva ovim svojim potezom kontrolise kulturni zivot grada sto je u kontekstu nekih uobicajeno netolerantnih postupaka crkve spram kulturno javnih desavnja percipirano kao verska opresija.

3. Veoma je vazan opsti kontekst ovog incidenta. Deo svestenstva je ukljucen u profasisticke nasilne ili politicko ideoloske grupe sa fundamentalistickim pretenzijama prema uredjivanju javno- kulturnog zivota i morala. Kao sto sam gore rekao: zgražavati se, osudjivati i kažnjavati njihov je program koji je vise puta rezultovao mrznjom pa cak i lincom neistomisljenika. Da li se desavalo da je crkva cutala nad aktima nasilja ucinjenim prema politickim neistomisljenicima, gejevima...pa cak i nad umetnicima(seti se izlozbe "Krv i med", ako sam dobro zapamtio naziv).

Zbog toga je senzitivizacija gradjanstvakoje ne deli politicko ideoloske formalne i neformalne stavove crkve na ovakve dogadjaje kao sto je prekid predstave u Novom Sadu, razumljivo.
By Ахасвер
Чисто да довршим мисао и oсврнем се на доле речено, мораћу да се удаљим од саме теме, и зато се унапред извињавам онима који су узели учешћа у дискусији.
SPC je vekovima bastinila, unapredjivala i cuvala umetnost srpskog naroda. (...) ...znam primere kada je Zavod bukvalno izvrsio pljacku time sto je sa nekih predmeta skinuo drago kamenje i bisere koji su nestali, a predmeti su bili odneti na konzervaciju. Te predmete je Crkva sacuvala kroz vekove, a zavod ih unistio...
To није ретка појава. Пример који ти наводиш вероватно се односи на надалеко познати случај иконе Богородице Филермосе, коју је црногорска држава буквално отела од Српске цркве, да би потом са те непроцењиве иконе волшебно нестао један од драгуља. Колале су приче да га је један од познатих црногорских удбаша и Титових генерала прерадио у привезак за огрлицу своје госпође... То је само један од најфрапантнијих примера онога што наводиш, а где је до дана данашњег изостала било каква законска санкција. Верујем да је таквих случајева било доста. И данас смо сведоци једне нове афере са републичким Заводом као главним виновником, а реч је о потпуно неодговарајућим и исхитреним радовима на фасади Пећког манастира, недавно уврштеног на Унескову Листу споменика светске културне баштине. Стручна јавност је реаговала, а о томе је писало и у штампи. О инертности и нераду завода, како републичког, тако и регионалних, може се саставити подуже слово. Уистину, ствари су поприлично компликоване када је реч о законској регулативи и надлежностима, и ништа није баш онаквим каквим се чини. Говорим у принципу.

Сасвим је јасно да храмови, црквени сасуди, свете слике и остале уметнине имају првенствено употребну вредност у животу Цркве, и то је чињеница која се мора уважавати. И она се уважава. Али, с друге стране, Црква се више пута до сада показала као лош партнер у сарадњи са заводима. Поменућу оно најскорије - безразложно уништавање и оно мало живописа претеклог после пожара у нишком Саборном храму. Да ли је Његово преосвештенство уважио мишљење Завода за заштиту споменика? Да ли је уопште икога консултовао пре него што се бацио на потпуно уклањање остатака старог Предојевићевог живописа, иако су се стручњаци и републичког и нишког Завода за заштиту споменика културе томе гласно успротивили изневши мишљење да је неопходно и могуће конзервирати и сачувати преостали живопис? Владика Иринеј чак није удостојио ни одговора. Његово је мишљење да се треба урадити посве нов фреско-животопис, као што је ономад мислио да треба саградити већи храм на месту старог. A propos оног лепши и старији...

Да ли је један други владика, чувен по својој неодмерености и бахатости, икога консултовао пре него што је потпуно на своју руку предузео захвате на објектима од изузетне важности у непосредној близини милешевске цркве? Дивљом градњом унутар порте је читав манастирски комплекс, иначе прворазредни културно-историјски споменик, доведен до девастације. Напоменућу само да су управо ти захвати стопирали кандидатуру Милешеве за Унескову Листу споменика светске културне баштине. Због тога, и само због тога, он би морао да одговара, јер зна се шта та Листа значи и колико је мукотрпно доћи до места кандидата за исту. Завод је реаговао, владика је држао њему својствене говоранције - и ником ништа.
А ту је и чувени случај истог владике са фресакама на пљеваљском манастиру Свете Тројице..

Неспорно је да је Српска црква баштиник и чувар несагледног уметничког наслеђа свог народа. Примерице, све што нам је остало од тог средњовековља у које се сви заклињу и коме се враћају као великом и славном моменту наше прошлости - црквено је. Нису нам остали владарски двори ни њихове круне, али су претекле задужбине које сведоче о једној великој култури коју данас више нико не може да доведе у питање. Мраморним студеничким порталом је човек себе надживео, милешевски Бели анђео намеће безбројне паралеле са ондашњим најсавременијим остварењима и Истока и Запада, а сопоћански живопис, који је својевремено бацио Париз на колена, врста се у сам врх европског сликарства тринаестог века. Модерна уметност нам се зачела у Бођанима... Укратко, до у освит деветнаестог века, црквена уметност условно представља једини вид ликовног уметничког израза у Срба. Потцртаћу условно. Можа парадоксално, али неретко је оно напредно долазило управо од Цркве.

Али да већ дуже време нешто не штима у односу Српске цркве и уметности, за то није потребна нека нарочита памет да се увиди. Чини се да ствари не стоје како ваља још од чувене Полемике о православности између Тодоровића и Валтровића, која је својевремено успалила целу Србију, те се о њој дискутовало чак и по кафанама. Већ тада се назрела подвојеност између уметничког и правоверног, наравно на уштрб уметничког. Али оно што мени лично највише смета, и што никако не могу да разумем, јесте једно тврдоглаво, да не кажем задрто истрајавање на анахроним и потпуно превазиђеним формама. Та учауреност, та окошталост форми и израза, та прописана једнообразност и униформисаност свега што се гради или осликава, у неку је руку одурна и намеће многобројне питања у вези и са крајњом поруком коју Црква на тај начин кроз уметност визуализује и намеће свима нама. Све те силне грачаничке реплике које се граде по Београду, Војводини, Шумадији, Херцеговини, Северној Америци, Аустралији...права су енигма и једна избезумна мистерија. Чему то упорно, непопустљиво истрајавање на Милутиновом добу као titre-de-gloire? Ако ћемо се већ запајати вредностима староставним, где су ту онда, рецимо, рашки портали и столпови, раскошни моравски преплети, свакако и барокност? Где се деде она разноликост коју је било могуће пратити од региона до региона, шта је са богатством уметничког и повесног наслеђа? Зар је српско-византијско оно око чега се сви морамо сабрати?
Чему уопште једнообразност?
Напосе, где је ту модерност?

Докле ће се ископавати некаква Византија не би ли се Западу засениле очи? Чему све то?

Можда све од Другог рата наовамо Српска црква одбија да хвата корак с временом, и готово да нема ничег оригиналног у тој уметничкој продукцији, ничег уистину новог, па самим тим нема ни већих духовних домашаја ни праве уметности. Тридесетих година двадесетог века, велики и несхваћени Момир Коруновић, истински Српски Гауди, подигао је у Београду цркву Покрова пресвете Богородиоце, притом само преправивши најобичнију фабричку зграду у оригинално уметничко остварење, па уз то још и храм! Данас би вероватно морао да имитира Грачаницу, макар у цитатима.

Када сам се укључио у тему, није ми била намера да се придружим нападима на СПЦ. Дао сам лично моје опажање и изнео оно што мени смета када је реч о односу Цркве и уметности, и како ја тај однос негде видим. Притом сам истакао да проблем постоји мање-више одувек, независно од актуелног момента који је Симору послужио као повод за овакву тему. О самом инциденту не могу да судим, јер о њему готово да не знам ништа, осим оног што је било у медијима.
Нeспорно је да је улога Цркве у прошлости Срба била славна и више пута пресудна. Када није било ни владара ни престоља, постојала је Црква која је преузимала ту улогу на себе, и била овом народу и трибун пред падишахом и кајзером, и водиља у сеобама и устанцима, и описмењивач и чувар народне свести и предачког наслеђа. Само једно крајње површно и злонамерно сагледавање црквене историјске улоге може водити закључку и ставу који би према тој Цркви био осуђујући и обезуважавајући, само зато што је Црква, па уз то Црква наопаких створова чија је припадност људској раси у великом закашњењу, како то једном, описујући Србе, рече сер Питер Јустинов. Све и да у Светом архијерејском сабору седе саме аспиде, српски народ и његова држава својој Цркви дугују поштовање. Ипак је то Задужбина која је надживела сва људска недела и претрајала сва ропства и крвопилне недаће. Али да би требало, макар по овом питању, неке ствари мењати из самог корена, то би свакако требало.
By Simor
Pa, jes' da smo se možda udaljili od teme, ali je ovaj Aleksandrov post bio više nego zanimljiv za čitati. Tek, moram da kažem da imam svo poštovanje prema ovome što je Aleksandar napisao - lepo je kada imaš neistomišljenika (mada, zapravo, često samo "neistomišljenika") čiji su inteligencija i obrazovanje za potpuni respekt.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!