Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Kuda i s kim, kako, kada...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Njuskalo
Cuo li si nekada za termin "budget airlines"? E, ovo ti je to.
Korisnikov avatar
By M M and I
Davno sam postavio temu o upravo toj madjarsko-poljskoj avio kompaniji.^
Postoje i jeftini su...a i usluga im je potpuno O.K.
Ja sam proslog leta u sred sezone platio povratnu kartu na relaciji STHLM Skavsta - Budapest Ferihegy "celih" 798 SEK sto bi bilo nekih ca 83 Eura...kad tome dodas onih 50 Eura (25x2) za prevoz od Buapest Ferihegy-ja do BGD-a izadjes na oko 130 Eura....onda to uporedis sa 397 Eura koliko su mi trazili u JAT-u za let do Beograda i nazad....i onda se upitas ko je tu lud...

Znaci Wizzair postoji...leteo sam sa njima i nemam zamerki ni na uslugu ni na postovanje reda letenja (nisam doziveo neka kasnjenja)...mogu da ti ih preporucim...
...pogotovo sto su ove nedelje otvorili novi let za Zagreb iz Londona....Tako da sad lete iz 3 glavna grada u vasem okruzenju: Budimpeste, Zagreba i Sofije...

..........nekako ti dodje da se zapitas kako to? i zasto? zasto ne lete i za Beograd? Ne verujem da je problem u Wizzair-u, siguran sam da bi oni rado otvorili destinaciju i za Surcin, kao sto je i RyanAir hteo...bice da im Kauboj Velja ne da :seljache:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Njuskalo
Cuo li si nekada za termin "budget airlines"? E, ovo ti je to.
Nisam cuo.

Neko letenje za jako male pare, jeftinije nego kolima.

Ja kontam, da kad platim neku relativno visoku cenu da bih se vozio avionom - tada placam gomilu tehnicara koji se staraju da se uspesno leti i prizemlji, onda kontrolu leta, iskusnog pilota sa mnostvom sati letackog iskustva iza sebe, i slicno.

A ovde svega toga nema. :puzzle:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by M M and I
..........nekako ti dodje da se zapitas kako to? i zasto?
Da, cuo sam za sve ovo kada i za otvaranje te nove linije.

A koliko to ljudi prevezu oni tokom godine?
Da li je broj karata/mesta ogranicen, da li se tesko dolazi do karte?

Kako da te iste linije velikih aviokompanija nisu propale!?!?!
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Platis i odrzavanje poslovnice, mnogo administrativnog osoblja, skupi IT rezervacioni sistem, hranu i pice u avionu, hostese na zemlji...

Ovde svega toga nema. Rezervacije i placanje idu preko interneta, aerodromi su po pravilu manji (sto ce reci sa manjim taksama za prevoznike), nema posluzenja na letu...

Ryanair i Easyjet su prve 2 takve kompanije i najprofitabilnije u poslednjih nekoliko godina.
Korisnikov avatar
By Mars
Pretpostavio sam da su racionalisali sve oko administracije i menija tokom leta, ali me cudi da cena karte pokriva platu onih neophodnih i nezaobilaznih. Mehanicari, remont, osiguranje...
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Mars
Pretpostavio sam da su racionalisali sve oko administracije i menija tokom leta, ali me cudi da cena karte pokriva platu onih neophodnih i nezaobilaznih. Mehanicari, remont, osiguranje...
Najmanji deo cene skupih karata velikih kompanija cine zapravo remont, odrzavanje, tehnicki pregledi i gorivo.
Puno vise kostaju agencije i prodajne poslovnice u inostrantsvu i u zemlji (gde treba zaposliti mnoge supruge i ostalu rodbinu mnogih direktora avio kompanija), pa zamit Catering za hranu i pice on board, zatim razne skupe sisteme za rezervaciju, stampanje i slanje karata i ogromne aerodromske takse na velikim aerodromima evrope...

Leteci uglavnom do manjih i sporednih aerodroma drasticno se smanjuje trosak za te takse. Rezervacije i kupovina karata se vrsi putem interneta i nema potrebe za zaposljavanjem jos 37 ljudi koji ce da se bave time. Na letu se ne sluze hrana ni pice, vec se isti prodaju po malo visim, ali i dalje O.K. cenama (barem se meni cine da su O.K. jer su tek nesto malo vise od onoga sto bi iste stvari kostale kod nas u Svedskoj "na zemlji")...

Da wizzair i RyanAir ne ispunjavaju sigurnosne uslove i tehnicke norme ne bi im Svedska ni ostale zemlje EU dale dozvolu za sletanke i obavljanje aviosaobracaja kao sto se to desavalo sa po´jedinim kompanijama iz Afrike i sa Balkana (Bosna Air napr...)
Korisnikov avatar
By Mars
Pa lepo. Stvarno su shockantno niske one cene karata...

A ono sto sam pitao o broju putnika? Da li je interesovanje veliko? Koliko unapred mora da se rezervise karta?
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Mars
Pa lepo. Stvarno su shockantno niske one cene karata...

A ono sto sam pitao o broju putnika? Da li je interesovanje veliko? Koliko unapred mora da se rezervise karta?
Interesovanje je poprilicno....Sto pre kupis kartu to bolje. Ne mozes da je rezervises nego moras odmah da kupis (s tim sto kod wizzair-a, za razliku od RyanAir-a, mozes da menjas kartu bez dodatnog placanja, ali ne mozes da je vratis - no money back)...
Takodje sto ranije kupujes to jeftinija karta...ako je kupujes dan dva pred polazak onda ta karta moze da bude skuplja i od Luftanhsa-inih...
Korisnikov avatar
By djo
+ nisu sve karte ovih kompanija jeftine. tj na jednom istom letu imas i karte za 1 euro i za 130 eura (jedan pravac), znaci sve zavisi kad je rezervises - ja sam se uvek trudio mesec dana ranije i do sada su mi sve povratne karte na evropskim destinacijama bile oko 110 evra (govorim o kompaniji german wings) a moze i mnogo jeftinije
Korisnikov avatar
By Marvin
Interesovanje je ogromno.
Germanwings je 2005 prevezao 5.5 miliona putnika a EasyJet cak 30 miliona!

Evo par predloga:
EasyJet (www.easyjet.com) nama najblize iz Budimpeshte, ukupno 224 linije.
Germanwings (www.germanwings.de) 50-ak destinacija, za par nedelja krece direkt Zagreb-London.
Ryanair (www.ryanair.com) 221 linija, Budimpeshta-London u najavi...
SkyEurope (www.skyeurope.com) 38 destinacija, leti iz Budimpeshte (mada se Vojvodjanima isplati i da kombi prevozom idu do Bratislave odakle lete na sve strane).

Inace, low-cost pomama se zahuktala.

EasyJet je pre 6 meseci otvorio hotel u Londonu. Vecina soba nema prozore, kreveti se nude u 3 velicine (small, very small i tiny) a TV u sobi se dodatno naplacuje. Uskoro se otvaraju Easy hoteli u Bazelu, Barseloni i Amsterdamu.
U Italiji postoje lowcost vozovi (Milano-Rim oko 10 evra!) a u GB autobusi.

Mi smo ponovo vekovima daleko. Ryanair ili EasyJEt (ne secam se vishe) su ponudili da im BG bude regionalni centar od cega ne beshe nishta.
Delta je negde u to vreme najavljivala svoju aviokompaniju AirMaxi ali su odustali ubrzo.
By Thomas
Davno sam postavio temu o upravo toj madjarsko-poljskoj avio kompaniji.^
Postoje i jeftini su...a i usluga im je potpuno O.K.
Ja sam proslog leta u sred sezone platio povratnu kartu na relaciji STHLM Skavsta - Budapest Ferihegy "celih" 798 SEK sto bi bilo nekih ca 83 Eura...kad tome dodas onih 50 Eura (25x2) za prevoz od Buapest Ferihegy-ja do BGD-a izadjes na oko 130 Eura....onda to uporedis sa 397 Eura koliko su mi trazili u JAT-u za let do Beograda i nazad....i onda se upitas ko je tu lud...
da...

...jeftinije i brze dodjem do Berlina nego do Beograda.... :zid: :zid: :zid:
Korisnikov avatar
By Marvin
Pitanje jedno.
Kada se rezerviše lowcost let sa presedanjem (recimo BG-Keln-Barselona) da li je mogu?e izbe?i pla?anje duple aerodromske takse u Kelnu? Pošto je oba puta uklju?e u cenu. Kako je to rešeno?
Korisnikov avatar
By blabla_guy
http://www.flylc.com/directall-en.asp

tu mozete da pretrazite sve cheap flights kompanije u Evropi i da nadjete destinaciju koja vam najvise odgovara.

moje iskustvo sa jeftinim letovima je odlicno... leteo sam Budimpesta - Rim i povratna karta je bila 75 eura!!!! pa uporedite sa JATom!
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Thomas

da...

Tri povratne karte germanwinsom mene i moje roditelje ?e koštati 110€ (cijena karte i takse) a jedna povratna karta busom ZG-Berlin doðe 150€ i truckaš se 17 sati :shok:
Korisnikov avatar
By MARQUE
Originally posted by Stripi

Tri povratne karte germanwinsom mene i moje roditelje ?e koštati 110€ (cijena karte i takse)
Ne kužim na koju foru? Jedna povratna Zagreb-Berlin se obi?no vrti oko 100 eura :nerd:
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Marvin
Pitanje jedno.
Kada se rezerviše lowcost let sa presedanjem (recimo BG-Keln-Barselona) da li je mogu?e izbe?i pla?anje duple aerodromske takse u Kelnu? Pošto je oba puta uklju?e u cenu. Kako je to rešeno?
Naravno da je nemoguce. Low Cost kompanije nude uslugu Point-to-point...zato je kod njih svaki let prica za sebe i nema veze sa letom ne koji presedash itd...Zato nikad ne narucuj karte sa presedanjem gde nemas najmanje 3 sata izmedju sletanja i sledeceg poletanja jer ako ti prvi avion zakasni, drugi ode a to sto si ti zakasnio na njega nikoga ne zanima jer si kupio pojedinacne letove. Moze da zvuci bezveze, ali je i logicno. Da bi odrzali niske cene letova, te kompanije ne zele da se bakcu sa kasnjenjima, putnicima kojima je pobegao avion, ponovnim rezervacoijama, nadoknadama itd. Zato i RyanAir, i WizzAir i Sterling na svojim web-stranicama izricito savetuju da kad kupujes kartu ostavis dovoljno vremena izmedju letova tj. da imash dobru marginalu zbog mogucnosti kasnjenja itd...itd...

Tako da je reseno da za oba leta placas aerodromsku taksu, iako je isti aerodrom. Ali obzirom na niske cene leta ne vidim zasto bi to bio neki problem...
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Thomas

da...

Tri povratne karte germanwinsom mene i moje roditelje ?e koštati 110€ (cijena karte i takse) a jedna povratna karta busom ZG-Berlin doðe 150€ i truckaš se 17 sati :shok:

Ma naravno...Znas koliko kosta autobus od STHLM-a do Beograda? Oko 180 do 200 Eura :shock: i putujes 40 do 45 sati :shok2:

A Wizzairom ili Sterlingom odes do Budimpeste i vratis se za nekih 70-80-tak Eura otprilike...a iz Budimpeste si za 4-6 sati u BGD-u za jako male pare (25 Eura)...
Korisnikov avatar
By Marvin
Naravno da je nemoguce. Low Cost kompanije nude uslugu Point-to-point...zato je kod njih svaki let prica za sebe i nema veze sa letom ne koji presedash itd...Zato nikad ne narucuj karte sa presedanjem gde nemas najmanje 3 sata izmedju sletanja i sledeceg poletanja jer ako ti prvi avion zakasni, drugi ode a to sto si ti zakasnio na njega nikoga ne zanima jer si kupio pojedinacne letove. Moze da zvuci bezveze, ali je i logicno. Da bi odrzali niske cene letova, te kompanije ne zele da se bakcu sa kasnjenjima, putnicima kojima je pobegao avion, ponovnim rezervacoijama, nadoknadama itd. Zato i RyanAir, i WizzAir i Sterling na svojim web-stranicama izricito savetuju da kad kupujes kartu ostavis dovoljno vremena izmedju letova tj. da imash dobru marginalu zbog mogucnosti kasnjenja itd...itd...

Tako da je reseno da za oba leta placas aerodromsku taksu, iako je isti aerodrom. Ali obzirom na niske cene leta ne vidim zasto bi to bio neki problem...
Znaci sa lowcosterima koristiti stopover foru.
Pa dobro, ima i to prednosti, svakako :smilegrin:
Hvala, MM&I.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by MARQUE
Ne kužim na koju foru? Jedna povratna Zagreb-Berlin se obi?no vrti oko 100 eura :nerd:
Pogledaj polazak iz Zagreba 31.12.og i povratak iz Berlina 10.1.2007. pa ?e ti sve biti puuuuuno jasnije :yes:
Korisnikov avatar
By MARQUE
Pogledaj polazak iz Zagreba 31.12.og i povratak iz Berlina 10.1.2007. pa ?e ti sve biti puuuuuno jasnije :yes:
Ne mogu vjerovat ... :shocked: ... karta za 1 cent?? Koliko znaci 6 mjeseci prije rezervirat kartu ... :hail:

Upravo sam poslao sisterki mejl da se sa ovime "pocastimo" iduce godine :D

ja placam karte ona hotel :giggle:

Slika
Korisnikov avatar
By Nbegi
Problem sa Beogradom je i vizni režim.... Dok je tako, jeftino?a karata se ubija neizvesnim dobijanjem Šengenskih viza i troškovima oko toga... i onda se gubi i masovnost...

U najavi je doma?a Centavia na jesen... http://www.centavia.com
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by MARQUE

Ne mogu vjerovat ... :shocked: ... karta za 1 cent?? Koliko znaci 6 mjeseci prije rezervirat kartu ... :hail:
Malo više povjerenja u mene drugi put, mladi kolega :alexis:
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Nbegi
Problem sa Beogradom je i vizni režim.... Dok je tako, jeftino?a karata se ubija neizvesnim dobijanjem Šengenskih viza i troškovima oko toga... i onda se gubi i masovnost...

U najavi je doma?a Centavia na jesen... http://www.centavia.com

A ne...neka hvala....necem ja tom centaviom da se vozim .... nope...no way...:goran:
Korisnikov avatar
By MARQUE

Malo više povjerenja u mene drugi put, mladi kolega :alexis:
Ma to mi je bilo ?udno jer znam da ti je npr. preko Wizzaira let Zagreb - London uvijek samo taksa oko 87 eura (povratna), a još na tu cifru moraš zbrojit cijenu karte koja se kre?e od 1 do 150 eura u jednom smjeru .. tako da ako si super lucky dobiješ povratnu ve? za 90 eura, a ako nisi onda te može i preko 300 eura koštati. Sad Wizzair ima neku ljetnu akciju Zagreb - London za 1 euro, samo kaj nema šanse da spojiš 4 dana za tu cifru, uvijek u jednom smjeru karta košta 1 euro, a u drugom 128 eura ili tako neka ve?a cifra, a ve?ina koja ide u Lodnom turisticki/poslovno planira ostati par dana i ne može ?ekati 3 tjedna za drugi let za 1 euro, ... koji su to štosevi :lol:

Baš sam prošao malo onaj njihov raspored i našao ?ak jedan takav povratni let za 2 eura (zajedno sa taksom 89 eura), ... samo kaj trebaš 25 dana ostati u Londonu :smeh:
19 srpanj - Zagreb - London - 1 euro
14 kolovoz - London - Zagreb - 1 euro
Korisnikov avatar
By Nbegi

A ne...neka hvala....necem ja tom centaviom da se vozim .... nope...no way... :goran:

Svašta... pa niko te i ne tera...

Najbolje što si odmah pljunuo po tome preventivno dok još ne postoji, za svaki slu?aj :D
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Nbegi

A ne...neka hvala....necem ja tom centaviom da se vozim .... nope...no way... :goran:

Svašta... pa niko te i ne tera...

Najbolje što si odmah pljunuo po tome preventivno dok još ne postoji, za svaki slu?aj :D
Pa eto...super. Moje misljenje o njihovom kilavljenju sa pocetkom saobracanja i nacinom na koji se ta kompanija osniva je takvo kakvo je. Daj boze da me razuvere i prijatno iznenade...mada ne bih se kladio na to.
Korisnikov avatar
By Marvin
Danas je, dragi naš ministar turizma, izjavio u nekoj trećerazrednoje emisiji kako se za godinu dve u Srbiji očekuje 20ak lowcost prevoznika. Dva puta je ponovio. Dvadesetak!
:lol:
Korisnikov avatar
By M M and I
ah...savrseno...e tek onda cu da se vozikam :bicikl:

:drama: :drama: :drama:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!