Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By unic0rn
Daklem, mozhe li se postati imun na lekove za alergiju?

(laichko pitanje pa se nemojte smejati ;) )
Korisnikov avatar
By 2kune
Može se naviknuti pa onda rade slabije ili uop?e ne rade... koliko ?ujem, to je redovita pojava...
Korisnikov avatar
By unic0rn
izgleda da mi se to deshava.. u stadijumu sam delimicnog delovanja..

sta bre sad da radim, ne samo sto slinim nego jedva gledam :zid:
Korisnikov avatar
By Kiborg
A šta koristiš od lekova?
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by unic0rn
sta bre sad da radim, ne samo sto slinim nego jedva gledam :zid:
Pokušaj smanjiti o?i. Što manje alergenta upada u o?i manje ?e suziti... :elf:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Pa to je samo po?etak terapije, ako to ne deluje dodaje se još ponešto:

Za po?etak Flixonase sprej.

Ako ni to nije dovoljno, onda se daju dekongestansi (lekovi kao kapi za nos, ali u obliku tableta), npr. kombinovani preparat Clarinase (lek za alergiju+dekongestans). Mana im je što se na 15 dana pravi pauza od 15 dana. Za vreme pauze koriste se obi?ni antihistaminici (Pressing i sl.)

Za slede?u godinu zapamti, dve nedelje pre nego što ti po?nu alergije probaj profilaksu sa nekim sprejem za nos koji sadrži hromoglikate (sad ne mogu da se setim kako se to ta?no zove, ali ima kod nas, ali je i skupo). To ti sad ne bi koristilo.

Ponekad alergije ne mogu da se iskontrolišu potpuno, ali skokni do nekog alergologa, vidiš da ima još opcija. Raspitaj se i za desenzitizaciju. I to postoji kao opcija, mada ne znam na šta si alergi?an (to se radi samo na Institutu za alergologiju i imunologiju KCS).
Korisnikov avatar
By unic0rn
Da, treba da idem na to (kako smo nestruchno nazvali - vakcinaciju) koja se radi u KCS, ali to rade tek na jesen kada prestje dejstvo raznih izazivacha alergija

Ja inache na polen trave, korova, prashinu, duvan i bilo je josh neshto..

Def cu hitno kod lekara da mi prepishe neshto novo da se drogiram da se ochi manje sjaje :)

thx
By fencysmurf
evo recimo moj primer. ja nisam imun na lekove, a citao sam u knjizi za prirodu i drustvo da to tako ne moze .
By жњ
a astemisan?

i mene strashno muci kijavica, pa su mi njih kupili
Korisnikov avatar
By Kiborg
Astemisan (astemizol) je isto H1 antihistaminik druge generacije kao i Pressing (loratadin). Ako nisi zadovoljna kontrolom simptoma i za tebe važi isto što i za Unic0rna.

fency: Banalno. Ko što rekoh možeš ti i bolje.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by unic0rn

Ja inache na polen trave, korova, prashinu, duvan i bilo je josh neshto..

Def cu hitno kod lekara da mi prepishe neshto novo da se drogiram da se ochi manje sjaje :)

thx
Javi sta ti je lekar prepisao :D Ja poludeh od alergije poslednjih dana - samo kijam i oci me peku - uzas! Nisam jos nista pila ali sam rekla majci da mi kupi te pressing tablete da od toga krenem, pa onda dalje... Valjda ce delovati jer mi se stvarno ne ide kod lekara... Pre neku godinu sam imala alergiju po licu i samo isla od lekara do lekara i kod dermatologa i bilo mi je sve gore, jedan kaze jedno a drugi drugo, privremeno nestane pa se opet pojavi... I na kraju mi rekla jedna rodjaka koja je lekarka da su alergije prilicno neispitana oblast, takodje ona smatra da je vazan duhovni mir, kako sam ja shvatila ona to smatra uzrokom a ispoljavanje alergije samo posledicom. Pa posto ja uklanjam samo posledicu a uzrok ostaje to se alergija ponovo pojavljuje. I posle sam ja zaista malo vise posvetila paznju onom duhovnom i ta alergija i jos neki moji drugi zdravstveni problemi se zaista ne pojavljuju vise... Ali od skoro ovo kijanje krenulo... :sigh: :roll:
Korisnikov avatar
By bigirl
Kol'ko alergi?ara... Vi da doðete kod mene ku?i o'ma' bi pali u nesvest (zbog koncentracije ma?jih dlaka...).
Korisnikov avatar
By m..
Ja sam veremnom postala imuna na ono sto je izazivalo alergiju (u mom slucaju: prasina, mace kanadske topole, sunce, polen i sve ostalo) imam macku koja se linja u klupcadi, mogu da se valjam po prasini i zivim u botanickoj bashti, jedem ama bas sve (osim votke sa happy day djusom, jer dobijem crvene tacke, koje svrbe, na licu od toga), jedino me sunce jos zajebava, mada to je pretezno zbog tena. Kao klinka sam imala astmaticne napade 2x dnevno, sad pusim 2 pakle i sasvim sam u redu.
Korisnikov avatar
By Marvin
Meni od Beconase-a (ne piše se tako sigurno) proðu sve muke (a goleme su, idu do neizdrža, poželeo sam par puta da nemam nos pa koliko god nakazno izgledao) u roku od 10ak minuta. Odli?an sprej.

A taj Pressing, to je jedna drugarica mi koristila u kombinaciji sa alkoholom. Ili sam ponovo pomešao ime (ne idu mi ti nazivi lekova, pa to ti je).
Korisnikov avatar
By m..
Ja zgutala neke tablete kad su mi izasle ospe od sunca, umal ne zaspah na pesackom prelazu.
Korisnikov avatar
By NegativE
BECONASE, tj. vodeni nazalni sprej je odlichan i deluje veoma brzo!

Moze da se primenjuje i u prevenciji, odnosno pre izlaganja alergenu a ukoliko se primena nastavi i tokom sezone alergena simptomi se ne moraju ni pojaviti! Dakle, ludilo:B
By Lemur
Koliko je meni poznato ni Pressing ne bi trbalo koristiti vise od 10 dana.

Flixonase je odlican. Medjutim, mnogi ga pogresno koriste. Sprej treba koristiti svako jutro, bez obzira da li imate simptome. Ne sme se koristiti ako je nos pun, vec se pre koriscenja mogu koristiti neke kapi za nos (Olynth). Treba i ovde praviti pauze, jer je to ipak kortikosteroid.

Kiborg, sta su to hromoglikati?
Korisnikov avatar
By Kiborg
Pressing sme da se koristi sve vreme dok traje sezona alergija. Ljudi koji imaju perenijalne alergije (dakle tokom cele godine) ga koriste vrlo dugo bez prekida. Mora se tako, a lek i pored toga nema neka znaajnija neželjena dejstva (isto se odnosi i na druge H1-antihistaminike druge generacije, osim Bronala kojeg više niko pametan i ne prepisuje i na sve H1-antihistaminike tre?e generacije).

Ovo za Flixonase je OK napisano, on se uglavnom, zavisno od lekara prepisuje kao 3 meseca upotrebe ili ?ak 6 meseci upotrebe pa pauza. Najnoviji preparat te vrste je Nasonex.

Natrijum-hromoglikat i nedokromil-natrijum su stabilizatori membrane mastocita (ali sugerisani su i drugi mehanizmi dejstva, ima sve u Kaži?evoj farmakologiji, Varagi? mi nije pri ruci). Ne koriste se za profilaksu alergijskih reakcija i koriste se obi?no 4 puta dnevno. Indikovani su u astmi (i to se uglavnom daju kod astme koju provocira napor), alergijskom rinitisu i konjuktivitisu.

Najpoznatijui lek te vrste (ima ga kod nas) je Intal , to je prašak koji se inhalira kod astme. Za onaj sprej za nos kako se zove ne mogu nikako da se setim, ali je skup, cena mu je prošle godine bila oko 15eur za mesec dana.
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam pocela da pijem pressing u medjuvremenu i bolje mi je...
Korisnikov avatar
By Kiborg
Unic0rn je ovu temu otvorio 30.06 i meni je trebalo 7 dana da rekonstruišem engram (=da se setim) u kome je zapisano ime tog spreja za nos sa hromoglikatima, ali uspelo mi je. Zove se LOMUSOL. Zna?i zapamtite to za slede?u godinu vi koji imate pare i alergi?ni ste na polene i ostale inhalacione alergene. Terapija se po?inje dve nedelje pre cvetanja bilj?ica i oslobaðanja polena.
Korisnikov avatar
By Zibro
sta dodati ?! ,
Kiborg je sjajan izvor tacnih podataka
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!