Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Ove godine, širom Austrije obeležava se 250 godina od roðenja Volfganga Amadeusa Mocarta.

U stvari, i ne baš svugde - severna pokrajina Štajerska zabranila je svako pominjanje velikog kompozitora.

Zona bez Mocarta

?ovek koji je Štajersku proglasio "zonom bez Mocarta" je pokrajinski sekretar za kulturu Bernard Riner. On kaže da mu je tog ki?a preko glave:

"Pitam vas - da li u Italiji postoje Danteove špagete, ili u Britaniji Šekspirove krofne?

Austrijski trgovci i privrednici zaraðuju na Mocartovoj genijalnosti i popularnosti - u Salcburgu se ?ak prodaju i ski-pasevi "Amadeus"! To je nepodnošljivo!

Vrhunac neukusa bila je odluka saveznog kancelara da se maskira u Mocarta, i to maskom koja je bila napravljena od marcipana", kaže Riner.

Lud za Mocartom

On naglašava da to što je zabranio obeležavanje godišnjice roðenja slavnog kompozitora ne zna?i i da ne voli njegovu muziku:

"Ja sam lud za Mocartom. Obožavam njegovu muziku, ali mislim da nam dužnost kulturnih poslenika u Štajerskoj nalaže da publici predstavljamo savremene kompozitore.

Ja nisam zabranio izvodjenje Mocartovih dela, ali sam želeo da pokrenem raspravu o tome kako se njegovo ime i njegova genijalnost beskrupulozno zloupotrebljavaju."

Ridaju u slušalicu

Reagovanje lokalnog stanovništva na odluku da se Mocartova godišnjica ne obeleži bila je, priznaje Riner, krajnje negativna:

"Ljudi se deru na mene: kako možeš da nam zabraniš Mocarta?!

Neki su me, ne?ete verovati, zvali telefonom i ridali u slušalicu da sam njihovoj deci, koja pohadjaju muzi?ku školu, 'zabranio da sviraju Mocarta'. To, naravno, nije ta?no", rekao je on.

S tim da je Bernar Riner u pravu što kritikuje preteranu komercijalizaciju godišnjice roðenja slavnog kompozitora - koji je, po mnogima, "najve?i sin Austrije" - slaže se i Kurt Palm, autor nove Mocartove biografije :

Mocart bi umro od smeha

"Kada bi sam Mocart mogao da vidi šta se ove godine dešava u Austriji, umro bi od smeha ili od gadjenja", kaže Palm. "Jedna mlekara u Salcburgu izbacila je na tržište novi jogurt nazvan, naravno, po njemu", kaže on.

U meðuvremenu, uz jogurt možete pojesti i Mocartovu kobasicu, bebu nahraniti iz Mocartove bo?ice za mleko, a potom se namirisati i parfemom nazvanom po ?uvenom kompozitoru - javio je dopisnik BBC-ja iz Salcburga.
Korisnikov avatar
By unic0rn
?ovek koji je Štajersku proglasio "zonom bez Mocarta" je pokrajinski sekretar za kulturu Bernard Riner. On kaže da mu je tog ki?a preko glave:
I posle ti bace bombe shireci demokratiju....
By fencysmurf
fantasticno...

nominujem Desanku Maksimovic i Dobricu Cosica onom nesretniku Kojadinovicu i njegovim vostanim figurama za pocetak zona ...
Korisnikov avatar
By kal zakath
severna pokrajina Štajerska???!!! wtf

Hebem jim geografiju englesku.
Korisnikov avatar
By ...
Originally posted by de_ya_n

Mocart bi umro od smeha

"Kada bi sam Mocart mogao da vidi šta se ove godine dešava u Austriji, umro bi od smeha ili od gadjenja", kaže Palm. "Jedna mlekara u Salcburgu izbacila je na tržište novi jogurt nazvan, naravno, po njemu", kaže on.

U meðuvremenu, uz jogurt možete pojesti i Mocartovu kobasicu, bebu nahraniti iz Mocartove bo?ice za mleko, a potom se namirisati i parfemom nazvanom po ?uvenom kompozitoru - javio je dopisnik BBC-ja iz Salcburga.
Mocart bi umro od placa... Covek koji je umro u bedi, cije telo nije moglo biti stavljeno u grob jer porodica nije imala novca, sada je postao izvor zarade kic-mejkerima.
U Becu sam nedavno video naprstke za sivenje sa Mocartom, bocice sa mirisima sa Mocartom, cokolade Mocart, lutkicu Mocart (ogavna ko barbika, pravljena po tom uzoru), Mocart T-shirt, Mocart na kutijicama za kafu, Mocart na vazama... Vrhunac kica: staklena kugla sa Mocartom - malo je prodrmusate i po njemu pada sneg...
Korisnikov avatar
By kal zakath
Al je zato Cafe Mozart u Be?u još uvjek zakon.
Korisnikov avatar
By Andjeo_slobode
A šta ?ete kad ?ovek ima lepo i zvu?no ime??:bubblegum:MOCART KUGLA, kako to gordo zvu?i:vegi:
By Simor
Originally posted by ...
Mocart bi umro od placa... Covek koji je umro u bedi, cije telo nije moglo biti stavljeno u grob jer porodica nije imala novca, sada je postao izvor zarade kic-mejkerima.
U Becu sam nedavno video naprstke za sivenje sa Mocartom, bocice sa mirisima sa Mocartom, cokolade Mocart, lutkicu Mocart (ogavna ko barbika, pravljena po tom uzoru), Mocart T-shirt, Mocart na kutijicama za kafu, Mocart na vazama... Vrhunac kica: staklena kugla sa Mocartom - malo je prodrmusate i po njemu pada sneg...
Apsolutno. Komercijalizacija svega i svacega, banalizacija svega i svacega. Zabrane nisu dobro resenje, ali kica je, zaista, previse. Na zalost, ljudsku glupost i zgrtanje para (a jedno bez drugog ne ide) je nemoguce spreciti...
Korisnikov avatar
By SouthSide
Originally posted by Simor
Originally posted by ...
Apsolutno. Komercijalizacija svega i svacega, banalizacija svega i svacega. Zabrane nisu dobro resenje, ali kica je, zaista, previse. Na zalost, ljudsku glupost i zgrtanje para (a jedno bez drugog ne ide) je nemoguce spreciti...
A da li ste culi za Mocart wc? Ispod Drz. Opere u Becu se nalazi i dok pisas sviraju njegove kompozicije :zvezdice:

I neka su ga zabranili u SEVERNOJ :sekirica: tj. juznoj pokrajini, trebali su svuda da se bar ogranice od toliko kicheraja, pa dokurcili su svima vise.
By Ulix
Ne znam zasto, ali ne mogu da se otrgnem utisku da bi Mocart uzivao u svom tom kicu.
By Simor
Originally posted by Ulix
Ne znam zasto, ali ne mogu da se otrgnem utisku da bi Mocart uzivao u svom tom kicu.
Heh... Nemoj da kvaris koncepciju. ;)
Korisnikov avatar
By kal zakath
Naravno da jeste ki?. Ali to je ki? koji Austriji svake godine donosi miljarde eura. Sa stališta države - dajte mi takav ki? anytime.

@ Ulix- znaš da imaš pravo
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Gle. Neko je primetio da su Austrijanci skloni kitschu.

Hello!
Korisnikov avatar
By Dama iz Santorinija
A zamislite da pokojni Broz ustane i lice u lice se sretne u X-u sa VIdicem i Dapcevickom koji se drze za sank pijani ko dupeta! :smeh:
Korisnikov avatar
By djo
ko god je prošao kroz be? prethodnih godina, mislim kad nije bila 250godišnjica, bi?e mu jasno zašto se ovo desilo u štajerskoj :osama:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!