Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

?lanak objavljen na gay.hr, preneto sa index.hr. još jedna teza u prilog tome da je (homo)seksualna orjentacija uroðena, ili kako ovde kaže postoji "prenatalni efekat".
Muškarci s više starije bra?e skloniji su homoseksualnoj orijentaciji
SEKSUALNA orijentacija muškarca prema najnovijim istraživanjima poznata je još za vrijeme njegova boravka u maternici, objavio je Reuters.

Naime, istraživanje koje je proveo Dr. Anthony F. Bogaert i njegovi kolege sa Sveu?ilišta Brock u St. Catherinesu (Ontario) pokazalo je da što više starije bra?e muškarac ima, to je ve?a vjerojatnost da ?e postati homoseksualac. Unato? tomu, još uvijek nije razjašnjeno radi li se o prenatalnom ili psihološkom efektu, vezanom za odrastanje sa starijom bra?om.

Kako bi provjerio to?nost ove teze, Bogaert je istraživanje proveo nad 944 homoseksualca i heteroseksualca, uklju?uju?i i nekoliko njih koji su odgojeni s posvojenom djecom ili polubra?om ili su i sami bili posvojeni.

Bogaertovo istraživanje rezultiralo je podatkom da je poveznica izmeðu odrastanja sa starijom bra?om i homoseksualne orijentacije viðena jedino u slu?aju da su muškarci biološka bra?a, pri ?emu je ova poveznica uo?ena i kod biološke bra?e koja nisu odrasla zajedno.

"Ovi rezultati podupiru tezu o prenatalnom porijeklu razvoja seksualne orjentacije." - smatra Bogaert.

Kako objašnjava Bogaert, tijelo žene fetus muškog djeteta moglo bi prepoznati kao "strano", te bi njezina imunološka reakcija na uzastopne fetuse muške djece s vremenom mogla ja?ati.

"Kada bi ova teorije o imunitetu bila to?na, poveznica izmeðu maj?ine imunološke reakcije i budu?e seksualne orjentacije djeteta vjerojatno bi bila u utjecaju kojega neka "protu-muška" antitijela u maternici imaju na seksualnu diferencijaciju mozga." - objasnio je Bogaert, dodavši kako smatra da i neka druga istraživanja podupiru njegovu tezu.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Znachi, kad mi se neko svidi, ja prvo pitam ima li starijeg brata. Ako ima, o'ma krnem zhvaku, da se ne foliramo pre toga.... :lol: :lol:

(btw, ima neshto u ovome, znam par primera)
Korisnikov avatar
By Atlona
da li to znaci da bi se ista logika razmisljanja mogla primeniti i na zene?
Korisnikov avatar
By Delete
Mislim da ne bi, barem ja nisam nilazila na takve slucajeve.
Korisnikov avatar
By Atlona
Originally posted by Delete
Mislim da ne bi, barem ja nisam nilazila na takve slucajeve.
Nisam ni ja.
Negde sam citala da to kod devojaka/zena to ima veze sa dominantnom majkom, tacnije sa majkom koja osporava vrednsti oca ili osobe koja je u toj ulozi. Kasnije sam upoznavala takve porodice i potvrdjivala to sto sam procitala, ali moze biti da je bilo sugestivno...
Korisnikov avatar
By Rei
Ajoj, ja imam starijeg brata :uplasen:
By Mudolog
nego, sh'a! a navodna korelacija izmedju jednojajchanih blizanaca je 67%, znatno veca od korelacije za dvojajchane(22%), shto pokazuje uticaj genetskih predispozicija na homoseksualnost kao fenomen. Dakle ODISTA postoji odredjen nivo lokalizacije homoseksualnog u genetichkom kodu. No, da zlo bude vec, pricha sa prvog posta, o dejstvu majchinih antitela na antigene mushkog fetusa, i umece majke da nadjacha antitela kansijih muskih fetusa tako shto je 'stekla' veshtinu kod prethodnih - time promeminvshi seksualnu orijentaciju novorodjencheta, APSOLUTNO NE OBJASHNJAVA ZENSKU HOMOSEKSUALNOST.

tradicija zanemarivanja zena kao neistorijskih bica se odrazava i na idiotske teorije gde chak i ugledni genetichari ulaze u generalizacije fenomena na sve ljude, a da pritom nemaju pojma kako se to odigrava kod drugih 3 milijarde ljudi koji su zene.

Stoga ova istrazivanja ne idu u korak sa profesionalizmom.
Pljujte po njima! :kosach:
Korisnikov avatar
By Paki
Bravo Diogenius! :hail2:

I ne samo to, voleo bih da mi neko objasni koji to pravi nau?nici, istraživa?i objavljuju rezultate svog istraživanja i iznose pretpostavke o uzroku, a da taj uzrok nisu dokazali? Antitela majke na muški plod??!!?!! :zacepi: Pa jesu li pronašli ta antitela? Jedino po ?emu se muški i ženski plod razlikuju (iz "ugla maj?ine materice") je deo genetskog materijala (ženski plod ima kombinaciju XX polnih hromozoma, a muški XY). Antitela bi, dakle, mogla da se stvaraju teoretski samo na Y hromozom. Obzirom da se sav genetski materijal u ?eliji nalazi u jedru, tj. zašti?en od izvan?elijskih uticaja (tipa antitela) kao i obzirom da Y hromozom u bilo kom stadijumu trudno?e ne ispoljava svoju aktivnost na površini ?elije (genski proteinski produkti se ne pojavljuju na površini ?elije ili u krvotoku), onda je ovakva pretpostavka o antimuškim antitelima ordinarna besmislica.
Korisnikov avatar
By avalon
Vec sa nestrpljenjem ocekujem pojavu teorije "Muskarci koji su muskog pola mogu da budu homoseksualci" :lizalica:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
po obi?aju, sve stru?njak do stru?njaka komentariše rad nau?nika.
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by 2Q2Bstr8
po obi?aju, sve stru?njak do stru?njaka komentariše rad nau?nika.
Ovo što sam napisao se u?i u biologiji za srednju školu (gimnaziju), a detaljnije o tome na medicini (u prve dve godine studija)...

A to su nau?nici za podsmeh i za one koji ?e se lako i naivno navu?i na tu pri?u.
By High Maintenance
pa cak i da je tacna,iako pre deluje kao apsurdna,teorija ne objasnjava apsolutno nista...

a sta cemo sa gayevima koji su rodjeni kao prvo dete...ili koji recimo imaju starije sestre...sta je u tom slucaju "omogucilo" majcinim antitelima da deluju na sexualnu orijentaciju fetusa :puzzle:

Kako objašnjava Bogaert, tijelo žene fetus muškog djeteta moglo bi prepoznati kao "strano" , te bi njezina imunološka reakcija na uzastopne fetuse muške djece s vremenom mogla ja?ati.

Bas me interesuje kako je dosao do ovog zakljucka...i da to dokaze nekim cinjenicama....
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by High Maintenance
pa cak i da je tacna,iako pre deluje kao apsurdna,teorija ne objasnjava apsolutno nista...

a sta cemo sa gayevima koji su rodjeni kao prvo dete...ili koji recimo imaju starije sestre...sta je u tom slucaju "omogucilo" majcinim antitelima da deluju na sexualnu orijentaciju fetusa :puzzle:

Kako objašnjava Bogaert, tijelo žene fetus muškog djeteta moglo bi prepoznati kao "strano" , te bi njezina imunološka reakcija na uzastopne fetuse muške djece s vremenom mogla ja?ati.

Bas me interesuje kako je dosao do ovog zakljucka...i da to dokaze nekim cinjenicama....
- ja sam roðen kao prvo dete :)

- i mene interesuje odakle im ta pretpostavka, za koju ne postoji mogu?nost da naðu nikakav empirijski dokaz
By fencysmurf
jel vi ljudi citate sta pise?

kaze se "sto vise brace to je muskarac SKLONIJI homoseksualnosti"

a ne "sto vise brace to 100% homoseksualac"

geee

a tacno sam znao da ce da bude gomila "evo na primer ja" primera... cim sam video naslov....
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by fencysmurf
jel vi ljudi citate sta pise?

kaze se "sto vise brace to je muskarac SKLONIJI homoseksualnosti"

a ne "sto vise brace to 100% homoseksualac"

geee

a tacno sam znao da ce da bude gomila "evo na primer ja" primera... cim sam video naslov....
A jesi li ti pro?itao ostatak teksta ? Ako poznaješ makar genetiku i imunologiju, voleo bih da prokomentarišeš celu vest.
Korisnikov avatar
By HARP
Moj cale ima 2 starija brata... covek nije gay... to uopste ne mora da znaci... lol
Korisnikov avatar
By blenta
ja imam tri brata :D
pa sad vi gledajte
al ja sam biskvit a ne homoseksualac :eu:
By fencysmurf
Originally posted by Paki

A jesi li ti pro?itao ostatak teksta ? Ako poznaješ makar genetiku i imunologiju, voleo bih da prokomentarišeš celu vest.
a. za razliku od tebe i ostalih nazi-progresiv-spalimo-sve-sto-nije-bas-isto-kao-mi na ovom forumu ja nemam tu ideju da znam sve o svemu - od genetike do teologije , te da je moje misljenje samit te kvintesencija svake teme!

b. drzim da neko ko je zavrsio odgovarajuce skole - a pretpostavljam da taj doktor jeste - zna mnogo bolje od mene sta je moguce, a sta ne kada je u pitanju genetika i prednatalno.

c. kako ti jos uvek nisi zavrsio nikakve relevantne skole za polja genetike i imunologije, tako sumnjam da si u stanju da kritikujes coveka koji em ima skole , em ima i neku karijeru, iskustvo, tim...

d. malo je nadrkano pa i predrkano , da ne kazem osiono i tasto, da iz pozicije studenta , bez jednog radnog dana u praksi, a kamo li jednog radnog dana na nekom profesionalnom istrazivackom projektu mislis da si pozvan da komentarises i da si pametniji od nekog ko je zavrsio skole!
Korisnikov avatar
By Kiborg
Paki
Jedino po ?emu se muški i ženski plod razlikuju (iz "ugla maj?ine materice") je deo genetskog materijala (ženski plod ima kombinaciju XX polnih hromozoma, a muški XY). Antitela bi, dakle, mogla da se stvaraju teoretski samo na Y hromozom. Obzirom da se sav genetski materijal u ?eliji nalazi u jedru, tj. zašti?en od izvan?elijskih uticaja (tipa antitela) kao i obzirom da Y hromozom u bilo kom stadijumu trudno?e ne ispoljava svoju aktivnost na površini ?elije (genski proteinski produkti se ne pojavljuju na površini ?elije ili u krvotoku), onda je ovakva pretpostavka o antimuškim antitelima ordinarna besmislica.
Pa, teoretski ti jesi u pravu podosta, meðutim nije baš ispravno tvoje stanovište da su jedarni proteini neprikosnoveni i nedostupni imunom sistemu. Postoje takozvana ANA (antinukleusna antitela) u SLE (sistemski lupus eritematodes). Postoje i neka druga, ali da ne davim. Stvar je u tome što ?elije propadaju (na razli?ite na?ine, dovoljno je da se neko samo udari malo ja?e i sigurno ?e da pukne poneka ?elija i njeni produkti se raznose po krvotoku, da ne spominjem razne teže povrede sa destrukcijom tkiva ili banalne bolesti) i tako se proteini jedra oslobaðaju u meðu?elijski prostor oko raspadnute ?elije i da tu budu izloženi antigen prezentuju?im ?elijama.
E sad, kada je re? o fetusu, stvari stoje malo druga?ije. U toku razvoja nervnog sistema dolazi do ogromnog uve?anja broja ?elija, ali manji deo se diferencira u ?elijske elemente NSa, a veliki deo podleže apoptozi. Apoptoza kao smrt ?elije dovodi do razlaganja njenog materijala pomo?u samih ?eijskih sistema u samom po?etku, a kasnije dolazi do fagocitoze ?elije koja je u procesu apoptoze. Naravno, imuni sistem fetusa je slabo razvijen pa mu ponekad i promakne neka ?elija koja je u apoptozi i dolazi do oslobaðanja nuklearnih antigena koji kad-tad bivaju fagocitovani in situ, ali vremenom mogu dospeti i do krvotoka.
Meðutim tu nije sve gotovo, tako dospeli antigeni, da bi bili prezentovani maj?inom imunom sistemu moraju da dospeju u krvotok majke, a da bi se to desilo moraju da proðu fetoplacentalnu barijeru. Nažalost, to jeste mogu?e, jer odavno je poznato da ta barijera i nije baš savršena i da mestimi?no može da doðe do malih krvarenja pogotovo u togu po?etnog formiranja placente kada horionske rese urastaju u zid materice (primer dospevanja antigena novoroðen?eta u krvotok majke: hemoliti?ka bolest novoroðen?eta).
Na taj na?in i jedan tipi?an produkt Y gena, TDF, može dospeti u krvotok.
Dakle, ja mislim da u jednoj maloj meri jeste mogu?e da majci budu prezentovani antigeni koji su zapravo proteinski produkti ekspresije gena Y hromozoma, ali da je verovatno?a za to vrlo mala. A i koncentracija tako osloboðenih antigena mora da je ekstremno niska, prakti?no nemerljiva i verovatno nedovoljna za indukciju imunog odgovora.
Hipoteza tih nau?nika verovatno nije baš potpuna besmislica, ali za objašnjenje tog podatka do kojeg su verovatno došli statisti?ki bi mogli da probaju da doðu na još neki na?in.
Ima još dosta o ovome, ali nemam nešto želju da krckam sebi mozak.
fencysmurf
b. drzim da neko ko je zavrsio odgovarajuce skole - a pretpostavljam da taj doktor jeste - zna mnogo bolje od mene sta je moguce, a sta ne kada je u pitanju genetika i prednatalno.
Od tebe sasvim sigurno. A i kaže se prenatalno.
fencysmurf
c. kako ti jos uvek nisi zavrsio nikakve relevantne skole za polja genetike i imunologije, tako sumnjam da si u stanju da kritikujes coveka koji em ima skole , em ima i neku karijeru, iskustvo, tim...
Pošto smo gore zaklju?ili da o tome ne znaš ništa, nemoj da mistifikuješ stvari u koje se ne razumeš. Na medicini se o tome dosta u?i.
fencysmurf
d. malo je nadrkano pa i predrkano , da ne kazem osiono i tasto, da iz pozicije studenta , bez jednog radnog dana u praksi, a kamo li jednog radnog dana na nekom profesionalnom istrazivackom projektu mislis da si pozvan da komentarises i da si pametniji od nekog ko je zavrsio skole!
Opet mistifikuješ neke osnovne stvari.
I pitanje: jer postoji tema od koje ti nisi u stanju da napraviš flame?
Korisnikov avatar
By Paki
@ Kiborg

Sasvim... Hvala na podse?anje na hemoliti?ku bolest kao primer... :) ..... Ako uzmemo u obzir da se imuni odgovor majke razvija postepeno od trudno?e do trudno?e, pa se onda dogodi da njena antitela jako uti?u na poslednji muški fetus (koji po njihovoj pretpostavci zbog toga postaje gej, jer se seksualna diferencijacija mozga odvija ometano), a sa druge strane imamo i primere da su prvoroðena muška deca homoseksualci (ja i još bezbroj drugih ljudi), pitam se koji to onda mehanizam uti?e na tu prvoroðenu decu (muške fetuse)? Da li je mogu?e da imunološka reakcija majke na prvi muški fetus bude toliko jaka, a da istovremeno ne izazove odbacivanje ploda ili nešto sli?no drasti?no (znaš imunološke procese i reakcije preosetljivosti, pa znaš o ?emu ti pri?am)? Na kraju krajeva, šta se dešava sa lezbejkama, tj. u koji se to biološki fenomen po ovim nau?nicima one "uklapaju"?
By Mudolog
Pa pishem iz ugla nekoga ko je pre nekoliko dana dobio desetku iz genetike, a i slushao istu prichu na predavanjima iz najmanje dva predmeta.

Ne secam se sasvim iz udzbenika, ali mislim da se na ideju o 'antitelima' doshlo na osnovu povishene uchestalosti pobachaja mushke dece u odnosu na zensku. Takodje i povishene verovatnoce radjanja deteta sa anatomskim i fizioloshkim poremecajima kod mushkaraca nego zenskog.

U tom smislu, za predispoziciju prema homoseksualnome podjednako se rachunaju zdrava novorodjenchad pre vas, kao i spontani pobachaji pre vas.
Shtavishe, ako li je majka imala spontane pobachaje pre vas, a primala izvesni deksametazon kao jedinjenje koje pomaze odrzavanju trudnoce, verovatnoca da je dete homoseksualno predisponirano raste sa 1 prema 30, na 7 prema 30!
Spontani pobachaji takodje upucuju ili na veoma agresivna antitela, ili na jednostavni nedostatak progesterona za odrzavanje regularne trudnoce.

Recheno civilnim jezikom: pederi su zapravo PROPALI ABORTUSI! :pucaodsmeha: :pucaodsmeha:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Gle, ja uopšte nisam video ovu Pakijevu poruku.
Paki
... a sa druge strane imamo i primere da su prvoroðena muška deca homoseksualci (ja i još bezbroj drugih ljudi), pitam se koji to onda mehanizam uti?e na tu prvoroðenu decu (muške fetuse)? Da li je mogu?e da imunološka reakcija majke na prvi muški fetus bude toliko jaka, a da istovremeno ne izazove odbacivanje ploda ili nešto sli?no drasti?no (znaš imunološke procese i reakcije preosetljivosti, pa znaš o ?emu ti pri?am)?
Pa i ja sam prvoroðeno dete pa mi je zato uvek bila zanimljiva ta statisti?ka ?injenica da uglavnom homoseksulaci imaju stariju bra?u ili sestre. Mogu?e je da prvobitna imuna reakcija bude takva da uti?e na seksualnu diferencijaciju mozga, ali da ne dovede do odbacivanja. Ako razmišljaš o reakcijama preosetljivosti, uzmimo reakcije preosetljivosti prvog reda za primer. Neko može kao jedinu reakciju na polen da ima svrab u nosu, a neko ima bronhokonstrikciju koja rezultuje otežanim disanjem, nos mu curi kao slavina, glavobolja, alergijski konjuktivitis i sl. Reakcije na lateks se kre?u u rasponu od urtikarije na šakama pa do anafilakti?kog šoka. Isto ti je i sa drugim reakcima preosetljivosti, dakle postoji pun spektar od subklini?kih do životno ugrožavaju?ih manifestacija.
Mada bih ja ovo posmatrao kao klasi?nu reakciju na strano telo (reakcije preosetljivosti su manje-više autoimuni fenomeni). I u raznim infekcijama imaš razli?itit titar antitela, u hepatitisu B imaš od niskih titrova koji ne?e da dovedu ni do žutice, pa do ogromnog nivoa antigen specifi?nih antitela koja razvale jetru (fulminantni hepatitis) ili velikog nivoa heterofilnih autoantitela /zbog hiperstimulacije imunog sistema/ koja mogu da dovedu do leukocitoklazi?nog vaskulitisa (koji je ?esto element klini?ke slike hepatitisa B - reakcija preosetljivosti III vrste).
Paki
Na kraju krajeva, šta se dešava sa lezbejkama, tj. u koji se to biološki fenomen po ovim nau?nicima one "uklapaju"?
Pa, pitanje je to do danas neodgovoreno (kakva mudrost :D ). Stvar je u tome da muškarci imaju taj Y hromozom i da je najlakše da se odmah uhvate za njega. Logi?na je pretpostavka da produkti ekspresije gena na Y hromozomu imaju ulogu u seksualnoj diferencijaciji mozga. Pa je zato najlakše i njih okriviti za razvoj homoseksualnost kod muškaraca. Sa druge strane, da li je seksualna diferencijacija mozga koja dovodi do nastanka homoseksualnosti obavezno monoetiološki fenomen. Odnosno jedan faktor uti?e na sve i ta?ka. Ja se baš ne slažem sa tim. Ne zavisi mozak od jednog hromozoma. Broj gena koji se aktiviraju u toku razvoja mozga je vrlo veliki i mogu?e je da je re? o posledici varijacije izvesnoig broja gena. Zatim u pitanju lako mogu da budu i hormoni majke. Steroidni hormoni lako prolaze sve barijere, deluju tako što vezivanjem za svoje receptore unutar ?elije menjaju transkripciju raznih segmenata DNK, tako da i oni mogu da uti?u na aktivaciju gena koji su bitni za razvoj mozga.
Prema tome, mušku homoseksualnost je lakše objašnjavati nego žensku jer mi imamo taj Y hromozom, a žene ga nemaju. Za njih ?e biti malo teže na?i neko objašnjenje jer jednostavno ne mogu sve da svale na jedan polni hromozom, ve? ?e morati malo da se skoncentrišu i na autozome, ali je to ve? malo zajebato.
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by Kiborg
Paki
Na kraju krajeva, šta se dešava sa lezbejkama, tj. u koji se to biološki fenomen po ovim nau?nicima one "uklapaju"?
Pa, pitanje je to do danas neodgovoreno (kakva mudrost :D ). Stvar je u tome da muškarci imaju taj Y hromozom i da je najlakše da se odmah uhvate za njega. Logi?na je pretpostavka da produkti ekspresije gena na Y hromozomu imaju ulogu u seksualnoj diferencijaciji mozga. Pa je zato najlakše i njih okriviti za razvoj homoseksualnost kod muškaraca. Sa druge strane, da li je seksualna diferencijacija mozga koja dovodi do nastanka homoseksualnosti obavezno monoetiološki fenomen. Odnosno jedan faktor uti?e na sve i ta?ka. Ja se baš ne slažem sa tim. Ne zavisi mozak od jednog hromozoma. Broj gena koji se aktiviraju u toku razvoja mozga je vrlo veliki i mogu?e je da je re? o posledici varijacije izvesnoig broja gena. Zatim u pitanju lako mogu da budu i hormoni majke. Steroidni hormoni lako prolaze sve barijere, deluju tako što vezivanjem za svoje receptore unutar ?elije menjaju transkripciju raznih segmenata DNK, tako da i oni mogu da uti?u na aktivaciju gena koji su bitni za razvoj mozga.
Prema tome, mušku homoseksualnost je lakše objašnjavati nego žensku jer mi imamo taj Y hromozom, a žene ga nemaju. Za njih ?e biti malo teže na?i neko objašnjenje jer jednostavno ne mogu sve da svale na jedan polni hromozom, ve? ?e morati malo da se skoncentrišu i na autozome, ali je to ve? malo zajebato.
... I onda se cela pri?a vra?a na po?etak, tj. ono što se danas ve? može smatrati i nau?nom ?injenicom (ne samo teorijom), a to je da je homoseksualnost (ženska, muška) jedan od varijeteta seksualnosti (heteroseksualnost, biseksualnost...) i da je odreðuje više gena lociranih na više hromozoma. Jedan od, dakle, fenotipova (bez obzira da li je monogenska ili kao u ovom slu?aju poligenska osobina) - kao što neki ljudi imaju crnu kosu, a neki plavu, smeðu ili crvenu... kao što su neki ljudi skloniji biljnoj ishrani, a neki životinjskoj... itd. itd...
Korisnikov avatar
By one of the people
pa sto vise dece imas, vece su sanse da onaj najmladji bude gay ako stariji nisu, zar ne?

na tom Brock Univerzitetu osim fudbalskog tima i nemaju nista drugo ...
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by one of the people
pa sto vise dece imas, vece su sanse da onaj najmladji bude gay ako stariji nisu, zar ne?
:yes: ... Zakon verovatno?e (slu?ajnosti) i ništa više. Kao što sam i ja slu?ajno kao prvo dete gej (bi).
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!