Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Kuda i s kim, kako, kada...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By M M and I
Ovu temu nadjoh na B92 i odlucih da je prenesem ovde jer prilicno dobro opisuje Stockholm i kako provesti 48 sati u ovom gradu.

B92 Život Putovanja

23. novembar 2005.
48 sati u Stokholmu
Jedan od najlepših gradova u Evropi, podignut je na 14 ostrva na uš?u slatkog jezera Mälaren u ne tako slano Balti?ko more. Jednu tre?inu površine Stokholma ?ini voda, a drugu parkovi i šume, tako da ?ete lako na?i svoj kutak da uživate u jednoj od najcivilizovanijih prestonica u Evropi

Uroš Veli?kovi?

Slika

Najstariji deo Stokholma sastoji se od tri ostrva, Riddarholmen, Staden i Helgeandsholmen, i sva tri vrve od renesansnih zgrada iz 17. i 18. veka, na?i?kanih u spletu uzanih ulica najužeg centra. Birger Jarl, švedski državnik i osniva? Stokholma je 1255. na ovim ostrvima podigao prvo utvrðenje. Postoje razli?ite pretpostavke o poreklu imena grada, ali je uvreženo mišljenje da re? Stokholm zna?i ostrvo o?iš?eno od drve?a (stock - balvan; holm - ostrvo).

Gamla Stan (Stari grad) zvani?no pokriva samo najve?e ostrvo Staden, mada se to ime u praksi odnosi na sva tri ostrva. To je savršeno o?uvan istorijski centar i najbolje ga je obi?i peške. To je danas pre svega turisti?ki distrikt, sa kraljevskom palatom, parlamentom i katedralom.

Brojne visoke i mra?ne zgrade sa ornamentisanim kapijama i porodi?nim grbovima nekada su pripadale bogatim švedskim trgovcima. Neke od okolnih uli?ica su u stvari najuži zamislivi prolazi, druge su opet pokriveni pasaži koji povezuju susedne zgrade.

Možete provesti sate šetaju?i se po Gamla Stanu, mada današnja atmosfera nije baš toliko srednjevekovna, a više je komercijalna. Ceo distrikt vrvi od antikvarnica, umetni?kih galerija i restorana. Ovo je u svakom slu?aju najekskluzivniji deo Stokholma.

Slika

Isto?no od centra nalazi se maleno ostrvo Skeppsholmen, sa fenomenalnim pogledom na grad. Severno je moderni centar grada Norrmalm, sa šoping centrima i ogromnim robnim ku?ama. Tu je i živopisni park Kungsträdgården.

Isto?no od Norrmalma je veliki rezidencijalni kvart Östermalm, a jugoisto?no od njega je zeleno ostrvo Djurgården, gde se nalaze dve najpoznatije atrakcije u Stokholmu: ratni brod Vasa iz 17. veka, i Skansen, najstariji evropski muzej na otvorenom.

Južno od Gamla Stana je ostrvo Södermalm, koje je dugo bilo radni?ki deo grada, a danas je poznato po cool barovima i restoranima.

Gradski prevoz

Stokholm je najbolje obi?i peške, a javni transport, koji uklju?uje metro, autobuse i tramvaje, vrlo je razgranat.

Slika

Metro sistem "Tunnelbana" ima ta?no 100 stanica, vrlo je efikasan, i prili?no veliki za grad veli?ine Stokholma. Metroom možete da se kre?ete svuda po centru grada kao i do svih obližnjih predgraða.

Metro radnim danima radi do 1 ujutro, a vikendom do 3.30am. Dnevna karta košta 95 kruna (10 eur), a trodnevna 180 (20 eur). Ako kupite ovu drugu, ima?ete besplatan ulazak u Kaknästornet (TV toranj), i Gröna Lund, glavni zabavni park u Stokholmu.

Smestite se

Hosteli na severu Evrope su nešto skuplji. Preporu?ujemo neki od Abbes Hostela u okviru njihovog lanca. Najzgodniji je Abbes Hostel u Gamla Stanu (Skeppsbron 40, +46 8 300 350), koji se nalazi deset minuta od živopisne Stureplan u samom centru grada. Postoje sobe sa 4 i 6 kreveta (24 eur), kao i dvokrevetne (33 eur po osobi).

Varijanta je i City BackPackers Hostel (Upplandsgatan 2a), 500 metara od glavne železni?ke i autobuske stanice. Najuži centar je na peša?koj distanci, a glavna ulica za šoping Drottninggatan je odmah iza ugla. Postoje sobe sa 11 kreveta (19 eur), 4 kreveta (25 eur) i dva kreveta (28 eur).

Slika

Ali verovatno ?ete se najbolje ose?ati ako odsednete u nekadašnjem zatvoru, a današnjem spektakularnom hostelu Långholmen. ?elije su malene, ali dobro opremljene i imaju po dva kreveta, a u sklopu hostela je i zatvorski muzej. Ne propustite doru?ak, koji zadovoljava najviše standarde i koji vredi 7.5 eura. U hostelu možete koristiti kuhinju, internet i mašinu za pranje i sušenje veša. Stanica za metro je udaljena 5 minuta peške. (Långholmsmuren 20, metro stanica Hornstull, +46 8 720 85 00, www.langholmen.com)

Hostel Af Chapman, ogroman brod izgraðen 1888, danas je pretvoren u hostel. Atmosfera je odli?na, a cene niske. U višekrevetnoj sobi spavanje je 16 eur, a u dvokrevetnoj 22 eur. Adresa: Vastra Brobanken, Skeppsholmen (+46 8463 2266).

Ako vam se budžet preliva, probajte Nordic Light Hotel (Vasaplan (+46 8505 63300, www.nordichotels.se), prijatno ?ete se odmoriti u njegovim funky osvetljenim sobama. Hotel se nalazi preko puta stanice metro-voza koji vozi do aerodroma, a sobe koštaju od 98 eur.

Kulturno popodne

Obavezno posetite Muzej Vasa (Galarvarvet, +46 8519 548 00, www.vasamuseet.se). Smešten je u nekadašnjem ratnom brodu koji je potonuo ?im je porinut 1628. Iz vode je izvaðen tek 1961. i gotovo je u potpunosti o?uvan. Otvoren je od 9.30am do 7pm, ulaz košta SEK70 (7 eur).

Slika

Ako ste raspoloženi za savremeniju kulturu posetite Kulturhuset, kojim rukovodi Lars Nittve, nekadašnji kustos londonskog muzeja Tate (Tejt).

U Stokholmu postoji i Nobelov muzej (Nobelmuseet, Börshuset, Stortorget, Gamla Stan) u kojem možete videti snimke govora laureata Nobelove nagrade. Otvoren je od 11am do 5pm, a ulaz je 5 eur.

Historiska Museet (Narvavägen 13-17, www.historiska.se) odli?na je polazna ta?ka za izu?avanje skandinavske istorije od kamenog doba do vikinga. Radno vreme je od 11am do 5pm, a ulaz je besplatan.

Provozajte se

U gradu koji je živi na ostrvima teško je zaobi?i vožnju brodom, naro?ito leti. Za 34 eura kupite petodnevni arhipelag pass koji vam omogu?ava neograni?enu vožnju po svim ostrvima, od Arholme na severu do Landsorta na jugu.

Kartu možete kupiti u Turist ofisu (Sverigehuset - The Sweden House) ili u Hotellcentralen kod Centralne železni?ke stanice.

Alkohol

Ako dolazite kopnom preko Danske ne zaboravite da tamo kupite gajbu svog omiljenog pi?a, jer alkohol u Švedskoj je izuzetno skup. Pi?a sa više od 3.5% alkohola prodaju se samo u državnim prodavnicama Systembolaget, ali je asortiman odli?an. Pola litra piva u pabu košta od 4 do 7 eur.

Slika

Nedelja ujutro: Pravac crkva

Stokholmsku katedralu Storkyrkan je pre 700 godina podigao osniva? grada Birger Jarl. Obratite pažnju na srebrni oltar i gotske skulpture Svetog Georgija i Aždaje. Otvorena je svakog dana od 10am do 6pm, a misa po?inje u 11am. Ulaz košta SEK20 (2 eur).

Šlag na torti

Da biste shvatili kako izgleda smestiti se u ledenom Ice Hotelu na severu Švedske svratite do Ice Gallery (Ostertanggattan 41, +46 8790 5500, radno vreme od 11am do 5pm). Za 5 eura dobi?ete pon?o i priliku da se prošetate ledenom dvoranom i pogledate promotivni film o hotelu.

Za detalje o skandinavskim igluima pro?itajte naš ?lanak Hoteli od leda.

Jedino sto je greska (sto sam do sada zapazio) je da stoji da javni prevoz ukljucuje metro, autobuse i tramvaje. Tramvaji su odavno ukinuti kao vid masovnog kolektivnog prevoza, i danas ide jedna linija za Skansen i Grönalund i voze stari istorisjki tramvaji i sluzi vise kao turisticka atrakcija.
By superfly
kakav naslov! ja mislio 48 sati svadba u stokholmu, pa se sad razo?arah! :( :disappointed:
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by superfly
kakav naslov! ja mislio 48 sati svadba u stokholmu, pa se sad razo?arah! :( :disappointed:
E, ono...sad bas kao nesto zao tip sto te razocarah...zao mi sto nije "48 sati svadba"... ebi ga :jbg: :ves:
Korisnikov avatar
By Mars
Da li ti to nama otkazujes gostoprimstvo ako dodjemo? Uz usluge vodica?

Eno vam clanak, da ste ga procitali pre nego sto ste dosli!

"Kurs dinara smo vezali za Marsovo dupe, tako da devalvacije nece biti."
(Radovan Jelasic, guverner NBSJ)

http://www.kingkongmovie.com/
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Mars
Da li ti to nama otkazujes gostoprimstvo ako dodjemo? Uz usluge vodica?

Eno vam clanak, da ste ga procitali pre nego sto ste dosli!

"Kurs dinara smo vezali za Marsovo dupe, tako da devalvacije nece biti."
(Radovan Jelasic, guverner NBSJ)

http://www.kingkongmovie.com/

What d´ya think? Lepo vam stavih clanak u kojem stoje i preporuke za hotele i ostale vidove smestaja. :P
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by superfly
:lol:

@ M M and I

Hvala ti, Mimice, na trudu.
:andjelak:
By Çâðê_DUP
MMI imam pitanje za tebe.
Koliko vredi videti Kopenhagen,
tj. dal' se isplati cimati se na 1 no?/ 2 dana
iz Amsterdama? (kapiram da je Skandinavia
skupa u odnosu na druge delove Evrope.)
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by pcelica
MMI imam pitanje za tebe.
Koliko vredi videti Kopenhagen,
tj. dal' se isplati cimati se na 1 no?/ 2 dana
iz Amsterdama? (kapiram da je Skandinavia
skupa u odnosu na druge delove Evrope.)
Kopenhagen vredi videti. To je meni omiljeni grad u Skandinaviji. Stockholm je mozda, za neke, estetski, za nijansu lepsi...ali je zato Kopenhagen neuporedivo zabavniji grad.

Ako mene pitas, moj ti je savet : GO GIRL, GO!
By Çâðê_DUP
Hvala!
:obraz:
Imamo 2 struje- ja 'o?u u Kopenhagen,
a drugi lobiraju za Brisel.
Korisnikov avatar
By M M and I
Hvala!
:obraz:
Imamo 2 struje- ja 'o?u u Kopenhagen,
a drugi lobiraju za Brisel.
Nema na cemu :cvece:

Ali JAO i opet JAO :alikako: ...pa tu je barem izbor jasan. Brisel je jedan od najdosadnijih evropskih prestonica i nije mi se nesto narocito dopao...
(Kopen)Hagen je neuporedivo simpaticniji.
By Gost
Originally posted by M M and I
Nema na cemu :cvece:

Ali JAO i opet JAO :alikako: ...pa tu je barem izbor jasan. Brisel je jedan od najdosadnijih evropskih prestonica i nije mi se nesto narocito dopao...
(Kopen)Hagen je neuporedivo simpaticniji.
Uh, tu je malo duža pri?a, a može
se svesti na ovo: ja sam tu jedina-prava-
nekenjkava-studentkinja-u-stilu-InterRailu-
sliku-tvoju-ljubim.
:D
Ali znam da sam u pravu, pa makar i hteli da ta 2
dana viška ostanemo u Amsterdamu, ima da
ih nateram da odemo do Kopenhagena.
Joj sad sam baš uzbuðena, jer kažeš da je
tamo zabavno! Uraaaa!!!
Korisnikov avatar
By Skituljko
M M & I vill du adoptera mig? Du ska aldrig tycka synd om!
Korisnikov avatar
By Skituljko
Stvarno, kako je nakome moglo da padne na pamet da ide u Brisel umesto u Kopenhagen??!
Xej pcelice, ne zaboravi da nam prepricas kako je bilo!
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by sweet angel
M M & I vill du adoptera mig? Du ska aldrig tycka synd om!
Jag vet inte...Kan du laga god mat? Om du kan så kanske jag gör det :roflmao:

P.S. Du ska aldrig tycka synd om je verovatno ovde zamenjeno i stavljeno umesto "Du ska aldrig ångra det"?
By Çâðê_DUP
Stvarno, kako je nakome moglo da padne na pamet da ide u Brisel umesto u Kopenhagen??!
Hm.
Ima nas raznih, valjda?
:puzzle:
Tako i oni- 'o?e
u Brisel, a ne znaju da ?e oti?i u Kopenhagen.
Ako dobijemo vizu, naravno da
?u prepri?ati kako je bilo.
Korisnikov avatar
By Skituljko
Pa sta da radim kad tako pise u mom recniku! Ali definitivno sam htela da kazem @Du ska aldrig ångra det! Och ja, jag kan laga jätte god mat.. bäst! :)
Korisnikov avatar
By M M and I
Hm.
Ima nas raznih, valjda?
:puzzle:
Tako i oni- 'o?e
u Brisel, a ne znaju da ?e oti?i u Kopenhagen.
Ako dobijemo vizu, naravno da
?u prepri?ati kako je bilo.
Cekaj, molim te, a sta ce vam viza? Ako se vec nalazite u Amsterdamu znaci imate (najverovatnije) holandsku Schengen vizu. Posto su sve skandinavske zemlje u sistemu Schengen ta viza vazi i za Dansku i za Svedsku i za Finsku pa cak i za Norvesku koja nije u EU ali jeste u Schengen sistemu. CAk je i Island u Schengen-u...Zato ne kapiram sta ce vam posebna viza za Kopenhagen...
Korisnikov avatar
By M M and I
Pa sta da radim kad tako pise u mom recniku! Ali definitivno sam htela da kazem @Du ska aldrig ångra det! Och ja, jag kan laga jätte god mat.. bäst! :)
o.k. i det fallet fár jag fundera seriöst pá ditt förslag :giggle:

p.s. á= a sa kruzicem iznad kojeg ovaj glupi GS-ov fond pretvara u nekave cifre i slova bez nekog smisla...
By Gost

Cekaj, molim te, a sta ce vam viza? Ako se vec nalazite u Amsterdamu znaci imate (najverovatnije) holandsku Schengen vizu. Posto su sve skandinavske zemlje u sistemu Schengen ta viza vazi i za Dansku i za Svedsku i za Finsku pa cak i za Norvesku koja nije u EU ali jeste u Schengen sistemu. CAk je i Island u Schengen-u...Zato ne kapiram sta ce vam posebna viza za Kopenhagen...

MMI jel' me zezaš?
Ako dobijemo vizu uopšte.
Ako doðe do putovanja, u tom smislu sam
rekla.
Ok?
Korisnikov avatar
By M M and I

MMI jel' me zezaš?
Ako dobijemo vizu uopšte.
Ako doðe do putovanja, u tom smislu sam
rekla.
Ok?

Ma jok...ja sam bio ubedjen da ste vi vec u Amstetrdamu... :nesiguran: ...pa sad treba da idete negde iz Amsterdama...

Pa valjda cete dobiti vizu...I hope so...
By Gost
MMI sada pro?itah da je Oslo zvani?no
najskuplji grad na svetu, a slede ga Tokio, Rejkjavik,
Njujork, Osaka, Pariz, Kopenhagen, London,
Cirih, Ženeva, Helsinki...
Brrrrrr... Znala sam da je tamo skupo, ali... heh...
By Markky
Stockholm je posebno mesto za koji me vezu divne uspomene.
Svakom preprucujem da skokne ako moze. :love: :saint:
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Markky
Jao jes´te...i mene :love: :hiphip: :tumble:
By Gost
Grrrrrr!
E pa ja kad uštedim dovoljno novca,
dobijem vizu, pokupim društvo i odem
u pohode- pa se vratim i onda odpostujem
da me za Kopenhagen vežu takoooo
divne uspomene i da ga treba posetiti,
e da, tada ?u i ja uživati.
:smeh:
By Sixto
Kakav hladni, frigidni Stockholm!
Kairo!
To je prava stvar!

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Sixto
Kakav hladni, frigidni Stockholm!
Kairo!
To je prava stvar!

Stockholm jeste hladan - ali frigidan bas nije. Mislim da ces pre doziveti sexualnih avantura u Stockholmu (ako vec pricamo o frigidnosti) nego u Kairu...
U Kairu sam bio i vredelo je, ali tamo nikad ne bih ziveo...tamo mi se ipak ne desi da se smuvam s frajerom u T-bani (Metrou)...

Jesi ti bio kad u Stockholmu pa ga tako okarakterises kao "frigidan"?
By Markky
Originally posted by Markky
Jao jes´te...i mene :love: :hiphip: :tumble:
Da ne mislimo na istu stvar? :roflmao:

:goran:
By Sixto
Aha! Lepo je i tamo!
Sve savrseno, sve funkcionise, ali..... ipak mi nesto fali!
Miris i misticnost orijenta, ritam i vreva gradskih ulica, Karkade caj na Khan el Khalili bazaru, Gucci cipela ispod haljine i feredze, osmeh siromasnih a srecnih, sex sa deckom u velikom krevetu sa posteljinom od bordo Egipatskog pamuka!
Korisnikov avatar
By M M and I
pa ne znam...ne odusevljavaju me narocito Gucci cipele u kombinaciji sa feredzom...
Miris orijenta - sve zavisi...neki mirisi orijenta su prijatni dok su drugi prilicno nepodnosljivi...
Misticnost - to mi nimalo ne nedostaje...

Sto se siromasnih tice - oni bi bili srecniji da nisu siromasni...

Velikih kreveta i bordo egipatskog pamuka ima u Stockholmu...samo razlika je u tome sto to u Stockholmu mnogo kosta, mnogo vise nego u Kairu...
By Sixto
Ma bre,
sustina je gde se kome vise svidja i koga sta vise privlaci!
Govorim o razlicitostima, kontradiktornostima na ulici koje nemozes sresti nigde u evropi osim mozda u Bosni i Rusiji!
Ja licno ne volim srecu i blagostanje kao rezultat ogavno velikog materijalnog bogatstva, Evropsku hladnocu u medjuljudskim odnosima, oficijelnost, formu, nobles, ustirkanost, napijanje samo vikendom, razumes sta hocu da kazem!
A sto se tice pamuka doneo sam toliko da mogu da distribuiram preko neta na www.egipatskaposteljina.com tako da ne moram ici u Stockholm!
Samo opusteno, nece Skandinaviju niko da ti dira ponajmanje ja, al drugi ...mozda .....ove karikature.....sta ja znam!
:lol:

Salim se malo, nadam se da kapiras!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!