Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Sestrogen. Kutak za lezbo trenutak...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Daliborka
Maske za negu lepote nisu izum moderne kozmeticke industrije. Ko tako misli, grdno se vara.
Jos pre vise hiljada godina, Egipcanke i Grkinje su stavljale maske na lice. I Rimljanke su cenile vrednost sredstava za negu lepote.
Mozda niste znale, ali u ono vreme je svaka lepotica imala svoj tajni recept, koji je ljubomorno cuvala.
Danas to vise nije slucaj i vecinu sredstava za maske mozemo naci u nasoj kuhinji, ili spajzu i uopste ne moramo izdvajati grdan novac za skupocene brendirane preparate da bismo bile lepe i negovane.

Sada ce vama vasa tetka Daliborka da kaze kako da spravite kvalitetne maske za lice i to od sastojaka koje cete naci u kuhinji.
Prvo i osnovno - Postoje 3 vrste maski : Maske za ciscenje koze, maske za glacanje i maske za zatezanje koze.
Koja od njih nam je potrebna, saznacemo lako ako se pogledamo u ogledalo.
Veoma je bitno znati da se, pre stavljanja maske, koza mora temeljno ocistiti od sminke, prasine i ostale necistoce.

Da predjemo sada i na same maske.
Evo za pocetak jedne maske, koja cisti, glaca i matira masnu kozu, kakva je bas moja, pa je veoma cesto upotrebljavam.
To je MASKA OD GRASKA - Dve velike kasike graskovog brasna mesajte sa dve velike kasike masnog mleka u kasastu masu. Zatim tu kasu nanesite na lice i ostavite je da se stvrdne. Posle ovoga lice operite najpre vrucom, a tek onda hladnom vodom isperite.

Za osvezavanje i ozivljavanje koze, tu je MASKA OD KROMPIRA - Jedan sveze skuvan krompir se oljusti,izgnjeci i pomesa sa malo svezeg mleka i jednim zumancetom. Tome se doda malo vode, da kasa bude mekana, pa se to zagreje koliko podnosi koza. Ta topla kasa se nanosi na lice. Da bi se dejstvo uvecalo, lice se preko maske pokrije peskirom. Posle 20 minuta, lice se ispira vrucom vodom, a na kraju tusira ledenom vodom.
Ova maska cini kozu elasticnom.

Evo sada jedne maske koja se ne sme cesto upotrebljavati. To je MASKA OD MEDA, koja hrani i zateze kozu lica.
Dve kasike pravog meda i jedno belance umesajte u kasu. To treba naneti na lice i pustiti da se osusi, tj da deluje oko 20 - 30 minuta. Zatim masku sprati vrucom vodom, a potom i hladnom. Posle ovoga, bore barem privremeno nestaju. Ponavljam, OVA MASKA SE NE SME CESTO UPOTREBLJAVATI !!!

Evo sada i maske koju mozete upotrebljavati koliko god puta zelite.
To je MASKA OD MLADOG SIRA. Dve kasike mladog sira pomesajte sa jednom kasikom meda, tako da izgleda kao krem. To nanosite na lice, narocito obilno na delove oko ociju, usana i uglova usta. Neka deluje oko 20 minuta. Vatom nakvasenom u toplom nekuvanom mleku pazljivo skidajte krem. Deluje osvezavajuce, hrani i cisti kozu. Posebno se preporucuje za osetljivu kozu.

Eto, toliko za sada - Budite mi lepe, ali i vredne
Ljubi vas vasa tetka Daliborka
:love:
Korisnikov avatar
By jukie
Zaklju?ak: ako maska nije ukusna, ne?e posti?i efekat...
a koliko ja znam, ovde u BGD nema masnog mleka... samo 2.8 odsto mle?ne masti...
By Paris
Ne mogu ja ovo da citam, ogladnim odmah:srbin:
By Gost
Graškovo brašno? Gde to ima da se kupi, ako postoji na svetu?
Korisnikov avatar
By m..
Valjda stavis sirov grasak u avan, pa ga umlatish, ja to tako zamisljam, ili ako si advanced kuvarica, stavis ga u onaj aparat (eh kad bih znala kako se to zove, naj gde mozes da meljes orahe i pravis milk shake). Ja vise volim kozmetiku iz parfimerije.
Korisnikov avatar
By Myself
Ej Daliborka... jel' ti to celu 'kozmetiku' pojedes? :puzzle: :doh:

Mis'im, vidi se iz 'prilozenog'.:sweet:
By Gost
Originally posted by m..
Valjda stavis sirov grasak u avan, pa ga umlatish, ja to tako zamisljam, ili ako si advanced kuvarica, stavis ga u onaj aparat (eh kad bih znala kako se to zove, naj gde mozes da meljes orahe i pravis milk shake). Ja vise volim kozmetiku iz parfimerije.
Meljoparat?
(Jel' misliš na blender? Mada ?ini mi se da to ne melje oraje. :batuotduajnou: )
Enivejz, ne bih ja to razmazivala po kožnom mi pokriva?u, no bih rado probala kakav mu je ukus.
By Bombina
krepac je prava domacica koju ja probala njeno kolace :D
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by m..
Bravo m...

Naravno, logicno je da se graskovo brasno dobija sitnjenjem graska.

Tako se dobija i svako drugo brasno...

Nego se pojedinke ovde u ovoj temi prave naivne, pa kao ne znaju...
By Bombina
aa grasak,prinzeca na zrnu graska
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by bombica
aa grasak,prinzeca na zrnu graska
:lol:

Kada bi tetka Daliborka glumila princezu na zrnu graska, od tog zrna bi se brzo dobilo najsitnije brasno za masku.
Korisnikov avatar
By KiWi
bila je na TVu pre par godina neka žena koja je prodavala maske za lice ... totalno prirodne, traju svega mesec dana ... a svaka druga re?enica je bila tipa: ''ako ne veruješ, namaži na hleb'' ili tako nešto ... moja keva pravi maske za kosu ... a moja sestra maske za maskenbal
Korisnikov avatar
By Daliborka
Nega ruku...

Pri obavljanju domacih poslova, svaka domacica je prinudjena da ruke stavlja cas u hladnu, cas u vrucu vodu. Od toga koza na rukama ispuca, a ruke postaju grube i rapave, pogotovo zimi.
Da biste ovo izbegle, vodu uvek treba da razblazite : u hladnu metnite malo tople, a u toplu malo hladne vode.
Posle pranja, ribanja i drugih kucnih poslova, ruke dobro osusite i namazite masnom kremom, glicerinom ili nekim drugim preparatom koji odgovara vasim vrednim rucicama.
Ruke valja prati u toploj vodi kojoj smo dodali kasicicu boraksa. Potom ih treba isprati hladnom vodom sa nekoliko kapi limuna.
Povremeno ruke dobro izmasirati od vrhova prstiju ka korenu sake i dalje prema laktu i ramenima. Za masazu upotrebljavati mastan krem.

Ako su vam ruke pocrnele od voca, istrljajte ih dobro sircetom ili limunom i crne mrlje ce nestati.
Odlicno sredstvo za negu ruku domacice jeste belance razmuceno sa sokom od limuna, uz dodatak nekoliko kapi kolonske vode.
Ako su vam prsti pozuteli od cigareta, trag duvana cete otkloniti ako ta mesta istrljate korom od limuna.
Da uklonite lisaj sa koze lica ili ruku, oblozite ga istruganom sargarepom.
Ako vam je nadrazena koza lica i ruku i pojavile su se crvene fleke, stavite, radi smirivanja koze, obloge od lipovog caja ili kamilice.
Pre toga, lice dobro ocistite maslinovim uljem.

Da bi vam zubi bili beli, perite ih dva puta nedeljno sodom bikarbonom.

Mnoge domacice se zale na tezak umor nogu. Evo saveta: Operite premorene noge u mlakoj slanoj vodi , pa ih potom dobro izmasirajte alkoholom ili kolonskom vodom.
By жњ
Ali teta Daliborka, zasto si tek sad navukla crninu? :lol:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Evo jos nekih domacih maski za negu koze lica:

MASKA OD SARGAREPE

Dve mlade sargarepe sitno istruzite i tu kasu pomesajte sa jednim zumancetom. Dobro umesanu kasu nanosite na lice koje je prethodno dobro ocisceno. Neka deluje 20 minuta.
Operite potom lice najpre vrucom vodom , a onda isperite hladnom. Ova maska hrani, osvezava i glaca kozu. Ovu masku svaka koza podnosi dobro i moze se koristiti po volji vise puta nedeljno.

MASKA OD OVSENIH MEKINJA

Dve kasike ovsenih mekinja moraju nabubreti u cetiri kasike slatke pavlake ili mleka. Ovom kasom namazite lice i ostavite da deluje oko 20 minuta. Onda mlakom vodom isperite i hladnom vodom ispljuskajte. Maska glaca grubu, a matira masnu kozu.

MASKA OD JAGODA

Jagode izgnjecite viljuskom i pomesajte sa jednom kasikom pavlake da bude gusta kasa. Ovu masu nanosite na kozu lica, prethodno dobro ociscenu. Neka deluje 20 minuta , a zatim vatom natopljenom u mleku , izbrisite i isperite. Hrani, osvezava i glaca kozu. Ova maska narocito prija suvoj i gruboj kozi, cak i onda kada po kozi ima naprslih kapilarnih sudova.
By Gost
Ja sam i dobra kuvarica i negovana devoj?ica.
Doduše ne premeštam povr?ke sa lica u šerpe
i obrnuto, više volim proverenu kozmetiku.
Korisnikov avatar
By Rada Ivanovic
Teta Daco, isprobacu neke maske po vasoj recepturi.
Iz sastava vidim da ne mogu da skode, a ako mi budu korisne, javicu vam.
:kiss:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by Rada Ivanovic
Ziva bila, Rado.
Sigurna sam da ces biti zadovoljna ucinkom ovih domacih maski.
Korisnikov avatar
By Seka Sabljak
Rado, ne veruj Daliborki nista.
Ne znam za maske, ali mene je namamila da se slikam gola za magazin ciji je ona supervizor i nije mi isplatila honorar.
Jos mi je i pichke, da izvinesh, trazhila.
Slatkoreciva je, ali je hohstaplerka par eksalans.
Korisnikov avatar
By Rada Ivanovic
Originally posted by Seka Sabljak
Rado, ne veruj Daliborki nista.
Ne znam za maske, ali mene je namamila da se slikam gola za magazin ciji je ona supervizor i nije mi isplatila honorar.
Jos mi je i pichke, da izvinesh, trazhila.
Slatkoreciva je, ali je hohstaplerka par eksalans.
:puzzle:
Sad ne znam sta da mislim i kome da verujem...
E ima jedna mast za negu lica iz kućne radinosti i stvarno je blagotvorna i efikasna :

Biće vam potreban koren gaveza i svinjska mast u jednakoj srazmeri. Prethodno je potrebno koren dobro oprati i sasušiti, te ga iseckati što sitnije. Mast staviti na štednjak. Kada mast počne da kipi, izručite u nju seckani koren gaveza i pržite nekih pet do šest minuta. Skinite sve sa vatre i pustite jedan ceo dan da odstoji i da se hladi. Sledeći dan mast ponovo zagrejte, pa je procedite kroz gazu, a zatim je ulijte u staklene posudice, ili plastične i držite je u frižideru. Mažite lice i vrat tom smesom svaki dan.
:ogledalce:
Parafrazirat cu gdju Joan Collins koja je izjavila da vam je dzaba sve kad krenete da se otezete te da bez dobrog kirurga tu nema lijeka, pa nema smisla drndat se sa skupocjenim kremama i maskama makar iste podrazumijevale i sastojke iz fridza i ostave. Tad je preporucila najobicniju Niveu. :ozbiljan:

Dobro tu je i face yoga, mada koliko zamijetim mnogo vise pomaze muskarcima nego zenama.
Korisnikov avatar
By *deni*
Naravno, to što ste rekli stoji apsolutno, tj. to što ste naveli da je mudro rekla Džoana Kolins, ali znate kako - i NIVEA jednom dosadi, a ovu recepturu što sam je objavila na bazi svinjske masti dobila sam od prijateljice iz Hrvatske. Njena baka, Bog da joj dušu prosti, izgledala je tako lepo i kad je umrla, lice joj bilo bez bora, a sve, navodno, zahvaljujući toj drevnoj, magičnoj kremi od svinjske masti. :botox:
Takvo lice bez bora je imala i moja pokojna baka, ali ona se citav zivot njegovala; nije pila, pusila, zdravo se hranila. Bez tih preduvjeta mozete do sutra utrljavat mast bila ona svinjska, ovnujska ili pak neka izrazito fragrantna. :ozbiljan:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!