Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Gari je u pravu... cilj kumstva nije taj jedan dan ven?anja ili krštenja, nego treba da bdiješ nad njihovom sre?om kao dobra vila... što je zamorno... zato nikad ne treba to raditi sa osobama koje malo ili nikako poznaješ... a decu ne treba nikako krstiti jer ne znaš šta ?e od njih ispasti
Korisnikov avatar
By Pipin
?ek, ?ek... zar krštenjem kum(a) ne preuzima grehe osobe koju krsti na sebe, ali one grehe koje je ta osoba ve? po?inila do trenutka krštenja? :puzzle:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Draga Ruby,

Nisi rekla gde se nalazis, pretpostavljam da je neko manje mesto, u Beogradu te uglavnom niko nista ne pita (tako sam i ja jednom bio kum, ni kriv ni duzan, a nisam imao sa sobom ni krstenicu. Pop je tu cinjenicu gurnuo pod tepih rekavsi "da mi se vidi iz ociju da sam krsten". Licno mislim da mi iz ociju viri nesto drugo, ali da ostavimo za sad tu temu po strani.)

Elem, moras da shvatis da svestenik nije uradio nista nezakonito niti nepravilno. Ne radi se o drzavi nego o crkvi; drzava ne sme da diskriminise, crkva sme i to i cini. Po crkvenim kanonima, kum je licnost koja uvodi novog vernika odnosno dete u hriscanski zivot, da mu sluzi kao primer i uzor. Ako se za tebe saznalo da zivis "u grehu" (iliti u Satani, prema teoriji 'velecasnog' Z. Gavrilovica), ti nisi podobna za kumu i svestenik ima pravo da te iz brige i staranja za novog vernika odbije.

Nije te sprecio da dobijes posao, nego da obavis jedan specifican crkveni obred. Kuzis?

Ako bas insistirate, prosto idite u neku drugu, po mogucstvu vecu crkvu, ne bi bilo lose da bude i neki veci praznik (da bi bilo i drugih koji se krstavaju), pa cete moci da se uminglujete i dobijete papir bez previse provera, lokalnih traceva i smaranja.
By fencysmurf
Originally posted by tramp
@fency pa sad koliko sa ja primetila kumstvo je vrlo ceremonijalna funkcija za mnoge (kad mi je objasnjeno sta sam sve propustila prosao me bes ...)
E a evo i zasto se pojedine osobe i odbijaju za kumstvo i upucuju Nacionalnoj agenciji za zaposljavanje da potraze posao konferansijea, cirkus majstora ili takvog vec cega!
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Zasto su usledili tako blago indiferentni postovi posle opisane situacije?
Ja sam zatecena. I jako mi je zao.
Mozda jednog dana necu ja moci da budem kuma nekoj tamo deci, a i sada znam koliko bi mi to znacilo.
Sta bi sa pismom Vladici? I u kojoj si eparhiji (tj, ko je Vladika)?
Ako si ovde, u eparhiji zickoj, ne nadaj se previse...Hrizostom je jedan od onih Suthekovih.
Korisnikov avatar
By gari
Originally posted by Pipin
?ek, ?ek... zar krštenjem kum(a) ne preuzima grehe osobe koju krsti na sebe, ali one grehe koje je ta osoba ve? po?inila do trenutka krštenja? :puzzle:
Ne, kum/a/ ne preuzima ni?ije grehove, niti je to mogu?e. Svako ponaosob odgovara za svoje postupke, pa prema tome i grešna dela. Oprost od greha može dati samo sveštenik i sama ta osoba tako što ?e se ispovediti i pokajati, te se truditi da molitvom spere sa sebe greh. Ina?e, opet ponavlja, kum je "duhovni otac /majka/ onoga koga krsti i trudi se da ga uvede u veru na propisan na?in. Na neki na?in pomaže svom kum?etu pozitivnim stavom i mislima. Na neki na?in, on zamenjuje onog ku?nog dobrog duha koji je nekada postojao kod slovena a ?ini mi se i kod Rimljana /Lari-ku?ni bogovi/.

:kissass: :mazi: :pokazuje:
By Ruby
Mozda si i u pravu (AngraMaina).Mozda je cela situacija mogla drugacije da se odigra, ali nije....sto se tice pisma Vladici to mi je bilo previse, jer mislim da bi u tom slucaju cela prica izasla iz okvira par ljudi, bilo bi obelodanjeno, te nisam htela da uvlacim i nase roditelje u celu pricu (jer bi sigurno saznali)...
Moram priznati da nas sad ima dosta :) cak 3 kume!
Dve vencane kume, jedna u opstini (ja :) druga u crkvi, a treca krstena kuma malom bebcetu!!!
Kad razmislim nije to ni tako lose!!!!
Korisnikov avatar
By m..
O zatucane li zemlje, ja stvarno ne mogu ise ovako, muka mi je :ignore:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by gari
/Lari-ku?ni bogovi/.
trivia: Jedna vrsta gibona se zove Hylobates lar
By love_hunter
Joj meni, šta ako se sveštenici raspitaju za mene, a treba da budem kum na svadbi drugarice i druga koji znaju za mene? Da li da onda ne kupujem unapred mašinu za pranje sudova kao poklon? hehehehehehehe :glupan:
Korisnikov avatar
By gari
Pa, oni ako znaju-ne mora da zna ceo svet. Neka ?ute i uživaju u zvuku mašine za pranje sudova ili neka peru sami /ako im se ne sviša kum/.

:mete: :opatica: :federi:
By Victor
Originally posted by Delete
off: Zar nije pravilno reci sexualna orijentacija umesto opredeljenje?!
Ahhh, ajde da malo oftopi?karimo, kad ve? ne znate ono što treba da znate:

Seksualna orijentacija i seksualno opredeljenje su prakti?no ista stvar, ali se mogu znatno razlikovati od seksualne prakse. Primer: ako sam ja, npr. muškarac i volim (seksualno, razume se ;) ) muškarce, a recimo iz nekih razloga živim sa ženom i sa njom održavam seksualne odnose, to zna?i da je moje opredeljenje homoseksualno, a praksa heteroseksualna. Takoðe, ako sam muškarac koji voli (opet seksualno, dakako :) ) žene, ali iz nekih razloga pak održavam seksualne odnose sa muškarcima, to zna?i da sam ja po opredeljenju heteroseksualac, a u praksi peder.

Da uprostimo: razlika je, dakle, u tome što svoju seksualnu praksu možemo birati, ali opredeljenje ne možemo :) :) ;)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Blago nama na ovakvim objasnjenjima. Nisu "prakticno" ista stvar orijentacija i opredeljenje. Insistira se na izrazu "orijentacija" da bi se naglasilo da homoseksualna sklonost nije stvar izbora, da se niko ne opredeljuje da li ce ga privlaciti muskarci ili zene. Sta ces uraditi sa svojom istopolno usmerenom zeljom, sasvim je druga stvar.

Zato je bolje reci "seksualna orijentacija".
By Victor
Naravno da seksualna orijentacija nije stvar izbora. Mislim da sam upravo to i rekao :)
Rekao sam da je seksualna PRAKSA stvar izbora. Što otprilike i ti kažeš ovim - "šta ?eš uraditi" s tom željom. Zar ne? :)
Korisnikov avatar
By gari
Ja sam glavom "sexualno orijentisan" na sever /pošto sam oženjen/ a guzom sam "sexualno orijentisan" na jug /pošto preferiram "male"/. Sad je valjda jasno?

:kissing: :povez: :vestica:
By Victor
Da, Gari. Sad je jasno.
Korisnikov avatar
By gari
Ooooooo-ket /što re?e Smrda Mudi?/.

:rodjendan: :rida: :tetka:
Korisnikov avatar
By Aradija
Gorece pop u Paklu..lol
Nemoj se nervirati.To je vise problem popa i njegove zene koja voli da traca nego sto je tvoj problem.

p.s. A brate, ne kapiram..devojka ima problem i onda se neko nadje da tu kaze kako se ne kaze ovako nego onako.Sta to menja?A sem toga mislim da je svejedno kako se kaze, tako da cak nije ni u pravu.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Dina
Ja sam kuma detetu moje tinejdzerske ljubavi, niko nije istrazivao nase tinejdzerske dane, takodje nismo ni sada udate a dete je i u crkvenim knjigama upisano bez imena oca, nikakav problem. Tako da ja mislim da si naisla na nekog cudnog svestenika...
:D

U medjuvremenu sam se udala i uzela istu kumu a muz bivseg ljubavnika za kuma... to je jedan interesantan brak :lol: Do duse, zadrzali smo se na vencanju u opstini mada sto se kumova tice voleli bi oni i u crkvi da budu kumovi, religiozni su oboje...

:vestica:

ps: E da se pohvalim - kumce mi je divno, veliki decko i svasta zna... bas sam ponosna kuma :)
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Originally posted by svejedno
Svejedno kako se kaze, ali, slazem se, ako ti je toliko znacilo, da te sjebao & da je to discrimination.

Jbg, nije bas da imas kome da se zalis, a i ovde te kuliraju.
Za pravo cudo, ne slazem se sa svejednoom.

Ako vec hoces da se povinujes tradiciji SPC, onda moras i da postujes pravila te iste SPC.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by AngraMaina
... (tako sam i ja jednom bio kum, ni kriv ni duzan, a nisam imao sa sobom ni krstenicu. Pop je tu cinjenicu gurnuo pod tepih rekavsi "da mi se vidi iz ociju da sam krsten". Licno mislim da mi iz ociju viri nesto drugo, ali da ostavimo za sad tu temu po strani.)...
:smeh:

ON
Zaista nikad nisam cuo da se popovi raspituju o necijem seksualnom opredeljenju i da zabranjuju kumstvo zato sto su " culi " da je neko gay ili lezbo.
Prvi put sam u ovoj temi procitao da se takvo nesto negde desilo.
:nerd:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Iako je tema prastara....

Nisam cuo za ovakav dogadjaj, posebno sto ni jednog momenta svestenik to nije saopstio potencijalnoj kumi ili je pitao da li je to tacno (pominjem ovo kao krajnji scenario ove price, jer se to niti pita, niti ga interesuje).

Meni ovo izgleda kao lose smisljen izgovor drugarice da buducu kumu udalji od tog mesta, jer se mozda nije dopala njenim ili njegovim roditeljima, mozda se nije dopala mladozenji ili ko zna sta drugo, a nije to mogla da saopsti u toj formi, pa je izmislila najgori izgovor: Pop ti ne da!

Jer da je tako, (opet pominjem da se to ne radi) morao bi da kaze zvanicno toj osobi zasto joj ne dozvoljava, a da bi postavio razlog, isti mora da bude proveren, a na osnovu price se vidi da je to "rekla popadija", koja u to moze biti sigurna jedino ako je spavala sa doticnom osobom.

Jedini opravdan razlog zbog koga se kumovanje, bilo na vencanju ili na krstenju, zabranjuje je da osoba nije krstena. Sasvim je logicno da ako neko kumuje u pravoslavnoj crkvi, mora u istoj da bude krsten, jer uloga kuma je da se stara o kumcetovom duhovnom zivotu, a ako je dete krsteno kao pravoslavac, kako ce to raditi neko ko nije pravoslavan. Isto je i kod katolika...

Iz toga proizilazi da je najverovatniji scenario ovaj koji sam opisao.
Korisnikov avatar
By *deni*
Pa da, i meni ova Aleksandar Magnusova teorija zvuci zivotno logicnije od one zvanicne, koju nam je izlozila nesudjena kuma pred Bogom, korisnica Ruby.

Ni ja do sada nisam citao ovu temu, ali me je ona navela na ideju da se raspitam iz prve ruke da li se pri Crkvi takve stvari praktikuju.

Pitala sam popa mogu li u raj poci
" Mozes, ali moras ovim putem proci
Ne smes tudje ljubiti, ici preko mere "

Izvini, gospon popo, raj nije za mene
:odbij:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!