- 03 Jun 2006, 22:06
Pa to mi nije ništa jasno. Da skokneš ti do tog lekara i da ga pitaš zašto ta terapija nema još jedan antibiotik. Napisao sam tri varijante dole (Primer 1, 2 i 3) iako ih ina još, pa idi da pitaš zašto si dobio samo Orvagil od antibiotika.
Današnji standard za le?enje infekcija izazvanih bakterijom Helicobacter pylori je tzv. tripla terapija koja uklju?uje primenu 3 leka: jedan inhibitor protonske pumpe (Omeprol - najjeftiniji, ali dovoljno efikasan, ili Controloc, Nexium...)+ 2 antibiotika.
Primer 1:
Omeprol (1 kapsula ujutru i 1 uve?e)
Amoxicilin (1g 2 puta dnevno)
Orvagil (400mg 3 puta dnevno)
postoji, ali ne znam da li još uvek može da se naðe lek Helicocin - on je kombinacija Orvagila i Amoxicilina u jednoj tableti, pa je lakše za uzimanje.
ili
Primer 2:
Klaritromicin (500mg 2 puta dnevno) - kod nas se može na?i kao preparat Fromilid i vrlo je skup (negde oko 1300 din za 7 dana)
Orvagil (400mg 3 puta dnevno)
Bilo koja terapija od ove dve primenjuje se najmanje 10 dana, ali idealno 14, prethodni režimi od 7 dana se više ne primenjuju. Zbog Orvagila mogu?i su razni neželjeni efekti. Metalni ukus u ustima, bolovi u stmaku. Ukoliko se jave osip na koži, proliv ili povra?anje, terapija se mora prekinuti. Varijanta 1 je najjeftinija, a i ona je dovoljno efikasna.
Posle ovog antibiotici se ukidaju, a Omeprol se pije obi?no još mesec dana, 1 na dan.
Tre?a varijanta za one koji ne mogu da podnesu neželjene efekte Orvagila je
Primer 3:
Klaritromicin (500mg 2 puta dnevno)
Amoksicilin (1g 2 puta dnevno)
Takoðe i ovo treba primenjivati 14 dana.
Kada se terapija završi posle mesec dana radi se kontrolna gastroskopija da se vidi da li je terapija uspela. Tu se uzimaju ponovo uzorci da se uradi test na Helicobacter. (one plasti?ne bo?ice koje nosiš zalepljene za telo i ?ekaš da promene boju posle 24 sata)
Cisap i Klometol - nemaju uticaja na Helicobacter, oni samo ubrzavaju protok želuda?nog sadržaja i smanjuju prelivanje kiseline nazad u jednjak. Cisap je prokinetik - pove?ava i tonus donjeg steza?a jednjaka, a Klometol je i antiemetik - daje se protiv mu?nine. Ili jedan ili drugi možeš da koristiš ako imaš neka nadimanja i sl. Pošto su u pitanju lekovi koji prakti?no rade istu stvar (mada razli?itim mehanizmom dejsta) odlu?i se za jedan. Ja bih na tvom mestu izabrao Klometol (manje neželjenih dejstava od Cisapa).
Rupurut - ako piješ Omeprol, onda valjda nemaš gorušice da bi ti on trebao, ali svejedno, ako ga piješ, gledaj da izbegneš da uzimaš antibiotike 2 sata pre ili posle njega.
Dakle, trk do ?ika doce po još jedan antibiotik.