Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Letopisi Narnije: Lav, veštica i ormar

Naziv originala: The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
Režija: Andrew Adamson (režiser filmova Šrek 1 i Šrek 2)
Trajanje: 2 sata i 22 minuta
Po knjizi C.S. Lewis
Svetska premijera: 12.09.2005 (WoldWide)

Slika
Film je nastao kao adaptacija jedne od šest knjiga istog naziva (The Chronicles of Narnia). Ovo je peta i najkreativnija adaptacija ove knjige (prvo se pojavila u vidu radio drame, zatim kao mini serija od deset epizoda, posle toga (1979) celove?ernji animirani film i kona?no (1988) tro?asovna adaptacija knjige u vidu TV filma).
Slika
Film je prvenstveno namenjen mlaðoj publici, ali i starijima ne?e biti dosadno tokom ovog filma jer pri?a spaja epsku pri?u (poput Gospodara Prstenova) i ?arolijom obavijenu de?icu (kao u Hariju Poteru). Imajte u vidu da je ovaj film namenjen deci i napravljen po kratkoj knjizi koja je pisana tako da deci bude razumljiva (scene borbe su kratke i šture, nema zamršene radnje i spletkarenja koje možete o?ekivati od filmova iz serijala Harija Potera).
Slika
Fabula: Tokom Drugog Svetskog rata, ?etvoro dece iz porodice Pevensi (Piter, Suzan, Lusi i Edmond) su poslata iz ratom zahva?enog Londona u provinciju, u ku?u profesora Kirka. Tokom žmurki u toj ku?i, Lusi otkriva misteriozni ormar. U žaru igre, sakrila se u njega i u trenu se našla u magi?nom svetu Narnije. Tamo upoznaje Mr. Tumnnusa (šumskog Boga) i od njega saznaje da je Narnija zarobljena u stogodišnjoj zimi ("Always winter, never Christmas"). ?ini koje su zavejale Narniju je bacila Zla Bela Veštica. Lusi se kroz ormar vra?a u naš svet i nagovara svoju bra?u i sestru da se sa njom vrate u Narniju i pomognu Mr. Tumnusu da spase Narniju. Kada su prošli kroz orman Edmunda zavodi Bela Veštica, nude?i mu brda slatkiša i u trenutku nepažnje ga zarobljava. Uz pomo? para dabrova, preostala deca Pevensi dolaze do Aslana, mesije narnije (koji ima obli?je lava). Ostatak saznajte sami :)
Slika
Iako je Dizni reklamnu kampanju i ceo projekat namenio deci, u bioskope u jednakoj meri hrle i deca i odrasli. Iako je film napravljen uz pomo? najsavršenijih specijalnih efekata, odgovor ne leži u tome. U vreme kad su roditelji klinaca koji danas gledaju de?ije filmove bili mali nije postojao Hari Poter, a Gospodar Prstenova su bili suviše obimna i teško shvatljiva literatura. Oni su imali letopise Narnije. Sada, svi koji su kao mali proživljavali u svojim maštarijama avanture dece Pevensi, uživaju u veli?anstvenoj ekranizaciji koja ?e zaokružiti pri?u koju su voleli.
Slika
Iako je došao iz studija Dizni, film nije ameri?ke produkcije. Ta?nije, samo je postprodukcija raðena u Americi a sve je snimano na Novom Zelandu. Andrew Adamson je insistirao na relanosti pa su sve scene koje nisu neodložno "tražile" kompjutersku animaciju, snimljene na setu.

Malo sam švrljao po netu i našao neke utiske ljudi koji su prvi gledali Letopise i kažu da su se tokom jedne tragi?ne scene deca toliko uzbudila da je po?ela cika i dreka uz suze i bes koja je trajala bar 5 minuta dok im pažnja nije vra?ena na platno. Dakle, ko ima malu osetljivu decu, dalje od Narnije!

Takoðe, svi hvale efekte u skoro celom filmu. Jednu zamerku imaju na Aslana koji izgleda kao plišani lav sa kineske pijace i ne daje ose?aj realnosti. Kažu još, da su viðali mnogo bolje kompjuterski generisane lavove u uvodnim scenama epskih igara. Nadam se da nije baš toliko o?ajno.

Ameri?ke hriš?anske asocijacije u ostale neme i nisu protestvovale tokom premijere (ali su u vreme izdavanja knjige pravili ršum po Americi). Naime, lik lava, Aslana, nedvosmisleno asocira na Isusa i na neki na?in komercijalizuje hriš?ansku religiju. Ipak, to je sitnica koja se provla?i u dve scene dok ostatak filma obiluje patuljcima, d?inovima, minotaurima, kiklopima i ve?ticama ...
Slika
Studio Dizni je na premijeri objavio da se trenutno piše scenario baziran na drugoj knjizi The Chronicles of Narnia: Prince Caspian. Takoðe, procurela je vest da se šesta knjiga The Chronicles of Narnia: The Horse and His Boy ne?e ekranizovati.

Enjoy!

Priredio: Kiwi :oskar:
By жњ
AAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaa jel ima u bioskopima?

DELUJE EXTRA :D
Korisnikov avatar
By jukie
Gledao sam svojevremeno seriju od deset epizoda ! :deda:
Ovaj novi Aslan ne može gore da izgleda od lava iz te serije, od koga sam se plašio jer je imao sladunjavo dobru facu kao kakav manijak, mile-lale pa te zasko?i. Baš je bio kripi. I bilo mi je glupo što se svi tako oduševljavaju što im je zaboga vladar stigao...

Veštica je, koliko se se?am, bila prili?no benigna, otprilike kao moje nastavnice u školi. Edmunda je namamila ratlukom u specijalnoj maloj kutijici (to mi je bilo baš zabavno). Nije mi izgledalo da ga zarobljava ve? da ga više pridobija da preðe na njenu stranu (doduše tog dela sa bitkama se ne se?am, mogu?e je da sam presko?io tu epizodu kad se prozlila).

Apropo ameri?kih hriš?ana, ?uo sam da su mnoge crkve ?ak organizovano vodile ekskurzije dece da gledaju film jer su zaklju?ili da je dobar za njihov religijski razvoj... baš zato što je kao Isus...

Ina?e, kompjuterski generisani lavovi (npr u serijalu BBC o ledenim dobima) a i ostale krupne grabljivice su uvek jako loše uradjene, jer im se noge pomeraju kao kod jazavi?ara, umesto kao kod dugonogih životinja tipa npr dobermana.

Ina?e, postoji i film koji se bavi autorom knjige koji se kao penzioner zaljubljuje u mladu Amerikanku?, glumi ga Hanibal Lektor a njegovog brata ovaj drugi doktor Votson iz serije o Šerlok Holmsu koja sada ide... sin te žene nalazi ormar u jednoj od soba i lupa u njega ali ništa ne nalazi, i Votson mu kaže da je to samo mašta da se tamo nalaze vrata.
Originally posted by Kiwi
Ovo je peta i najkreativnija adaptacija ove knjige (prvo se pojavila u vidu radio drame, zatim kao mini serija od deset epizoda,
...
Tokom žmurki u toj ku?i, Lusi otkriva misteriozni ormar.
...
Kada su prošli kroz orman Edmunda zavodi Bela Veštica, nude?i mu brda slatkiša i u trenutku nepažnje ga zarobljava.
...
Takoðe, svi hvale efekte u skoro celom filmu. Jednu zamerku imaju na Aslana koji izgleda kao plišani lav sa kineske pijace i ne daje ose?aj realnosti. Kažu još, da su viðali mnogo bolje kompjuterski generisane lavove u uvodnim scenama epskih igara. Nadam se da nije baš toliko o?ajno.
...
Ameri?ke hriš?anske asocijacije u ostale neme i nisu protestvovale tokom premijere (ali su u vreme izdavanja knjige pravili ršum po Americi). Naime, lik lava, Aslana, nedvosmisleno asocira na Isusa i na neki na?in komercijalizuje hriš?ansku religiju. Ipak, to je sitnica koja se provla?i u dve scene dok ostatak filma obiluje patuljcima, d?inovima, minotaurima, kiklopima i ve?ticama ...
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by GrMi_ZEka
AAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaa jel ima u bioskopima?

DELUJE EXTRA :D
Da.. gledao sam pre nedelju i po dana Dosije Pilence.. i tada je pre filma pušten trejler... a u bioskopu Akademija 28 ima postavljen kartonski oramar kroz ?ija se vrata vidi Narnija :D

O?e neko da idemo ?oporativno?
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by jukie
Apropo ameri?kih hriš?ana, ?uo sam da su mnoge crkve ?ak organizovano vodile ekskurzije dece da gledaju film jer su zaklju?ili da je dobar za njihov religijski razvoj... baš zato što je kao Isus...
Ja sam ?ak ?uo druga?ije pri?e .. a i na netu sam našao jedan ?lanak o pobunama ... sve u svemu, jedva ?ekam ...

Btw. vaš dragi kiwi je slep... ceo mesec listam Yellow Cab i tek sad provalim reklamu! Premijera je sutra! Upravo skeniram stranu!
Korisnikov avatar
By KiWi
Evo, strana 116 Decembarskog YellowCab-a ... za one koji imaju o?i, piše datum :blush:

Nemam srca da smanjujem ovako lepu sliku, a imam ose?aj da ?e Unic0rn da šizne ako je samo nalepim na stranu (znam da je onomad šizeo kada smo ja i poison postavljali wallpapere u fan klubu JK) .. zato je postavljam u pravoj veli?ini .. da uživate u raskoši.. evo linka:

Letopisi Narnije
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Kiwi
Originally posted by jukie
Ja sam ?ak ?uo druga?ije pri?e .. a i na netu sam našao jedan ?lanak o pobunama ... sve u svemu, jedva ?ekam ...
Crkve su tamo jako raznovrsne... na mom drugom forumu ima mnogo Amerikanaca/ki, i recimo 80 odsto njih su vernici. To su ?esto sasvim male crkve za lokalnu oblast, i oni 'ladno prelaze iz jedne mini-vere u drugu zato što je u drugoj crkvi bolja atmosfera tj ljudi su ljubazniji... Jedna žena koja je najve?i lik (a mnogi tvrde da ona uopšte ne postoji jer su podaci koje o sebi autuje na forumu apsolutno neverovatni) izmedju ostalog pripada crkvi bez zgrade.
Korisnikov avatar
By KiWi
Zna li neko koliko su karte? ... Pokušao sam da dobijem Sava Centar ali je zauzeto :( ..
Korisnikov avatar
By Skyen
mogla sam da je imam na dvixu, terali me uzmi!!!!!! a ja nisam htela, nesto mi to sve smor, mislim, super ko voli takav zanr, al ja sam realno dete u srcu i dusi :D (izuzetak je LOTR)
mada citam Total Film, u poredjenju sa LOTR, Narnija je bolje prosla generalno sa ocenama, mozda se i nakanim da je pogledam i kao sto to obicno biva ima da mi se svidi :alikako:
Korisnikov avatar
By colorado
Kupili smo pre neki dan drugu za rodjendan ovu knjigu. nije moj ukus. Deluje mi kao LOTR meets Harry Potter.
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Uuuuu, ja ocem to da gledam :yes: !!!
Samo da izadjem iz ovonedeljne guzve oko ispita i eto mene u bioskopu :) .
:sesir:
NOX
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Mr.Ja
Me don't like...
Kako ti se ne sviða? Pa to je film za decu.. a ti si dete.. ma ti ni ne znaš da ti se dopada :lol: .. Šalim se naravno, stvar ukusa :D
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Hehehehehe :smeh: Ja sam neki cudan det onda :P Bice da ima veze sa time sto volim epsku fantastiku, a ovo mu dodje ko pricica za laq noc :P Nije da nisam procitao knjigu (na poslu, trebalo mi je citavih sat vremena), ali me don't like :D (sa sve losim Engleskim)
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Mr.Ja
... a ovo mu dodje ko pricica za laq noc....
Pa u tome je fora.. ovo i jeste pri?a za laku no?... fairy tale
By Çâðê_DUP
Ja volim pri?e za laku no?... ali mrzim Diznija... i?i il' ne i?i, pitanje je sad... :hamletovskadilema:
Korisnikov avatar
By Kupper
Nikad, nikad, nikad, nikad:kletva:
Korisnikov avatar
By gorilica
Odgledao i razocharao se! Ochekivao sam vishe od filma,buduci koliko je najavljivan i koliko se raspredalo o njemu.
Vishe manje shto je bash dechiji,ali,vidi se da je sklepan na brzinu i da je,po meni,ne koherentan.
By SHY
Originally posted by Kupper
I NIKAD !!! :kletva:
By SHY
Originally posted by Kupper
NIKAD :kletva:

:jelka:
Korisnikov avatar
By Vega
Film mi je OK al serija mi je bila mnooogo bolja. Mozda zato sto sam bila mladja, mada mislim da je ipak zato sto je bilo mnogo razradjenije, sa mnogo vise detalja i dubljih likova. Film kao sto rekoh sam vrlo uzbudjeno odmah odgledala cim je izasao, ali mi je nekako suvise zbrzan...ipak je to serijal knjiga, koji je sabijen u 2.5 sata...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
film je ok uradjen, samo ima dve velike mane: predvidljovost, i slatkost.....
da nije divne osobe s mog avatara film bi bio josh veca propast...
Korisnikov avatar
By Vlada T
Za pocetak, LOTR i Narnia su ipak razliciti registri pripovedanja.
Narnia je klasicna bajka, namenjena deci, pa je film ipak vise za matine izlazak sa potomstvom.
Ono sto je bilo najsimpaticnije jeste to sto je Narnia, barem u narativnom procesu, toliko utopljena u ono sto bih nazvao "Britishness", pa na momente deluje kao da je izasla iz Merchant-Ivory kuhinje (obratite paznju na scenu caja sa Faunom - gotovo da vam se prividja Miss Lucy Honeychurch). Jako lep jezik i atmosfera, starinski i sarmantno.
Naravno, Peter Jackson je postavio standarde sto se tice scena bitaka, te se tu nema sta dodati (osim sto Bela Vestica podseca na Olju Karleusu u punoj ratnoj opremi).

Sve u svemu, lepo dizajnirana produkcija, ali suvise dobrih, porodicnih vrednosti kakve Disney promovise. Za razliku od epske sirine LOTR-a, Narnia ima nesto intimno, prisno, gotovo romanticno, to jeste sareni svet iz slikovnica i bajki za decu, pa ce onaj ko to voli uzivati u filmu.
Korisnikov avatar
By avalon
Originally posted by Morgan Le Faye
film je ok uradjen, samo ima dve velike mane: predvidljovost, i slatkost.....
da nije divne osobe s mog avatara film bi bio josh veca propast...

Tilda Swinton je fenomenalna kao i uvek :up:

Slika
Korisnikov avatar
By avalon
E da...imam film na DVD-u :D
Zivela piraterija :lizalica:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by avalon
E da...imam film na DVD-u :D
Zivela piraterija :lizalica:
Reži i ne pitaj ništa!

P.S. Imaš Tildu u januarskom YellowCab-u
Korisnikov avatar
By Oziris
Svojevremeno gledala ovu seriju... Sad bih da nadjem ovo na DVD-ju ili divX-u.
Korisnikov avatar
By KiWi
Upravo sam ga pogledao. Definitivno jedan od najboljih bajkovitih filmova. Sve mi se sviða, osim sli?nosti Aslana i Isusa .. ali lepo je uklopljeno ... btw. najomiljeniji su mi dabrovi ... baš su bili happy kad su deca krunisana ... idem da pogledam film još jednom ..... žao mi je što ga neki nikad, nikad, nikad ne?e gledati.
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
Film je najbolji koji sam ikada gledao! Gospodar prstenova je mala beba za ovo! Pomenuta glumica koja glumi belu vesticu je upravo postala lik u mojim ocima. Koliko samo velicine ima u njoj! Ma odusevljen sam! To sto kazu da je ovo film za decu... mnogo grese. Istina da je dosta stvari cenzurisano, i film bi bio verovatno bolji da nema cenzure, ali i bez toga, film je odlican.

Gledao sam film sa dve drugarice, i u odredjenim delovima sinhrono nas je pratila jeza (hocu reci jezili smo se). Nijedan film do sada kod mene nije izazvao toliko emocija. Na kraju filma shvatio sam da sam svo vreme drzao otvorena usta! Nije mi jasno uopste kako je ovaj film prosao toliko nezapazeno? A sto se tice onih koji nikada nece gledati ovaj film, pa vi ste na gubitku. I daj bre ljudi, Hriscanstvo je svakako zastupljeno u filmu, ali zbog cega je to losa stvar? Svkako preporucujem svakom da odgleda film. Mislim da ce jedini original u mojoj kolekciji biti upravo ovaj film. Gde ima da se kupe original DVD???
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!