Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By colorado
Posaljite mi svoje CVe. (mrrrzim ovu rec!)

Verovali ili ne, ja jos uvek ga nemam. Uvek sam nekako imao tu srecu da dobijem posao jer sam bio u pravo vreme na pravom mestu. No, sada treba da se prijavim na neki konkurs. Manje-vise znam sta treba da napisem, ali mi trebaju ideje kako sve to treba da izgleda. Obecavam da nista necu prepisivati!!

Ako je neko voljan da mi pomogne, neka mi posalje svoje CVe na blisszr@yahoo.com
Ako vam je frka od otkrivanja identiteta, slobodno izbrisite licne podatke iz istih.

HVALA unapred!! :)
Korisnikov avatar
By IriS
ne prepisuj od drugih, nego se potrudi...

eve ti link (btw ne verujem da bi od mog CVa imao vajde, previse je usko stručan ;) )
[url=http://]http://poslovi.infostud.com/saveti/[/url]
Korisnikov avatar
By jukie
Prvo idu lični podaci, onda obrazovanje, prvo formalno (škole) pa kursevi i seminari, onda radno iskustvo, zatim ostale sposobnosti (tu meni piše rad na računaru i engleski jezik), zatim literatura. Još nisam imao koristi od tog CVa.
Korisnikov avatar
By svejedno
Pa to, u sustini se svodi na milozvucno navodjenje svega, ali bukvalno svega u tvom zivotu sto si ikada zavrsio (sto se tice skole & kurseva) i ikada radio (sto se tice job-ova)

Sve to, naravno, gledas i da napises na nacin koji ce naglasiti tvoju siroku obrazovanost & opstu kulturu, i to je u sustini to.

Neki ljudi smatraju da je dobra ideja, ne lagati, vec nassminkati malo podatke u CV-u, ali ja smatram da to moze samo da rezultira problemima.

Dakle, napises sve o sebi sto se tice profesionalne spreme & iskustva, jer nikoga ne interesuje koliko si puta pomogao nekoj baki da predje ulicu, ali u principu se spominnje svaki, pa i najkraci i najbeznacajniji posao, osim ako ti ne zelis bas da se za neki zna.

I to je, stono kazu, to.
Korisnikov avatar
By Val
Mozesh da iskopash "gotove" CV na netu i upishesh svoje podatke bez mnogo truda.
Korisnikov avatar
By colorado
Nista shvatili.
ZNAM sta treba da se pise i sta cu da napisem. Vise me interesuje zbog terminologije i izgleda/dizajna biografije.

(Btw, mislim da ne treba dase pise sve o tvom zivotu. Nikog ne interesuje da cita na 5 strana nesto o nekom koga u zivotu nije video. Mislim da treba pisati samo ono sto je u vezi s poslom za koji se konkurise. Primer: sta nekog boli kurac sto sam ja radio kao konobar kad im treba arhitekta?)
Korisnikov avatar
By ::fy::
Da, tačno! CV treba da ima najviše jednu stranicu formata A4. Bitno je navesti predhodo završene škole (bez osnovne), vrstu poslova koje si radio (a da nisu neki šlb poslovi irelevantni za konkurs na koji se prijavljuješ) i nekoliko tvojih ključnih karakteristika.

Dizajn možeš pogledati na sajtu INFOSTUD-a koji je neko ovde postavio, nije to ništa specijalno. Iz iskustva znam da se ljudi prkeo CV-a veoma teško zapošljavaju, tj. ja sam uvek nalazio posao u direktnom razgovoru sa osobom kojoj treba posao (znam da je to ponekada nemoguće)..

Puno sreće u traženju posla....
Korisnikov avatar
By svejedno
Ma kul, samo sto sam ja u principu trazio poslove u kojima se i sarolikost profesionalnog iskustva vrednuje.

Ako je u pitanju uza specijalnost, za npr ekonomiju, naravno da nije neophodno da pises da si nekada radio npr neku scenografiju, ali ako je to nesto cime se ponosis, ne moze bas ni da smeta.

A sto se tice izgleda, to je najmanje bitno ali nikako nebitno, mislim dovpljno je i obicno parce papira sa iskucanim podatcima, ali nikako nije zgoreg da to bude elegantno odradjeno, te pogledaj predlozene sajtove.

I sto kaze Fy, u principu je najbolje da to stane na jednu stranu.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by colorado

(Btw, mislim da ne treba dase pise sve o tvom zivotu. Nikog ne interesuje da cita na 5 strana nesto o nekom koga u zivotu nije video. Mislim da treba pisati samo ono sto je u vezi s poslom za koji se konkurise. Primer: sta nekog boli kurac sto sam ja radio kao konobar kad im treba arhitekta?)
Ja nisam pisala cv ali sam citala sta ljudi pisu prilikom prijavljivanja na posao i - pisu sve i svasta. Jedna je konkurisala za mesto sekretarice pa je naglasila da je zena u godinama ali je zivahna (?!), vise njih pise horoskopski znak i podznak, a sto se poslova tice navode sve zivo i potrebno i nepotrebno, neki se hvale na sva usta, drugi hvale firmu iako pojma o njoj nemaju, neki opet napisu samo ono osnovno i sto smatraju potrebnim za to mesto. Tako da je do tebe sta ces napisati.
Korisnikov avatar
By pazzaz
Originally posted by Dina

Ja nisam pisala cv ali sam citala sta ljudi pisu prilikom prijavljivanja na posao i - pisu sve i svasta. Jedna je konkurisala za mesto sekretarice pa je naglasila da je zena u godinama ali je zivahna (?!), vise njih pise horoskopski znak i podznak, a sto se poslova tice navode sve zivo i potrebno i nepotrebno, neki se hvale na sva usta, drugi hvale firmu iako pojma o njoj nemaju, neki opet napisu samo ono osnovno i sto smatraju potrebnim za to mesto. Tako da je do tebe sta ces napisati.
Ovo se pise u motivacionom pismu ili cover letter, a sto se tice CV treba da licno i kratke forme. Pozeljno je da bude na jednoj strani ali ako imas vise podataka onda bolje na dve strane i sa dosta razmaka da bude sto preglednije (bar mi je tako savetovano od osobe koja radi na zaposljavanju) i sto jednostanije (znaci samo podatke koje su firmi za koju konkurises su od znacaja) i bez preterivanja jer ono samo treba da ih zainteresuje za tebe, mada uglavnom slanje CV je cista formalnost. A sto se tice forme u gornjem desnom uglu idu podaci firme onda ispod ali levo a ide tvoje ime, adresa, tel, mail.. a posle onda Dear (ili kako vec) .....

Srecno
Korisnikov avatar
By svejedno
Evo jednog primera, kako je jedan drug, posto je radio u raznim novinama, pokusao kroz CV
( za posao u 'Metro -cash & carry', u periodu kada jos nisu otvorili radnju, vec su na sve nacine, pa i deljenjem letaka od kafica do kafica/od gazde do gazde, pokusavali da privuku musterije, a onaj ko se dobro pokazao u tom pre-opening periodu, mogao je da racuna na bolje pocetno mesto)
da prikaze to sto je godinama radio kao novinar savrsenom kvalifikacijom za promotera 'Metro-a' u tom periodu pre otvaranja.

A posao mu je tada trebao strasno, jos nije ni zavrsio srednju, tada.

Ja sam licno smatrao da je to trebalo da se napise potpuno drugacije, dakle, pout Dine, smatrao sam da je puno nebitnih podataka, i malo ulizivacki & pretenciozno, ali dobio je posao, zato i prenosim:

Ime & Prezime
Belgrade,
Contact phone: 063-00-00-000

CURRCULUM VITAE

I was born on 9. 16. 1982.
I’m a part-time student at Trgovačka škola (trade school) in my third year.
I speak english.
I worked part-time as a jurnalist at daily newspapers ’Politika’ and ’Ekspres’ at ’Beograd’ and ’Društvo’ (’Belgrade’ and ’Society’) sections between the years of 2000 and 2003. After that I moved to a, then newfound, newspaper ‘Balkan’, and continued working on the same sections. I’m still in the same position, and with many years of experience, I can freely say that by now I’m a professional journalist.
As I know Ime & Prezime, from whom I learned for the opening of the new ’Metro’ company in Belgrade, and as I am avare of the current business affairs, I consider myself apsolutely equiped person for the opening I’m applyning to. Knowing that at this point of time personal comunication is a major concern, I belive that my previous expiriance as a jurnalist is a satisfying qualification.
Without a doubt, the ’Metro’ company is a great job opportunity, but also a great change for me, that I belive that I will certenly thake full advantage of, as I am quite adaptable to new working conditions and environments. In adition, this is a chance for my continued professional, personal, and of course, financial development.
I truly beleve that I, personaly, could add a grat deal to making ’Metro cash & carry’s' promotion in Serbia & Montenegro bether, faster and more efficiant.
Eagaerly avating Your responce, best regards

Ime & Prezime

I dobio je posao. Naravno, posle CVa ide razgovor u 4 oka, koji je presudan
Korisnikov avatar
By svejedno
Sad, kazem, ja to ne bih tako napisao, ali sta sad, njegov CV, i sto kaze Dina, do tebe je kako ces ti pisati.

Al reko' da ti pruzim primer CVa koji je odradio posao.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by pazzaz
Originally posted by Dina

Ovo se pise u motivacionom pismu ili cover letter, a sto se tice CV treba da licno i kratke forme. ...
Moguce da bi trebalo tako ali ovo sto sam navela su pisali kao CV. Kako Svejedno rece mnogi ljudi gledaju verovatno da taj CV "odradi posao" a ne kako je pravilno da izgleda.
Korisnikov avatar
By pazzaz
Jer ima i te kakve razlike izmedju Motivacionog pisma i CV-a, jer motivaciono pismo je pismo koje se salje pre CV-a tj to pismo sadrzi kako si saznao za ponudu , zasto mislis da si ti za taj posao, sta ocekujes i sta mislis o tom poslu, razni hvalospevi ... (uglavnom u njemu stoji: "uz ovo pismo prilazem i svoj CV") a tek onda ide CV, bar je to osnovno (obavezno) pravilo koje vazi u EU (valjda i USA), jedino ako u Srbiji postoji neko posebno pravilo slanja i pisanja CV-a.
Korisnikov avatar
By svejedno
Nemojte pogresno da me razumete, sve se slazem, ali primer koji sam naveo je klasican primer ulizivackog & manipulativnog koriscenja cinjenica, npr to da ga iskustvo u novinarstvu odlicno kvalifikuje za promotera, i primer tog, kako kazete 'srpskog' samovelicanja & nepotrebnih informacija coveka koji zudi za poslom zbog porodicne finansijske situacije.

licno nikada nisam imao posao from 9 to 5, niti sam covek koji moze, a hvala Bogu, niti mora da ima takav job, posto se bavim crtnjem, i kada sam i ja radio za novine, kao ilustrator, raadio sam kuci.

Ali primer je primer, i kazem, dobio je posao.

Naravno, verujem pre svega zbog intervjua, ne zbog ovog pisma, ali ovo mu je otvorilo vrata do intervjua.

Moje misljenje je da u Cvu covek treba da se drzi cinjenica o svojoj spremi & iskustvu, bez naglasaka, bilo kakvih, o karakteru.

Sto se tice ovoga gore, to sam i predlozio, ali deccko je, sasvim oprevdano, rekao, 'to je moj CV, ti pisi svoj kako ti hoces, a meni pomozi da prevedem svoj.

Pokusacu da nadjem neki od mojih, ali nemam na ovom kompu, ako colorada to uopste i interesuje, jer nije lose da ima primere razlicitih pristupa.
Korisnikov avatar
By colorado
Nije tako u SAD. Tamo saljes CV (sto oni zovu "resume") i ako te pozovu na intervju onda pricas nasiroko i naveliko o sebi i zesce se slihtas ljudima s kojima pricas. Motivaciono pismo pisu uglavnom samo kad se prijavljuju za faks.

Btw, zasto bih biografiju zapocinjao s "Dragi..."???
Korisnikov avatar
By svejedno
Inace, kapirao sam da si 'back in Serbia', pa ti navedoh ovdasnji primer, a imam i prijatelje preko, mogu i njih da pitam.
Korisnikov avatar
By colorado
Pa, pazzaz je to rekao ako sam dobro razumeo.
Korisnikov avatar
By pazzaz
Ja sad sam aplicirao za jedan posao u USA i trazili li su mi motivaciono pismo pa sam mislio da vazi i za USA ili mozda vise je vezano za moju struku.
Uvek saljem CV na ovaj nacin i do sad se nije desilo da nisam bio pozvan na intervju (a naravno ako im se dopadnes na jos jedna, jer retko koja kompanija ce odluciti u prvom intervju-u da li si ti bas taj, ili se mozda ovo odnosi na vece komanije, sta cu oduvek sam bio megaloman :) ).

To "Dragi" je bilo cisto kako moze da se pocne CV, jedno od resenja.
Korisnikov avatar
By sweety
...nadam se da sam ti pomogla:)...samo umesto mojih ubaci tvoje podatke...Pozz............
Korisnikov avatar
By avalon
Pa u WORD-u postoji gotova matrica za pisanje CV-a... :cookie:
Korisnikov avatar
By colorado
sweety, poslacu ti uskoro svoju. Uopste nije kao tvoja, ali voleo bih da cujem tvoje misljenje.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
postoji i tzv. propratno pismo (eng. cover letter) koje gotovo obavezno mora da prati CV (tj. biografiju). u njemu navodiš ukratko kome se javljaš, ko si ti i zbog čega im šalješ te papire. ovako bi ispalo: "evo vama ovaj si-vi, pa vi sad gledajte 'el vam treba il' ne." dakle, uz biografiju ide samo propratno pismo i ništa više - nikakvi sertifikati, diplome itd. (ovi se organizuju u portfolio koji se nosi sa sobom na intervju, a po potrebi ćeš ga prikazati poslodavcu.)

inače, dozvoljeno je da biografija ima i do dve strane što zavisi od načina prezentiranja. takođe, postoje dve vrste biografija: funkcionalna i hronološka. u prvoj se podaci o sebi organizuju prema poslovima i iskustvima, dok se u drugoj organizuju prema vremenu kad si sticao/la ta iskustva/edukaciju.

dobra ideja je da se pojedine reči u biografiji istaknu na neki način kako bi privukle pažnju već pri prvom pregledanju od strane poslodavca. to olakšava kasnije snalaženje u gomili biografija (uočiće baš vaše kvalifikacije), a i daje utisak profesionalnosti.

na kraju, što se tiče navođenja edukacije i iskustva - da li navesti sve ili samo nešto zavisi od situacije. ako ste radili na 3-4 odgovorna radna mesta, pretpostavljam da navođenje gorepomenutog konobarisanja može da pokvari utisak "ozbiljnosti". kao što bi to uradilo navođenje svih mogućih seminara i edukacijskih treninga koje ste prošli. mislim da je odmerenost ključ za efektivnu biografiju.

na kraju, jednom kad je napišeš, ostavi je da "odleži" i posle par dana je ponovo pročitaj i ispravi ono što ti eventualno propustio pri prvom pisanju. glavni utisak koji treba da ostavlja je upečatljivost kako bi je poslodavac što bolje zapazio.
Korisnikov avatar
By *deni*
colorado
Pomozite mi da dobijem posao
Gore si dobio adekvatne savete za sastavljanje CV-ja.
E sad, pored toga sto ces ga poslati na milion adresa, potrebno je da i sam zasiljis pete i krenes od poslodavca do poslodavca. Nemoj da te je sramota.
Nudi se, zovi, sarmiraj, animiraj, ma sta god ti padne na pamet, a za sta smatras da ce ti pomoci u pronalazenju posla.
Korisno je i pregledati Gradjanski oglasnik i interesovati se sta se krije iza nedovoljno odredjenih oglasa tipa:
"Traze se mladi, ambiciozni i kreativni ljudi..." Takvih oglasa je puno, a medju njima se nadje i neka zaista prihvatljiva ponuda.
Od kad sam diplomirao u aprilu, promenio sam 4 raznorodna posla ( jer, na birou mozes da visis i godinu dana, a za to vreme meni ne pada na pamet da lezim i nista ne radim) i , s obzirom na haoticno stanje u zemlji, za sada mi je jedino vazno da sam na kraju svakog angazmana milom ili silom naplatio svoj rad.
Korisnikov avatar
By Zoe
Cestitam! :klap: Je l` u Novom Sadu?
By Çâðê_DUP
Posaljite mi svoja motivaciona pisma. Ozbiljna sam :)

takodje, zbunjuje me na infostudu deo za 'dodatak'. a ako sva polja nisu popunjena, nece prihvatiti prijavu.
Korisnikov avatar
By Dzi
znaci mora sve da se popuni??
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!