Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Umetnost oblačenja i svlačenja

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By ogi_ns
Sve DIESEL stvari su "made in" India, Bangladesh, China...
Original kachket DSQUARED2 kupljen u Milanu ima na sebi MADE IN CHINA!
Vrhunac: juce sa mamom setam Knezom, udjemo u ESCADA radnju. Ona pogleda zensku bluzu, 70.000 dinara (!) made in Hong Kong.

- - -

Drugarica mi je pricala da je slusala nekog od kreatora
(nije sigurna koji ali misli da je bio John Richmond, ruzan i star),
koji je izjavio da su "buducnost mode H&M i Zara".

Da li znate o kojem je kreatoru tacno rec, i zasto je to rekao, tj da li ima veze sa ovim sto napisah u prvom delu ove poruke.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
dole je dosta jeftino da se stvari šiju, tako da im se isplati da pošalju sirovine dole i da transportuju gotov proizvod nazad za razliku u ceni rada.

e sad, to što mnogi povezuju nekvalitet sa južnoazijskom radnom snagom je druga stvar, jer svi ti proizvodi prolaze kontrolu kvaliteta, tako da ne vidim u ?emu je razlika ako je košulju šila neka Nemica ili neka Kineskinja (Nemac, tj. Kinez, da budemo rodno ravnopravni). razlika je naravno što u slu?aju Kineza zarade "malko" više.

mislim da se jedino "potpisane" stvari još uvek šiju u ?uvenim "doma?im" radionicama, ali zato koštaju približno tih 70k dinara.

btw, 70k za Escadu, nije li malo mnogo?
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by ogi_ns
Sve DIESEL stvari su "made in" India, Bangladesh, China...
Original kachket DSQUARED2 kupljen u Milanu ima na sebi MADE IN CHINA!
Vrhunac: juce sa mamom setam Knezom, udjemo u ESCADA radnju. Ona pogleda zensku bluzu, 70.000 dinara (!) made in Hong Kong.

- - -

Drugarica mi je pricala da je slusala nekog od kreatora
(nije sigurna koji ali misli da je bio John Richmond, ruzan i star),
koji je izjavio da su "buducnost mode H&M i Zara".

Da li znate o kojem je kreatoru tacno rec, i zasto je to rekao, tj da li ima veze sa ovim sto napisah u prvom delu ove poruke.

.....dovoljan je apsurd cena zenske bluze u Srbiji...(70 000 dinara,a pritom nije sazdana od ocuvanih celija npr. pokojnog Jovana Pavla ili neke druge poznate face)... mislim zar je bitno odakle je?!...

...a da , da ne zaboravim...u Indiji je moda postojala mnogo pre diesel-a...i to kvalitetnija moda ,(mislim na tradicionalnu odecu)...pa zasto onda ne bi i sada proizvodili npr. Diesel ili Levi's...uostalom kome je bitno da navuce markiranu krpu na sebe taj ce da plati, pa odakle god da je...bitno da je "tiket" prisiven..
By High Maintenance
Originally posted by 2Q2Bstr8
tako da ne vidim u ?emu je razlika ako je košulju šila neka Nemica ili neka Kineskinja (Nemac, tj. Kinez, da budemo rodno ravnopravni). razlika je naravno što u slu?aju Kineza zarade "malko" više.

:up:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
@Armand: da, s tim što tema nema veze sa etiketiranjem, snobiranjem i ostalim, pa ne kapiram poentu tvog posta...
Korisnikov avatar
By Insorcer
...nisam ni govorio o snobiranju, i nisam imao nameru nikoga uvrediti ..
...samo sam izneo svoje vidjenje toga kuda ide moda, a sve u vezi sa proizvodnjom stvari na srednjem i dalekom istoku...

....mozda sam trebao odmah reci da ne pratim modu...
Korisnikov avatar
By m..
Mhm, od kad sam skapirala da su stvari daleko jeftinije u jednoj Barceloni nego ovde (i to ne samo Camper i Zara), nego skoro sve zivo, uopste mi ne pada na pamet da se opskrbljujem ovde, narocito sto izbora nema.
Anyway, stvari se prave u jugoistocnoj Aziji, zato sto je jeftinije tako, inace, pola robe kod shanera su kineski fejkovi ali 1. klase. I nije mi jasno zasto ljudi po defaultu povezuju kinesku robu sa nekvalitetom, Kinezi proizvode sve od bofla do visokokvalitetnih proizvoda.
Anyway imam dva para diesel pantalona koje su prizvedene u Italiji.
Inace ne radi se samo o Aziji, u H&M na primer se prodaju stvari sivene u Bugarskoj, Pakistanu, u Zari imas stvari proizvedene u Mexicu...
Mislim da bi stvari mogle da se prizvode i ovde, bilo bi jeftinije (e sad pitanje koliko, s obzirom da je ovde tehnologija garant na nivou '50-ih) ali ima brdo nezaposleni textilaca...
Korisnikov avatar
By ogi_ns
Hm, nisam mislio da je proizvodnja na istoku povezana sa nekvalitetom, ali jeste sa masovnom proizvodnjom i besplatnom radnom snagom
(ako neko prosecno 0.7 USD za 16 sati rada dnevno smatra placanjem nek se javi - ovo procitah u neverovatnoj knjizi NO LOGO Naomi Klajn, koja je isla i provela vreme sa radnicima tamo i ne biste poverovali u to sto je sve videla te napisala...)
dakle ako se i eskada proizvede masovno tamo onda vise nema opravdanje za ekskluzivnost, tj toliku cenu. Cena moze biti pripisana samo dizajnu, a to je ipak PREVISE!
ipak neke "kuce" i dalje proizvode svoje stvari u italiji (i maticnim zemljama) ili rucno i u manjim kolicinama, te za takve slucajeve mogu ponuditi ekskluzivnost, te visoku (pa i astonomsku ) cenu i to je ok, ko ima neka plati. Ipak takvih je sada premalo.
ESCADA jeste jedna od kuca sa "potpisom" isto kao i DG, Armani, JPG, i ostale... Diesel ipak nije "designer clothes", zato i kosta manje, ali dizajn kod njih opravdava cenu (po meni), jer ih posle kopiraju...hmm... svi "brendovi" tipa teranove, Legenda (naseg), H&M i sl.
Dakle tvrdnja da se svi "potpisi" prave "u domacim" radionicama je je pobijena i to je osnova mojeg pitanja kuda to ide.

Takodje se slazem da je sam apsurd da ESKADINa bluza tipa ove
Slika
kosta 70k,koja nema nista spec na sebi sto bi joj davalo toliku cenu (ni krzna ni koze ni ukrasa posebnih, mesavine specijalnih materijala) i u inostranstvu, ne samo u Srbiji.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
da, negde se izgubilo ono "neke"... pa kuda ide - ide na komercijalu, ko ?e ga znati. iskreno, da mogu sebi da priuštim dizajniranju ode?u ("potpisanu"), i da mi prodava?ica/prodavac doðe i kaže da je šiveno u Kini, a košta 70K, zalio bih onim šampanjcem i njega, i šefa i celu radnju. to je kretenizam, ali kre-te-ni-zam.

btw, i SPF šije u Mexicu, pretpostavljam da su jeftiniji nego Španci, mada ko ?e ga znati... a što se ti?e cena i izbora, mogu re?i samo: "Srbijo, majko..." :no:
Korisnikov avatar
By pazzaz
ESCADA jeste jedna od kuca sa "potpisom" isto kao i DG, Armani, JPG, i ostale...
Malo teze jer ipka se ne radio o takvoj produkciji i nacinju istrazivanja da bi spala u tu grupu.
Diesel ipak nije "designer clothes", zato i kosta manje....
nije u pitanju da li stoji jedno ime iza nekog brenda da bi se zvao dizajniranom odecom vec na koji nacin se osmisljava brend tj ko su njegovi potecijalni kupci i produkcija, jer i Diesel je imao i svoju drugu skuplju liniji koja na nesrecu nije opstala.

I zar je bitno gde se proizvodi i zamisli koja bi tek bila cena kad bi se dizajnirana odece pravila i zemlji gde je i dizajn centar gde se cena krece od min 10 - 20 eura po satu. Jer posle cene pravljenja , dizajnera , materijala... se u prodavnici dodaje puta 3 kako bi i prodavnica imala neku dobit.

A sto se tice Eskadinog dzemperica ako ima ovaca koje vole Eskadu i trebaju da ih deru samo tako.
By жњ
razlika u proizvodnji iste firme u zemljama eu i dalekog istoka je OGROMNA uprkos "kontroli" kvaliteta!! Vrlo lako moze biti da ni ne postoji nikakva kontola nego im je cisto u interesu da tako nesto bar pise na etiketi.

Evo najboljeg primera, nije odeca u pitanju ali moze da posluzi savrseno... Nekada su se televizori proizvodili u nemackoj i bez greske radili i po dvadeset godina dok ovo azijsko djubre crkava za 3/4 godine. Jos je bolja stvar sto neke stvari i proizvode da budu kvarljive, a da se ni ne mogu popraviti nego se moraju kupiti nove. Dobro dosli u potrosacku eru :pop:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to o ?emu ti pri?aš baš nema veze s vezom. to što je roba kvarljiva nije zbog toga što je ne prave Nemci, ve? zato što se tehnologija proizvodnje promenila. a to što ljudi ovde vole da u svemu vide zavere, to je ve? druga pri?a.
Korisnikov avatar
By ogi_ns
Originally posted by pazzaz
ESCADA jeste jedna od kuca sa "potpisom" isto kao i DG, Armani, JPG, i ostale...
Malo teze jer ipka se ne radio o takvoj produkciji i nacinju istrazivanja da bi spala u tu grupu.
hm, revije im se vrte po Ftv-u, i napolju su tako [pre]skupi...
ipak bih rekao da se radi o brendu sa "imenom" koje se unovcava.
Diesel ipak nije "designer clothes", zato i kosta manje....
nije u pitanju da li stoji jedno ime iza nekog brenda da bi se zvao dizajniranom odecom vec na koji nacin se osmisljava brend tj ko su njegovi potecijalni kupci i produkcija, jer i Diesel je imao i svoju drugu skuplju liniji koja na nesrecu nije opstala.
da, steta sto im je StyleLab propao, ali i te stvari su bile nenormalno skupe!
I zar je bitno gde se proizvodi i zamisli koja bi tek bila cena kad bi se dizajnirana odece pravila i zemlji gde je i dizajn centar gde se cena krece od min 10 - 20 eura po satu. Jer posle cene pravljenja , dizajnera , materijala... se u prodavnici dodaje puta 3 kako bi i prodavnica imala neku dobit.
e to je ono sto se ja pitam!!
mislim da su "brendovi" bezobrazni i da za stvari koje su besplatno proizvedene u aziji naplacuju cenu kao da su proizvedene pod uslovima koji su ovde navedeni, pa ne zaradjuju 3x, nego 33x!
Dokaz - H&M i Fishbone se takodje siju tamo, a cene proizvoda su smesne!
A sto se tice Eskadinog dzemperica ako ima ovaca koje vole Eskadu i trebaju da ih deru samo tako.
hm, moja mama nije ovca ako joj se svideo dzempercic u toj radnji i za neku pristojniju cenu bi ga kupila... zar [poslovna] zena treba da se oblaci u Dizelu??
By жњ
Originally posted by 2Q2Bstr8
to o ?emu ti pri?aš baš nema veze s vezom. to što je roba kvarljiva nije zbog toga što je ne prave Nemci, ve? zato što se tehnologija proizvodnje promenila. a to što ljudi ovde vole da u svemu vide zavere, to je ve? druga pri?a.

pa da, proizvodnja se promenila cim se preselila na istok. dodje mu isto :trep:
Korisnikov avatar
By pazzaz
da, steta sto im je StyleLab propao, ali i te stvari su bile nenormalno skupe!
cene nisu bile nenormalno visoke vec su bile realne u odnosu na produkciju, jer se radilo o skupoj produkciji.
mislim da su "brendovi" bezobrazni i da za stvari koje su besplatno proizvedene u aziji naplacuju cenu kao da su proizvedene pod uslovima koji su ovde navedeni, pa ne zaradjuju 3x, nego 33x!
Velika je razlika u produkciji kod H&M (i slicnih) i dizajnirane odece gde jo kod prvih produkcija jako jeftina a kod drugih jako skupa jer sam prilaz izradi odece totalno drugaciji. Ali ajde sad da ne smaram detaljima ali prvi imaju tako produkciju da produkt dostize extremno malu cenu (npr. majica dostize cenu oko 50 centi da bi u radnji kostala oko 5 eura) dok drugi pokusavaju samo da spuste cene kako bi bile pristupacnije prebacivajuci produkciju u istocne zemljame (npr produkt kosta 5 euro a u prodavnici oko 50) ali opet cene nije minimalna vec povoljnija. Sto znaci zarada je ista.
hm, moja mama nije ovca ako joj se svideo dzempercic u toj radnji i za neku pristojniju cenu bi ga kupila... zar [poslovna] zena treba da se oblaci u Dizelu??
A ko je rekao da treba da se oblaci u Diezelu (cak i nisam pristalica te marke posebo kad im znas ko je sve u njihov kretivnom timu). A za poslovnu zenu postoji hiljadu i jedna druga marka gde moze da se pronadje nesto sasvim ok, moram priznati nemam pojma sta sve moze da se nadje u Beogradu ili Novom Sadu ali sam siguran da nesto moze da se izabere.
Korisnikov avatar
By ogi_ns
Velika je razlika u produkciji kod H&M (i slicnih) i dizajnirane odece gde jo kod prvih produkcija jako jeftina a kod drugih jako skupa jer sam prilaz izradi odece totalno drugaciji. Ali ajde sad da ne smaram detaljima ali prvi imaju tako produkciju da produkt dostize extremno malu cenu (npr. majica dostize cenu oko 50 centi da bi u radnji kostala oko 5 eura) dok drugi pokusavaju samo da spuste cene kako bi bile pristupacnije prebacivajuci produkciju u istocne zemljame (npr produkt kosta 5 euro a u prodavnici oko 50) ali opet cene nije minimalna vec povoljnija. Sto znaci zarada je ista.
a sta podrazumevas pod produkcijom??
i nikako mi ne ide u glavu da je zarada od 4,5 eur i 45 eur (ili 450 kod ovde datog primera eskade)po komadu odece - ISTA!!
A ko je rekao da treba da se oblaci u Diezelu (cak i nisam pristalica te marke posebo kad im znas ko je sve u njihov kretivnom timu). A za poslovnu zenu postoji hiljadu i jedna druga marka gde moze da se pronadje nesto sasvim ok, moram priznati nemam pojma sta sve moze da se nadje u Beogradu ili Novom Sadu ali sam siguran da nesto moze da se izabere.
dizel sam dao kao primer ni skupe ni jeftine garderobe, prvi mi pao na pamet jer ga volim.
e pa pitaj moju mamu, ceo dan je zena trazila nesto za sebe i sve je (citiram nju) "za gliste pravljeno" ili nekvalitetno.
eto da je bluza u eskadi imala normalnu cenu kupila bi nju jer je i kvalitetna i lepa i primerena njoj...
sigurno da ima dane i dane da seta po radnjama "probrala" bi nesto, ali ako imas samo vikend za tu rabotu [ona radi od 8-17 svaki dan], vrlo je tesko...
I, ko je u DSL kreatinom timu?? - ne znam!
ko god da je - radi vrhunski!!
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Dizel je preskup ako se uzme u obzir ponuda.
A i sasvim je normalno da se stvari proizvode na istoku jer je mnoooogo jeftinija radna snaga.
A i mi smo istocno trziste, tako da u svakom slucaju dobijamo robu losijeg kvaliteta nego kupci u Nemackoj, na primer.
By High Maintenance
ja nisam primetio razliku u kvalietu Diesel stvari kupljenih u inostranstvu i kod nas...s' tim sto je izbor kod nas mnoooooooogo losiji...

a sto se tice cena,ne bih ih okarakterisao kao preskupe,pre u neku srednju kategoriju (iskljucivo poredeci sa ostalim radnjama u bgd-u)
By High Maintenance
pa recimo ako uzmes u obzir da je jedna majica u Diesel-u oko 3000-4000 din,da su farmerice oko 10-12-13000 to je jeftinije nego recimo u Energie ili Replay gde su majice oko 7-8000,farmerice i do 23 000 i sl. da ne nabrajam ostale radnje u kojima su cene mnooogvo vece....
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Pre bih rekao da je majica u D oko 5000 (na snizenju)...
ALi jesu jeftiniji od R i E (koji po meni nikako ne moze da opravda te cene, nikad mi se nista i nije svidelo tamo).
Ja ostajem veran SPF-u, jes' da se iznerviram kad se setim da imam mozda previse istomisljenika, ali sad se , hvala kurcu, otvorila ZARA pa svi kupuju tamo. Ali prijatno sam se iznenadio akd sam usao u NEXT u Milenijumu, shvatam da su to najgori Turci, ali moze da se nadje neka dobra majicica po pristojnoj ceni...
By High Maintenance
iako sam u Diesel usao samo par puta u poslednje vreme,i nisam nista kupio jer im je kolekcija sranje,tvrdim da su cene otprilike kao sto sam naveo...naravno ne sve,ali to je neka prosecna cifra...sto se tice naseg trzista (koje je smesno) otprilike su negde na sredini po cenama...
Korisnikov avatar
By ogi_ns
Originally posted by odskoraBI
Dizel je preskup ako se uzme u obzir ponuda.
A i sasvim je normalno da se stvari proizvode na istoku jer je mnoooogo jeftinija radna snaga.
A i mi smo istocno trziste, tako da u svakom slucaju dobijamo robu losijeg kvaliteta nego kupci u Nemackoj, na primer.
HM ti je tacno rekao usta mu se pozlatila :)
kvalitet je isti ovde i tamo, ali je izbor drugaciji, mada su se od prosle sezone jako poboljsali i sa izborom, ima mnogo vise stvari nego pre...
hm, cak imaju i dosta kupacih i peskire za plazu diesel (!)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to što kaže HM je zanimljivo. ja sam u Vieni ušao u par Dieselovih prodavnica gde sam pao u nesvest prvo zbog ogromnog izbora, drugo zbog astronomskih cena. u Energiu su cene bile JAKO niske u odnosu na ono što sam o?ekivao. nešto malo skuplje od SPF, ali daleko jeftinije od Diesela. u BG je da se komiraš. mislim da preteruju i to jako.

kvalitet stvari je isti, jer se iste stvari plasiraju na sva tržišta. to o "isto?nom tržištu na koje se plasira loša roba" je samo mit.

i još jedna stvar, u Srbiji ima malo franšiza. koliko je meni poznato, SPF, Mango i Zara (dakle: Viva la Espana!) jedini imaju ovlaš?ene prodavce svoje robe u Srbiji. (ako se ne varam, zastupa ih ista firma). tako da npr. na svom sajtu imaju i lokacije prodavnica ovde. ovi ostali nemaju još uvek.

zašto to kažem? zato što franšiza garantuje neke stvari poput cena, kvaliteta, izbora robe, i manje bitnih - veli?ine i izgleda lokala, dress coda prodavaca, njihovog ponašanja i sl.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Dobro, ja imam drugacija iskustva sa nekim drugim markama...
Inace, odusevio si me onim cudom ispod posta ( je l' se to zove potpis?).
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
jebeš peškir kad imaju u rafu 3 majce. ili još gore 40 farmerki, ali zapravo ?etiri vrste pa od svake 10 pari. ova prodavnica u NS-u je žali bože prostora. potpuno je prazna. podse?a me na one propale soc. firme, ali stvarno!

btw, ni SPF više nije što je bio. poslednje tri kolekcije su bile o?aj živi. i uz najbolju nameru nisam ništa kupio. ako mi se i svidi krpa, uglavnom je baš to - krpa. mada ?ini mi se da od te bolesti pate svi u poslednjih godinu - godinu i po u Srbiji.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Lacoste, Mexx, Levi's isto imaju ovlascene prodavce.
By High Maintenance
sto se tice cena van Srbije samo jednom sam bio U Energie radnji i nisam primetio razliku...Diesel sam posecivao vise puta zato i znam da su cene sasvim prosecne i kod njih,a kao sto je OGI rekao i kod nas se izbor prilicno poboljsao od kako je otvorena nova Diesel radnja (ali nedovoljno jer i dalje su sa izborom "tanki")

Energie radnja u BGD-u je takodje legalna...moze se videti i na njihovom sajtu
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!