Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Mars
O svacemu smo ovde pricali jedem/ne jedem/uvek/nikad i slicno.

A so?

Da li mislite da je pametno totalno je izbaciti iz upotrebe?
Na krace i duze staze. Nezavisno od problema joda.
Korisnikov avatar
By jukie
Ne znam... ja baš volim so... jako mi prija. Od malih nogu sve dosoljavam, naro?ito pasulj - se?am se da sam prilikom jedenja pasulja uvek uz sebe imao slanik i knjigu "Karkadžu" (u toj knjizi Indijanci Crvena ?aplja i Dva Siva Brda žive na pasulju i usoljenoj divlja?i; jeste nebitno za temu ali to mi je bio ritual pri jedenju pasulja - malo soliš malo kusaš malo ?itaš)
Korisnikov avatar
By Mars
Off: meni je pasija da jedem ono o cemu se prica u knjizi.
U zivom mi je secanju spremanje pokusaja tsampe, dok sam citao Trece Oko.

Elem. So je i kod mene pod obavezno na stolu. Nekad sam sve solio bez da probam, sada ne.

Smanjio sam je, prilicno, i primetio sam da se i neki prag reakcije na so promenio. Pa mi je sada nekad obican cips nejestiv, koliko mi to slano izgleda.

Medjutim, ono sto nikad i zaista nikad ne bih mogao da jedem neslano (i sto obozavam) su przena jaja i pomfrit. Tu doooooooobro sve posolim, pa jos u slucaju pomfrita prstom pokupim preostalu so iz zdele...

I sad neznam koliko je to sve zdravo i nezdravo...

Secam se neceg, kao "natrijumova i kalijumova pumpa", protok materija kroz celijske membrane, osmoza, difuzija...
A iskreno, i ja sam na blagoj dijetici pred prolece, i ne bih da mi ta so vezuje suvisnu vodu...
By High Maintenance
ja nikada ne bih mogao da izbacim so iz svoje ishrane jer uglavnom volim sve kada je preslano....
e sad ni to nije zdravo ali mislim da bi vrlo tesko bilo potpuno izbaciti so iz upotrebe,sto bi takodje imalo stetnu posledicu....obzirom da je natrijum ,kao glavni ekstracelijski katjon, vrlo bitan za organizam iz vise razloga a u najvecoj meri se unosi u organizam bas putem kuhinjske soli....i zato u svemu treba imati meru kada je ishrana u pitanju...i ja sam uvek bio protiv potpunog izbacivanja odredjenih namirnica...jer nam je svaka od njih potrebna,ali naravno uvek se preteruje u kolicinama istih....
Korisnikov avatar
By colorado
Baci kosku Mars za ono o chipsu!

Ne bih skroz izbacio so iz upotrebe. Nemam nekih posebnih razloga. Jednostavno ne volim so, ali volim slanu hranu.

???

haha
Korisnikov avatar
By Mars
Pa ja nesto mislim ovako: da izbacim so kuci, totalno, a da onaj neophodni unos obezbedim neminovnim jedenjem po tudjim kucama, pizza cela, pizza parce, burek, kokice u bioskopu i slicno na sta ne mogu da uticem.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by colorado
Jednostavno ne volim so, ali volim slanu hranu.
Ja ?ak volim so, kad ima krupne grumen?i?e pa krcka, ali to se nalazi samo po grisinama i pomalo po suncokretu... baš me zanima da li negde ima da se kupi takva krupnozrna so... svuda sam vidjao samo sitnu mlevenu (i kalijumovu koja košta kao HP sos...)
Korisnikov avatar
By Rei
So je jedna od chetiri bele smrti ako sam dobor upucen :yes:
Ne treba preterivati nikako, ali ni izbaciti je, manjak joda mozhe da uma gadne efekte na tiroidnu zhlezdu.

Inache i ja volim dobro sve da zasolim, pomfrit se podrazumeva. :mljac:
Korisnikov avatar
By Rei
@jukie
morska so je dosta krupnija od ove .. kakosezove obichne :)
By High Maintenance
@ Mars
ne vidim razlog zbog kojeg bi izbacivao so iz svoje ishrane sve dok je koristis sasvim umereno....svodjenje unosa soli samo na to sto si naveo je po meni nedovoljno i neredovno...
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by colorado
Baci kosku Mars za ono o chipsu!
:bacakosku: :slanu:

Uopste krompir bez soli.... Pre bih da ga ne jedem uopste.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by REI
@jukie
morska so je dosta krupnija od ove .. kakosezove obichne :)
Znam da jeste teoretski, ali ja svuda u prodavnici vidim samo mlevenu morsku so... grrr...

btw Marse ako ?eš da jedeš picu, kokice i burek, to ti je dijeta za anoreksi?are...
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by poison_boy
@ Mars
ne vidim razlog zbog kojeg bi izbacivao so iz svoje ishrane sve dok je koristis sasvim umereno....svodjenje unosa soli samo na to sto si naveo je po meni nedovoljno i neredovno...
Pa ne znam. One price: "cuvaj bubrege".
A i ne znam koja je to mera dobro, informacije koje mi dolaze culom ukusa ocigledno nisu merodavne...

Kao i kad se skinem sa slatkog, pa mi posle danima ne padne na pamet da uzmem nesto tako.
Korisnikov avatar
By Mars
@Jukie, blaga dijeta. Da ne jedem kasno nocu, kilaza nije kriticna, i ova mera zavrsava pos'o...
Korisnikov avatar
By kal zakath
Zašto praviti nauku oko tako jednostavne stvari. Ako ?e organizmu faliti soli, to ?e da ti kaže tako, što ?eš više voleti slana jela. Ako ne, onda ti ne fali soli.
By High Maintenance
Originally posted by Mars
@ Mars
Pa ne znam. One price: "cuvaj bubrege".
A i ne znam koja je to mera dobro, informacije koje mi dolaze culom ukusa ocigledno nisu merodavne...

Kao i kad se skinem sa slatkog, pa mi posle danima ne padne na pamet da uzmem nesto tako.
pa bubrege neces sacuvati izbacivanjem soli i da se prica na tome zavrsi :D
kao sto sam rekao obzirom da je Na esencijalni element,i da se u najvecem procentu unosi u organizam u sastavu kuhinjske soli,svaka redukcija njegovog unosa bi imala los efekat...Deficit nekog od esencijalnih elemanata za posledicu ima poremecaj organa i tkiva,kao i niz karakteristicnih poremecaja i oboljenja...

Za svaki bioelement postoji odredjena optimalna koncentracija u kojoj bi on trebao da se unosi...a povecan unos takodje moze imati lose posledice...povecana konc. nekih elemenata ima cak i letalan efekat...
i zbog svega toga,kao sto sam vec i rekao, u svemu treba imati meru....i sve dok je tako ne vidim razlog za takvim drasticnim merama :)
Korisnikov avatar
By Mars
@Kal: Mozda ne-bas-na-mestu analogija, ali... kao za heroin?

Mislim da je u velikoj meri konzumiranje soli, secera i hrane uopste (u odredjenim kolicinama/mestima/vremenu)-pre nasa navika nego zov potreba organizma. Pricam za sebe, ajde.
Korisnikov avatar
By Mars
...i zbog svega toga,kao sto sam vec i rekao, u svemu treba imati meru....i sve dok je tako ne vidim razlog za takvim drasticnim merama :)
Ok, slazem se, na nivou laika.

Samo ne mislim da bi u mom slucaju ta promena nosila predznak "drasticno" uz sve ono sto sam pomenuo da jedem van kuce.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Mars
@Kal: Mozda ne-bas-na-mestu analogija, ali... kao za heroin?

Mislim da je u velikoj meri konzumiranje soli, secera i hrane uopste (u odredjenim kolicinama/mestima/vremenu)-pre nasa navika nego zov potreba organizma. Pricam za sebe, ajde.

Ja još nisam ?uo za zavisnost od soli.
Mislio sam nešto u stilu, kada vidiš da pas jede travu. On nagonski osje?a da u travi ima nešto što fali njegovom organizmu.
Korisnikov avatar
By Mars
Razumem te dobro sta si hteo.

A zavisnost od soli ja gledam svakog dana, preko puta za stolom. Vikendima cak i u dve generacije...Veruj mi da postoji. E sad, da li je to (jos jedan) psihicki problem, da se dobije zivcani napad ako na stolu nije slanik, da li je motorika u pitanju da se odradi taj pokret i dosoli slano jelo. Nemam pojma.

Ali ocigledno ima nesto i u navici organizma jer, kazem ti-kada smanjim unos soli, manje mi se i jede slano, a fabricki slane stvari mi postanu skoro nejestive.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Skupljam pare za nove bubrege, tolko cu reci :D
By Ljudmila
Koristim so u enormnim kolicinama.Od onih sam koji imaju redovno nervni slom ako slanik nije na stolu i uvek dosolim pre nego uopste probam hranu. Moja doktorka mi je jednom prilikom rekla da pocnem vec polako da se oprastam od bubrega..To je trebalo da me zaplasi?! Ne,ne, ne....Kada bi mi iko zabranio da koristim so to bi bilo kao da sam osudjena da 24h dnevno slusam pesmu " popela se moma na brdasce, u podnozju ja je zeljno cekam" ili bilo koju tog tipa, a da sam zakljucana i ne mogu da je ugasim ili recimo, da sam vezana tako da mi svakih deset sekundi padne kap vode na celo, a ja sam bespomocna da to sprecim, pomerim se, ista ucinim..Bez soli ja zivot vidim kao kaznu.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Poshto sam odrastao u beceju, koji poseduje tzv. "zutu vodu" koja je bogata jodom, sumporom, etc. :tenis: Yode sam imao dosta,
tu vodu sada nemogu vishe da pijem, al so obozava, kako u sebi tako i na sebi, smatram da za sve namernice postoji zlatna sredina...
Korisnikov avatar
By Zoe
Volem slano :love: i uvek sam ja ta koja dosoljava hranu.........a volem i Vegetu......... :love:
Nekad mi se desava da dosoljavam i pre nego pocnem da jedem, jer znam kako neko kuva i da nije dovoljno-prvo posolim da bih UOPSTE mogla da probam! :smeh: :shtap:
Korisnikov avatar
By Delete
Neku hranu jedem totalno neslanu, a drugu jedem bas bas slanu.
By Thomas
Originally posted by High Maintenance

pa bubrege neces sacuvati izbacivanjem soli i da se prica na tome zavrsi :D
kao sto sam rekao obzirom da je Na esencijalni element,i da se u najvecem procentu unosi u organizam u sastavu kuhinjske soli,svaka redukcija njegovog unosa bi imala los efekat...Deficit nekog od esencijalnih elemanata za posledicu ima poremecaj organa i tkiva,kao i niz karakteristicnih poremecaja i oboljenja...

Za svaki bioelement postoji odredjena optimalna koncentracija u kojoj bi on trebao da se unosi...a povecan unos takodje moze imati lose posledice...povecana konc. nekih elemenata ima cak i letalan efekat...
i zbog svega toga,kao sto sam vec i rekao, u svemu treba imati meru....i sve dok je tako ne vidim razlog za takvim drasticnim merama :)

...da, ali to je sasvim suvishan i nepotreban unos soli u organizam, jer hrana sama po sebi sadrzi sasvim dovoljno natrija i klorida.
(Btw, zato i ima toliko ljudi povecan krvni pritisak)

Recept za zdrav zivot (po to pitanje) inace glasi: "skloni slanik sa stola".

To vazi za prosecnu osobu, koja dnevno potrosi cca. 2400 kcal.

Osobe sto se aktivno bave sportom i znojenjem gube vise soli, moraju istu i da nadoknade...

...najcesce raznim izotonicima, cedevitom a i samom NaCl.

So (a i ostali elektroliti) moraju, da se nadoknade i kod duzeg povracanja i diareje...

LM, sve zavisi od pojedinca....

Inace so poveca osetljivost receptora za ukus, pa pri tome i nastaje zelja po dodatnom soljenju, ali pri tome treba biti oprezan.

E sad najbolje je ne soliti, jer je prekomeran unos soli (NaCl) glavni uzrok arterijske hipertenzije, koja ima brojne komplikacije, od kojih su najopasnije:
1. razvoj rane srcne insuficiencije i koronarne bolesti srca, kaj za posledicu ima smrt usled srcanog udara
2. pucanje velikih krvnih sudova u mozgu, pracene ostecenjima mozga (ifarkt mozga)
3. razaranje krvnih sudova u bubrezima i pojave bubrezne insuficiencije i uremije, sto isto moze da vodi u smrt.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!