Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Tot
Slika

*** - 9. mart 2006. u 09.06 (*.shawcable.net)
U ponedjeljak 6. ožujka u Parizu je preminuo

FRANO CETINI?

1947. - 2006.

Pokop obavljen u ponedjeljak 13. III. 2006., na pariškom groblju Montparnasse.

Svi mi koji smo živeli u Srbiji mu?nih devedesetih godina morali smo tražiti glas, glas druga?ije Srbije koji bi nam objasnio beznadje u kome živimo i naveo nas da uprkos svemu razmišljamo; da u ludilu sa?uvamo zdrav razum i snagu gledanja u nesre?u koja nam se dešava. Naša potraga nije bila uzaludna...mogli smo se isklju?iti od medijskih manipulacija, s mnogo više snage živeti u našem ratnom kazamatu i održati vezu sa istinskim društvenim i ljudskim vrednostima.

Frana Cetini?a i njegove komentare sam godinama slušao na radiju RFI do poslednjih dana njegovog rada. ?itao sam njegove prevode de Ružmona, Bezansona i Kostarijadisa... njegov "Pariški kolateralni dnevnik".

Nije pripadao ni jednoj idejnoj savremenoj struji. Bio je poklonik odabranih mislilaca koji su svoj moralni integritet potvrdjivali u vremenu u kome su živeli. Kod Frana Cetini?a nije bilo raskoraka izmedju "teorije i prakse". Bio je samo svoj.
Korisnikov avatar
By Tot
Roðen je 1947. u Blatu na Kor?uli, a Stanko Cerovi? u nekrologu na RFI-ju svedo?i da je tamo, u zavi?aju, kad je nastupilo razo?aranje u velike ideje u koje spadaju i socijalizam i Evropa, gradio ku?u, koja deluje neosvojivo na krasnom mestu u Prižbi pored mora, i da je govorio: "Tu obalu držim, neka samo probaju da doðu!"

Nakon gimnazije u Dubrovniku (1962-1966) studirao je u Beogradu na Filozofskom fakultetu, na Grupi za sociologiju, i bio aktivan u?esnik studentskog pokreta 1968. U to vreme je blizak intelektualnoj levici i Praksisovcima koji na Kor?uli tih godina drže letnju filozofsku školu. Ku?a Cetini?a u Blatu bila je stecište i sedište svetske intelektualne elite, beleži Stanko Cerovi?, to je bio jedan od najvažnijih kulturnih dogaðaja u bivšoj Jugoslaviji toga doba - epohalna misao koja buja u ku?i Cetini?a uz vino i sve najbolje što Dalmacija oduvek daje na na?in da je to ostalo nezaboravno za mnoge filozofe koji su tuda prošli.

Školske 1983/84. godine, kao stipendista francuske vlade boravi u Visokoj školi za društvene studije, na postdiplomskim studijama kod profesora Alena Bezansona. Radi u Institutu za meðunarodnu politiku i privredu u Beogradu. Godine 1986, iz Beograda, u kome je proveo zrelu mladost, oženio se i dobio sina, seli se u Pariz, gde, sve do trenuka kada ga je teška bolest spre?ila, radi kao urednik za hrvatski jezik na Radiju Frans internasional. Mesec dana pred smrt kaže da se ose?a dobro kad uzme makinu u ruke. Saraðuje s brojnim ?asopisima i još od studentskih dana s francuskog prevodi dela Borisa Suvarina, Denija de Ružmona, Kornelijusa Kostarijadisa, Alena Bezansona. Nije nežan prema francuskim "novim filozofima", za koje kaže da nisi ni novi ni filozofi. Protivi se novim simplifikacijama koje izjedna?uju nacizam i komunizam.

Evropa, njena istorija, na?in na koji se gradla i razgraðivala jeste predmet njegovog temeljnog interesovanja još od 1971. godine, kada je diplomirao na temu "Društveno-politi?ki aspekti ujedinjenja Evrope". Tokom specijalizacije na Univerzitetskom institutu za visoke meðunarodne studije u Ženevi 1977/78. upoznao se s velikim Evropljaninom, švajcarskim misliocem Denijem de Ružmonom i prijateljevao s njim. Osniva? je Jugoslovenskog ve?a Evropskog pokreta 1989. i, dve godine kasnije, Hrvatskoga vije?a Evropskoga pokreta. Od 1992. udaljava se od svake aktivnosti u okviru Meðunarodnog ve?a Evropskog pokreta ili njegovih nacionalnih organizacija. Njegova knjiga Pariški kolateralni dnevnik, prolje?e 1999 - Nazovi NATO radi umorstva, u izdanju nedeljnika "Vreme", slika evropske kontroverze. To štivo koje ?e i kad se zanemari sve drugo svedo?iti o njegovom intelektualnom poštenju i o teško ponovljivoj literarnoj sposobnosti, znanju, renesansnoj svestranosti, na?itanosti, asocijativnosti i duhovnom bogatstvu.

Milan Miloševi?
Korisnikov avatar
By Tot
Knjiga: Nazovi NATO radi umorstva

Rat bez lica

"Gotovo nigdje kao u Francuskoj ne postoji tolika mo? inteligencije koja je postala nezaobilazni faktor u svakoj javnoj ili politi?koj debati i koja je uzurpirala prostor javne rasprave samo zato što se naziva 'inteligencijom'" - kaže Frano Cetini?

Nema sumnje da su se?anja na 24. mart 1999. Frana Cetini?a i nekog budu?eg ?itaoca njegove knjige koji se tog dana zatekao na teritoriji onoga što se naziva Jugoslavijom suštinski razli?ita. Pisac je bio u Parizu, gde živi ve? godinama, dok se njegov potencijalni ?italac mogao na?i u bilo kom gradu zemlje koja je postala stvarna tek kao "legitimni cilj", i bilo bi mu svejedno jer se svuda ose?ala ista strepnja zbog onoga što se neumitno približavalo. Kada je autor "pariškog kolateralnog dnevnika" tokom ve?eri saznao da je po?elo bombardovanje Jugoslavije, budu?i ?italac njegove knjige ve? je bio siguran da sirena koju je ?uo nije samo puko isprobavanje ko-zna-?ega. Dok je Frano Cetini? tokom ve?ernje tribine posve?ene Slobodanu Šnajderu iznosio prve kriti?ke stavove o NATO intervenciji, njegov ?italac je ve? osluškivao tutnjavu eksplozija u daljini. Njihova iskustva rata odvijala su se od tog trenutka simultano ali ipak razdvojeno, neraskidivo povezana istom, sudbinskom temom.

"Iza ove knjige ne stoji ambicija ve? indignacija", re?i ?e tokom razgovora Frano Cetini?, prevodilac, novinar i publicista, koji je nedavno boravio u Beogradu na promociji svog dnevnika Nazovi NATO radi umorstva (izdanje Vremena i Samizdata - Free B92).

"Ova knjiga nije rezultat strateških studija kojima sam ina?e sklon", nastavlja Frano Cetini?, "ve? plod bilješki koje sam vodio od ?asa kada sam prvi put osjetio kovitlanje dogaðaja koji su neodoljivo podse?ali na ono što je De Ružmon tokom Drugog svjetskog rata nazivao 'udjelom ðavla'. To je moj privatni kalendar o susretima i razgovorima sa ljudima koji su bili zanimljivi i podsticajni za razmišljanje", objašnjava ovaj Kor?ulanin koji je nakon završene gimnazije u Dubrovniku diplomirao na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ve? nakon prvog dana bombardovanja, stvarnost u kojoj se zatekao budu?i ?italac Cetini?eve knjige raspala se na gomilu deli?a koji kao da su pripadali sasvim razli?itim svetovima, baš kao što se intelektualna scena Francuske podelila na mnoštvo usamljenih glasova koji su se na kraju okupili oko onog "za" intervenciju i "protiv" nje. Udaljeni ?italac ve? je prvog dana za trajanja vazdušne opasnosti mogao doživeti tu raspadnutu stvarnost, gledaju?i sportistu koji na jednom beogradskom stadionu uredno raspakuje opremu i po?inje sasvim lagane vežbe zagrevanja, majstore koji u istom trenutku na obližnjem gradilštu nevoljno kuckaju daske ispijaju?i pivo, vlasnika prodavnice u prizemlju koji užurbano postavlja metalne rešetke na vrata, dok su se u zagušljivom i prljavom podrumu zgrade ?iji graditelji nisu podlegli hladnoratovskom strahu od neprijatelja tiskale ?itave porodice, stežu?i torbe sa konzervama, dvopekom, mineralnom vodom, snopovima sve?a, kutijama cigareta i prekriva?ima koji nisu dozvoljavali da se ratne rezerve sakriju u unutrašnjost torbi od pogleda nepristojnih radoznalaca.

Frano Cetini? provodio je prve dane rata u redakciji Radio France Internationale, gde je zaposlen kao urednik, gledaju?i, prema vlastitom objašnjenju, kako narasta medijski balon intervencionista oko koga se okupila grupa novih francuskih filozofa i "intelektualnih snaga za brzu intervenciju": "Ratom protiv rata", "Neizbežno", "... Ne može se više isklju?iti totalni rat protiv onih Srba koji i dalje ostaju za?arani Miloševi?em", "Nametnuti mir oružjem"... ponavljali su tekstovi u "Mondu", "Ekspresu" i ostaloj francuskoj štampi.

"Pariška intelektualna sredina predstavlja neobi?an svjetski fenomen", smatra Frano Cetini?. "Gotovo nigdje ne postoji tolika mo? inteligencije koja je postala nezaobilazni faktor u svakoj javnoj ili politi?koj debati i koja je uzurpirala prostor javne rasprave samo zato što se naziva 'inteligencijom'. To je jedna vrsta feudalnog nasljedstva, zloupotrebe, gde se inteligencija javlja kao okruženje njegovog veli?anstva."

Dnevnik Frana Cetini?a Nazovi NATO radi umorstva predstavlja obra?un sa intervencionistima, filozofima i piscima koji vladaju francuskom intelektualnom scenom (Levi, Brikner, Finkelkrot, Gliksman...), a koji su tokom rata, kako tokom razgovora tvrdi Cetini?, bili odgovorni za medijske manipulacije i uspostavljanje bojnog poretka u Francuskoj. "Zapanjuju?e je koliko se ljudi dobrovoljno odreklo slobode. Utrka u manipulaciji javnoš?u bila je frapantna. Tada sam shvatio da je demokracija, koja predstavlja moje najdublje uverenje, krhka biljka nad kojom treba svakodnevno bdeti. Pojedini zapadni politi?ari preuzeli su inkvizicijsku logiku i srednjovjekovni vokabular lova na vještice u kojem se Zlo pisalo velikim slovom."

Frano Cetini? ne želi da razmišlja o eventualnim posledicima zbog toga što su njegovi tekstovi sa RFI-ja, bez želje autora, koriš?eni na stranicama režimske štampe u manipulacijama koje sprovodi druga strana. "To je bio rizik na koji sam morao ra?unati", odgovara naš sagovornik.

Možda ?e ?italac dnevnika na ovom mestu zastati u nedoumici, jer se i segmenti knjige Nazovi NATO radi umorstva mogu lako uklopiti u interpretativnu igru "agresor -žrtva", koja je postala klju?na parola novih nacionalnih budnica.

"Ve? sam ranije rekao sve što mislim o srpskom režimu", kaže Frano Cetini?. Odgovornost Slobodana Miloševi?a je nesumnjiva, ali ne vidim potrebu da u privatnom dnevniku koji je dobio formu knjige na kraju svakog ulomka kažem o tome što Miloševi?ev režim radi sa crncima (aludiram na hladnoratovski vic). U protivnom, morao bih zatvoriti o?i u ime nametnutog konsenzusa vojnoindustrijske i politi?ke klike i prije?i preko svega što je za mene najzna?ajnije - a to je prihva?anje demokracije kao najviše forme politi?ka života - i po?eti kalkulirati s tim da li moja kritika NATO intervencije nije navoðenje vode na mlin srpskog režima", kaže Cetini?. "Nisam bio ovdje, nisam pisao genezu kosovskog sukoba, moj predmet su mediji, ponašanje intelektualaca u ratu i promatranje toga kako se demokracija pretvara u bojni poredak."

Ako ?italac ne može da se otrgne od okruženja u koji knjiga trenutno stupa, preostaje mu jedino da sa?eka vreme kada ?e "pariški dnevnik" mo?i da ?ita sadržinski a ne kontekstualno. Slika malog, prljavog balkanskog rata, ispri?ana iz pariske perspektive, ostala je zamrznuta za budu?nost.

Slobodan Kosti?
By Simor
Frano Cetinic je bio glas jednog drugacijeg modusa razmisljanja, i kako sam napisao u temi o Biljani Jovanovic, tragedija je sto ti "drugaciji" ljudi odlaze, a novi "drugaciji" se ne pojavljuju.

Poslednje sto sam procitao, a u prevodu Frana Cetinica, je knjiga Alena Bezansona "Zla kob stoljeca", vrlo zanimljiva i provokativna knjiga, koja mi je pomogla da drugacijim ocima gledam i nacizam i staljinisticki komunizam, i posebno fenomene amnezije komunizma i hipermnezije nacizma.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!