Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ca rules
Ok, koliko se secam (ili ne secam) nije bilo tema o operi. Mene interesuje koliko se vama svidja opera. Koje su vam omiljene? Koliko vas je imalo prilike da vidi nesto od Berg-a ili Brittena?

Inspiraciju za ovu temo sam dobio jer sam pre par dana video Wozzec od Berg-a i odusevio sam se. Do tada nisam bio neki fan ne-melodicnih, abstraktnih opera ali mi se ova prdoukcija bas svidela.
Korisnikov avatar
By Mars
2-3 sata opere na sceni, kostimirano itd. - nije za mene.

Volim da slusam arije, onako kada recimo clanovi Metropoliten Opere pevaju svako po nesto... Divni, zdravi, srecni ljudi, na sceni i oko nje (bar meni tako deluju). Ona teska zavesa, 5 tona valjda ima... Oni aplauzi kad Ketlin Betli izvede nesto da padnes u nesvest...
Korisnikov avatar
By djo
huh, komplikovano pitanje. moj odnos sa operom je uvek love hate :spin: recimo, volim ranu i kasnu operu - dakle od monteverdija do mozarta pa veliki skok do berga, dobro mozda straussa pa na ovamo, sve ostalo izmeðu teško...

ina?e da te ispravim :streber: berg i wozzek nikako ne spadaju u ne-melodi?ne i apstraktne opere :D (mada ima i takvih)

a gde si gledao? na videu ili na sceni?
By Ca rules
Wozzek sam gledao u Covent Garden-u u ponedeljak. A gde su u Wozzek-u bilo kakve melodije? Osim mozda onog marsa u trecoj slici u prvom cinu. Plus, vecina muzicara ce se sloziti da je muzika za Wozzek-a apstraktna. Mislim nije bas kao Schoenberg, ali u svakom slucaju nema onih melodija koje bi mogle da se "pevuse". Btw, sta mislis o "Moses and Aaron"?
Korisnikov avatar
By djo
haha, pa kako misliš da peva?i pevaju ako nema melodije :)
berg zajedno sa schoenbergom pripada atonalnim ili 12tonskim kompozitorima. možda si na to mislio. ali atonalnost nema veze sa tim da li može da se pevuši :) evo ja znam da odpevušim po?etak 'langsam wozzek...' :)
Korisnikov avatar
By xfreelancer
ne obozavam osobito operu. naravno, u inostranstvu bih uvek posetila neku dobru opersku predstavu, ali ovde uopste nemam zelju da odem i da slusam tone deaf pevaljke, i satro primadone, tipa jadranke jovanovic i slicnih joj, kako unakaradjuju pojedina dela.
ipak, obozavam pojedine arije, recimo: ebben? ne andrò lontana iz opere la wally, zatim, casta diva iz norme, of course, un bel dì, vedremo i razne druge, pod uslovom da ih izvode: maria callas!!!, kathleen battle, kiri te kanawa. zapravo, volim da slusam sve arije, a mislim da bih izdrzala i celu operu, kada je na sceni maria callas.
britten-a kao i berga ne slusam, ali sam silom prilika odslusala dobar deo wozzeck-a i ne mogu uopste da kazem da mi se dopada. naprotiv.

@bojandjo

kako, zaboga, wozzeck nije atonalan i nemelodican? lol. http://www.geocities.com/al6an6erg/wmusic.html. omg, pa ja dozivim blazi oblik stresa i od berga i od ucitelja mu schönberga! secam se da sam se jedva oporavila od traume nastale upravo nakon slusanja wozzeck-a, pierrot lunaire-a i erwartung-a! kao teatar apsurda, samo sa muzickom podlogom.
Korisnikov avatar
By djo
jeste atonalan ali nije nemelodi?an :)

stvar je samo naviknuti uho na atonalne stvari. opera postoji 500 godina plus minus a mi smo svakodnevno okruženi što na televiziji što po pozorištima jako kratkim periodom istorije opere ni celih 150 godina - dakle od mocarta do pu?inija. i onda nije ni ?udo što nam atonalna muzika, koja je jako malo prisutna zvu?i 'traumati?no' :)

stvar prakse
Korisnikov avatar
By xfreelancer
he, ma imam ja prakse i to sasvim dovoljno, i meni nista ne 'zvuci' atonalno, vec to i jeste osnovna karakteristika ove dvojice kompozitora. atonalnost i podrazumeva nemelodicnost, a ne nemogucnost da se otpeva ili izvede na nekom instrumentu. mislim, sta reci onda o aleatorici i slicnim savremenim muzickim pravcima? nisam neprogresivna kada je klasicna muzika u pitanju, samo volim da se stavri nazovu pravim imenom. i nisam rekla da je u pitanju kakofonija, samo jednostavno ne mozemo senberga a ni berga nazvati tonalnim, melodicnim i harmonicnim u klasicnom smislu te reci, sto ne podrazumeva da je to nesto lose ili da, ja kao osoba koja ne voli takav tonski izraz smatram da je to previse avangardno. recimo, delimicno su atonalni i stravinski i prokofjev, pa ih obozavam. ovde po sredi imamo muziku cija atonalnost predstavlja ne samo bunt protiv ukorenjenih i do tada postovanih pravila kompozicije i harmonije, vec i protiv aktuelne drustveno-politicke situacije, i zapravo odrazava sav ocaj i beznadje tog vremena, i prilicno je socijalno angazovana. upravo iz tih razloga, a ne zbog same atonalnosti i 'diskrepantnih' i skokovitih kretanja melodijske linije ja ne mogu da slusam berga i senberga. stvaraju mi osecaj klaustrofobije i anksioznosti. nekako me asociraju na munkov krik, i to sto takve stvari ne preferiram je odraz nekih licnih afiniteta i asocijacija, a ne puke i povrsne podele na tonalno i atonalno gde bi prvo bilo stereotipno a drugo moderno i neomedjeno nekim pravilima kompozicije koja umeju da sputavaju.
By fazza
TV Politika odredjenim danima emituje operu sa prevodom, pa mozesh da
bacish pogled. :)
Korisnikov avatar
By colorado
ni ja bas. ne prija mi slusanje takvog nacina pevanja po sat i i vise vremena.
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by xfreelancer
...a ne puke i povrsne podele na tonalno i atonalno gde bi prvo bilo stereotipno a drugo moderno i neomedjeno nekim pravilima kompozicije koja umeju da sputavaju.
ma znam, samo što i ja želim da se stvari zovu svojim imenima. a atonalnost NEMA VEZA SA NEDOSTATKOM MELODIJE nego sa tim što se ne uklapa u vekovni dursko molski sistem nego su 12 polustepena klasi?ne oktave rasporeðeni druga?ije, odnosno kompozicije nisu komponovane u tradicionalnom tonskom klju?u ve? se za svaku kompoziciju pravi 12tonski niz iz kojeg se razvija cela kompozicija - zna?i nije u C duru ili f molu, ve? ima svoju 12tonsku lestvicu. a to nema nikakve veze ni sa kakofonijom niti sa aleatorikom :)

meni je potpuno jasno šta ti ho?eš da kažeš samo bih da ti skrenem pažnju da termin 'atonalnost' upotrebljavaš kolokvijalno :friends:
By Ca rules
he, ma imam ja prakse i to sasvim dovoljno, i meni nista ne 'zvuci' atonalno, vec to i jeste osnovna karakteristika ove dvojice kompozitora. atonalnost i podrazumeva nemelodicnost, a ne nemogucnost da se otpeva ili izvede na nekom instrumentu. mislim, sta reci onda o aleatorici i slicnim savremenim muzickim pravcima?

Ja se u potpunosti slazem sa ovim. A sto se Wozzeck-a tice, dodjes kod mene u London pa da te odvedem da pogledas ovu produkciju. Cista perverzija. A Mojsija i Avrama sam gledao u produkciji Metroploiten-a i bas mi se nije svidelo.
By Ca rules
Ti kao da mi citas misli - sada sam se bas vratio iz setnje i kupio sam DVD-jeve celog ciklusa "Prstenova". Bilo na snizenju, a Wagner je moj omiljeni operski kompozitor i "Siegfried" mi je omiljena opera. Pogledao sam je pre neki mesec kada je davana u Covent Garden-u. Mada moram da priznam da je jos uvek nisam video a da je bila ubedljivo postavljena.

Inace, trudim se da cesto idem u operu i na balet (ples mi je sam po sebi mnogo blizi jer se tima i ja polu-profesionalno bavim). Ono sto sam video da mi se dosta svidelo je "Macbeth" koji sam gledao pre neko vece. A i "ljubav za tri pomorandze" (ili kako god da je to na srpskom).

Kada vec pomenuh "Macbeth" gledao sam davno jos "La Gioconda" koja se meni bas ne svidja ali je pevala Violeta Urmana koju ja obozavam. Na zalost u Macbeth-u je bila so and so (cak su je neki i izvikali) ali ja joj oprastam jer smatram da je jednostavno pogresno odabrana za tu ulogu.
Korisnikov avatar
By djo
ok, bojandjo, ne moras da vices (posto pisanje caps lock-om podrazumeva vikanje, ja tako i dozivela).
ma kakvo vikanje, pa vidiš da sam stalno stavljao smajlije :)

mi se nismo ni oko ?ega sukobili, meni samo nije logi?no da je nešto što nije tonalno samim tim i nema melodiju :)
povla?im se iz rasprave sad me je sramota što si pomislila da sam vikao :predaja:
Korisnikov avatar
By mishicavo mache
musorski: boris godunov
bartok:a kekszakalu herceg vara
ravel:l'enfant et les sortileges
feldman:neither
glass:akhnaten
tom ades:powder her face
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by mishicavo mache
glass:akhnaten
a zaj nije ajnstajn jepsi :trep: :trep: :paradajz:
Korisnikov avatar
By xfreelancer
@ bojandjo

lol. pa naravno da sam to tako dozivela jer se i sama vrlo cesto tako (patronising) obracam sagovornicima :djavo: , potpuno nesvesna toga, a sve u zaru rasprave. i samo jos da kazem da pod nemelodicnom nisam podrazumevala odsustvo melodije i melodijske linije. ok, evo necu vise da upotrebljavam pausalne i okvirne interpretacije pojma atonalna muzika. :predaja:

@ca rules

kada smo kod wagnera, da li si gledao film sa glen close 'meeting venus'? nisam neki fan wagnera, mada u poslednje vreme sve vise prelazim na neke muzicke zanrove i kompozitore koje do skoro nisam uopste slusala niti cenila. trebalo bi da malo bolje proucim wagnera da bih ga bolje shvatila, jer je jako komplikovan, tezak i slozen.
opet off: posto kazes da volis i balet, verovatno ti se svidjaju i 'posvecenje proleca', 'petruska' i 'romeo i julija'? to bih vec volela da odgledam u nekoj dobroj produkciji, osobito 'posvecenje' jer me interesuje kakva bi mogla biti moderna postavka, a imam samo audio cd.
By Ca rules
Nisam video 'posvecenje' osim U beoradu i na DVD-ju, gde sam video staru psotavku od Ashton-a. Meni se mnogo svidela novija postavka "Labidovog jezera' koja je pre dve godine (cini mi se) dobila Olivier nagradu ovde u UK. Inace Royal Ballet sada ima novu postavku "romea i Julije" po koreografiji Keneth macMilan-a koja bi trebalo da bude onako, malo vise erotska ali to sam samo cuo od pred-kritike. planiram da idem da je pogledam kada se pojavi. Ono sto bih ti preporucio ako budes imala sanse da pogledas je neku od postavki San Francisco baleta.
By Ca rules
Eh, da relativno skoro sam video i scensku postavku "Vojnikove price" i mnogo mi se svidelo.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Šta znam. Nikada nisam gledao nijednu operu u živo, ali sam video ceo ciklus Prstena na tv. Ne podnosim pevanje, ali su mi pojedini muzi?ki delovi opera meðu najomiljenijim klasi?nim delima (jednostavno obožavam Sigfridov pogrebni marš, pa uverturu Rienzi).
U stvari ako dobro razmislim, jedino od opere što volim je Wagner (valjda što volim "pompoznu" muziku).
Korisnikov avatar
By Oziris
Volim Boeme, Nabuko, Karmen... Volela bih da vidim/cujem Tarju Turunen u bilo kojoj operi koju bude izvodila...
By fencysmurf
Moja omiljena je "Andrea Chernier" ponajvishe zbog "La Mamma Morta".

Iz krajnje sentimentalnih razloga volim "Der Fledermaus" i "Madamme Butterfly".

Najimpresivnije od opera koje sam u zivotu video i cuo en vivo je bio "Boris Godunov" , ali ni dan danas ne znam da li zbog morbidnosti cele konstrukcije ili zbog muzike...
Korisnikov avatar
By Kupper
'Madam Baterflaj', mozda zato sto je prva koju sam slusao. Milka Stojanovic....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!