- 03 Sep 2005, 11:56
Samo sto sedoh i ja pronadjoh te, ili pak slicne knjige... pa onda jos neke... i mislim da je ovo objasnjenje, na koje si naisao, samo napisano usled potrebe da se nesto objasni, bez preterane potrebe da objasnjenje bude odvec tacno i upotrebljivo.
Pre svega zato sto se insistirano prica o poremecaju, odnosno na temu da se ljudsko bice svojdi strikno na biolosku jedinku i na nesto unapred odredjeno genima.
Posto sam sa u opasnosti da sam sebi stanem u usta, ne zelim da kazem da je seksualnost stvar izbora, ali na osnovu onoga sto sam ja davnijih i skorijih dana citao, ne uklapa mi se da sve ostane na kolicini genetski uslovnjenog lucenja hormona ovih ili onih. (mislim sta sa zenama koje zbog viska testosterona dobiju dlake na raznim mestima, a ostanu str8)
Najvise se radi o incidenciji. Ukoliko bi zaista bio genetski poremecaj, verujem da bi bio genetski poremecaj sa najvecom incidencijom u istoriji covecanstva, a da vremenom (tokom citavog postojanja covecanstva) nije prerastao u mutaciju.
To ne znaci da nije moguce... samo mi deluje nekako... kao previse lako objasnjenje.
Jos jedna stvar je insistiranje na poremecaju, deformaciji, devijaciji u svim ovim ovjasnjenjima.
Bioloski i pederi i lezbejke su u stanju da prave odnosno radjaju decu, pa cak i konvencionalnim metodama da izvedu zacece.
Do odstupanja od nekog unapred/vecinski uspostavljenog modela ponasanja u socijalnoj mikrozajednici dolazi, ali ne vidim zasto bi se radilo o devijaciji ili genetskom poremecaju.
I razvod je odstupanje, za osobe koje zahvati je daleko vise snazniji i uticajniji nego li homoseksualnost, ali je naprosto poprimio dovoljne srazmere da bude prihvacen, te da ljudi metnu prste na cela i shvate da je cesto vise nego pozeljan.
Originally posted by ArcanuSIh, bas iscrpan post. Svaka cast.
Kada sam uvidio da ne mogu ispraviti svoju seksualnu orijentaciju uradio sam lsjede?e: uzeo maj?ine knjige i ?itao ih. Moja majka je prof. pedagogije i psihologije. Pošto voli svoj poziv, vrlo je ažurna po nabavljanju najsavremenije literature. Tako sam uspio da saznam šta nije u redu samnom. Kako sam pro?itao u tim knjigama, postoje 3 tipa nastanka homoseksualnosti kod žena i kod muškaraca. Prvi je fenotipskog poziva. Zna?i, ako normalnog muškarca ili ženu stavimo u sredinu u kojoj su u velikoj ve?ini osobe istog pola, oni po?inju da obra?aju seksualnu pažnju na te osobe. Drugi tip je genotip i njega ?u objasniti zadnjeg. Tre?i tip je korpulalni (nijesam siguran je li se ovako piše). On je naj?eš?i kod muškaraca, a najrijeði kod žena. Kada fetus, kod kojeg se još nije razvio pol (muški) u potpunosti, primi više estrogena nego što bi trebalo; on dijeluje na neuro strukture (pošto androgen prvo po?inje da dijeluje na fizi?ke karakteristike) i pokušava da se suprostavi androgenu kojeg u tom trenutku u mozgu nema puno. Na taj na?in on modifikuje nekolike klju?ne centre/strukture karakteristi?na za karakter svakog ?ovijeka. Estrogen dijeluje tako što "približuje" te centre (ne misli se na fizi?ku daljinu, ve? na smanjivanje stepena moždanih struktura koje ove centre povezuju). Kod žena je taj stepen veza daleko manji, a kod muškaraca ve?i (eto objašnjenja zašto žene mnogo bolje PERIFERNO vide i mogu da slušaju po tri sagovornika odjednom, ali nijesu temeljne u kompleksnim stvarima;zbog "dužine" veza nema vremena da se impulsi dovoljno dobro obrade, ali ih se obradi mnogo više; kod muškaraca impulsi sporije stižu i zbog toga postoji više vremena da se informacija obradi temeljnije). Zna?i, u ovom slu?aju, gay postaješ zbog viška hormona u odreðenom trenutku tvog "rasta", odnosno zbog trenutnog psihofizi?kog stanja majke/trudnice. Drugi tip je najteži za shva?anje i još uvijek nedovoljno objašnjen. Javlja se uglavnom kod žena. Naime, geni zbog nekih dogaðaja u prošlosti porodi?nog stabla vremenom modificiraju genetsku strukturu (koja dalje uti?e na oblikovanje onih gore centara). Taj odreðeni gen se odjednom aktivira i pove?ava naglo nivo estrogena (koji uti?e na osijetllivost na feromone), ali i smanjuje nivo sterona (koji je "?esma" osijetljivosti na feromone). Time dobijamo da je em smanjen nivo osijetljivosti, em se manje registruju osijeti na feromone. Tada žena po?inje manje da obra?a pažnju na muškarce, ali više na žene. važno je napomenuti da kod ove grupe genetskog poreme?aja nikada nije siguran kontiunitet. U jednom trenutku žena može biti lezbejka, a u drugim hetero orijentisana. Prvi slu?aj je najmisteriozniji. Naime, on ?itav po?iva na psihi ljudi i potpuno je neistražen. U prošlosti su nau?nici uvijek kre?ali od ovog tipa i zato dolazili do pogrešnih rezultata, jer su pokušavali da socio-psihološkim tipom objasne hemijski tip nastanka promijene. Važno je re?i da skoro uvijek jedan tip ne ide bez drugog. U skoro svakom slu?aju je socio-psihološki tip prisutan, ali je on sam najrijeði. Bitno je re?i da je ova oblast, uopšteno gledaju?i, još uvijek nedovoljno razvijena. Postoje mnoge nedoumice i neslaganja i protivurije?nosti. Potrebne su još decenije dok se tehnologija dovoljno usavrši da bise prva dva tipa u potpunosti razriješila, onda psiholozi idobijaju odriješene ruke. Ja ne znam kojem tipu pripadam. Kao što je pisalo u knjizi "Zašto žene puno pri?aju, a muškarci ne umiju prona?i ?arape u fijoci?", potrebni je mnogo stru?njaka da bi se za JEDNU osobo reklo zbog ?ega je ona gay. Ja ni sam ne znam zbog ?ega sam homoseksualac. Niti me interesuje. Birno mi je da znam da JA zbog toga NIJESAM kriv i da ja to svijesno ne mogu KOMPLETNO riješiti. Niti želim.
P.S. Izozstavio sam još mnoge stvari koje bi u?inilo da se ovo malo bolje razumije i DOKAŽE. Cilj mi je bio da za?epim usta onim ljudima koji krive NAS zbog toga šta JESMO. Ulaze u svijet o kojemu ništa ne znaju. Mene je mnogo interesovalo kako je stvoren Svijet. Uzeo sam Bibliju i pro?itao. Kada me interesovalo zašto je nastao Gay svijet, uzeo sam druge knjige i pro?itao. Nadam se da sam pomogao nekima.

Samo sto sedoh i ja pronadjoh te, ili pak slicne knjige... pa onda jos neke... i mislim da je ovo objasnjenje, na koje si naisao, samo napisano usled potrebe da se nesto objasni, bez preterane potrebe da objasnjenje bude odvec tacno i upotrebljivo.
Pre svega zato sto se insistirano prica o poremecaju, odnosno na temu da se ljudsko bice svojdi strikno na biolosku jedinku i na nesto unapred odredjeno genima.
Posto sam sa u opasnosti da sam sebi stanem u usta, ne zelim da kazem da je seksualnost stvar izbora, ali na osnovu onoga sto sam ja davnijih i skorijih dana citao, ne uklapa mi se da sve ostane na kolicini genetski uslovnjenog lucenja hormona ovih ili onih. (mislim sta sa zenama koje zbog viska testosterona dobiju dlake na raznim mestima, a ostanu str8)
Najvise se radi o incidenciji. Ukoliko bi zaista bio genetski poremecaj, verujem da bi bio genetski poremecaj sa najvecom incidencijom u istoriji covecanstva, a da vremenom (tokom citavog postojanja covecanstva) nije prerastao u mutaciju.
To ne znaci da nije moguce... samo mi deluje nekako... kao previse lako objasnjenje.
Jos jedna stvar je insistiranje na poremecaju, deformaciji, devijaciji u svim ovim ovjasnjenjima.
Bioloski i pederi i lezbejke su u stanju da prave odnosno radjaju decu, pa cak i konvencionalnim metodama da izvedu zacece.
Do odstupanja od nekog unapred/vecinski uspostavljenog modela ponasanja u socijalnoj mikrozajednici dolazi, ali ne vidim zasto bi se radilo o devijaciji ili genetskom poremecaju.
I razvod je odstupanje, za osobe koje zahvati je daleko vise snazniji i uticajniji nego li homoseksualnost, ali je naprosto poprimio dovoljne srazmere da bude prihvacen, te da ljudi metnu prste na cela i shvate da je cesto vise nego pozeljan.