Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Rei
One shto su onko sivkaste i peckaju na dodir? :)
Korisnikov avatar
By unic0rn
na dodir? peckaju na samo postojanje :rida:
By Ulix
Probaj propobaza bioadhezivni gel, ili aciklovir.
Korisnikov avatar
By Rei
Pa mene to pecka samo kad njakam, a ja prosto moram jezikom da njakam :)
A prodje samo posle dva tri dana...
By Ulix
ja to i nemam
samo slucajno znam
sta se koristi za lecenje
By Lemur
Propobaza bioadhezivni gel??? Gde ga nadje?!! :lol:

Afte se obicno javljaju kada ti padne imunitet. Mozes pokusati to da resis tako sto ces uzimati neke vitamine ili recimo "Imunal" (cuo sam da je dobar)!

Sad, ja znam da se afte obicno javljaju na usni i onda se to maze sa aciklovirom. Medjutim, ako se javi u usnoj duplji onda mozes da probas da ispiras sa 3% hidrogenom ili hexoralom.
By Ulix
Originally posted by Lemur
Propobaza bioadhezivni gel??? Gde ga nadje?!! :lol:
Neinformisani ste, kolega. :nokti: :snob:

Taj gel sam koristio za neke druge stvari, ali moze da se
koristi za lecenje afti i herpesa, koliko je efektan, ne bih
znao... nije skup pa vredi probati, prirodno je i ne skodi.
By Lemur
Ok. Verujem ti!

Problem je jedino ako se te afte nalaze u usnoj duplji, onda ne znam da li mogu da se koriste aciklovir i taj gel. Mislim da su oni samo za spoljasnju upotrebu.
Korisnikov avatar
By colorado
Probusi jezik!! Ozbiljno! Imaces igracku u ustima pa ces sluzokozu ostaviti na miru.
By Lemur
Genijalno! Kakvo resenje? Jel cujes unic0rn-e? :lol:

Meni se to uopste ne svidja! :regan:
By fazza
Uh, ja sam bash imao problema sa aftama, i to zestokih. Kao klincu mi je vechito
bio slab imunitet, chesto sam bio bolestan i od silnih lekova/inekcija chesto sam
dobijao afte, nekad chak i vishe njih. Ne moram da ti pricham koliko peche i
iritira kada imash samo jednu, a zamisli da ih imash dve ili tri, shto se meni
jednom dogodilo. Znachi, danima nisam mogao normalno da jedem, a problem
mi je bio i da pricham, tako da je bilo vishe nego strashno.

Afte se obichno jave na usni ili u usnoj duplji shto je mnogo cheshci sluchaj, i
prolaze tek posle nekih nedelju dana, mada nekada moze i duze da potraje.
Prepoznaju se po belichastim rupicama i crvenilu (slichno kao bubuljica).

Preporuchujem ti da izbegavash kiselu i ljutu hranu (to nikako!) i da smanjish
zachine, da ti se ne bi iziritiralo.

Koliko znam ne postoji nikakav preparat za lechenje afti, tu jedino moze malo
da pomogne hexoral ili 3 % hidrogen, mada ti to nishta znachajnije nece
pomoci. Pre obroka ti savetujem da isperesh usta kamilicom jer ce te manje
boleti, i gledaj da je drzish shto duze u ustima, da ta ranica malo "smeksha".

Pochni da pijesh i vitamine, jer pad imuniteta je glavni razlog pojave afti.
Korisnikov avatar
By Rei
Nisam znao da je pad imuniteta uzrok pojave... :eureka:
By just!N
Joooj...moj stariji brat ima jos problema sa tim uzasnima aftama! :( Pojavi mu se bas cesto...nema drugih problema osim toga! Kad se pojavi znam da bas sporo prolaze a on samo ispira nekim cajem i pije neke vitamine... sama pomisao na to me tera da se najezim posto vidim da boli! On ne moze skoro nista da jede! :nope:
By fazza
Originally posted by REI
Nisam znao da je pad imuniteta uzrok pojave... :eureka:
Dobro, samo uzrok. :D :lol:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
chek... jesu li to oni otvori u sluzokozi kada se gricka usna duplja?
shto izgledaju kao da imate crvica unutra?
By fazza
Originally posted by Morgan Le Faye
chek... jesu li to oni otvori u sluzokozi kada se gricka usna duplja?
shto izgledaju kao da imate crvica unutra?
Mislim da ne mislimo na istu stvar. :)

Ovo ti je otprilike kao bubuljica, okolo je crvena, a vidi se i malecno udubljenje
koje je bele boje. Uh, teshko za objasniti. :)

Otprilike neshto ovako:

Slika

Ovo shto vidish na slici je ekstreman primer, najobichnije afte su manjeg
prechnika.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
to slikano kod kera?

sve u svemu nismo mislili o istom....
a oni koji iste treba da leche... tako vam i treba kada gurate svashta u usta...:elvis:
By fazza
Originally posted by Morgan Le Faye
to slikano kod kera?

sve u svemu nismo mislili o istom....
a oni koji iste treba da leche... tako vam i treba kada gurate svashta u usta... :elvis:
:lol: Pazi kad i ja sad gledam da li je ono chovek ili zivotinja, i sve mi se vishe
chini da je zivotinja! :lol:

Ali evo sad jedne prave, homosapiens :) :

Slika
Korisnikov avatar
By mishicavo mache
ako lechish traju nedelju dana ako nishta ne radish traju sedam dana.
:budilnik:
Korisnikov avatar
By Zibro
sve gore je tacno receno
procice samo od sebe , caka je samo odrzavati rigoroznu higijenu usne duplje da se ne bi dodatno inficirali i da bi brze proslo , u tom smislu dobro je ispirati blagim antisepticima , kamilica , blagi rastvor povidon joda i sl . ako bas mnogo boli preporucujem da se pre jela namaze Xilocain gelom 2% radi se o lokalnom anestetiku koji ce ti smanjiti bol i omoguciti da normalno jedes ... hexoral ili hidrogen su poprilicno popularni ali su po meni isuvise agresivni rastvori za ispiranje usta te ih ne bi preporucio ...
pozz
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by Zibro

procice samo od sebe , caka je samo odrzavati rigoroznu higijenu usne duplje da se ne bi dodatno inficirali i da bi brze proslo , u tom smislu dobro je ispirati blagim antisepticima , kamilica , blagi rastvor povidon joda i sl . ako bas mnogo boli preporucujem da se pre jela namaze Xilocain gelom 2% radi se o lokalnom anestetiku koji ce ti smanjiti bol i omoguciti da normalno jedes ... hexoral ili hidrogen su poprilicno popularni ali su po meni isuvise agresivni rastvori za ispiranje usta te ih ne bi preporucio ...
pozz
kona?no neko ko je dao prave savete...

postoji još jedna varijanta, da odeš kod svog stomatologa da ti namaže afte sa jednim sjajnim preparatom koji se koristi baš za ulceracije u usnoj duplji i njihovu bržu epitelizaciju. To ne možeš na?i u apoteci, zato preporu?ujem da ideš kod stomatologa, ako ti baš toliko smetaju.

a za ovaj pomen aciklovira u le?enju afti, zaista nemam re?i.
ako je neko i mazao USNU aciklovirom, nije mazao aftu na usni, ve? Herpes (?uvena groznica)...

i još nešto, ne zna se TA?AN uzrok pojavljivanja afti, poistoji jako puno uzroka... pa ?ak se pominje medju njima i genetska predispozicija ;)
By Lemur
Prvo jedna poruka za unic0rna! Znam koliko volis da jedes zacinjenu i slanu hranu, ali pokusaj malo to da redukujes.

Sada nekoliko saveta za one koje vise vole alternativnu medicinu.
1. zaceljivanje afti mozete ubrzati drzanjem hladne i vlazne kesice caja na njima
2. ispirajte usta jednom ili dva puta dnevno sa casom tople vode u koju je dodata jedna kasicica soli
3. ispirajte usta cajem od kadulje

Ako je neko ljubitelj aromaterapije:
pomesajte pet kapi melaleukinog ulja, tri kapi ulja limuna i dve kapi ulja izmirne sa dve i po kasicice ulja od semenki grejpfruta. Tako pripremljenu mesavinu nanosite na afte svaka dva sata.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Daklem, josh jedno hvala :)

Zhalfiju jesam oduvek koristio za to, nekada povidon jod, imao sam pre neki propolis u tubi koji se koristi za desni... Mislim da je to to...

mi smo u familiji bili zakljuchili da je to genetika jer meni i babi to izlazi minimum jednom u dva meseca, ostalima jock.. onda mi je jedan zubar rekao da generalno postoje dva sluchaja - dobijesh zbog iritacije/pada imuniteta ili nasledno tj. ako se nekome konstantno pojavljuju imace ih za ceo zhivot.. :rida:

Nisu neke opasne, peche to stoji, ali posle zalfije ili kamilice se umrtve pa klopa nije problem :)
A ne prenose se, je l' da? ;)

da ne bih rukovao s lekovima drzacu se 'alternativnih' saveta, tipa vitamini, chajevi i sl. a posle praznika def. moram da vidim kakva je to varijanta kod zubara... ako se to sredi brzhe, da znam za ubuduce da tamanim gamad :oklagija:

A onima shto su 'teli da me potruju cu da se pozabavim kad me prodje! :giljotina:
:lol:
Korisnikov avatar
By Draco
U jebote koliko odgovora! To citava studija o aftama.. Nisam ni znala da postoji toliko lekova i terapija, te vitamini, te ovakva hrana.. Ja sam uvek sisala LYSOBACT i afta bi mi prolazila za jedan dan..
By Lemur
Da, za taj Lysobact sam isto cuo, ali sam zaboravio da napisem! :D
Korisnikov avatar
By Mr Dee
junik0rnjac0, welc0me t0 the club. > :)

ja malo, malo pa mucim muku sa istim.

koliko sam isceprkao na netu, niko zapravo ne znam sta ih izaziva. medju predispozicijama su slab imunitet i velika kolicina stresa (verovatno je kod tebe ovo drugo :) ). koliko kapiram, nista ih ne leci, vec ti vecina gelova, cajeva, tecnosti i sl. pomaze da manje boli dok traje, a traje jednu, dve nedelje. i izgleda da nije zarazno.

ja sam koristio propolis, i koristim daktanol gel...

nasao sam negde da terapija laserom pomaze da nestanu za nekih 4 dana i da ti odmah posle iste bude bolje, ali ne smem ni da pretpostavim koliko ista ovde kosta...

srecno. :(
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
iz li?nog iskustva mogu re?i da nastaju usled pada imuniteta ili najobi?nije hipovitaminoze (za sve nas što brzo živimo). naravno, kod mene je to propratni efekat i pove?anog stresa. ja ih le?im ili zapravo predupreðujem tako što ?im osetim da ?e se pojaviti (pojavi se mala površina u ustima koja je "neosetljiva" na bilo šta) se nalijem C vitaminom.

a ako se pojave onda me strašno bole i ?esto ih imam više od jedne istovremeno, pa ih tretiram ili nekim rastvorom od gore pomenutih ili nekakvom još agresivnijom metodom. kao dobar se pokazao rastvor sode BB i hladne vode, a nekad i stavljanje same sode BB na aftu. jako boli, ali afta proðe za dva-tri dana u tom slu?aju. naravno, moraš biti uporan u le?enju.
Korisnikov avatar
By KiWi
Koristim prirodni lek. Razblažen propolis na vrhu štapi?a za uho, malo protrljam i do jutra je nestala (ako je majušna, ja one velike još nisam imao)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!