Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ulix
Originally posted by bojandjo
Originally posted by Simor
Originally posted by Ulix
Mene interesuje zasto npr. psiholoskinja, kad to zvuci pomalo nakaradno, a ne psihologica, termin koji sam slusao celog zivota?
Ili psihologinja/sociologinja/..., kako, cini mi se, predlaze Ivan Klajn.
po tom pitanju se izjasnio i jedan ex forumaš:

bolje da se rimuje sa boGINJA nego sa sluŠKINJA :)
A ako, poput Fibi iz Prijatelja, verujemo da je istinito sve sto se rimuje, svi zdusno navijamo za psihologinje.

PS
Dragi Bojandjo, srecan sam sto si naglasio koji se tacno deo rimuje, jer, bojim se, to nikada sam ne bih primetio. A, verujem, ni drugi forumasi. Stoga ti mnogo, mnogo hvala. Tvoj Uliks. :)
Korisnikov avatar
By tramp
ja se zalazem za rodni haos i od danas su mi je taj Inner i ta Kupper bojandjo mi je ta/j - jel moze? :yay:
Korisnikov avatar
By Paki
Jel zamena teza omiljeni forumski sport?

Ostavimo svakog da sebe rodno (jezi?ki) karakteriše po sopstvenom ose?aju i poštujmo to.
By Simor
po tom pitanju se izjasnio i jedan ex forumaš:

bolje da se rimuje sa boGINJA nego sa sluŠKINJA :)
Pih, znaci i ja imam internalizovane patrijarhalne vrednosti, jer uvek kazem psiholoskinja ili socioloskinja.
Korisnikov avatar
By djo
ma znam... i ja :cekam:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Da ne razbijate glavu kako se kaže - kaže se psihologinja.
By XanaX
hm... pa krajnje je vrijeme za to, ako se moglo u hrvatskom prije nekoliko desetljeca, onda valjda moze i u srpskom...
ehm, dakle, psiholog i psihologinja...
ili zastupnice, predstojnice, urednice, glasnogovornice, prevoditeljice, uciteljice, doktorice, magistrice, inzinjerke, profesorice, ginekologinje...
By Ulix
Originally posted by kal zakath
Zasto?
Korisnikov avatar
By kal zakath
Zasto?
Šta zašto?
By Sixto
Zene ostvarene u svom poslu i previse ne haju kako ih nazivaju!
Ako je do jaja dobar direktor, lekar, inzenjer, arhitekta, policajac, a svi je ili postuju ili cvikaju od nje, tako joj puca kurac kako ce je zvati!
A kako ce nesto zvucati brinu feministkinje koje osim svojih NVO nisu ama bas nista postigle u zivotu!
By Ulix
Zasto?
Šta zašto?
Zasto psihologinja a ne psihologica ili psiholoskinja?
Korisnikov avatar
By kal zakath

A to. Ma to sam se zezao. Pojma nemam, ali tako piše u slovena?kom pravopisu (baš me zanima kakav su princip primenjivali kada su stvarali te re?i).
By Ulix

A to. Ma to sam se zezao. Pojma nemam, ali tako piše u slovena?kom pravopisu (baš me zanima kakav su princip primenjivali kada su stvarali te re?i).
To me interesuje: na osnovu kog kriterijuma se odredjuje koja je rec pravilna, ako je ijedna uopste pravilna. Gde li je AngraMaina kad ti najvise treba... :cekam:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Tu sam, tu sam. Samo kucnes cipelicama i eto mene, direkt sa egejskih obala.

U principu, ako imas jezicku nedoumicu, pitas normativne prirucnike -- recnik, pravopis i gramatiku. Problem je u tome sto u njima nema ni traga od cele ove diskusije, srpske komisije za normativni standard sastavljene su uglavnom od samih gerijatrijskih panjeva. Tako ce ti pravopis uredno resiti eventualne dileme oko dolapa, gumna i sestopernog buzdovana, ali recimo problem lezbejka/lezbijka ne nahodi se onde ni u najavi, a kamoli rodna korekcija.

Tako da, zapravo, mi znamo vise od njih. Oblik kao "psihologinja" upotrebljen u tekstu nosi vanjezicku poruku koju treba da prenose i srpski pederi, ako sebi zele dobro. I da, bolje je "psihologinja" zato sto je izvedeno neposredno iz imenice (psihologija) nego "psiholoskinja" i jer je izvedeno iz prideva (psiholoski). I inaja podobnaja sim.

Bolje da mi silujemo jezik nego da jezik siluje nas.

:zastava:
By Simor
Originally posted by AngraMaina
U principu, ako imas jezicku nedoumicu, pitas normativne prirucnike -- recnik, pravopis i gramatiku. Problem je u tome sto u njima nema ni traga od cele ove diskusije, srpske komisije za normativni standard sastavljene su uglavnom od samih gerijatrijskih panjeva. Tako ce ti pravopis uredno resiti eventualne dileme oko dolapa, gumna i sestopernog buzdovana, ali recimo problem lezbejka/lezbijka ne nahodi se onde ni u najavi, a kamoli rodna korekcija.
:smeh: :smeh:

Ali tu su marginalizovane grupe da koriguju normative...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Paki
Ostavimo svakog da sebe rodno (jezi?ki) karakteriše po sopstvenom ose?aju i poštujmo to.
Ne slazem se sa tobom. Kao sto je Simor pisao vec u jednom prethodnom postu - kroz jezik se provlaci negativan odnos prema zenama. Za njih su "rezervisana" zanimanja kao cistacica, sekretarica, prodavacica - nista neuobicajeno i nikom ne smeta i ne insistira da ga zovu cistac, sekretar ili prodavac. Ali odjednom postane problem kad psiholog postaje psiholoskinja, zasto odjednom to. Pa iz istog razloga zasto postoje reci za ova prva zanimanja...
Korisnikov avatar
By Seaman
Cistacica, spremacica, prostituka :D :smeh:
Salim se.Zasto da ne, psiholoskinja,poslanica, direktorica i sl
Nadam se da je moja Dina direktorica, a ne direktor. :D
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Seaman
Nadam se da je moja Dina direktorica, a ne direktor. :D
Ovde se kaze direktorka ali vazno je da postoji odgovarajuca rec:wink2:
Korisnikov avatar
By djo
mojoj drugarici sa nedvosmisleno ženskim imenom :smeh: piše na diplomi 'diplomirani glumac' :smeh: mislim.... comeon:teletabisi:
By Simor
mojoj drugarici sa nedvosmisleno ženskim imenom piše na diplomi 'diplomirani glumac'
Ovo je Srbija i ima da se postuje prirodan jezik, jel' jasno bojandjo!!!

Nemoj ti tu nama sa levicarskim idejama kako je jezik tu nas nesto odvojio od prirode. Zivele primarne veze: nema aktivne & produktivne delatnosti, nema slobode, nema izbora, nema pojedinca i nema misljenja!

;)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!