Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Abortus

ZA
75
80%
PROTIV
19
20%
Korisnikov avatar
By Kupper
Ne mogu da odgovorim na pitanje koje je ovako postavljeno. Nisam ni za ni protiv, jesam i za i protiv. Ne verujem da je pametno apriori reci ZA ili apriori reci PROTIV a ceo spektar za i protiv je izmedju, od slucaja do slucaja, od zene do zene, od muskarca do muskarca......

Inace, slazem se s Malisom koji je napisao u odgovoru Zeki:

'......posle nekog_perioda spermatozoidi u testisima razgradjuju tako da bi ispalo da je svaki potentan mushkarac ujedno i nemoralan :) )

Da li ces je prosuti ili zadrzati, (m)oral je isti.'
By жњ
Originally posted by Kupper

'......posle nekog_perioda spermatozoidi u testisima razgradjuju tako da bi ispalo da je svaki potentan mushkarac ujedno i nemoralan :) )

Samostalno razgradjivanje je nacin koji je smislila majka priroda da vam rastereti testise da ne bi pukli. Ali ako tokom seksa koji je kao cin predvidjen za produzetak vrste, svesno prospes to belo zlato u nepovrat - e to je vec nesto drugo...

:lol:

kako god, bitno da se mi slazemo ZA pravo na abortus.

Znam ja da Status ceni Cecu i sve njene stavove, pa i one o tome kako treba radjati sto vise dece (i ja se slazem), ali on nije zena, niti ima milione evra da njima podize svoju decu!
Korisnikov avatar
By Kupper
Zeno Zeko, to je Malisha napisao, ne Kupper (mada se slozio). C,c,c....najgora si od sve ....
By жњ
Zeno Zeko, to je Malisha napisao, ne Kupper (mada se slozio). C,c,c....najgora si od sve ....

ma znaaaaaam da je malisa napisao, al me mrzelo da trazim po prvoj strani, ali si se ti tako lepo namestio sto si ga citirao da ti ne mogu opisati ;) :D

:kiss:
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by unic0rn

Shta mene, tebe ili bilo koga drugog pa chak i Tetka Dacu zabole varjacha illi vanglica shta ce neko da radi sa svojom kucom, ciglama, opekama, zemljishte, temeljom?

Njegove pare/rad - njegova stvar...
my sentiments, exactly :srbin: :happysmoke: :srbin:

btw, samo da napomenem - nisam glasovao! :tuc:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by STATUS
Video sam da vec postoji slicna tema u Religiji ali tamo je pitanje da li je abortus ubistvo ili ne a ovde je pitanje da li ja abortus moralan ili nije odnosno da li biste pristali na abortus-ako ste zena i da li bi podrzali abortus majke, sestre, devojke, zene ako ste muskarac...
To su u suštini dva pitanja... tj. ne mora nešto da bude moralno da bi neko pristao na to nešto...
bez precizne definicije morala* ne mogu da znam da li je abortus moralan. Ja sam ?ovek prirodnjak i iz društvenih nauka sam imao 7; tako da tu definiciju ne znam.
[size=-2]*tu se ustvari nadam da ?e neko oka?iti preciznu definiciju (na srpskom)[/size]
Ina?e sam po difoltu ZA abortus.
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by GrMi_ZEka

ma znaaaaaam da je malisa napisao, al me mrzelo da trazim po prvoj strani, ali si se ti tako lepo namestio sto si ga citirao da ti ne mogu opisati ;) :D

Ja se namestio> pa jos lepo? Pa dobro, nemam nista protiv:roll:

Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by spliff

Shta mene, tebe ili bilo koga drugog pa chak i Tetka Dacu zabole varjacha illi vanglica shta ce neko da radi sa svojom kucom, ciglama, opekama, zemljishte, temeljom?

Zvali ste me ?

Da se razumemo nesto, deco moja.
Slazem se sa svom tom pricom o demokratiji i ljudskim pravima, ali se nikako ne slazem sa tim da se iz hira obavlja abortus.
Problem je u tome sto mi svi imamo pristup i mozemo da gledamo sve blagodeti ovog sveta, a opet sve to gledamo kao publika u pozoristu, zato sto je nasa zemlja siromasna i zaostala.
Doterali smo cara do Duvara i u situaciji smo da ne smemo da gledamo samo na licnu srecu i licno blagostanje, vec moramo da mislimo uopsteno, na buducnost ove drzave i ovog naroda.
S tim u vezi, mislim da bi kod nas moralo malo vise da se misli o natalitetu. Svi bi da uzivaju u komforu i da sebi ugadjaju, a dece ima sve manje.
Zato mozda ne bi bio los ni onaj "becarski zakon", sa porezima za neudate zene i neozenjene matore momke.
U siromasnim zemljama kao sto je nasa, svi bi morali da licne interese stave u zapecak, a da se skoncentrisu na opste interese.
Nas opsti interes je da nas bude sto vise, jer cemo uskoro zaista svi stati pod jednu krusku.
Korisnikov avatar
By Tweety
Originally posted by Daliborka
Originally posted by spliff

Zvali ste me ?

Da se razumemo nesto, deco moja.
Slazem se sa svom tom pricom o demokratiji i ljudskim pravima, ali se nikako ne slazem sa tim da se iz hira obavlja abortus.
Problem je u tome sto mi svi imamo pristup i mozemo da gledamo sve blagodeti ovog sveta, a opet sve to gledamo kao publika u pozoristu, zato sto je nasa zemlja siromasna i zaostala.
Doterali smo cara do Duvara i u situaciji smo da ne smemo da gledamo samo na licnu srecu i licno blagostanje, vec moramo da mislimo uopsteno, na buducnost ove drzave i ovog naroda.
S tim u vezi, mislim da bi kod nas moralo malo vise da se misli o natalitetu. Svi bi da uzivaju u komforu i da sebi ugadjaju, a dece ima sve manje.
Zato mozda ne bi bio los ni onaj "becarski zakon", sa porezima za neudate zene i neozenjene matore momke.
U siromasnim zemljama kao sto je nasa, svi bi morali da licne interese stave u zapecak, a da se skoncentrisu na opste interese.
Nas opsti interes je da nas bude sto vise, jer cemo uskoro zaista svi stati pod jednu krusku.

ma i jedna kruska nam je dovoljna...
Korisnikov avatar
By EYA
mozda se Dada i sali, tj provocira, ali ima mnogo onih koji zaista misle da decu treba radjati zbog opstih interesa, a to me tako nekako podseca na drzavne strategije tipa 1/2dajte nam jos topovskog mesa1/2.
odlika siromasnih zemalja pored neobrazovanosti je i veliki natalitet.
kakav komfor, crna dado ?
kakva sreca i blagostanje, bwee!?

nas opsti interes je da zasucemo rukave i radimo, da sebi i deci obezbedimo bar osnovne uslove za pristojan zivot.
da mozemo da ih skolujemo i da kad ih iskolujemo imaju sta da rade, a ne da se vuku po ulici i skupljaju ispred diskonta pica ili beze u inostranstvo!

nas opsti interes je da ne radjamo nezeljenu decu.
ko zeli dete nek se i potrudi da bude dobar roditelj. pa nismo mi zivotinje da se samo razmnozavamo, a ostalo priroda uradi sama.
ili mozda jesmo :puzzle:
By Ulix
ko mi kaze da kucu koja je u fazi izgradjne treba srusiti samo zato sto nam se ne dopada ili iz bilo kojih drugih razloga smatra da je kuca isto sto i BLOK ja cu mu preporuciti da ode u Lazu....

sve je vise burzuja koji se odlucuju na abortus jer zene zele da budu mlade, lepe a retko gde je glad ili los zivot deteta razlog abortusa...
Dobro. To me je prosvetlilo. Tvoje poznavanje embriologije je zaista na zavidnom nivou. Kada bih nosio kapu, napisao bih: skidam kapu, Statuse.

Eh da...
PauLi mi je rekao da si se zalio na mene.
Ne kukaj.
Necu vise koristiti velike reci.
:mirnatetko:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
hm cinjenica je da fetus NIJE ziv i da ne oseca

Mala ispravka, fetus jeste zivo bice(pocela je diferencijacija celija), embrion je skup celija u deobi.
Nemam vise ni energije ni volje da se raspravljam na ovu temu.
Moral je vrlo rastegljiva kategorija. Za ovo drustvo, vecina ce reci da je nemoralno izvrsiti abortus, ali da je sasvim ok i moralno pretuci dete, zenu, slabijeg od sebe, jer su to zasluzili i zato sto ne mogu da se brane.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by operativni kadar
Peder sa predrasudama je uvek hit!
:zastava: vala bash! :protest:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Abortus je sasvim OK. Zapravo, krajnje je nemoralno ne izvrsiti ga ako je u pitanju nezeljena trudnoca.
Bitno je u sta bi izraslo to potencijalno dete i u kakvim uslovima bi raslo. Sve ostalo je lazni moral i prilicno jadno.
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Pitam se nesto danas zasto sam uopste otvorio ovu temu na GAY forumu koji uglavnom, cast izuzecima, posecuju oni kojima je vrhunac uspeha primanje sto veceg penisa u sopstveni nerazradjen anus i trazenje sto vise partnera za seks...

naravno da ce iskrivljeno misljenje imati neko ko nikada nije osetio sta znaci imati sopstveno dete i kakva je to odgovornost i osecaj...

brdo matorih pedera koji nisu nikada nisu osetili sta je ljubav rodjennog deteta...pa ti ljudi ustvari i ne mogu da govore o abortusu jer ga dozviljavaju kao PRANjE ZUBA a da ne govorim o srtnoj kazni i prestrogoj kazni za ubistvo dece....

:boxer:
Korisnikov avatar
By M M and I
STATUS

Ceca Nacionale

--------------------------------------------------------------------------------

Registrovan/a: 2003-9-16

napisana 2006-1-30 u 22:42

Pitam se nesto danas zasto sam uopste otvorio ovu temu na GAY forumu koji uglavnom, cast izuzecima, posecuju oni kojima je vrhunac uspeha primanje sto veceg penisa u sopstveni nerazradjen anus i trazenje sto vise partnera za seks...

naravno da ce iskrivljeno misljenje imati neko ko nikada nije osetio sta znaci imati sopstveno dete i kakva je to odgovornost i osecaj...

brdo matorih pedera koji nisu nikada nisu osetili sta je ljubav rodjennog deteta...pa ti ljudi ustvari i ne mogu da govore o abortusu jer ga dozviljavaju kao PRANjE ZUBA a da ne govorim o srtnoj kazni i prestrogoj kazni za ubistvo dece....

PROTIVNIK ABORTUSA !

Ha! Ko se nasao da prica o moralu? Ima ona narodna (cini mi se da je vojvodjanska) sto kaze: "Ko o cemu - ****a o postenju" :lol: :bj: :fuckbed: :alexis:

P.S. status dear, zna se nadaleko ko sve spada medju najprometnije medju forumasima...

A ti ih imas i vise od Cece pa znas kakav je osecaj...pocasni si clan fonda "3-ce dete", a zbog tebe razmisljaju da otvore i fond "6-to dete". :krava: :whatever:

:pokazuje: :pokazuje: :pokazuje: Najbolje ti je da se poklopis i pokrijes usima...i da ne talasas...Cak i skandinavski pederi koji vole da dolaze do "lake piletine" kad krenu put Balkana pitaju u JAT-u i ambasadi SiCG kako da pronadju Statusa kad se vec nadju u Srbiji...a osoblje konzulata se sprema da te uvrsti u brosuru (na svedskom, norveskom i danskom) sa servisnim informacijama i turistickom ponudom pod rubrikom "Laka zabava". :bj: :njanja: :kosa: :krava: :pokazuje: :alexis:
Korisnikov avatar
By DijeteSrece
naravno da sam za... a da se zabrani vratilo bi se sve na sitvaciju 50ih kamo se to radilo ilegalno a nije bila rijetkost da, osim dijeteta, i zena crkne :drama:
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover

Statuse, molim te, reci nam sta je tvoj vrhunac uspeha?
Mozda uzdizanje Cecinih moralnih nacela i ljubljenje iste u prilicno razradjen anus ( btw Srpska svetica koja Oce Nas cita sa papira - dno dna ).

Osetio sam sta je ljubav deteta, ne svog ali to ne menja cinjenicu da se prema svakom odnosim sa velikom odgovornoscu i ljubavlju. Deca predstavljaju neiskvarenu kopiju nas samih i svako iole normalan se ponasa kao njihov zastitnik. Hocu da kazem da nije potrebno da tvoja krv tece njegovim venama da bi to dete voleo i da bi doziveo taj osecaj o kome govoris. Veruj mi da zadrhtim pri samoj pomisli kakva buducnost njih ceka, ako im uopste bude dozvoljeno da imaju kakvo takvo detinjstvo.

Sto se tice abortusa, da li si se ikada zapitao koliko je dece koja su zaceta silovanjem? Sta nam ti mozes reci o osecaju kada zena ne zna cije dete ce roditi. U kakvom okruzenju ce rasti ako se zna da to dete nije zaceto iz ljubavi vec manijackog sexualnog nagona?Sta ce mu majka reci kada ju bude pitao za oca? Kakva ce to biti prica za Show & Tell...Jedan od bezbroj razloga za abortus. Da ne govorim o slucajevima kada se zna da ce dete biti rodjeno sa urodjenim defektom.

Naravno za Sv. Cecu i Sinod SPC to nisu dovoljni razlozi, bitno je samo da je Srba sto vise, pa makar svi bili Statusi.

I rest my case
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Za abortus.

1. Moral je vrlo individualna stvar. Zakon je nesto drugo.

2. Plod, verujem, ima u bilo kom trentuku manje svesti od jednog mrava, a vecina ljudi ne bi stala da razmisli da li da ne zgazi mrava. Zivot, kao ni bilo sta drugo, sam po sebi, nema vrednost.

3. Par provokacija:

3.1. Zasto stati na abortusu, to uopste nije daleko od ubistva bebe. Ona i onako ne zna sta ju je strefilo i tesko da moze da odlucuje... Kada neko ubije bebu, ja problem ne vidim u tome sto je beba ubijena, vec u tome sto onaj koji je izvrsio ubistvo moze da ubije nekoga sa malo vise svesti.

3.2. Zasto dozvoliti samo zeni da odlucuje da li ce abortirati ili ne. Vlasnistvo genetskog materijala iz kog se razvio plod je samo 50% njeno, a pravo na abortus se, ocigledno, zasniva na privatnom vlasnistvu (trenutno majke) nad plodom.

3.3 Zasto, uopste, dovoliti ljudima da na svoju ruku prave decu i odgajaju istu. Zasto se dozvoljavanje tako necega ne stavi u ruke drzave, zajedno sa starateljstvom nad decom? (U tom roditelji bi izgubili pravo da traze abortus sem u slucaju da dodje do komplikacija tokom trudnoce; ustvari dok bi se ovako nesto sprovelo, pretpostavljam da ljudska tela ne bi imala vise nikakvu uogu u 'pravljenj' dece, sem, eventualno, donacije genetskog materijala (a mozda cak ni toga) )

:djavo:
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Ustvari, ona numeracija je bezveze. :)
By Sixto
Za abortus!
Iz vise razloga!
Ako je visoko rizicna trudnoca sa malo izgleda za uspeh, genetske malformacije ploda, ugrozavanje zdravlja majke, silovanje.... slucajeva je mnogo!
Oko nezeljene trudnoce se jedino bunim, postoje zene koje stvarno nisu zelele dete a zacele su ga, u isto vreme postoje i one kojima je abortus, neko tu vec rece ranije, pranje zuba!
Da li znate koliko je devojaka sa vise od 7-8 prekida trudnoce!?
Mora se razgraniciti razlog tj motiv abortusa, to nemoze biti sport, a ni neciji kamen oko vrata!
Natalitet se, u drustvima kao nase koje spada u ajde da kazemo srednje razvijene i tehnoloski i kulturoloski, ne dize zabranom abortusa, vec dizanjem standarda bracnih parova koji bi da podizu dete, da se ne bi zaustavili na prvom sto je najcesce slucaj!
Al to je vec sad pitanje nespospobne vlasti!
U nerazvijenim drustvima se ljudi mnoze bez obzira na imovinsko stanje, mi smo stigli do nivoa kad postoji prag ispod kog se ne odlucujemo na decu jer ne zelimo da zive bilo kako!
Abortus vise ne pripada odredjenom kulturnom, klasnom ili bilo kom sloju, prisutan je svuda i kod svih dobi reproduktivnog perioda zene!
Sto se tice toga da je i otac donor reproduktivnog materijala, slazem se, ali samo to i nista vise! U odrastanju deteta od zaceca do prve godine zivota jedinu ulogu u zivotu deteta igra majka, tek posle toga otac je lice koje postaje nesto za sta se dete vezuje i koje mu je drago i poznato! Uostalom malo je lakse naci spermatozoid nego jajnu celiju!
sta ako je sperma iz banke, a plod pokazuje teske razvojne anomalije, sta onda, jel se pita davalac?
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by colonia_boy

... Da ne govorim o slucajevima kada se zna da ce dete biti rodjeno sa urodjenim defektom.

Naravno za Sv. Cecu i Sinod SPC to nisu dovoljni razlozi, bitno je samo da je Srba sto vise, pa makar svi bili Statusi.

I rest my case
:lukavi:
Na sta bi tek to licilo :shocked:
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Alo ljudi

znate li vi da razgranicite neke stvari ili opet moram da vam objasnjvam !?

Text

Naravno da je ABORTUS opravdan u slucajevima..:

Kada plod potice iz
* SILOVANjA,

* INCESTA,

*kada doktor u tvrdi da se dete nece roditi ZDRAVO,

*kada je UGROZEN zivot majke

A STA SA OSTALIM SLUCAJEVIMA ???

pa nisam ni ja lud da podrzim radjanje deteta koje sam npomenuo u gore navedenim primerima...
Korisnikov avatar
By EYA
ABORTUS, SRPSTVO I PRAVOSLAVLJE

Nakon 5. oktobra kada na vlast dolazi Koštunica, crkva dobija veliki zna?aj u Srbiji. Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) postaje deo obrazovnog sistema, verski rituali se izvode u javnim ustanovama kao sto su bolnice, škole, prostorije u kojim se sastaju odreðene stranke, itd., ?ime se krši sekularnost države. SPC tako dobija ogroman prostor delovanja i širenja svojih u?enja, osnivaju se klero-nacionalisti?ke organizacije: "Obraz", "Sveti Justin Filosof", "Dveri Srbske", koje imaju veliki uticaj u društvu a podržane su od strane politi?ke, crkvene i, kako se to kaže, intelektualne elite. Kao rezultat ne samo toga možemo videti mlade ljude na ulicama kako uništavaju i/ili spaljuju sakralne objekte drugih religija, zavisno od povoda. Naravno, ove klero-nacionalisti?ke snage su ja?ale svih godina pod režimom Slobodana Miloševi?a, sada samo još više šire svoju politi?ku mo?.

Jedno od jako važnih u?enja koje SPC (i ne samo SPCa u ovome bi se mnoge religije mogle ujediniti) promoviše jeste da je abortus ubistvo. Treba pomenuti da patrijarh Pavle kao glasnogovornik SPC-a ne propušta priliku da u poslanicama "opomene" žene da je abortus ?in ubistva i da ih poseti da to ne rade. Takoðe, treba pomenuti da je ista ta SPC blagosiljala "srpske" ratnike, silovatelje, ubice tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Crkva kao institucija, posebno njeni fundamentalisti, pokušavaju da zadobiju politi?ku mo? kako bi kontrolisali živote svih, a pre svega žena i uglavnom deluju u sferi morala, porodice, seksualnosti i reprodukcije.

Mitovi o abortusu

Pod pretpostavkom da je Bog stvorio sve i da se ve?no brine o poretku stvari, "o svakoj travci, pa tako i o ljudima" i zna šta je dobro za svakog od nas, borci protiv abortusa "argumentuju" na slede?i na?in:

Ø Fetus je ljudsko bi?e, tj. li?nost - ljudsko bi?e se postaje za?e?em, a ne raðanjem.

Ovde se fetus potpuno izjedna?ava sa živom osobom, u odnosu na osobu koja je trudna izgleda kao da su u pitanju dva potpuno razli?ita tela. Stvara se slika da fetus ne zavisi od žene koja je trudna, ve? da žena koja je trudna predstavlja samo jedan provodnik za hranjive materije fetusu devet meseci. Naravno da fetus potpuno zavisi od volje i života žene. Što se ti?e crkve žena je u trudno?i važna samo kao taj provodnik, njene emocije, njeno socijalno stanje i njen život kao realne osobe uopšte se ne uzima u obzir.

Ø Fetus je živi organizam koji ne može da se brani.

Ovom re?enicom se uglavnom nastoji da izazove ose?anje sažaljenja i predpostavljam krivice kod osoba koje žele ili su ve? abortirale i osuda od ostalih.

Ø Abortus je nasilni prekid trudno?e, "argument" koji je pra?en detaljnim opisivanjem abortusa kao komadanje deteta u utrobi, pa potom izvla?enja delova istog iz žene.

Uobi?ajeni trik koji se provla?i kroz tekstove protiv abortusa jeste opisivanje abortusa kao "seckanje živog deteta", bez obzira što postoje razni na?ini vršenja abortusa i što se oni obi?no sprovode dok fetus ni nema oblik koji smatramo ljudskim.

Ø Abortus je deo vrednosnog sistema "novog svetskog poretka" koji izmišlja ljudska i ženska prava i slobode i time udara na porodicu, i sve tradicionalne vrednosti nacije.

Abortus je deo jedne šire teorije zavere, to je samo još jedan na?in na koji tvorci tzv. novog svetskog poretka žele da vladaju svetom i da ih bude sve više. Sve po?inje sa levi?arima tj. Marksom, koji su izneli tezu da je Boga izmislio ?ovek, i napravili diskontinuitet sa dotadašnjim na?inom mišljenja. Tvorci pomenutog poretka su uglavnom Jevreji, ali i izdajice svoga naroda i zavedeni (zavisi ko je autor teksta i gde živi), levi?ari na ?elu sa Marksom, humanisti i naravno feministkinje, a svi oni zajedno ateisti-tj. satanisti. U Srbiji to su još i Romi, Hrvati, Albanci, Muslimani, lezbejke i kako oni kažu homoseksualci itd, svi za koje smatraju da mogu biti ne-pravoslavci, jer je vera i nacija po njihovom mišljenju isto, ili pak narušavaju ideju tradicionalne pravoslavne porodice. U knjizi Abortus -još jedna humanisti?ka vodenica smrti (izdao IHTUS) ukoliko je citirani lekar Jevrejin, to je u fusnoti obavezno navedeno.

Ø Argumenti za abortus kao što su nezaposlenost, siromaštvo, nedostatak stambenog prostor, kao i karijera umesto materinstva deo su vrednosnog sistema novog svetskog poretka koji stavlja "?oveka" u ulogu Boga

Uz ovakve argumente se još navodi da Bog ima plan za sve i ako je žena trudna to zna?i da Bog ima plan za nju i da ona treba da rodi, bez obzira ako nema gde da živi; SPC optužuje žene da "ignorišu" materinski instinkt i biraju karijeru zato što su sebi?ne i kao što smo ve? rekli zavedene idejom da je centar svega "?ovek" a ne Bog.

Ø Abortus je ubistvo nacije.

Ovim se pozivaju sve zavedene i zavedeni da prekinu sa abortusima jer je Srba i pravoslavaca sve manje. Ova re?enica je vrlo eksplicitna u desni?arskim tekstovima, ali ?esto se u raznim medijima pojavljuju ne tako eksplicitni sadržaji koji nose ovu poruku.

Ø Novi na?in prinošenja žrtve Ðavolu.

Kao što sam ve? pomenula svi koji su ne-vernici/ce (ovde se može ?itati i kao ne - pravoslavni/e) bilo da se izjašnjavaju kao ateisti ili ne su automatski protiv boga a to zna?i da (vode?i se dobro poznatom logikom ako nisi sa nama onda si protiv nas tzv. "ili - ili" politika) veruju u ðavola i onda tu nastavljaju sa teorijama zavere u koje ne želim ovde da ulazim.
Pravo žene da raspolaže svojim telom

Ono što je klju?no u ovim tekstovima jeste da abortus nije samo ubistvo živog bi?a, ve? da je to udar na naciju, na veru, na natalitet, na moral društva itd. Svi ovi mitovi koje promovišu glasnogovornici SPC-a i klero-desni?arskih organizacija u skladu su sa idejama populacione politike sa ciljem da podstaknu žene da raðaju za potrebe države, nacije, rase, klase, vere. Ovakva vrsta pronatalitetne populacione politike koristi mehanizme emotivnog ucenjivanja, zaplašivanja, bazirana je na ve? postoje?im predrasudama, a u društvu kao što je ovo ima sjajnu bazu. Plašim se da je pitanje vremena kada ?e represivne mere ove politike postati zvani?ni zakoni.

Zajedni?ko u tekstovima SPC-a i desni?arske omladine vezano za ženu:

Ø Žena kao subjekat ne postoji

Ø Njeni interesi ne postoje, to su interesi nacije, države, crkve ...

Ø Njeno telo pripada naciji, državi, crkvi, mužu, fetusu, detetu, samo ne njoj...

Obzirom da je patrijarhat dominantan vrednosni sistem u crkvenim u?enjima kao i tekstovima klero-nacionalista, potpuno je jasno da je ženina uloga na zemlji i u društvu da bude majka i služavka porodici. Zakoni koji zabranjuju abortus vra?aju žene u njihove tradicionalne uloge majki i dadilja, definišu ih preko reproduktivnih sposobnosti a u isto vreme osporavaju važnost žena za u?eš?e u politici, ekonomiji, društvenom i kulturnom životu društva. U proglasu Sestrinstva Manastira Sv. Stefan Lipovac kažu "Što se same žene ti?e, njena istinska sloboda zapravo i nije ugrožena zabranom abortusa. Slobodu svoga bi?a ona bi najbolje ostvarila upravo zaštitom detinjeg života. Tako bi ona štitila ono božansko opredeljenje ženskog tela od Boga dato ženi, da raða i samo time išla evanðelskim putem spasenja." Zaklju?ak je jasan, postoje dve uloge za ženu po u?enjima SPC-a, jedna je da raða u crkvenom braku, druga je bude monahinja.

Brojne meðunarodne konvencije garantuju ženama pravo na zdravlje, i svaka država je dužna da graðanima i graðankama obezbedi kvalitetne, dostupne, potpune i sigurne zdravstvene usluge. Nažalost, stvarnost je veoma daleko od usvojenih rezolucija.

Abortus je u ovoj zemlji legalizovan 1952. godine, ali je u ?ak i u vreme SFRJ bio jedina medicinska intervencija koju su napla?ivali. I to je bio vid kažnjavanja žena. Situacija je danas neuporedivo teža: žene i dalje pla?aju abortus u državnim bolnicama, uslovi u njima su katastrofalni i postoje procedure koje ohrabruju žene da zadrže dete "po svaku cenu". Abortusi po privatnim klinikama su jako skupi, ve?ini žena nedostupni, takoðe ovi abortusi ?esto nisu zvani?no zabeleženi i mogu se tretirati kao nelegalni, uglavnom se odigravaju kao na pokretnoj traci i ne uzimaju se u obzir ženini strahovi. Poslednje reforme u zdravstvu (ovo se ne odnosi na privatne ordinacije) omogu?avaju ženama besplatan abortus u slu?aju da je silovana (uklju?uju?i incest), da je ugroženo zdravlje budu?eg deteta i/ili žene, a u slu?aju da su u pitanju socijalno-ekonomski razlozi onda ona mora da pla?a i za sada to nije velika suma. Ovde postoji više problema: osim što je o?igledno kontradiktorno da žena koja odlu?uje da abortira jer npr. nema novca i uslova da rodi mora da plati abortus, ovakav pristup implicira moralisti?ki/osuðuju?i stav i ugrožava autonomnu odluku žene i njeno pravo na abortus. Reproduktivna prava podrazumevaju pravo žene da samostalno odlu?uje da li ?e imati decu ili ne i kada, bez obzira na nacionalnost, klasu, rasu, starosno doba, religiju, invaliditet, razli?itost, seksualni izbor ili bra?ni status - u ekonomskim, socijalnim i politi?kim uslovima koji ?e omogu?iti donošenje odluke.

Milioni žena abortiraju i u slu?ajevima kada je abortus nelegalan. Takoðe i smrtnost žena je ogromna prilikom nelegalnih abortusa. Kada su suo?ene sa neželjenom trudno?om siromašne žene u zemljama gde je zabranjen abortus obi?no same provociraju abortus ili odlaze kod osoba koje vrše abortuse bez završenog bilo kakvog medicinskog kursa. Ovo pove?ava rizik po zdravlje, i žene ako prežive ovakav abortus kasnije trpe posledice. Nelegalan abortus zna?i legalnu smrt žena. SPC ne želi da prihvati i sagleda iskustva žena, naprotiv.

Žene naravno ne odlu?uju da abortiraju iz zadovoljstva i abortus je samo jedan od na?ina za prekid trudno?e. Ono što je jednako važno jesu dostupna kontraceptivna sredstva i seksualno obrazovanje. U Srbiji se pak smatra važnijim da mladi ljudi u zvani?nim školama budu upoznati sa nemogu?noš?u ljudskog razuma da shvati tajnu svetog trojstva na ?asovima veronauke, nego sa svojim telima, polnim organima, na?inima da se zaštite od polno prenosivih bolesti i neželjene trudno?e a posebno ne o reproduktivnim pravima koja se odnose na žene ...

Zbog svega ovoga mislim da je važno da kada govorimo o abortusu imamo holisti?ki pristup ženskom zdravlju, a u borbi za reproduktivna prava uvek imamo u centru interese žene.

Ksenija Forca
http://www.queeria.org.yu/arhiva/sex/abortus.htm
Korisnikov avatar
By Phoenix
Da dodam povodom teksta "ABORTUS, SRPSTVO I PRAVOSLAVLJE", da sam jos i za to da drzava obezbedi besplatan abortus svim svojim drzavljankama, kao sto to radi npr. Holandija.
Osim toga, prilazem link na koji sam slucajno nabasao
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4688128.stm
By Sixto
Hm, sta reci na ovaj text!
Nesto mi se po pocetku cini da je ovo napisano sa nekom tendencijom da se problem abortusa pripise ternutnom politickom momentu!
Nesto mi tu ne stima!
Koliko mi se cini jeste da se crkva vratila ponovo u domove ljudi u Srbiji, ali danas se crkvi pristupa dobrovoljno, koliko znam! Usla je u skolstvo ali FAKULTATIVNO se izucava, alternativa je gradjansko vaspitanje!
Davno je crkva razdvojena od drzave i odavno se odluke na drzavnom nivou donose mimo nje i njenih dogmi.
Nije valjda da opet prizeljkujemo komunizam i jednoumlje, kad su lokalni funkcioneri SKJ izbacivali domacinima slavski kolac iz kuce kroz prozor. Ostavimo religiju neka bude intimni deo svakog coveka i samo njegova licna odluka. Ne sedi patrijarh na zasedanjima Skupstine R.Srbije!
To sto neki extremni umovi vide drustvo na drugi nacin nije strano ni starijim ni razvijenijim drustvima od naseg!
Ukoliko ugrozavaju bezbednost drugih lica ili tudje imovine ili u krajnjem slucaju drzavu onda je tu krivicni zakon koji predvidja kazne za odgovarajuca pocinjena dela, jedino da se procesi onda odgovorno pripreme i da ih ne diskredituju kojekakve NVO gospodje nastupima na tv!
No da se vratim na temu!
Abortus je ozbiljan medicinsku zahvat, tacno odredjen medicinskim pravilima naucno dokazanim, zakonski regulisan, slobodan, na volju zene!
Za devojke je moguc vec od 16g, a da se ne obaveste roditelji(verovali ili ne), generalno, donju granicu postavljaju medicinske indikacije, ne crkva, ne Kostunica iako je premijer!
Drugo je pitanje koliko je dostupan, jeftin, prilagodjen za sva tri aspekta licnosti!
Jeftin nije, nazalost! Jos uvek se smatra sramotom i u urbanim sredinama, unutar male zajednice koje formiramo, familija, ulica, zgrada, blok, kraj, u kojima zivimo palanackim mentalitetom!
Problem se uvek gleda sa dve strane, nazalost i u ocima tih zena!
Nekima je potreba i veliki problem, neke su neupucene, neobrazovane, a neke mozda cak i previse!
Ima devojcica kojima je to kao odlazak na more jednom godisnje!
Resenje je u promeni zakona, ali na bolje, postavljanju pravila, kad, kako, u kojim slucajevima, po kojoj ceni, kome refundirati! Spram potreba danasnjeg a ne nekadasnjeg drustva!
Zene posle toga idu kuci i nedelju dana ne odlaze na posao, s tim se zavrsava epizoda njihovog zivota zvana Abortus, posle toga kao da joj nije nista!
Licnost se oslanja na 3 aspekta, psiho-fizicko-socijalni, postoji potreba da se toj zeni psiholoski pomogne da prebrodi krizu, profesionalno, da li to menja uslove u kojima moze da radi!
Sve to podize kvalitet zivota zene u drustvu!
Samo na taj nacin se moze Abortus(namerno sa velikim a) pribliziti zeni, kao jedna od licnih sloboda, a pre svega pravo koje treba da uzivaju u drustvu!
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Sixto

Koliko mi se cini jeste da se crkva vratila ponovo u domove ljudi u Srbiji, ali danas se crkvi pristupa dobrovoljno, koliko znam! Usla je u skolstvo ali FAKULTATIVNO se izucava, alternativa je gradjansko vaspitanje!
Davno je crkva razdvojena od drzave i odavno se odluke na drzavnom nivou donose mimo nje i njenih dogmi.
To je relativno. Kroz vesti se provukao zahtev da crkvenjaci budu u pregovarackom timu o Kosovu, sto je cisto drzavno pitanje. I to je samo kap u okeanu njihovog mesanja u drzavne stvari.
Nije valjda da opet prizeljkujemo komunizam i jednoumlje, kad su lokalni funkcioneri SKJ izbacivali domacinima slavski kolac iz kuce kroz prozor. Ostavimo religiju neka bude intimni deo svakog coveka i samo njegova licna odluka. Ne sedi patrijarh na zasedanjima Skupstine R.Srbije!
Mozda ne sedi u skupstini, ali duva u istu tikvu sa premijerom, pa sad ti vidi ko je tu lood...
Abortus je ozbiljan medicinsku zahvat, tacno odredjen medicinskim pravilima naucno dokazanim, zakonski regulisan, slobodan, na volju zene!
Za devojke je moguc vec od 16g, a da se ne obaveste roditelji(verovali ili ne), generalno, donju granicu postavljaju medicinske indikacije, ne crkva, ne Kostunica iako je premijer!
Drugo je pitanje koliko je dostupan, jeftin, prilagodjen za sva tri aspekta licnosti!
Jeftin nije, nazalost! Jos uvek se smatra sramotom i u urbanim sredinama, unutar male zajednice koje formiramo, familija, ulica, zgrada, blok, kraj, u kojima zivimo palanackim mentalitetom!
Problem se uvek gleda sa dve strane, nazalost i u ocima tih zena!
Nekima je potreba i veliki problem, neke su neupucene, neobrazovane, a neke mozda cak i previse!
Nazalost, drustvo u celini se u velikoj meri oslanja na hriscansku tradiciju, sto nimalo ne ide u korist zenama. Jos uvek neki muski mozgovi zastupaju tezu da zene koje nose suknje iznad kolena ili pantalone traze od muskaraca (NJIH) seksulani odnos. I sto je jos crnje, one koje sebe smatraju za ispravne i podobne drustvu, osudjuju druge zene, koje se ne uklapaju u ustaljenu formu prihvatljivog ponasanja.
Ima devojcica kojima je to kao odlazak na more jednom godisnje!
Resenje je u promeni zakona, ali na bolje, postavljanju pravila, kad, kako, u kojim slucajevima, po kojoj ceni, kome refundirati! Spram potreba danasnjeg a ne nekadasnjeg drustva!
Uz duzno postovanje, abortus bi trebao da bude dostupan svakoj zeni. Naravno da postoji taj problem da neke zene (zlo)upotrebljavaju dato im pravo, pa koriste abortus kao kontraceptivno sredstvo. S'tim sto je to na njihovu stetu, jer ucestalim zahvatima ostecuje se materica i onda ni zeljeni plod ne moze da se priscvrsti, tj. dovodi do steriliteta.

Zene posle toga idu kuci i nedelju dana ne odlaze na posao, s tim se zavrsava epizoda njihovog zivota zvana Abortus, posle toga kao da joj nije nista!
Licnost se oslanja na 3 aspekta, psiho-fizicko-socijalni, postoji potreba da se toj zeni psiholoski pomogne da prebrodi krizu, profesionalno, da li to menja uslove u kojima moze da radi!
Sve to podize kvalitet zivota zene u drustvu!
Samo na taj nacin se moze Abortus(namerno sa velikim a) pribliziti zeni, kao jedna od licnih sloboda, a pre svega pravo koje treba da uzivaju u drustvu!
Slazem se.
By Sixto
Sastav tima za pregovore o Kosovu je drugo!
Crkva ima jako puno imovine dole i apsolutno ima pravo da ima izaslanika u timu ko sto ima i taj narod u vidu koordinacionog centra, predsednika, premijera.....
Mnogi manastiri su pod zastitom, ili bi trebali da budu, UNESCO-a!
Koliko god se ljudi ovde zalagali za neku jednakost i pravo na sexualno opredeljenje, u isto vreme poricu pravo drugima na versko pa i na samo postojanje crkve!
Jedan detalj, u teoriji drzave kakva je nasa po uredjenju, premijer je predsednik vlade, samo prvi medju jednakima, kao i predsednik skupstine medju poslanicima! Parlament je taj kome su svi odgovorni u vertikali Zakonodavne vlasti!
Njemu su podredjeni i Predsednik drzave i Predsednik parlamenta i Premijer, tj njemu podnose racune jer od njega mogu biti i opozvani!
Samo od diskusije u parlamentu zavisi kako ce izgledati definitivni izgled zakona ciji je predlog u proceduri! Tako ni Abortus kao predmet zakona nije na Premijeru da ga donese(u saradnji sa patrijarhom)! U diskusiju treba da se ukljuce lekari i javnost u obliku javne rasprave, a ne samo poslanici koji su u najboljem slucaju pravnici! Nemoj da licni animozitet prema crkvi ili trenutnoj vlasti, projektujemo na diskusiju o abortusu, daj da bude konstuktivna!
A ako ti se ne svidja Kostunica(sto mislim da je pre sustina ovog ovde), on se ne obara na forumu nego na izborima, pa olovku u ruke i u mesnu zajednicu kad bude vreme. I ja cekam da mu vidim ledja veruj!
Abortus je samo jedno od mnogih prava koje drustvo pruza pojedincu i samo ga treba valjano urediti kad dodje na red da se o njemu raspravlja i nista vise!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!