Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Slika
Slika

Legenda americke borbe za gradjanska prava Rosa Parks umrla je sinoc u devedeset i drugoj godini zivota. Smatra se da je ova crnkinja pokrenula moderni americki pokret za gracjanska prava kad se odbila ustati bijelcu sa svog sjedista u autobusu. Vozila se kuci u punom autobusu u mjestu Montgomery u Alabami 1. prosinca 1955. godine kad joj je vozac nalozio da ustupi svoje mjesto bijelom putniku. Kad je odbila, gospodja Parks je bila uhicena. Taj je incident doveo do godinu dana dugog bojkota od strane crnaca gradskih autobusa u Montgomeryju.

Bojkot je predvodio mladi nepoznati svecenik Martin Luther King. Bojkot je okoncan nakon sto je Vrhovni sud Sjedinjenih Dr¾ava presudio da je politika segregacije u prometnom sustavu tog grada nezakonita. Taj je slucaj doveo do cijelog niza dogadjaja kojim je okoncana segregacija i diskriminacija u Sjedinjenim Drzavama. Rosa Parks umrla je sinoc u svom domu u Detroitu nakon nekoliko godina slabog zdravstvenog stanja.
Korisnikov avatar
By *deni*
Neka joj je vecna slava i hvala.
:ozbiljan:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Slika

Malopre je na kanalu History emitovan fenomanalan dokumentarni film o ovoj fenomenalnoj Afro-Amerikanki koja je zapo?ela promenu položaja crnaca u Ameri?kom društvu.

Rosa Parks (4. februara 1913. - 24. oktobra 2005.) je postala poznata kada je 1. decembra 1955. godine na zahtev voza?a autobusa odbila ustupiti svoje mesto belom putniku. Njeno hapšenje i nakon toga suðenje zbog graðanske neposlušnosti rezultiralo je bojkotom autobuskog saobra?aja u Montgomeriju, jednom od najve?ih i najuspešnijih masovnih pokreta protiv rasne segregacije u istoriji, koje je Martina Luthera Kinga Juniora, jednog od organizatora bojkota, promovisalo u voðu Pokreta za ljudska prava. Uloga Rose Parks u ameri?koj istoriji dala joj je status ikone u ameri?koj kulturi, a njeni postupci dali su legalitet pokretu za ljudska prava širom sveta.

Na momente film me je podsetio na naše društvo i na ophoðenje prema razli?itima. Iako je na prvi pogled razlika izmeðu današnjeg srpskog i ameri?kog društva polovinom XX veka ogromna, detaljnijom analizom došao sam do zaklju?ka da u samoj svojoj suštini razlika i ne postoji.

Srbiji je danas preko potrebna jedna Rosa Parks !
Korisnikov avatar
By m..
Zena je bila najcar. RIP.
Korisnikov avatar
By m..
Ima jos jedna tema o Rosi Parks u aktivizmu, cisto da reknem.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Aham, bacila sam pogled. Nego, meni je nesto smesan taj izraz Afro-Amerikanka... Mislim, nekako mi lici na pokusaj podilazenja crncima, i najljigaviji nacin izrazavanja politicke korektnosti, dok rasizam jos i te kako postoji. Osim toga, sta je onda crnkinja koja zivi u Srbiji? Afro-Srpkinja? :misli:
Korisnikov avatar
By Adenim
Originally posted by Dzelajza Rouz
Afro-Srpkinja? :misli:
Hhahahah, HIT! :trampolina: :trampolina: :trampolina: :trampolina:
Korisnikov avatar
By m..
Ne znam, ovde imas Romkinje, i cim je neko pripadnik te manjine to se nekako uvek naglasi, nikad neces negde procitati TPetar Petrovic, Vlah ili Mika Lazic, Slovak, ali ako je ciga, odmah se kazei... Znas, niko ne kaze zena nego Ciganka ili Romkinja, valjda je to ljudima bitno pa naglashavaju...
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by m..
Ne znam, ovde imas Romkinje, i cim je neko pripadnik te manjine to se nekako uvek naglasi, nikad neces negde procitati TPetar Petrovic, Vlah ili Mika Lazic, Slovak, ali ako je ciga, odmah se kazei... Znas, niko ne kaze zena nego Ciganka ili Romkinja, valjda je to ljudima bitno pa naglashavaju...
O tome i govorim. Ako je bitno da se naglasi, cemu onda ta vrsta eufemizma? Oni su crnci, mi smo belci... i kao, to zvuci uvredljivo ili manje politicki korektno? Po meni je izraz "Afro-Amerikanac" drasticno uvredljiviji, jer je cisto licemerje, i kad ga ljudi upotrebe, obicno prvo pomisle da kazu "crnac", a onda se predomisle, jer bi neko mogao popreko da ih pogleda zbog navodne nepaznje. A ako se to svodi na paznju i nepaznju, onda imamo posla sa kamufliranim rasizmom.

A sto se tice Roma iliti Cigana... Jednom sam razgovarala sa Romkinjom i kad sam izgovorila "Romi", ona me je pogledala i rekla "Nisam ja 'roma. Imam obe noge, bre." :)
By Simor
Eh, da Srbiji nedostaje samo Rosa Parks...

Nego, jel' bio neki film gde je Whoopi Goldberg glumila Parksovu?
By superfly
skidam joj kapu i vecna joj slava!
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by m..

to ti se moja vi kaze ex-nomination i postoje cele knjige i studije i doktorske teze o tom, krajnje zanimljivom, fenomenu...Cesto ga se dovodi u vezu sa sistemom tzv. "binary oppositions" a i procesom zvanim "naturalization" (sorry ne mogu da se cimam i razmisljam kako bi se to sad na srpskom reklo)...
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Adenim
Originally posted by Dzelajza Rouz
Afro-Srpkinja? :misli:
Hhahahah, HIT! :trampolina: :trampolina: :trampolina: :trampolina:
Jao...odlicno :klap: :lol: :smeh:
Korisnikov avatar
By M M and I
A sto se Roze tiche...da je sreca pa da je malo vishe takvih u celom svetu. Neka pochiva u miru. Slava joj.
Korisnikov avatar
By Oziris
Moje duboko postovanje i vecna slava legendi. :hail:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!