Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
upravo sam završio temeljnu pretragu foruma i dragi Yukio se pojavljuje samo u tragovima. stoga otvaram fan klab dotičnog gospodina.

da li čitate Mishimu i šta vam se najviše dojmilo?

koliko uopšte znate o njemu?
Korisnikov avatar
By Boshko
Ja sam dugo bio vrlo odusevljen Misimom, sad mi je skroz ok kada ga negde nadjem pa malo procitam... Sve mi je bilo ok, njegovi romani, citava zivotna prica, fotografije, cak i poezija koju inace ne volim... Najvise mi se dopao Zlatni paviljon, dopala mi se i Ispovest maske, mislim cak da je to prva pederska kniga koju sam ikada procitao... A jednom sam i gledao film koji je snimio, samo sto je bilo mnoooooooogo davno, kasnije naravno nigde nisam uspeo da ga nadjem...

Mislim da imam prijatelja na forumu po pitanju Misime, AngraMania javi se :D

Uzgred, nasao si ga u Queeropedii? To je neki tekstic koji sam pre sto godina vrlo nespretno preveo... Ali moze da posluzi...
Korisnikov avatar
By Lunja
Procitao sam samo Zlatni Paviljon i odusevljen sam.
Knjiga je amazing!
:uljenavatru:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Aman jel ono pseto ima toliki uticaj ovde da mi vise niko nece spelovati nik kako treba? Angramaina (Angramainju, A[h]riman) je staropersijsko bozanstvo i nema veze s manijama....

LM jeste, ja isto volim tog pisca, uclanjujem se u fan klub. Ne znam mnogo o njemu, osim te standardne biografije, film nisam gledao, ni poeziju nisam stigao da procitam, ali knjige su mu bozanstvene.

Najjaci dojam je ostavio opis Zlatnog paviljona, jedne zime, grozni surovi beogradski januar, ja slusam neki bozanstveni ruski hor i cele noci citam tu knjigu... "Tako sam zeleo uci u tu malu zlatnu sobu"!
Korisnikov avatar
By Boshko
Se izvinjuvam AngraMaina :kiss:
Korisnikov avatar
By djo
meni se isto najvise dopao 'zlatni paviljon' a citao sam bas dosta toga... sa izuzetkom tetralogije pred kraj zivota. cudna jedinka taj mishima, podeljeno mi je misljienje... ne mogu da se odbranim od tumacenja njegovog zivota kao 'istorije bolesti' ili tako nesto... a da je vest pisac - jeste! posebno volim njegovu no dramu 'hanjo'
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
zapravo nisam video tvoj prevod u Queeropediji, ali neka si ti sebi napravio reklamu. :) mislio sam da postoji već tema o njemu, pa sam se baš iznenadio kad je nisam našao.

pročitao sam Ispovesti maske u prevodu sa japanskog, a sada čitam Zlatni paviljon. i ovaj put mi Mishima ide sporije od svih ostalih koje sam čitao. toliko puno detalja prosto traži da se vraćaš više puta na isti pasus.

@bojandjo, biografija mu je u najmanju ruku neobična. to me je i privuklo da se zainteresujem za njega. još ona priča da je bio vođa sekte (zapravo paravojne formacije) gde su bili samo muškarci koji se bave borilačkim sportovima. pa je onda imao seksualne odnose sa njima... :love:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by 2Q2Bstr8
još ona priča da je bio vođa sekte (zapravo paravojne formacije) gde su bili samo muškarci koji se bave borilačkim sportovima. pa je onda imao seksualne odnose sa njima... :love:
pa nisam baš mislio na taj homo deo... nego na samu činjenicu da je osnovao paravojnu formaciju... kao zaštita japanske tradicije blabla... od čoveka koji se uvek šetao u havajki i izgradio sebi kuću u tokiju u španskom stilu.... pa se onda opsetio da je japanac i krenuo da slini o časti itd... bzvz :odbij: (uh baš sam gadan.... :blush: )
a sve vrlo prosto i jednostavno, banalno - mishimi je jako teško palo što mu je nobelova nagrada izmakla mislim 3puta... a i to što je bio mnogo više cenjen kao pisac na zapadu nego u japanu....

to stvarno ne razumem... koji je qrac tim piscima...

enivej, odličan pisac, ako mene pitate :)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
izmakla mu zbog političkih uverenja. car je bio prilično nepopularan posle rata, pogotovo u USA i Evropi. mislim da je on uvek bio za cara i tradiciju, tj. da nije imao tako oštar preokret kako mi se čini da piše u tvom postu (zbog onog opsetio)... ok, ironičan si, pretpostavljam...

a izvršio je seppuku onda kad je sa svojim momcima (tj. njima dvojicom) na prepad zauzeo vojnu bazu u tokiju gde je hteo da održi govor pred vojnicima. no kako je govor naišao na jako slab odziv ovaj se ubio. još je fora što mu ovaj 'levi' (navodno njegov ljubavnik) nije iz prve odrubio glavu, već je 'rubio' nekoliko puta. :smeh: na kraju se i on ubio. ne znam šta je bilo sa trećim...

a da, sve se to dogodilo na isti dan kojim počinje Isposvest maske - 25. novembra. slučajno?
Korisnikov avatar
By djo
joj, meni je to sve sa falangom, i održavanjem govora i sve ostalo, uključujući i seppuku malo bedno :kesa: i prevelika 'kompenzacija' za neshvaćenu homoseksualnost, ali japan je druga kultura i stvarno ne bi trebao da donosim sudove :D
ima 2 zanimljive biografije mishime, od kojih je drugu pisala margarit jursenar, pa ako niste na to naleteli mišimoljupci, potražite, vrlo je zanimljiva :)
By Simor
Moj dečko mnogo voli Mišimu, i preneo je tu ljubav na mene. Ja ga, na žalost, nisam ranije čitao. Skoro sam pročitao "Ispovest maske", roman koji, zaista, svaki gej muškarac treba da pročita. Još uvek mi je u glavi scena otkrivanja slike Svetog Sebastijana.

U planu mi je da pročitam i Margerit Jursenar "Mišima ili vizija praznine" (knjigu imam već duže vreme, ali fucking obaveze...), a onda i ostale (prevedene) Mišimine romane.
Korisnikov avatar
By Tot
Pa sad, Mishima je bio veliki romanticar. Pisci obicno zive neku dvostruku ili visestruku egzistenciju. Ukoliko su zaista stvorili duhovni svet u onom tzv.realnom pojavljuju se tek sporadicno. Postoje dve biografije.Dzona Nejtena i Margerit Jursenar(Mishima ili vizija praznine): Pol Sreder je snimio film koji je bio iskritikovan iz istih pozicija kao i Nejtenova biografija. Davno sam ga gledao i u njemu se Mishima pojavljuje kao junak vlastite price. Ipak pisac je neko koji prica a ne o kome se prica i zato bi vlastita estradna uloga koju je namenio ljubiteljima estetskog kitcha dovela do vrhunca sve njihove pop kulturne plezentarije da nije bilo jednog malog detalja: Mishiminog samoubistva. To ubistvo ma koliko vam se cinilo filmskim bilo je stvarno. Zapravo se narugao njihovim ocekivanjima i potvrdio da u praznini savremenog konzumentstva ne treba traziti estetske kriterijume.

a meni je jako drago sto se Mishima generalno govoreci nije pomirio sa modernoscu koja se radjala nakon japanske ratne tragedije. Naprosto je video u svemu tome jedno veliko nista. Kao i svaki romanticar pokusavao je da telu pridoda dushu. Ta dusha postojala je kod njega samo u paroksizmu trenutaka na ivici- kao sto su bili ratni poklici mladih tela, bol ili ekstaza. svi moguci nacini da se porekne beda savremenosti. Duh je nasao u tradiciji. Nije bio ekstremista ni fundamentalista. Bio je odan jednom snu ali je znao da je to samo san-prolazan, sa osecanjem o prolaznosti koji imaju samo Japanci.

zato je mogao tako lako da se igra estradne zvezde dok nije ucinio taj konacni korak samoubistva i postavio pred nas problem koji nikoga ne moze mimoici bez obzira da li odobravamo njegov cin. Njegovu smrt je malo bolje elaborisao Moris Penge u knjizi Dragovoljna smrt u Japanu, a o smislu i mestu patoloskog i neuroticnog u njegovom zivotu i prozi videti Mornar koji je izneverio More. Na kraju lepota moze biti bolna i uzasna kao sto pise u uvodu Ispovesti maske

Svakako procitati Huk talasa. Razicev prevod Zlatnog paviljona je nenadmasan. A evo sad se pojavila i knjiga Posle banketa, jos nisam saznao za prevodioca ali jedva cekam da je vidim.
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Tot
Razicev prevod Zlatnog paviljona je nenadmasan. A evo sad se pojavila i knjiga Posle banketa, jos nisam saznao za prevodioca ali jedva cekam da je vidim.
posle banketa je bas davno objavljena, imam neki primerak negde, e sad da li je srpski ili hrvatski prevod, ne sećam se... u svakom slučaju hvala ti na ovom fantastičnom postu, ja sam previse kamenog srca da bih tako razmišljao :kesa: , ali svakako mislim da si potpuno u pravu. mislim da je deo mog mišljenja o mišimi formiran upravo kao neka vrsta reakcije na gorepomenutu više nego senzacionalističku biografiju i autorovo tumačenje mišiminog života... a šrederov film mi se baš baš nije dopao... čudan je taj japan... inače, ljubiteljima japana toplo preporučujem razićevu antologiju japanske kratke priče "veština senčenja"
a sladokuscima mishiminu foto knjigu "ba ra kei", slobodne fantazije njega i jednog japanskog fotografa na temu sv sebastijan, erotika itd... a sve 30 godina pre madonninog "seksa" :)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
odatle je i naslovna za Ispovesti maske, zar ne?
Korisnikov avatar
By djo
dabogme, na naslovnici hr izdanja. malo smućena i zelena, ali to je jedna od fotki iz knjige
By Çâðê_DUP
Odlicna knjiga "Ispovest maske", upravo je citam. :up:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by bojandjo
Bojane, koliko napora je ulozeno da bi se MIshimina knjizevnost prvo svela na neurozu pa na senzacionalizam. Senzacionalisti i samoreklameri najvise vremena trose na sebe same i pri tom to mesaju sa umetnoscu sto je dakako njihov problem dok ga ne pretvore u masovno ludilo, to jest u svakom narcisu se krije jedan potencijalni diktator.

Ne podnosimo genije? Oni su ludi? U krajnjoj liniji moraju biti slicni nama!!! Skliznulo im ludilo u umetnost! U svemu tome nema nicega sto se ne bi moglo objasniti u nekom modnom magazinu!

Kada osmotrimo sve te perpetuacije stereotipa o Mishimi, mislim da je ovom vremenu najodbojnija cinjenica da je Mishimin čin nepodnošljivo moralan .

ps. Da, u Veštini senčenja je objavljena Mišimina priča Patriotizam a kasnije sam je video posebno objavljenu, ali verovatno u malom broju primeraka posto je brzo nestala.

Inače još jedan lep esej Jursenarove o Mišimi našao sam u njenoj poslednjoj zbirci eseja Tamnički krug. Boraveći u Japanu sreće se sa Mišiminim poštovaocima. Ovo su putopisni eseji; isto za sladokusce.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Slika
Yukio Mishima kao Sveti Sebastian
iz: Ba-ra-kei Ordeal by Roses
Korisnikov avatar
By Gothrose
Prochitala samo "Ispovest maske"... :up:

:lukavi:
Korisnikov avatar
By Tot
Gothrose, sada mozes i druge romane: preporucujem ti da kupis nekoliko njih i ne posvecujes paznju spoljnom svetu dok sve ne zavrsis- bices nepopravljivi fan. Tako ja planiram jedan novi ciklus citanja svega od Mishime.

Ali da Ispovest maske je sjajan roman- zato sto ga je napisao kada je imao samo 24 god. Ako biti mlad znaci ostati veran mladalackom snu, onda je Mishima usao u secanje kao mladi ratnik. Spoljasnjost je banalana. On je odlucio da umre hrabro i tako ponisti sve sto nema veze sa njegovom opsesijom. Mislim dok su mu se rugali u svim tim njegovim "preterivanjima" da se uistinu on rugao njima, toliko su mu malo znacili spoljni kontakti, toliko je bio veran snu koji je ziveo. Mislim da Mishima nije bio konformista i da je odbacio svet koji nema doticaja sa njegovom mastom: A ipak svoju opsesiju nije nametao drugima- bio je veran sebi.

samo zgog scene sa Omijem vredi procitati Ispovest meske.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
i pri kupovini "nekoliko njih" povedi računa o tome da potražiš originalne prevode sa japanskog.
Korisnikov avatar
By Tot
Da, slazem se; ovaj prevod Ispovesti maske sa engleskog nije nista narocito; postavlja se pitanje da li prevoditeljke znaju engleski; mislim da bi bilo koji fan da je u hobiju prevodio to bolje uradio. Ipak ako ne mozete nabaviti hrvatski prevod procitajte srpski; i pored povremenog nerviranja losim recenicnim sklopovima uzivacete u Mishimi. Dejan Razić je preveo Patriotizam.

Ipak ako se prevodi sa sekundarnog jezika(prevod prevoda svakako nije isto sto i prevod) naveo bih i jedan dobar primer: Mornar koji je izneverio more, prev. Andrije Grosbergera sa nemackog.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pogledaću onda tu verziju. nadam se da ću negde iskopati još koju stariju knjigu...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!